Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Juce su mi u posti rekli da se novi carnski postupak odnosi na sve ukljucujuci i UC i UB paketice (sto je po meni vrhunski bezobrazluk i harac). I odmah da podmirim cistucne - meni ne smeta onaj deo za 20% pdv-a - neka to drzava uzme, ali da ti neko za 50c naplacuje 2.6$ haraca preko PDV-a - e to je veliki problem. Bukvalno za ljude koji zapravo kupuju nesto korisno i nesto sto ne moze da se kupi kod nas ni slucajno (tipa elektronske komponente - koje sve kostaju ispod 1$ - stvari koje mogu da unaprede ovu zemlju i ljude koji su u njoj - da rada i prave nesto korisno i edukuju se) - porez, carina i harac se ne placaju na gluposti sa temu-a i jos gore sheina..

@giovanni Znam koji je kurs, radim sa korisnicima u poslovnom softveru gde se unose JCI podaci i rade kalkulacije nabavnih cena pa sam zato i pomenuo da koriste 'neki svoj' kurs jer kurs od petka nigde drugde i niko osim carine ne koristi narednih nedelju dana... otprilike kao što je PIO fond imao 'svoj' kalendar z aM4 obrazac u kome je svaki mesec 30 dana... ali da ne širimo priču, poenta je bila samo da carina tera neki svoj trip jer je tako u mogućnosti. 🙂

Osnov za korišćenje kursa od petka (zapravo to je kurs određen u petak jer je tokom tog petka zvanični srednji kurs nbs bio onaj određen u četvrtak) je taj što je to zvanično važeći srednji kurs u ponedeljak, prvog radnog dana te sedmice. Kako se kurs nbs ne određuje subotom I nedeljom, to je to.
Zašto tokom cele radne nedelje se kurs za carinske svrhe ne menja... Pa u suštini nije bitno sve dok je kurs dovoljno stabilan odnosno dok nemamo hiperinflaciju deviznog kursa.

A tripovi carine (a vala i većine drugih državnih institucija) to može da se pišu knjige i knjige i da ne rešimo ništa...

Hajde videćemo, nadam se da će to ubrzo rešiti sa carinom pa da mi dostave pošiljku.

Update

Tek juče sam preuzela pošiljku, pisala sam carini da bi mi odgovorili da nema zaduženih carinskih dažbina i da je problem do Pošte i njenog sistema. Preuzela sam u pošti bez plaćanja ikakvih troškova, da podsetim da je pošiljku besplatno poslalo fizičko lice a vrednost je bila daleko ispod 70 eura.

Jutros mi je poštar doneo paket iz Kine za koji mi nije tražio dodatne troškove da platim, ali odlučim da ga ispratim kroz sistem carine https://app1.carina.rs/info/portal/posta i primetim da kada unesem moje podatke i broj pošiljke da su paket zadužili za dug, dok u sistemu praćenja pošte paketa nema.

1774278879113.png

Po ovome ispada da sam trebao da platim 107+260 dinara, ali kao što rekoh, nije mi traženo. Ja se nadam da carina neće tražiti naknadno da platim kako je sada ovaj novi sistem (pa da me zavedu da sam u carinskom prekršaju), moguće je da je poštar zaboravio da naplati ili čim je prošla sistem, da mi se zalomilo 😕.

Jutros mi je poštar doneo paket iz Kine za koji mi nije tražio dodatne troškove da platim, ali odlučim da ga ispratim kroz sistem carine https://app1.carina.rs/info/portal/posta i primetim da kada unesem moje podatke i broj pošiljke da su paket zadužili za dug, dok u sistemu praćenja pošte paketa nema.

Pogledajte prilog 532972

Po ovome ispada da sam trebao da platim 107+260 dinara, ali kao što rekoh, nije mi traženo. Ja se nadam da carina neće tražiti naknadno da platim kako je sada ovaj novi sistem (pa da me zavedu da sam u carinskom prekršaju), moguće je da je poštar zaboravio da naplati ili čim je prošla sistem, da mi se zalomilo 😕.
Imao sam isti slucaj, i zvao sam postara, rekao je da nije dobio nalog za naplatu.
E sad ko zna sta ovima u drzavi padne na pamet pa mogu da traze taj novac.

Carina će da juri o onoga ko je položio sredstvo obezbeđenja tj garanciju a to je pošta.
Da li će posle pošta onoga kome nije naplaćeno, ne znam.

Osta priča kao postovi iznad.
Preuzet paketić u pošti UC.....HU, bez troškova.
Ali postoji obračun carinskog duga kada odem na onaj link carine, u visini od 29din. U pošti su mi rekli da paket nije zadužen za naplatu....

