Šta je novo?

Google Pixel 10 / 10 pro

Istinu na volju zna da se zagreje u nekim slučajevima gde je na primer Mediatek 9500 hladan kao špricer 🙂

Ali vremenom se naviknes na to, valjda će napokon sa g6 i to srediti.

Znaci ovako, pixel nije midranger ako ti ne treba sirova snaga procesora gde zaostaje barem dve generacije za flagship ponudama, igranje igrica, obrada slika i videa, baterija, grejanje, 5G, do skora i VoLTE, satelitski SOS, termometar, vecina premium google servisa, AirDrop i jos par sitnica.

Pa sta ostaje?

Ajde da ne budemo gori od Apple sledbenika, treba realno sagledati telefon.

Znaci ovako, pixel nije midranger ako ti ne treba sirova snaga procesora gde zaostaje barem dve generacije za flagship ponudama, igranje igrica, obrada slika
i videa,
Ovo se slažem, isto sam i napisao. Samo tu je midranger.

Nije sjajan niti je među najboljima, niti sam to rekao, ali i drugi flagship uređaja kojima baterija traje isto ili i manje a koji koštaju isto ili više. Mogu da nabrajam koji su

Ista priča, takođe nije sjajan i nije među najboljima. Pre ovog sam imao P7 i on se jeste grejao mnogo, ovde je dosta bolje, opet slično kao kod nekih drugih u tom cenovnom rangu koji se greju isto

5G, do skora i VoLTE, satelitski SOS, termometar, vecina premium google servisa, AirDrop i jos par sitnica.
To sve uređaj kao uređaj ima, samo ko živi u Srbiji nema. Ne možeš da kažeš da je zbog toga midrange.
Navodiš termometar, koji pritom radi? Pa koji drugi uređaj uopšte ima termometar? Za koji inače smatram da je nepotreban ali samo kažem jer si sam naveo a drugi ga ni nemaju

Pa sta ostaje?

Sve ovo što si naveo ne pije vodu.
Kaži jednu stvar konkretnu zbog koje je Pixel midrange, a da nije snaga procesora?

Znaci ovako, pixel nije midranger ako ti ne treba sirova snaga procesora gde zaostaje barem dve generacije za flagship ponudama, igranje igrica, obrada slika i videa, baterija, grejanje, 5G, do skora i VoLTE, satelitski SOS, termometar, vecina premium google servisa, AirDrop i jos par sitnica.

Pa sta ostaje?

Argument ti stoji ako gledamo benchmark testove. Što se tiče korisničkog iskustva i svakodnevne upotrebe -radi kao švajcarac (gde bih najviše izdvojio obradu slike/shutter lag i softver bez bloatware-a koji guši resurse).
Iskreno, sa grejanjem nemam problema, za airdrop sam čuo ali ne znam čemu služi, baterija sasvim na mestu (ne menjam često telefone pa ne mogu da sudim).
I da, slažem se da je guglov tretman Srbije kao zemlje "trećeg sveta" po pitanju 5g i ne znam čega još, objektivno sramotan. I ne sumnjam da će se i to vremenom rešiti.
I nisam napomenuo da mi je vizuelno najlepši telefon na tržištu ali to je već stvar ukusa (i mnogima oko mene upravo taj dizajn telefona bode oči, u pozitivnom kontekstu).

Poslednja izmena:
Kad smo kod pluseva i minuseva, ja bih dodao i da je servisiranje Pixela ozbiljan problem u Srbiji. Ako dozivis neki malo ozbiljniji problem sa njim, to je pravi pakao da se nadje servis koji ce uopste da prihvati da ga popravlja, kamoli da ti garantuje popravku.

Verujem da je slicno i sa kineskim telefonima koji su namenjeni samo za njihovo trziste.

A opet sigurno će pre da ti servis popravi pixel koji ima na netu bukvalno oficijalno dokumentaciju kako se to radi nego nekog Kineza za kinesko tržište.

Mada ako je verovati bigbang sajtu, uskoro će biti i servisa za pixele. ( Kada i ako ga puste u prodaju )

Ima Pixel puno mana, pogotovo kod nas. Ja sam prvi pisao o tome i još kad je izašao rekao sam da kad padne na 800eur 256gb uzeću, jer smatram da više ne vredi. I eto, kad sam našao po toj ceni, uzeo sam.
Ali po meni ne stoji da je Pixel midrange ni u čemu osim u sirovoj snazi procesora, kao što rekoh. Ali čak i to se ne oseća u svakodnevnom radu jer telefon leti

Kad smo kod pluseva i minuseva, ja bih dodao i da je servisiranje Pixela ozbiljan problem u Srbiji. Ako dozivis neki malo ozbiljniji problem sa njim, to je pravi pakao da se nadje servis koji ce uopste da prihvati da ga popravlja, kamoli da ti garantuje popravku.
Servisiranje je generalno diskutabilno u Srbiji. Popravke van garancije se više i ne isplate, bolje dodati keš i kupiti nov telefon. Da Pixel kupuješ regulare u Srbiji, lupiću sada, umesto 600€ koštao bi 800€ sa garancijom (ako ne i više). Sve ima svoju cenu.
Zapravo, najveći minus za pixel telefone u Srbiji su google store perks (google one "10% back", google ai pro bundle, trade-in program, preffered care/osiguranje i google play points & super prizes).

