Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Како ти се показала ова Covim кафа до сада?
Skroz korektna kafa. Ja je pijem sa malo mleka tako da mi odgovara. Malo je jača nego Lavazza Crema e Aroma koju pijem uporedo. Za prvi jutarnji espresso je top

Kako vi merite kafu kad pravite espresso?

Moj aparat ima integrisan mlin koji se pokreće tako što se ručka portafiltera povuče na dole.
1774253585647.png

Iz početka sam tako radio, pa kad izmeljem koliko mislim da je dovoljno, stavim na vagu, vidim da nedostaje malo, pa opet portafilter na mlin, pa merim... i tako dok ne dođem do ciljane mase. Dosa neuredno i kafe ima svuda unaokolo.

Onda sam nabavio čašu za mlevenje kafe
1774253894169.png
, pa je stavim direktno ispod mlina i prstima povčem da aktiviram mlin. Dosta praktično i ništa ne ispadne. Kad mislim da je dovoljno, stavim na vagu, pa ponovo na mlin, i tako dok ne dođem do koliko mi grama treba.

Od skoro sam počeo da cela zrna izmerim unapred i onda samo njih ubacim u mlin. Mlin prima 250g, ali sad ga držim praznog, pa samo dodam 18g (ili koliko mi treba) kad hoću da pravim espresso. Onda čašom ispod mlina, kao i ranije, s tom razlikom što kada sve izađe iz mlina, držim ga još desetak sekundi da vrti u prazno da izađe taj poslednji deo grama. Samo potvrdim na vagi da je to to. Mlin nije zero retention ni izbliza, ali mi se čini da je dovoljno dobro za moj nivo.
Da li nešto smeta mlinu što se "vrti u prazno"? Mislim da ne, ali ajde da pitam iskusnije.

Sada čekam da mi stignu teglice-epruete, pa sam planirao da unapred izmerim 18g u svakoj i kad mi zatreba, samo izručim u mlin.
1774254266951.png
Ne sviđa mi se da malo-malo otvaram vakum teglu i ponovo je vakumiram svaki put kad uzmem iz nje malo kafe. Ove epruete mi u teoriji deluju kao dobra ideja. Da li neko koristi nešto slično?

Cela zrna, pa u mlin...
Ne smeta mu da se vrti u prazno... Dok god se motor ne pregreje 🙂

Ja kafu vakumiram u kese, 100gr po kesi, to mi je 5-7 dana trosenja. Kada otvorim kesu, kafu stavim u onu "teglu" iz kafeterije i koristim dok ne potrosim... Ona niti vakumira niti dihtuje lepo ali za 7 dana, kafi ne bude nista 🙂

Kada vakumiraš, zar se ne naduje vremenom od otpuštanja CO2? Pretpostavljlam da je kafa sveže pečena.
Kod mene sam primetio da je velika razlika kada mi kafa stoji u mlinu ili kad je držim u tegli. U mlinu em ne dihtuje, ne stoji u mraku, a iz nekog razloga aparat ima grejač za šoljice na vrhu. Taj grejač mi je totalna glupost i verovatno ću otvoriti aparat da ga isključim.

do sad sam praktikovao da svu kafu vakumiram u vecu kesu, i onda otvorim, odvojim 100gr, pa ponovo vakumiram... tako da nisam primetio da se kesa naduje, jer prakticno na svakih 7 dana je vakumiram ponovo...
ovu praksu sa vakumiranjem kesica po 100 grama, sam tek juce 😎 primenio tako da, videcemo kako ce se ponasati...
pa taj grejac ima logike kada bi aparat radio non stop... ja ga upalim, napravim kafu i ugasim... sve gotovo za 10min max...

Koliko je kafa u Italiji jeftinija...

Jeftinija je svuda u okolini btw 🙂 Kad se sve sabere, lakše mi je da odem do Temišvara po svežu kafu i vratim se, nego da je kupujem ovde (na buvljacima je slicna cena, kao tamo u radnjama).

