Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Alien (1979)
Први пут га малопре одгледао, одличан. Ефекти нису баш лепо остарили, али, с обзиром на то да је филм од пре скоро 50 година, ок су. Сигурни одлична (и глума и изглед 😍).
Čovek sa Tozovcem u avataru, da nije nikad gledao Alien, to odbijam da poverujem. 😉
Što se tiče efekata, tačno da neke stvari sada deluju arhaično, ali zato uzmi pogledaj Odiseju u svemiru 2001 i videćeš, da se efekti i dalje jako dobro drže, ako uzmeš u obzir da je film sniman desetak godina pre prvog star wars-a, u vreme, kad su bilo kakvi digitalni efekti bili samo predmet mašte.
Ipak se ovakvi filmovi snimaju samo jednom i ostaju nedostižni zauvek.

Inače, planiram da pogledam pomenuti Peaky Blinders: The Immortal Man, priča deluje zanimljivo.
Ipak, prvi utisak mi je ovaj Cillian Murphy, čovek bukvalno iskače iz frižidera, uspeo je i Oskara da dobije, nemam objašnjenje za njegov uspeh, uvek mi je delovao kao sasvim osrednji glumac, osim ako nije kumče Vita Korleona.
Kad se setim kolika je lista glumaca bez Oskara, koji bi ga pojeli za doručak, zaista ne znam šta je njegova magija.
Deset ovakvih ne bih dao za jednog Liama Nisena ili Ralfa Fajnsa, da ne ređam dalje jer bi lista bila podugačka...

Mislim da je bitniji dobar scenario i glumci koji znaju da rade svoj posao od skupih efekata za snimanje kvalitetnog sf filma.
Ne bi se snimalo toliko rimejkova da su novi scenaristi malo mastovitiji.
Tesko je sa ljudima razmenjivati misljenje o novim filmovima koji nisu gledali najbolje filmove iz proslog veka.
Ljudi se naljute kada kazes da je neki novi film dosadan ili nije dobar a da nisu ni pogledali slicne filmove iz proslog veka.
Nisam ovo napisao zbog Tozovca ili drugih ljudi u ovoj temi a i ne ocekujem da mnogo ljudi sa foruma deli moje misljenje o novim filmovima.

Zaista. I dobio Oskara za osrednji performans u prosečnom i extremno precenjenom filmu.

Sve su to precenjeni klovnovi, polusvet i akrepi. Koji za 20-40 dana rada godisnje dobiju stotine miliona i kukaju. (ima par glumaca koji su svesni toga i oni su ok).
Willem Dafoe je rekao Eggersu tokom promocije Lighthouse da ne prica kako im je bilo tesko na snimanju jer nisu rudarili ugalj u jami vec se sprdali mesec dana.
I smucili su se svima. 1998 dodelu oskara je gledalo 57mil ljudi, ove godine 18.

Prosto mi nije jasno kako mi je precepcija i dalje negde na početku 2000ih i ovaj film dozivljavam kao da je skoro izasao.

Ма, у том филму су сви покидали, и Кјуба Гудинг, и Грег Кинер. Одличан филм!

Project Hail Mary
6.5/10
- impresivno snimljen, prica nepotrebno razduzena.
Pogledajte prilog 532847
U potpunosti bi se složio,
Upravo pogledao i istu ocenu dajem.
Nisam namerno ništa pokušavao saznati pre gledanja filma, samo otišao u bioskop.
Prema ocenama koje je dobio, očekivao sam malo više naučno potkovano priču i znatno manje "humora"..
Ovako kako stoji, mash up Interstellar\ET\Deadpool.

Da li filmove duge preko 2 sata gledate u cugu ili podelite na više sesija ili dana kao da je serija? Novi Frankenstein mi predug a lepa slika i scene za sada.

Cold Storage (2026)
Свидео ми се. Добар спој акције, сф-а и комедије. Добра забава. Може препорука.

Што се тиче филмова од 2+ сати, као што рече @Martin Mystere, некад поделим на два дана. Али, ако је занимљив, из цуга одгледам. Најчешће, филмове гледам уз краће паузе, неколико пауза од по који минут. Баш ретко кад погледам филм у цугу, без иједне једине паузе.

Peaky Blinders film uff kakav šamar fanovima serije. Znači transfer blama gledajući ovaj AI generisan scenario. Žalosno i nepotrebno. Preporuka za ne gledati ko je pratio i voleo seriju. 1/10 i to samo zbog Fergusonove inače bi išlo u minus.

Liči mi Grešnici na Triangle of sadness. Potroše pola filma da te vozaju da bi kasnije krenuo drugi film u istom.

