Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Sve i da Makedonija uskoro udje u EU sto je malo verovatno, proci ce godine dok prelazi udju u sistem Sengena kao i sto je Hrvatska cekala 10 godina. Tako da od te kombinatorike nista.
Nije uporedivo zbog geografije. Mkd ce svakako u EU nakon Alb, pa onda postaje besmisleno drzati ih izvan jer ne mogu da uticu ni na sta kad su skroz okruzeni sengen zemljama i ostatkom koji nema izlaz na more.

Bilo bi dobro da recimo Sat Plus uradi neku patrolu poredjenje Srbija - Bugarska - Grcka i Srbija- S. Makedonija - Grcka, pa da imamo konkretan primer ako se ide u sred sezone ko ce brze proci i koja bi bila neka razlika... Dotle ako neko slucajno privatno ide sa jos nekim na taj nacin, javite iskustva 😀
Ne znam da li EES prolaz zavisi vise od brzine carinika ili od samog softvera i ljudi koliko se (ne)uspesno brzo fotografisu.

Tablice su srpske, ona, kao i ja, živi u Beogradu, samo sto ima hrvatski pasoš. Mene najviše brine da me oni iz kućice za nonEU ne za*e*vaju
😄, nikada peške nisam prelazio granicu ….
Tablice nemaju veze. Ja sam BG tablicama i hrvatskim pasošem uvek idem na EU traku. Sve dok putnici imaju EU dokumenta ili EU radne/boravišne papire, neće biti problema.

A što se tiče prelaska peške, ja sam opisao kako je bilo na Tovarniku, budući da je prelaz manji i na magistrali, ne prave nikakav problem. Jer uostalom meštani redovno prelaze pešaka iz Šida u Tovarnik i obratno. Budući da su mesta odmah pri granici.

Ne samo da nisu pravili problem. Nego su nju skenirali na EU kućici. Mada opet, ona je svakako kod sebe imala stari HR pasoš, ali ga nije pokazivala.

Tebi bih svakako savetovao da ideš na nonEU kućicu. I eventualno da pozoveš Bajakovo i pitaš ih da li možeš peške da pređeš, budući da je taj prelaz ipak na autoputu, gde je zakonski zabranjen pristup pešacima. Ili da odeš na Tovarnik.

Tebi bih svakako savetovao da ideš na nonEU kućicu. I eventualno da pozoveš Bajakovo i pitaš ih da li možeš peške da pređeš, budući da je taj prelaz ipak na autoputu, gde je zakonski zabranjen pristup pešacima. Ili da odeš na Tovarnik.
Taj deo i mene brine, jer Bajakovo nije prelaz za pesake. Ja svakako idem na nonEU jer sam cuo i da kaznjavaju kada probas na EU a nemas EU pasos

Na Horgošu i ako je autoput prelazio, Kelebiji, Tovarniku možeš preći pešaka bez problema. Na Bajakovu nisam probao ali dok Hrvati nisu ušli u Šengen probao sam na Bregani i Slovenci me vratili uz obrazloženje autoput ne može.

Kažnjavanje zbog ovoga je posebna vrsta bezobrazluka.
Pa ne znam. Oni lepo napisu ko gde ide a neko, recimo ja, bez EU pasoša krenem na EU prolaz. Kada ne bi bilo straha od kazne onda bi svi išli tamo gde im odgovara. To bi onda bilo kao u Srbiji , svako radi ono sto hoće, bez obzira na zakon i propise. i onda bi svuda nastale gužve, kao i kod nas.

Баш тако, само шамарање по новчанику даје резултате. Ми смо малопре наручили авио карте за Грчку за лето, нисам расположен да ово лето експериментишем са колима и границама, размишљао сам о путу преко Бугарске али боље овако.

Znači jedino Tovarnik za Hrvatsku, ko bi peške da prelazi.

Doduše očekivano, budući da je prelaz na autoputu na kojem je zabranjeno kretanje pešaka. Kako lik u kućici da zna da ti nećeš nastaviti peške i nakon granice.

Enivej... Svako ima nesto da kaze...

Sto se tice EES-a... U povratku na Minhenskom aerodromu, me neka zena pre pasoske pitala da li sam registrovan i ponudila da odradim to na automatu. Automata ima svuda po aeodromu, ne samo pored pasoske kontrole.

