Šta je novo?

Odjednom se pojavila šifra na Win 10?

Sirius9

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2007
Poena
525
Problem sa jednim kompom u firmi:
kako kažu ljudi koji koriste taj komp: nestala struja, komp se restartovao i odjednom ne da da se uđe u win, traži šifru!
Šta ja mislim: neko je čačkao nešto u šta se ne razume, kucao je gde ne treba da kuca ili, je znao tačno šta radi pa je namerno uneo šifru i sad više nema pristupa kompu. Niko ne zna šifru, svi u čudu i ta priča...
Čim se upali, krene da podiže win 10 odma prikaže da se unese šifra, i još ispod stoji "hint" pa naziv firme, što ide u prilog teoriji da ovo nije samo od sebe ili zbog win update-a (koji je možda i bio a možda i nije).
Treća opcija koja se pominje je virus! Možda jeste, možda nije, lično ne verujem ali da ostavimo otvorenu i tu opciju.

Da li ovo može da se reši nekako bez reinstalacije windowsa?

Prebacio sam hard (ssd) na drugi komp da bi prekopirao fajlove iz desktop foldera (jer svi uvek sve drže na desktopu, probao sam da ih naučim da sve bitno drže na drugoj particiji a na desktopu samo šortkatove i naravno, šta se desilo, počeli su da šalju mailovima šortkatove...), i ostale fajlove sa C particije, za svaki slučaj ako mora reinstalacija ali bi bilo jako lepo kada bi se ta opcija izbegla zbog svih specializovanih programa koji su instalirani.

Dakle, u win ne može nikako da se uđe, probao sam i safe mode i system recovery i još 10tak opcija, uvek traži šifru ali ako se disk prebaci na drugi komp može da se kopa po fajlovima, konkretno nabo sam ga na komp sa win11.

Any advice?

Oooook.
Nisam siguran da je na tom kompu bio instaliran MS office, uglavnom se koristi WPS ali moguće je da je i MS.
Ali svakako nigde nije bilo šifre!
Čak i ako se ovo desilo "automatski" jer je MS gurnuo nekim apdejt ne bi smeo komp da se zaključa nepoznatom šifrom bez opcija!
Gurneš update i zaključaš hiljade kompova!!!

... idem da guglam..

Nisam siguran da je na tom kompu bio instaliran MS office, uglavnom se koristi WPS ali moguće je da je i MS.
Ali svakako nigde nije bilo šifre!
Ako pokusas da izigravas full admina na kompu, takodje zna da se zakljuca sifrom. Desilo se pre par god u firmi.

Naziv firme je kao i firma gde se PC nalazi ili neka druga?
Ako je neka druga, onda je ovo sto je Poolmaker okacio.
Ljudi kupe PC koji je zamenjen/penzionisan/ukraden u nekoj firmi ali nije obrisan iz Azure/Intune.

mozes da sklonis sifru na nalogu i sa hirens boot pe, nt authorization

To me cudi.

Da je InTune, bio bi i BitLocker forsiran? 🤔
Ali InTune-ed PC se vidi da se InTube-uje kad se instalira, ne dodaje se sam u InTune iz Local installa koliko znam?

Ne uvek, lokalni nalog moze proci bez problema ali problem nastane ako korisnik proba da doda MS nalog, konektuje na internet, neki update, nema pravila.

Probano je i samo enter, i ime firme.
EL-EM, dobio sam više "interesantnih" informacija: pre nekoliko meseci u to odeljenje je došao novi radnik kog su par puta zatekli da čačka komp iako mu posao nije zahtevao upotrebu kompa pa su, guess what, stavili šifru na win. Koristili tako mesec-dva, kada je dotični radnik otišao, "obrisali" su šifru i koristili komp po starom. Šufru koju su tad koristili su zaboravili ili nije radila.

Uglavnom, ja sam se setio kolika mi je plata, koliko poslova (od kojih 60% nije moja obaveza) sve radim, kako nisam dobio odobrenje za 5 dana godišnjeg odmora jer sve je "hitno" a ja sam jedini koji radi dizajn i pripremu.... i rekao: "ne znam ja to da rešim, nosite u servis", što su i uradili jer ima je taj komp bitan za normalno funkcionisanje.

Nazad
Vrh Dno