Šta je novo?

Šta je eSIM i kako se koristi?

Meni je fenomenalan, kod nas jako čest običaj, da firma čiji si ti klijent zezne stvar, a onda te naknadno smara sa procedurom.
Ja sam tako jednom, kada su me zeznuli, rahmetli Telenor je u pitanju, a bio sam njihov klijent kao PR, rekao da mi ne pada na pamet da gubim vreme zbog njihovog propusta, da srede šta treba ili podnosim zahtev za raskid ugovora bez penala i idem kod drugog provajdera. Imali su 24h, sredili su, što znači da može, ali na žalost moraš da pretiš da bi ostvario svoja prava, što je meni sumanuto.

...sto je normalno kod velikih korporacija, gde su procesure najveca kocnica resavanja problema.

Pre dva dana sam tražio od firme da mi prebace službeni broj na eSim. Iz Yettela su tražili da im se pošalje zahtev, sve to mi odradimo. Stigne meni eSim na mejl. U tom trenutku vidim da nemam signal, znači fizička kartica deaktivirana. Pošto sam bio na terenu, rekoh daj da sednem negde na kafu i da to izaktiviram što pre da ne bih bio nedostupan ako neko zove. Pošto mi je Yettel kartica bila primarna za data saobraćaj, prebacim na privatni broj (A1 eSim). Probam da aktiviram eSim karticu iz mejla, kaže greška 8.1.1 već je aktivirana na ovom ili nekom drugom telefonu. Setim se da piše negde da mora preko wifi aktivacija. Pitam konobara, da mi šifru, povežem se, probam, opet ista greška. Probam tako nekoliko puta, probam da obrišem privatni broj, izvadim staru (fizičku) Sim karticu, rekoh možda ona nešto blokira. Ništa ne pomaže. Probam da vratim privatni eSim, prođe bez problema. Zovem CC onda kreće ispitivanje, jel ste probali ovo, ono, ovako, onako. Kažem sve sam probao. Šalju mi ponovo isti QR na mejl, neće. U međuvremenu se pojavio i eSim u Moj Yettel aplikaciji, probam i odatle da ga instaliram, i preko QR i ručnim unosom koda, i neće. Kad sam došao kući, probao na druga dva telefona, bez uspeha. Probao na mom telefonu dva eSima od dva različita operatera, rade istovremeno, tako da sam i tu mogućnost otklonio. Probao i da obrišem sve eSim kartice, takozvani reset modula. Nakon toga opet uspešno povežem privatni, ali ovaj neće pa neće. Juče (petak) krenem od 8 ujutru da zovem CC, pa opet sve ispočetka, jel ste probali ovo, ono.. Vide da sam sve probao. Prebacićemo izazov tehnici da oni vide. Neka pošalju iz firme zahtev za reizdavanje eSima. Pošaljemo i to. Bliži se kraj radnog vremena, vidim ostaću bez broja za vikend. Zovem oko 15h i kažem, odnosno zamolim da ubrzaju da ne ostanem bez broja za vikend, kažu da neće to da dozvole nikako. Eto toliko o njima, sada je subota i tačno 48h kako sam nedostupan na službenom broju. Izvinjavam se na malo dužem postu ali ako može da se izvuče i neka pouka iz svega, onda vredi pročitati.
Koliko su meni objasnili u Yettelu - broj sa sim kartice se deaktivira tek aktivacijom esim i potreban je WiFi.
Biznis savetnik sa Yettela očigledno nije odradio svoj posao.
A to se veoma često dešava.

Kao što sam i napisao, nisam bio na Wi-Fi kada sam prvi put pokušao. Da li je to razlog da im se sistem toliko zabaguje da posle toga ne može ni bog otac više da aktivira karticu, ne znam. Više puta sam pre ovoga aktivirao eSim kartice, što stranih, što naših operatera i nikad nisam imao problema. Sve do sada.

...sto je normalno kod velikih korporacija, gde su procesure najveca kocnica resavanja problema.
….ali ipak može da se reši u 24h, što je samo pokazalo da ih u principu boli uvce za kupca, dogod ne iskezi zube. Tužno.