Posto sam vec bio dao podatke za EES, na izalsu iz Shengena sam samo dao otiske prstiju, bez slikanja i lupili su mi pecat u pasos.

Moje iskustvo od sinoc na Bajakovu:
6-7 vozila ispred mene, 20 minuta cekanja ukupno.
Problem nije bio u kamerama i aparatima za otisak prstiju. Problem je gospodja koja je radila. Sa svakim ko je prisao se propisno ispricala. Jos je ljudi ne cuju sta ih pita iz kabine pa se onda saginju i guraju glavu u otvor na prozoru da je cuju sta pita.
Skeniranje lica je trajalo otprilike 5 sekundi po coveku (10-15 sekundi za one koji su imali naocare jer su to radili dva puta, jednom sa cvikama i jednom bez). Uzimanje otiska isto nije trajalo duze od 5-10 sekundi po coveku.

Kada sam dosao na red samo su me slikali jer su mi otiske uzeli vec odavno. Pitanja koja mi je gospodja postavljala:
1) Gde putujete
2) A kojom rutom putujete do tamo
3) Da li su vam srpske tablice?
4) Recite mi registarske oznake
5) Zasto putujete tamo?

Svako pitanje mi je postavila po dva puta jer je ne cujem nego moram da se sagnem do prozora.

Putovao sam sam, procedura je trajala jedno minut i po'. Da me nije ispitivala prosao bih za 30 sekundi (ili koliko je vec potrebno da skeniraju pasos i udare pecat).

U prethodna 3 dana Evzoni, ulazak u Gr i izlazak iz iste. Niko nas nista nije pitao. Nismo zavedeni u sistem.

Ako nekoga zanima, danas na Batrovci/Bajakovo prelazu, ukupno 2-3 min na hrvatskom šalteru, nas dvojica u kolima.
Skeniranje pasoša, lica i otisaka.
A dobili smo i pečat.

Tri automobila pre nas, i oni ne ukupno više od 2-3 minuta po vozilu.

Svi izlaze iz vozila, dajete pasoše i najbolje odmah neka se prvi namesti gde i kako treba. 30-40 cm od kamere, gledate u nju.
Uređaj govori šta da radite: "Pogledajte u kameru... ...stavite prste desne ruke na čitač..."

Generalno, ako znate šta se treba uraditi, ide veoma brzo.
Ako bude pogubljneih koji ne vide ni gde je čitač, ne vide kameru na onoj skalameriji, ne kontaju ko to šta priča, uređaj ili policajac, babe/dede/deca, gunđala i oportunusti, verovatno može da potraje.

Ali moram dodati, i ranije je policajac znao dosta dugo da lista pasoše, jer je zvanično bio dužan da pregleda pasoš i proverava ranije ulaske.
Bilo je to diskreciono pravo graničnog policajca, pa su nekada radili a nekada ne. Danas to npr. uopšte nije radio.
A vrlo vrlo često je samo listanje npr. 2-3 pasoša znalo da potraje duže nego ova procedura danas.

A vrlo vrlo često je samo listanje npr. 2-3 pasoša znalo da potraje duže nego ova procedura danas.

Ja sam to komentarisao cim je krenuo ovaj sistem. Meni je tada delovalo da skeniranje pasosa i udaranje pecata otprilike podjednako traje koliko i slikanje + izlazak/ulazak u vozilo.
I svaki put imam takav utisak sve dok su zadovoljene dve pretpostavke:
1) covek zna sta treba da radi
2) policajac radi kako treba

Medjutim deluje mi da su oni koji rade najslabija karika. Neki rade dobro, a neki ne.
I od toga najvise zavisi koliko ce biti cekanje.

Samo malo, nešto mi ovde nije baš jasno.... možda nisam samo najbolje sve povezao pa neka me neko u tom slučaju ispravi.

Jedan od preduslova za bezvizni režim sa EU tamo nemam pojma koje, 2009. valjda, bila je obaveza posedovanja biometrijskog pasoša sa ovim standardima RFID čipa sa wiki stranice:

Tu je sve što treba za očitavanje, lice, zenice, otisci, adresa, podaci. Standard mašina za očitavanje je ovde https://www.icao.int/sites/default/files/publications/DocSeries/9303_p10_cons_en.pdf
ICAO 9303.

