Šta je novo?

[A1] Kucni net

Sada sam dobio odgovor, posto sam im juce poslao mail sa upitom. U mail-u od strane korisnickog servisa dobio sam sledeci odgovor koji je potpisan :

"Proverila sam sve na Vašem broju 060xxxxxxx i ne brinite, ograničenja nemate.

Vaš internet je neograničen, a očekivana brzina za paket koji imate je 200 Mb/s.

Brzine prenosa podataka zavise od uređaja koji se koristi za pristup internetu i dostupnosti A1 mreže na koju utiče broj istovremenih korisnika, udaljenost od bazne stanice, aplikacije koje se koriste, itd.

Takođe, možete pokušati da pronađete bolju poziciju u okviru stana, bliže prozoru, ako postoji takva mogućnost."

Meni je, srecom dow brzina gotovo uvek veca od 600 MB/s ( za sada ).

U svakom slucaju po ovom odgovoru izgleda da moj ugovor nije "afektovan" ovom njihovom merom.

Poslednja izmena:
Prelezak sa 4G na 5G KucniNet je mogu samo raskidanjem postojeceg ugovora bez placanja penala i potpisivanjem novog dvogodisnjeg ugovora za 5G.
Hm, moze neko objasnjenje? Malo se bunim.
Ovakav je slucaj: ugovor potpisan u aprilu prosle godine, na 2 godine, iskoristena promocija 12 meseci po 1 dinar.
Moja logika kaze, ako hocu da raskinem ugovor, moracu da platim razliku izmedju onoga koliko sam placao (promotivna cena, u ovom slucanu nista nisam placao) i pune cene.
Znaci morao bih da platim 12x2000 (stara cene za 4G KucniNet Plus, tj. 100/10).

Ako gresim, slobodno ispravite.
Jer sam imao tu ideju, da kad dodje ovaj period, april, kad krenu racuni, da se prebaci nekako na 5G paket jer je razlika izmedju pakete bila bas mala (bila*, jer je ideja bila pre nego sto su digli cene, pa je sad razlika veca, 2000 vs 2700, mada sa 25% dodje na isto (300mbps paket)).

Zdravo, pomenuta mera omogućava da i u uslovima visokog opterećenja mreže svi korisnici imaju pouzdano i kvalitetno internet iskustvo. Nije obavezujuća u smislu da će u svakom slučaju doći do smanjenja brzine kada se dostigne pomenuti limit, već samo postoji kao opcija ukoliko uvećana potrošnja afektuje druge korisnike. Svakako, i nakon dostizanja ovog praga korisnik može nesmetano nastaviti korišćenje interneta za sve uobičajene aktivnosti, uključujući streaming, rad od kuće i surfovanje.

Saznao sam za novi izraz, afektuje (najverovatnije od lat. affectio)
Glagol afektovati se najverovatnije pojavio u srpskom jeziku iz engleskog, jer eng. affect možemo prevesti kao pogađati. Gornju rečenicu u kojoj se javlja spomenuti glagol je najverovatnije napisala osoba koja pripada generaciji Z, koja je dosta podložna tzv. pozajmljenicama i tamo gde ne treba. Eto, u istoj rečenici je korišćena reč limit, a moglo je ograničenje. Ukratko, jezik je živa stvar podložna promenama.

Mislim da nema ograničenja brzina. Tekst kaže da A1 zadržava pravo da ograniči, ali da to nisu uradili. Takođe isti tekst stoji ako se internet koristi na drugoj adresi, ne mogu garantovati za kvalitet, verovatno se i na ovo odnosi takođe. Uzeo sam početkom marta kucni net 50/10, potrošio sam do sada 770GB, toliko mi stoji na PC od kako sam prikljucio LAN i brzina mi do sada nije pala na 5mbps. Kada skidam torent, u Task Manageru preko LAN prolazi oko 45 mbps +-.

Glagol afektovati se najverovatnije pojavio u srpskom jeziku iz engleskog, jer eng. affect možemo prevesti kao pogađati. Gornju rečenicu u kojoj se javlja spomenuti glagol je najverovatnije napisala osoba koja pripada generaciji Z, koja je dosta podložna tzv. pozajmljenicama i tamo gde ne treba. Eto, u istoj rečenici je korišćena reč limit, a moglo je ograničenje. Ukratko, jezik je živa stvar podložna promenama.

Ja nisam ubedjen da se pojavio u jeziku uopste 🙂 Postoji afekat, afekcija (affectio uticanje), itd.. “Afektovati” pise neko ko ne poznaje jezik, npr. AI.

Poslednja izmena:
Koji najbolji uslovi mogu da se dobiju u A1 za njihov kucni net ako predjes sa drugog provajdera ?

25% popusta preko terenskog agenta, samo uzmi u obzir da 5G solo net ima prvo 1 TB po ugovorenoj brzini, pa onda neograničen internet brzine do 50 Mb/s do preseka, dok 5G duo paketi imaju 2 TB po ugovorenoj brzini, pa onda isto 50 Mb/s neograničen internet do preseka.

