Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Da li misliš da bi mogao da izvučeš totalni offgrid sa ovakvim sistemom? Ako bi kuća bila manja i bolje izolovana?

Ako nekoga zanima Offgrid, evo info iz prve ruke za AGM (tacnije SLA, iliti VRLA baterije).
Long story short, ne bacajte pare na ista osim Lifepo4 ako ste na solar Off gridu...

Tacno nakon 700 ciklusa su gotove, kaput, ne drze vise ni 300wh potrosnje dnevno... dobro su i izdrzale toliko ciklusa punjenja/praznjenja.
Rec je bilo o 9.6KWh "solarnim" baterijama u konfiguraciji 4x200Ah 12V @24V hibrid inverteru
(realno iskoristivih ~4.5KWh dok su bile nove)

Sada, za nesto manju sumu, sklapam 8KWh Lifepo4 sa JK BMS-om i grade A celijama, custom sandukom i hladjenjem, pa cu da javim utiske nakon par meseci.
Jel sklopljen sistem?

Da li misliš da bi mogao da izvučeš totalni offgrid sa ovakvim sistemom? Ako bi kuća bila manja i bolje izolovana?
Nema racunice ganjati tako nesto zarad 700kwh iz jeftine tarife, koji se povuku iz mreze u zimskom periodu. Plus su mi paneli bili prekrivrni snegom 10ak dana ukupno,a tu ni jedan sistem ne moze pomoci 🙂. temperatura ulazne vode tokom zime je isla od 26-30c, za 24c u kuci,tako da ne vidim puno manevarskog prostora za bolju izolaciju.

Poslednja izmena:
Nije radi uštede jeftine tarife, nego nemogućnosti (ili cene) da se priključi na mrežu. Ako neko ima dovoljno prostora da dosta panela, da li dodavanjem određene količine baterija može da prezimi taj period kada je sneg i slabo sunce? Pretpostavljam da su decembar i januar kritični, a da bi ostali meseci mogli da se izvuku iz solara i baterija.

Ako je punio po nižoj tarifi da bi se grejao preko dana to je mogao da izvede i bez solarne elektrane.
Offgrid bi mogao ali bez grejanja na struju.

Prilozi

• brlog-kablova.jpg
    brlog-kablova.jpg
    147.3 KB · Pregleda: 107
  • IMG_20260313_104514.jpg
    IMG_20260313_104514.jpg
    564.7 KB · Pregleda: 103
  • IMG_20260313_110541.jpg
    IMG_20260313_110541.jpg
    94.5 KB · Pregleda: 102
  • kutija-pre-moztaze-celija.jpg
    kutija-pre-moztaze-celija.jpg
    119.4 KB · Pregleda: 103
  • navojne-sipke-za-kompresiju-celija.jpg
    navojne-sipke-za-kompresiju-celija.jpg
    199.2 KB · Pregleda: 104
  • Screenshot_2026-03-13-10-46-23-150_com.jktech.bms.jpg
    Screenshot_2026-03-13-10-46-23-150_com.jktech.bms.jpg
    95.2 KB · Pregleda: 101
  • Screenshot_20260313-105246.png
    Screenshot_20260313-105246.png
    288.8 KB · Pregleda: 101
  • mega-fuse-200A.jpg
    mega-fuse-200A.jpg
    111.1 KB · Pregleda: 100

Posle par dana zezanja sa ESP32-S3 mikrokontrolerom i bezicnog povezivanja sa BMS-om (koji poseduje samo BT/BLE modul),
konacno sklopih HA ekran, u kojem u real-time mogu da pratim stanje baterije, izvan lokalne mreze (sa druge lokacije, sa telefona ili android emulatora za PC).

Dnevno praznjenje baterije sam dodao malopre, pa nema jos uvek podataka..