Poslednja izmena:
Da li neko koristi nešto slično?
pa baš te epruvete, stim što na vrhu imam plastične kapice sa nepovratnim ventilom (kao na kesama za kafu). ne ove drvene. distrubter bomber.
odlična stvar, ne nešto sa tačke gledišta čuvanja kafe koliko sa lakoće korišćenja.
solidno ubrzava rad na pripremi, nisam ni znao koliko mi treba dok nisam počeo da ih koristim.

Koliko je kafa u Italiji jeftinija...

Pa da, za 15-30€ može da se bira 1KG Lavazze:

I radnjama to bude stalno na nekim akcijama pa su te cene iznad u praksi i povoljnije 🙂

Da li neko zna kakve su cene u Grčkoj?

@component meljem koliko ide u portafilter. Kafu držim u onim kesama što se zatvaraju u kojima i stigne kafa. Imam dve od pola kile koje služe da ubacim ako stigne kilo.

Nema nikakve mudrolije.

Kad ostanem na 250gr naručujem novih 1.5kg okvirno.

Da li je presa velika ili mala, da li je i dalje koristis, kako se pokazala posle duzeg vremena koriscenja, koliko je laka za ciccenje ?
ili si mozda presao na neki drugi nacin spremanja pene od mleka
A šta je problem sa čišćenjem FP?
Kod one iz Ikee se skroz rastavljaju mrežice i baš se lako opere.

A šta je problem sa čišćenjem FP?
Kod one iz Ikee se skroz rastavljaju mrežice i baš se lako opere.
Pa zalio se ovde u temi forumas da se tesko cisti, ja sam uzeo malu iz ikee, ona ima plasticno dno na presi za razliku od velike, ima guscu mrezicu, jos uvek vezbam da napravim dobru penu, nisan skroz zadovoljan penom, pa isprobavam razne kombinacije u potrazi sa dobitnom, koliko sporih brzih pumpanja

Pogrešan quote.
Ja imam iz Ikee tu manju ali ceo taj mehanizam sa mrežicama se baš lako rastavlja i pere.
Koje plastično dno? Ono protiv klizanja? Ako misliš na to i ono se lako skida.

Manja nije tesko za odrzavanje, a veca pretpostavljam da je teza za odrzavanje jer je veca.
Mala pa nije problem ako je na vreme potopis, al ako zapekne sigurno nije lako da se izcacka sve sto je zapeklo.
Fm... koji nacin koristis za pravljenje penje, dal si provalio da napravis bas dobru penu sa tom malom ?

Skoro pa nikad ne pijem kafu sa mlekom a i ako pijem pravim je steamerom na aparatu.
FP koristim najviše za čaj ili cold brew.
Imam i bialetti tuttocrema, on napravi lepšu penu od fp ali tu može i da se zagreva mleko pa počnem da pravim kada je temperatura ~60° i samo laganim potezima i pazim da ne ubacujem previše vazduha, tj. da mrežica ne izlazi iz mleka.

Samo da kažem da su one "epruete" fantastična stvar. Olakšava pravljenje pošto više nema nikakvog merenja: izručim sadržaj u mlin, meljem dok ne prestane da izlazi, odradim WDT, tamper i pravo portafilter na aparat. Merio sam u početku da proverim, ali kostantno je uvek.
I nema brige oko skladištenja i da zrna izvetre, pošto nema čestog otvaranja/zatvaranja tegle, a ništa više ne stoji u mlinu. Ne vidim manu, osim što mora možda jednom nedeljno da se napune sve epruete i tom prilikom se sve meri pa traje malo duže.

Druga stvar koja mi je stigla je adapter za Dolce Gusto aparat:
1774600579307.png
Na poslu neće da nam kupe pravi espresso aparat 🙂, pa sam počeo da koristim ovo čudo u kombinaciji sa svojom kafom koju kući sam sameljem i donesem na posao. Za red veličine je bolji ukus od onoga što pijemo na poslu. Nije baš kao što dobijam na svom aparatu, ali bar može da se pije. Nije baš najzgodnije za korišćenje i pražnjenje, ali razlika u ukusu opravdava malo muke.