Sad nesto ne razumem, ako im pise za duo paket 600/100 zar ne bi trebalo da bude ta brzina konstantna

to ti je brzina kojom trošiš prva 2 TB interneta, ako pređeš tih 2 TB u toku meseca, onda se brzina spušta na 50 Mb/s do sledećeg meseca, kad ti se opet diže brzina na ugovorenu

Ne znači da se obavezno spušta već da postoji mogućnost, u praksi će se verovatno za sada retko primenjivati, ako i uopšte. Videćemo narednih meseci. Možda kod onih koji konstantno budu vukli preko 1-2TB mesečno, ali opet samo možda.

to ti je brzina kojom trošiš prva 2 TB interneta, ako pređeš tih 2 TB u toku meseca, onda se brzina spušta na 50 Mb/s do sledećeg meseca, kad ti se opet diže brzina na ugovorenu

Ovo je samo mogućnost u slučaju opterećenosti mreže. Ne ide po automatizmu. Već su ljudi kačili da su prešli "limit" i nije im smanjena brzina.

Ne znači da se obavezno spušta već da postoji mogućnost, u praksi će se verovatno za sada retko primenjivati, ako i uopšte. Videćemo narednih meseci. Možda kod onih koji konstantno budu vukli preko 1-2TB mesečno, ali opet samo možda.
Tako je, diže se frka bezveze, lepo piše "zadržava pravo" isto piše i za neograničene pakete za telefon odavno, ihaha pa nije nikome ništa ukinuto. Piše da mogu neograničeni minuti da budu ograničeni.

@Tilek to su ljudi koji su ugovarali kućni net pre 16.marta, za njih ne važi ovaj novi FUP

U tekstu stoji da se ostavlja mogućnost, a ne da se brzina ograničava po automatizmu, kako si ti napisao. Ovo spada u FUP, a ne u ograničenje paketa. Postoje zakonske odredbe kada FUP sme da se primenjuje. Dakle nije klasično, do toliko potrošenog neta jedna brzina, a preko toga druga brzina, nego je preciznije objašnjenje kako bi FUP mogao biti primenjen u konkretnom paketu.

Uostalom, evo ja sam recimo potpisao ugovor na stari paket KN XXL, pa sam prešao u toku ugovora na novi paket KN+, koji nije ni postojao u trenutku potpisivanja ugovora. U procesu prenosa nisam potpisivao nikakav aneks, nego je samo agent to obavio tokom telefonskog poziva. S obzirom da ja u ugovoru nemam nikakvog pomena KN+, jer nije postojao kada sam potpisivao ugovor, ja ne mogu da imam ugovoreno ništa što je vezano za primenu ili neprimenu tog FUP-a.

Mislim da je ovo vise za one koji svlace ceo internet mesecno, ne za nas smrtnike

bukvalno na ovoj strani imaš zvanični odgovor koji je dobio @DJmihailo koji je ugovorio kućni net pre 16. marta

Nigde u tom mejlu ne piše ništa o tome ima li razlike između starih i novih ugovora, nego samo da na tom broju nema nikakvih ograničenja. U trenutnom vremenu. Što ne znači da ako krene u non stop skidanje torenta par dana i u A1 zabeleže abnormalnu potrošnju, neće da mu ograniče brzinu protoka do kraja obračunskog perioda na osnovu FUP.

U tekstu stoji da se ostavlja mogućnost, a ne da se brzina ograničava po automatizmu, kako si ti napisao. Ovo spada u FUP, a ne u ograničenje paketa. Postoje zakonske odredbe kada FUP sme da se primenjuje. Dakle nije klasično, do toliko potrošenog neta jedna brzina, a preko toga druga brzina, nego je preciznije objašnjenje kako bi FUP mogao biti primenjen u konkretnom paketu.

Uostalom, evo ja sam recimo potpisao ugovor na stari paket KN XXL, pa sam prešao u toku ugovora na novi paket KN+, koji nije ni postojao u trenutku potpisivanja ugovora. U procesu prenosa nisam potpisivao nikakav aneks, nego je samo agent to obavio tokom telefonskog poziva.
Ma dižu frku bezveze... Ne čita se kako treba. Sta da rade recimo ovi sa netom kao ja prvi 50/10 skinem jedan film i mogu da ga stavim posle u orman da ga zaštitim od prašine. To što piše "zadržava pravo" može da se odnosi na razne vanredne situacije. Šta 500 GB danas, kad koristiš na kompu igraš igrice gledaš sve i svašta, još kad se ostali nakače ode to začas. Lepo piše al se ne čita kako treba.