Screenshot_2026.04.11_17.44.40.606.png

EDIT:
Zaboravih da dodam kontekst slici i napisanom textu:
Naime, ESP32-S3 je malecni mikrokontoler koji staje u kutjicu od TicTaca, koji poseduje wifi i BT/BLE modul na sebi.
Potrebno ga je pripremiti za Home Assistent (HA) na desktop masini, a pre toga naci podatke za dotican BMS baterije.
podici HA u VM, ako vec niste..
Potom on preuzima sa BT modula podatke sa baterije i salje ih kroz svoj Wifi modul u lokalnu Wifi mrezu, u HA kroz razne parametre (entitete).
Posto se zavrsi fleshovanje sa potrebnim podacima u sam kontroler, moze da se raskaci sa PC-a, i stavi na bilo koji dumb USB punjac, kada krene da rdi samostalno.
Dodeljivanje fixne IP adrese kroz ruter je preporucljivo.
Da ne davim preduboko.. zvuci komplikovao, ali i nije...
Potrebno je nekoliko dana prilgodjavanja i ucenja, a i ipak je offgrid post, pa da ne davim.... 🙂

Poslednja izmena:
Da pitam, gde traziti ove LiFePO4 baterije? Imam coveka da mi donese iz Amerike 300Ah za nekih 490-500$. Ima li kod nas u okruzenju negde za manje para?

U De ti je oko 1700e za 16kWh, ne znam koliko je kWh odnosno koliki je napon sistema (ili su samo ćelije). Za koju namenu je, šta planiraš sa time?

To je jeftinije po Ah za nekih 25%, ali mi je prevelika, gde to gledas, ima li manjih baterija?

Idealo.de, ima svega, samo je pitanje šta ti tačno treba. Ima čak i nešto nivoa 1kWh, 2kWh...

Da pitam, gde traziti ove LiFePO4 baterije? Imam coveka da mi donese iz Amerike 300Ah za nekih 490-500$. Ima li kod nas u okruzenju negde za manje para?
Kako misliš da ti neko uopšte donese ovakvu bateriju iz US kada nije dozvoljen transport avionom, sem specijalnog kargo tereta? Transport brodom takođe zahteva specijalnu dokumentaciju.

Kakva dokumentacija treba za brod? Zbog toga sto je baterija u pitanju?

Čini mi se nešto oko transporta specijalnih i zapaljivih tereta ili tako nešto, neko stručniji neka me ispravi. Ovo je info koji sam ja dobio pre dve ili tri godine kada sam se raspitivao zza uvoz, možda je nešto promenjeno u međuvremenu. Ne zaboravi carinu 10%+pdv 20%.

Postovanje,

Potreban mi je vaš savet. Trenutno prolazim proceduru zamene dvosmernog brojila za solarne panele (prilagodjenje MM). Platio sam taksu 21.200 dinara. Zatim sam kupio brojilo, a zaposleni iz elektrodistribucije mi je rekao da treba da donesem brojilo kod njih radi testiranja. Brojilo je kupljeno novo.

Na kraju mi brojilo nisu prihvatili uz obrazloženje da je proizvedeno prošle godine (2025) i da mora biti proizvedeno 2026. godine.

Pitanja:

1) Da li je to normalno? (Postoji sumnja da zaposleni namerno pravi problem kako bi dobio mito. Znam da je to ranije radio za novac.) Već ne mogu da vratim brojilo jer je prošlo više od 2 nedelje od kupovine. Ne verujem da sva brojila proizvedena 2025. godine, koja nisu prodata, podležu uništavanju.

2) Da li je uopšte trebalo da kupujem brojilo? Verovatno bi oni trebalo da ugrade novo brojilo besplatno i da ono ostane u njihovom vlasništvu?

1. Nije normalno, očekuje mito 100%. Prijavi višoj instanci i iz principa nemoj da mu daješ neke pare.
2. Kad ti iniciraš promenu MM onda ti kupuješ brojilo i postaje njihovo vlasništvo ali u slučaju kvara oni moraju da reše.

Kako ste prosli 31.03, koliko ste pocastili drzavu u kW 😄 Ja sam se trudio da ni "zrna zita ne dam" al su mi ipak oteli 20kW, mada sam ih u oktobru pocastio sa 697kW pri prijemu elektrane na mrezu.

1400kWh, 6KW elektrana, prošle godine sam manje koristio višu tarifu jer mi je ovo prva cela sezona da bih znao koliko viškova imam. Ove sezone ćemo više koristiti direktno u vidu veš mašine, sušare i bojlera, veće potrošače od toga nemam. Najveća potrošnja su klime za grejanje zimi.

Nazad
Vrh Dno