Evo da se i ja javim. Danas stiglo 8 UC_HU paketica. Svi sa nekim relativno niskim vrednostima. Postar samo ostavio u sanducetu. Proverio na sajtu carina - svaki ima svoju deklaraciju - sa sledecim iznosima:
25+10+10+2+23+25+51+34
Sami paketici (sam tekst) su lepo ocitani, i iznosi odgovaraju iznosima u USD na paketicima (tj nisu USD obracunali samo kao EUR, nego su uradili neku konverziju - nisam ulazio u detalje kursa)..
Elem, ja zaista nemam nikakav problem da uplatim svih 180din posteno placenog PDV-a - dok god na to ne ide jos 2080din "prenosa novca", tj haraca. Idealno bi bilo kada bi vlast/carina omogucila da se uplati i unpared - na ime i prezime i adresu, i da covek bude miran - uplatim im hiljadu dve dinara, i miran sam par meseci..

Ako neko sazna da li i kako ovaj iznos zapravo moze da se uplati carini/drzavi, ja cu im rado uplatiti - opet idealno ne po paketicu, nego sve djuture.

Naplacena mi je carina na posiljku ispod 50eur, placeno 1554din (carinski obracun+260)

2026-03-25_08-36.png

Planiram da kupim neki uredjaj sa aliexpresa koji košta 600e, free shiping je, da li će PDV i carina biti 30% ( to mi je prihvatljivo) ili mogu da me rebnu više?

Kablić 2 evra, sada od bexa stiže poruka da treba da platim 350 dinara za dostavu.... Neće mene aliexperss uskoro videti

Da li to znači da je i Bex krenuo sa naplatom dodatnih 260 din

Poslednja izmena:
Naplacena mi je carina na posiljku ispod 50eur, placeno 1554din (carinski obracun+260)

Pogledajte prilog 533137
Još jedan član i ja smo imali isti slučaj. Meni se desilo sa jednom pošiljkom a dve slične su prošle samo sa PDV. Za sada nema objašnjenja u čemu je problem. Možda jedino da se žališ ali ne znam da li ti se isplati cimanje sa tim.

Stigao paket LA_HU sa AE u vrednosti od 29$, na kutiji Kinez stavio 15$, dodatni harač izneo 547 din!?
I poštar dobro lično što se nije desilo godinama 😀

Pregovarajte sa prodavcima, tamo gde nije choice i dalje ima mogucnosti da se pregovara, lazu da ne mogu da napisu drugacije. (Opet ponavljam, ako nije choice).
Neko je isto spomenuo Choice da li u ovoj ili drugoj temi za praćenje pošiljki, i sad shvatam zašto.

Znači Choice porudžbine navode punu cenu na paketu, a i 2 stvari sam poručio sa Choice oznakom i tako su mi stigle u 1 paketu. Tako mi je i stiglo jutros, na ukupan iznos naplaćen PDV, a 1 paket, 259 RSD PDV + 260 RSD za paket.

Nisam ispratio gde pise to choice kad se izabere artikal koji kupujes?
Jel moze neko da okaci neki screenshot cisto da znam gde se nalazi prilikom porucivanja?

Evo primera:

Prilozi

• Screenshot_20260326_203657_AliExpress.jpg
    Screenshot_20260326_203657_AliExpress.jpg
    162.4 KB · Pregleda: 50
Stigao UC paket.
Uredno postoji pdv na carinskom portalu, ali Posta naplacuje samo 200din fiksno i to je sve.

Kod mene do skora nista za UC mada su to sve bile posiljke od pre nove godine. Verovatno negde stajale u postinim magacinima, obradjene po starom postupku.
Ova UC je od pre 17 dana.

Mozda je to u pitanju, a mozda nije. To ne moze da se pohvata.

Najludje je ovo sto postoje na carisnkom portalu, ali ne naplacuju 😛

Ako je ima na portalu onda je po novom i trebalo bi +260din fiksno.
Mozda neki postari love u mutnom.

Stigne Viber/SMS poruka od pošte za tih 200 din. Na portalu piše 0 troškova što znači da je to ono što je ranije bilo otvaranje.

Ovaj moj je bio na salteru poste.

Kaze ovaj paket vam je 200din fixno, uz ostala koja su bila CN.

Znaci nije bilo nikakve prethodne viber poruke. Sto ce reci 200din mozda uzeli za kafu...

Kod mene bez ikakve viber/sms poruke.

Taj UC je cak bio pracen i na postinom sajtu, ono sve redovno GPC statusi i sve sto ide za LA pakete. I kako se priblizio za konacnu isporuku tako je naprasno nestao sa pracenja uz poruku da posiljka nije u sistemu.

Ne šalju poruku ako broj telefona nije na pošiljci ili ako je teško čitljiv (tj. ako ih mrzi da zagledaju). Mada ima i primera kada stigne više pošiljaka isti dan a broj je samo na jednoj, pošalju poruku za svaku. Da ne ispadne pa ih samo kudimo.

Nazad
Vrh Dno