Ne znam zašto pišeš da ne čitam kako treba i da ''podižem frku'', kada je bitno novim korisnicima naglasiti da postoji FUP nakon potrošenih 1 ili 2 TB ?
Pritom tvrdiš kako FUP važi i za ranije ugovorene pakete, pri čemu mi je sam A1 zaposleni ( nije call centar ) konkretno i jasno rekao da se FUP ne odnosi na ugovorene pakete pre marta, jer nije postojala ta stavka ranije.

Ne znam zašto pišeš da ne čitam kako treba i da ''podižem frku'', kada je bitno novim korisnicima naglasiti da postoji nakon potrošenih 1 ili 2 TB ?
Pritom tvrdiš kako FUP važi i za ranije ugovorene pakete, pri čemu mi je sam A1 zaposleni ( nije call centar ) konkretno i jasno rekao da se FUP ne odnosi na ugovorene pakete pre marta, jer nije postojala ta stavka ranije.
Nemaš pojma eto tako, misliš, ako smo mi stari korisnici da to ne važi za nas, itekako važi za sve "lepo piše A1 zadržava pravo" Nek bude nešto pa ćeš videti dal neće smanjiti i tebi i meni. Zadržavanje prava i obaveza nije isto. To su dve različite stvari.
Inače ti zaposleni baš znaju. Milion puta sam ih ispravio, više znaju deca ovde na forumima.

Po mom misljenju oni mogu i starim i novim da ogranice brzinu ukoliko im to bude potrebno da "odrze" sistem u kriticnim situacijama. Samo mi, kojima to ne pise u ugovoru imamo pravo na raskid u tom slucaju.

Upravo zato sve ovo i pišem, bitno je kad si ugovorio paket, jer se slična situacija desila sad tokom marta i sa Yettel MAX paketom mobilnog interneta, gde je jasno bio naveden neograničen pristup u opisu paketa, pa su se onda preko noći predomislili i dodali stavku da zapravo prva 4 TB idu po max brzini pa onda neograničen pristup do 2 Mb/s.
Jedan član foruma upravo zbog toga sad čeka zvanični odgovor za tu promenu, jer on tu stavku u svom ugovoru nema u momentu potpisivanja, niti je ta stavka postojala na sajtu tada u opisu tog max paketa. Ako se ispostavi da će i njemu važiti ti naknadno primenjeni uslovi, to je onda osnov za besplatni raskid usled jednostrane promene osobine/karakteristike paketa.

Kolko ja znam, oni uvek negde zavuku onu stavku da se korisnik slaze sa opstim uslovima koriscenja usluge bla bla bla. I ti opsti uslovi nikad ne pisu, jer su to sastavljali pravnici i ima tipa 200 strana. I u toj knjizi izmedju ostalog obicno pise da provajder zadrzava pravo da ogranici pristup korisniku ukoliko to ugrozava dostupnost usluga drugim korisnicima. Nisam se bas pravnicki izrazio, nije mi struka, ali jasno je.

To svakako uvek postoji i redovno je da se operateti ograde u smislu lokacije, opterećenja mreže i sličnih faktora u okviru opštih uslova, kao npr. ovde:
1774612070465.png

Ali ovde za A1 kućni net se sad po prvi put jasno precizira količina ostvarenog saobraćaja u TB, to je već nešto drugo

Ali je to vise kao mogucnost nego striktno limit. Ja na primer imam MTS mobilni net, limit je 500gb, nakon toga je net sporiji. 500gb je limit i tu je uvek. Oni su ovde ipak napisali "A1 zadrzava pravo" sto nije bas limit i verovatno je direktno vezano za lokaciju i broj korisnika i neke dodatne faktore. Ako neko na primer koristi net normalno plus gleda TV (KNDuo) i za 27 dana potrosi 2TB, ne verujem da ce da spotakne taj limit. Ali ako neko za 2 dana potrosi 2TB, vrlo verovatno ce biti ogranicen. I to je normalno. Iskreno, nasa 5G mreza je na staklenim nogama, NSA. Kad bi se tako ljudi kacili i trosili po 500TB mesecno, ostali korisnici ne bi imali protok. Tako da taj limit ima zaista smisla da zastiti korisnike od ljudi koji nisu normalni. Ko vec ima potrebu za 500TB treba da uzme optiku ili da otvori firmu jer je to ocigledno neki jak biznis, pa nek uzme net kao poslovni korisnik tj nek dogovori optiku za sebe bez obzira na lokaciju.

Ali i dalje ne piše da će nakon ostvarene precizirane količine saobraćaja biti smanjena brzina, kao što je za Neo Super preko 100 GB, npr, nego da A1 "zadržava pravo da ograniči brzinu protoka radi obezbeđivanja kvalitetne usluge za sve korisnike".

Vreme će pokazati šta će biti u praksi, ali sumnjam da će ograničavati brzinu protoka, osim u slučaju velikog opterećenja bazne stanice na određenom mestu, što je mnogo ređa pojava od uvođenja 5G. Osim ako ne žele lošu reklamu, što im svakako nije u interesu.

Nazad
Vrh Dno