Roofman 2025 ili kako su nasi preveli lopov sa krova. Film bi mozda bio ok da je realno prikazao pricu ovako ispada vrlo neozbiljno, tupavo
Najaci su mi ovakvi filmovi koji pokusavaju da budu “i istiniti i lepi”, pa na kraju ne ispadnu ni jedno ni drugo. .. 5/10

Poslednja izmena:
Što se tiče starijih filmova, Odiseja 2001, Alien, Terminator, nisu oni toliko loše ostarili već ih zeza mnogo veći kvalitet slike koji previše otkriva neke detalje i bukvalno ruši celu koncepciju.
Kad se setim na VHS-u Alien 3, mrakača, slika loša, ali ona spodoba kad krene iz mraka, faktor iznenađenja je mnogo veći.
Sa veremena na vreme pogledam kako Ripli ulazi u jazbinu kraljice alien-a da spase Njut, i kad krene obračun, teško da neka glumica danas može da prenese takve emocije. Vidiš joj na licu strah, bes i mržnju, pulsna puška brekće, simfonija.
Isto Predator kada zvekne Blejna i kad onaj ćelavi crnac potroši redenik iz svog mitraljeza, baci kačket i dohvati minigun i krene da preuređuju džunglu. 🥰
I tu se mogu videti neki detalji koji oštrom oku mogu da remete doživljaj, ali da ne spojlujem.
Definitivno ne treba gledati kako se rade specijalni efekti, to uništi doživljaj skroz.
Eto, moj elaborat o starijim filmovima.

Good Luck, Have Fun, Don't Die

Dobra ideja ali loša realizacija. Kao da su se izgubili usput.

Pozadinske priče likova su odlične i vuku na Black Mirror epizode.

Roofman 2025 ili kako su nasi preveli lopov sa krova. Film bi mozda bio ok da je realno prikazao pricu ovako ispada vrlo neozbiljno, tupavo
Najaci su mi ovakvi filmovi koji pokusavaju da budu “i istiniti i lepi”, pa na kraju ne ispadnu ni jedno ni drugo. .. 5/10
Koji deo je tupav i ne odgovara realnim dogadjajima?

Little Children
Lagano 8/10.
Jako dobro napisana, režirana i odglumljena drama o naličju američkog sna i suburbie. Tematski podseća na American Beuty i Očajne domaćice, ali dosta ozbiljnije i suptilnije odrađeno. Vrlo dobra glumačka postava, pogotovo Kejt Vinslet.

Da li filmove duge preko 2 sata gledate u cugu ili podelite na više sesija ili dana kao da je serija? Novi Frankenstein mi predug a lepa slika i scene za sada.
Seckam samo kad fizički ne mogu da stignem da odgledam, ali smatram da te zbilja dobar film drži koliko god da si umoran 😁

Good Luck, Have Fun, Don't Die

Dobra ideja ali loša realizacija. Kao da su se izgubili usput.

Pozadinske priče likova su odlične i vuku na Black Mirror epizode.
+1
Imam isti utisak.
Jako dobre i bitne ideje, ali na momente neobjašnjivo spor na granici dosadnog.

Wuthering Heights
Vizuelno 8/10
Gluma 6/10
Scenario 3/10
Na momente prelep film, znači Kjubrikovska zanimljivost i posvećenost kadrovima, ali dramski majko božija 🤣

Poslednja izmena:
Neke scene iz starih SF filmova sada izgledaju zastarelo ali cgi i gluma iz filmova snimljenih pocetkom ovog veka deluju neuverljivo i smesno.
Boje u novim filmovima ne deluju realno zbog digitalnih kamera i verovatno nekih filtera koji se koriste prilikom snimanja filma sto svako primeti cim skrene pogled sa ekrana ili kada izadje iz stana.
Nove filmove koji traju dva sata tesko da mogu da pogledam iz jednog cuga/sedenja ali pre nekoliko dana sam gledao filmski maraton Lethal Weapon u kojima glume Mel Gibson i Danny Glover sa desetominutnim pauzama izmedju filmova.
Koji glumci bi glumili u rimejku tih filmova? U kojim filmovima ste videli slicnu glumu? Akcione scene u tim filmovima izgledaju bolje nego u nekim novim filmovima sa skupim efektima.
Meni ne smeta da pogledam stari film jer sam pre nekoliko decenija gledao filmove Alfreda Hickoka, Luje de Fina i jos gomilu drugih filmova koji su snimljeni mnogo decenija pre nego sto sam poceo da gledam filmove.
Skoro sam na youtube-u naleteo na klip sa scenama iz filmova snimljenih pre oko 100 godina i filmski inserti su mi bili zanimljivi za gledanje.
Ne planiram da gledam filmove iz tog vremena ali mi verovatno ne bi bili dosadni iako su u danasnje vreme passe.

Sto se tice Wuthering Heights, slazem se sa kolegom @Adam K
Vizuelno dobar, za glumu bi mozda dao i 5 al nek bude 6. Supruga je vec gledala film i samo sam je na kraju pitao jel scenario i reziju radila ista osoba i kad je rekla da, sve mi je bilo jasno. I za jedno i za drugo bi mozda i 2 dao.

Nazad
Vrh Dno