Poslednja izmena:
P6 se grejao fino, toliko da nije moglo bez maske, mislim moze al onako bas se oseca, P10 se skoro uopste ne greje za moje potrebe, stigle mi maske ali se i dalje lomim da ga koristim "raw"..

@Gizmo Skroz korektno obzirom da kupuješ u radnji i imaš garanciju i sve. Još ako vratiš porez, ihaj. Na KP verovatno možeš malo povoljnije proći

Ma ne kupujem sebi, žena hoće da uzme nov telefon, moj 9 Pro XL radi lepo posao. Koja je priča sa povratom poreza ako živiš u inostranstvu?

Da li je to ovo ? Koliko vidim 12m je za dž.
Sreća pa ne koristim toliko AI na mobu pa neću ni aktivirati ovo

Prilozi

• Screenshot_20260403-171652.png
    Screenshot_20260403-171652.png
    184.5 KB · Pregleda: 120
Super 🙂 šteta što mi ne treba, a iskren da budem ne znam ni koji su benifiti tog Pro u odnosu na Basic Gemini.

Možeš godinu dana imati free cloud ako ti znači i taj Gemini Pro. Neka me neko ispravi ako grešim, valjda napredniji modeli, bez ograničenja (ili veći limiti), modeli za generisanje i edit slika i videa, Gemini u G apps...
Uglavnom ja nemam tu opciju 🤣 jesi to kroz Google One app dobio?

Bolja opcija Microsoft 365 Family, OneDrive 6x 1TB za svakoga, Microsoft 365 (Office) na svim uređajima...

Ja to koristim godinama, i ne bih menjao za Google rešenje 🙂

Možeš godinu dana imati free cloud ako ti znači i taj Gemini Pro. Neka me neko ispravi ako grešim, valjda napredniji modeli, bez ograničenja (ili veći limiti), modeli za generisanje i edit slika i videa, Gemini u G apps...
Uglavnom ja nemam tu opciju 🤣 jesi to kroz Google One app dobio?
Tako je, pametniji model + možeš live da pričaš sa njim i prekidaš ga po želji 🙂
Da. Preko Google one. Možda zato što mi je glavni Google account odavno vezan za USA adresu ?
Mora i u srbiji da radi. Ja sam imao problem na p9 pro xl prošle godine da ga aktiviram pošto sam bio u fimiliji. Ne znam da li i dalje isto pravi problem. Mada mislim da mi je neko napisao da je aktivirao i tako kada sam kupio opet pixel nedavno. Jedino što se i storage morao valjda pre šerovati.
Bolja opcija Microsoft 365 Family, OneDrive 6x 1TB za svakoga, Microsoft 365 (Office)... 🙂
Meni koji volim ms zbog posla i integracije takođe...uz to koristim perplexity pa mi ai nebitan. Al opet ta ms pretplata bolje radi na samsungu

Pa da, ali najnoviji Microsoft Office 365 u svakom trenutku na svakom mestu je meni bolje rešenje od bilo čega kod konkurencije 🙂
OneDrive radi korektno, čak meni ima više korisnih opcija od Google Drive-a...

I meni je glavni nalog odavno vezan za USA, nije do toga @fkloznica

A nekako mi ne leži MS, poslednji put sam koristio njihove servise još davno na fakultetu kad smo bili primorani na SharePoint, Teams itd...
Čak koristim i G Docs, Sheets... A preko toga Google mi je zgodan i zbog Photos, mail...

U svakom slučaju, ne mogu kroz Google One da aktiviram taj promo

@vulex8 jel si kupio novi telefon? Ja sam i pitao nedavno da li je sa jednog telefona moguce vise puta aktivirati promociju al niko nije znao proveren odgovor.

Vidi da obrises cache i data na toj google one aplikaciji ili pitaj chatgpt kako da forsiras to da dobijes.

Blind camera test, koja fotka vam je bolja, ne mislim "lepsa" nego gde deluje kvalitetnije kamera..

Prilozi

• poredjenje.png
    poredjenje.png
    4 MB · Pregleda: 93
Blind camera test, koja fotka vam je bolja, ne mislim "lepsa" nego gde deluje kvalitetnije kamera..
Leva je prirodnija i mekša a desna oštrija. Boje su isto totalno drukčije ali mislim da je deo razlike do toga što je slikano u različitim uslovima osvetljenja. Recimo brojevi na prstenu nisu beli ni na jednoj slici, ali desna ima neki green tint, dok je na levoj onako off-white, što meni lično ima više smisla.

Oštrija slika u teoriji vadi više detalja, što u principu želiš da imaš, ali meni na desnoj ima previše toga. Dlake na ruci deluju veštački, čak i ako je u pitanju presijavanje od svetlosti. Isto tako se na 45 i 15 na desnoj slici vidi prejako izoštravanje, broj deluje kao da je utisnut u metal a ne samo kao farba dok je na levoj očigledno da nije tako.

Od ove dve opcije, i ja naginjem levo. 😆 Teško je objektivno proceniti šta je kvalitetnije. Ovo su po meni neke objektivne karakteristike u prednost levoj u odnosu na desnu ali neko drugi će to možda drugačije da vrednuje.

Da, leva je pixel 10 a desna pixel 6.. Srecom bolja je malo na 10 😄 Iako je ovo manji senzor od P6 iz nekog neobjasnjivog razloga, srecom ipak je bolje (malo)

Nazad
Vrh Dno