Hotel beograd je izbacio neki “old school”blend brazil uganda 4000kg. Dosta povoljni
Hotel Beograd kafe ima brutalno dobar cold drip sada

Pa da, za 15-30€ može da se bira 1KG Lavazze:

I radnjama to bude stalno na nekim akcijama pa su te cene iznad u praksi i povoljnije 🙂
pa ima i kod nas: https://www.kupujemprodajem.com/ugo...roma-espresso-kafa-u-zrnu-1kg/oglas/189687668

---

Da li ima u Beogradu ili Novom Sadu negde light roast espreso da se proba?

Da li neko ima servis espresso aparata koji bi mogao da preporuči? Imam QuickMill Andreja Premium ( E61 ) pa mi treba neko ko može da se pozabavi baš tim tipom aparata...

Da li neko ima servis espresso aparata koji bi mogao da preporuči? Imam QuickMill Andreja Premium ( E61 ) pa mi treba neko ko može da se pozabavi baš tim tipom aparata...
Овај лик се оглашава као дистрибутер "QuickMill" и "Rocket" апарата. Не знам ко су, шта су, колико су поуздани, али бих кренуо одатле.
Обавезно питај за име фирме, па провери да ли стварно постоје. Разних превараната је било на КП.

Video sam već i site tih istih plus instagram (https://www.instagram.com/caffeine.n.cookies/reels/), reklamiraju svoju kafu i kafić na NBG a prodaju i aparate - mada na sajtu ne pominju QuickMill - samo Stone i Rocket. Svakako mogu da pitam... Hvala.

Zanimljivo, pogledah na KP - Kp nalog za QuickMill je "Nenad, Beograd | Čukarica", pa onda postoji servis "Servis Espresso Kafe Aparata - Tre Fratelli - Surcin", KP nalog je "Nenad - Laptop Delovi, Surčin" a postoji i "Servis profesionalnih kafe aparata" gde je KP nalog "Nenad, Beograd | Zemun"... Pitam se da li je to isti Nenad 🙂?

Imam samo kinesku nepres. korpu sa Alija, ima li smisla kupovati one brendirane IMS i sl?
Nikako da dobijem normalan puck, ne znam koliko korpa utiče.

Imam samo kinesku nepres. korpu sa Alija, ima li smisla kupovati one brendirane IMS i sl?
Ако можеш да се испружиш, ИМС под обавезно. Ако је ИМС ван домашаја, унапређење су и они "бренд Кинези" ("Muvna", "IKAPE", "BinCoo" - пробано, верујем да је слично са осталима). Са "бренд Кинезима" је осетно боља кафа, а ИМС је далеко бољи, могу слободно да кажем свет за себе. Ово пишем за 51 корпе.

Mislim da IMS apsolutno opravdava i reputaciju i nešto višu cenu u poredjenju sa kinezima.
Bolji kvalitet izrade i bolja ekstrakcija u poredjenju sa basketima koji fabrički došli uz Anu.

Za lep puck mislim da ti treba i puck screen.

ima li smisla kupovati one brendirane IMS i sl?
IMS je perforirana laserom, identične rupe. A 99% ostalih basketa je mašinska perforacija. A mnogi nisu uradili ni obradu (šmirglanje) pa liče (odozdo) na rende. Imam sumnje da su PRC mašinska perforacija. IMS traži i dobar mlin zbog ujednačene krupnoće mlevenja.
Dobiti dobar pak nije samo do IMS, i neće biti garancija. 3-ventil igra ulogu... i još mnogo toga kao na primer ako ti je basket veliki i ima mnogo prostora između tuša i kafe... dobićeš vlažan puk... nikakav pa i sa soleoidnim ventilom...

A od svega važnije kakva je kafa u šoljici... Evo ja da potvrdim, razlika u kafi sa IMS u odnosu na fabrički basket je neverovatna. Jedino predlog ko kupuje da uzme nešto manju korpu, ja sam uzeo korpu koja traži 18-20g, realno ide tih 20-ak grama, i meni je to baš jak espreso. Da biram ponovo, uzeo bi 14-16, ili 16-18g.

Nazad
Vrh Dno