Kao što sam i napisao, nisam bio na Wi-Fi kada sam prvi put pokušao. Da li je to razlog da im se sistem toliko zabaguje da posle toga ne može ni bog otac više da aktivira karticu, ne znam. Više puta sam pre ovoga aktivirao eSim kartice, što stranih, što naših operatera i nikad nisam imao problema. Sve do sada.
Ja u poslednjih 5 godina isključivo koristim prepaid esim roaming nekog EU operatera, em je jeftinije, em je jednostavnije.

Ja se i dalje zlopatim s time, jer sam zamislio da imam hotspot preko mifi rutera, pa mi treba fizička kartica. Za grčku imam Vodafone, ali za druge zemlje mi nastaje problem

Sin i ja smo prošle godine kupili jednu eSIM sa hotspot funkcijom (za mene) i jednu bez sa više GB za njega, jer sam znao da će spucati pre kraja odmora, pa da ima da se keša. Moja od 10GB za sva tri provajdera je koštala 10 EUR, njegova 15GB 8 EUR. Za manje para nije bilo, ali je ovo bila odlična cifra. Kroz MK smo imali GB iz paketa, tako da nam je ovo bila xtra opcija.

Ja se i dalje zlopatim s time, jer sam zamislio da imam hotspot preko mifi rutera, pa mi treba fizička kartica. Za grčku imam Vodafone, ali za druge zemlje mi nastaje problem
9esim. Na nju ucitas profile svih esim i menjas po potrebi. Koristi se kao obican sim.

9esim. Na nju ucitas profile svih esim i menjas po potrebi. Koristi se kao obican sim.

Pa nije baš da je toliko prosto.
Uređaj na kojem to koristiš mora imati aplikaciju kojom biraš koji od esim sa kartice ćeš koristiti. Ne znam da li to može sa mifi ruterom.

Pa nije baš da je toliko prosto.
Uređaj na kojem to koristiš mora imati aplikaciju kojom biraš koji od esim sa kartice ćeš koristiti. Ne znam da li to može sa mifi ruterom.
nene, profil biras na telefonu i kartica nakon toga radi na podeseni nacin.
Potreban je telefon za inicijalnu konfiguraciju ili promenu profila.

Imam 9esim na koji je nabacen mtel esim i ta kartica sada radi i u 5g ruteru.

nene, profil biras na telefonu i kartica nakon toga radi na podeseni nacin.
Potreban je telefon za inicijalnu konfiguraciju ili promenu profila.

Imam 9esim na koji je nabacen mtel esim i ta kartica sada radi i u 5g ruteru.

E odlično ako je tako jer ovo do sada nešto baš nisam pohvatao...

Dakle ako na toj fizičkoj 9esim imaš ucitano nekoliko esim profila, i iz 9esim aplikacije na smartphone izabereš da taj multisim glumi jedan od esim na njemu, prebaciš tu karticu u modem, ili npr. neki dumbphone, ili smartphone bez 9esim aplikacije, ti uređaji vide samo izabranu esim kao jedan običan fizički sim?

E odlično ako je tako jer ovo do sada nešto baš nisam pohvatao...

Dakle ako na toj fizičkoj 9esim imaš ucitano nekoliko esim profila, i iz 9esim aplikacije na smartphone izabereš da taj multisim glumi jedan od esim na njemu, prebaciš tu karticu u modem, ili npr. neki dumbphone, ili smartphone bez 9esim aplikacije, ti uređaji vide samo izabranu esim kao jedan običan fizički sim?
Tako je, kao sto rekoh, isprobano u 5g modemu.
Moze i preko usb da se podesi, ali treba poseban usb koji cita sim. Oni to prodaju, but why bother.
Nesto je malo cudno za iphone, ako sam dobro skapirao, ali android je pun pogodak.
Realno, dovoljno je da pozajmis tel na 3 minuta ako bas nemas svoj android.

Uh, 9esim zvuči sjajno. Jedino mi se ne mili investicija od 30ak €, što je možda pametnije usmeriti u 5G esim mifi ruter

V0 9esim je trenutno 20$ sa poštarinom.
Ispod 20€.
Stiže za 20 dana,imaš praćenje.

Konačno su poslali novi eSim, uz malo natezanja naravno. Aktivacija preko wifi prošla glatko, iz prve. Skoro 4 dana sam bio nedostupan, da sam bar znao da preusmerim pozive, al dobro, šta je tu je.

Nazad
Vrh Dno