Stvar prva, čemu ona Jovo-nanovo uzimanje biometrije povrh čipa na pasošu?
Svakako je pečat mogao a nije morao, sve je već izlazilo na kompjuteru.

Drugo, na svom pasošu su svoji podaci iz svoje države, policajac/carinik do sada je to samo očitavao, sada postaje operater data-harverster podataka stranaca i to sve ide navodno 256bit AES enkriptovano u neku eu-LISA bazu u Estoniju na 3. god pa se onda kao briše, dok naravno to nije boravišna dozvola, niko ne ostaje 3 godine samo uz pasoš, čemu zadržavanje podataka i prikupljanje, ljudi u tranzitu, turista, svejedno. Nerezidenti ne podležu boravišnim zakonima stranih zemalja zato i postoje konzularna odeljenja i ambasade.

Ako je išta trebalo da se nanovo prilagodi to je onda client-side na čipu i u pasošu, a ne server-side u bazu centrale cyberkomande severnoatlantske vojne alijanse. Neću ni da razmišljam koji privatni kontraktori to obrađuju, održavaju, gde komercijalno završava i uopšte da li je zadržavanje tih podataka potpuno legalno po raznim UN konvencijama, GDPRovima, ustavima, bakračima...

Ne znam da li je neko pisao na tu temu, nisam pregledao svih 20 strana, ako jeste evo dopune razmišljanja. 🙂

Samo malo, nešto mi ovde nije baš jasno.... možda nisam samo najbolje sve povezao pa neka me neko u tom slučaju ispravi.

Jedan od preduslova za bezvizni režim sa EU tamo nemam pojma koje, 2009. valjda, bila je obaveza posedovanja biometrijskog pasoša sa ovim standardima RFID čipa sa wiki stranice:

Tu je sve što treba za očitavanje, lice, zenice, otisci, adresa, podaci. Standard mašina za očitavanje je ovde https://www.icao.int/sites/default/files/publications/DocSeries/9303_p10_cons_en.pdf
ICAO 9303.

Stvar prva, čemu ona Jovo-nanovo uzimanje biometrije povrh čipa na pasošu?
Svakako je pečat mogao a nije morao, sve je već izlazilo na kompjuteru.

Drugo, na svom pasošu su svoji podaci iz svoje države, policajac/carinik do sada je to samo očitavao, sada postaje operater data-harverster podataka stranaca i to sve ide navodno 256bit AES enkriptovano u neku eu-LISA bazu u Estoniju na 3. god pa se onda kao briše, dok naravno to nije boravišna dozvola, niko ne ostaje 3 godine samo uz pasoš, čemu zadržavanje podataka i prikupljanje, ljudi u tranzitu, turista, svejedno. Nerezidenti ne podležu boravišnim zakonima stranih zemalja zato i postoje konzularna odeljenja i ambasade.

Ako je išta trebalo da se nanovo prilagodi to je onda client-side na čipu i u pasošu, a ne server-side u bazu centrale cyberkomande severnoatlantske vojne alijanse. Neću ni da razmišljam koji privatni kontraktori to obrađuju, održavaju, gde komercijalno završava i uopšte da li je zadržavanje tih podataka potpuno legalno po raznim UN konvencijama, GDPRovima, ustavima, bakračima...

Ne znam da li je neko pisao na tu temu, nisam pregledao svih 20 strana, ako jeste evo dopune razmišljanja. 🙂

Postojeća biometrija se upoređuje sa biometrijom koju daješ prilikom svakog prelaska.
Tako se utvrđuje da si zaista to ti i da ne koristiš tuđi pasoš.

Postojeća biometrija se upoređuje sa biometrijom koju daješ prilikom svakog prelaska.
Tako se utvrđuje da si zaista to ti i da ne koristiš tuđi pasoš.

Naravno, hvala, teorijski to je tako.
Znači 20+ godina od kada se koristi biometrika se nije ništa upoređivalo?

Onaj ko neće da ga se upoređuje a da prelazi bez cimanja, koga zaista se traži i želi da se sakrije i provuče, taj lagano završi EU pasoš na nekoj Telegram grupi i ceo koncept opet pada u vodu.
Meni vrišti ovde data-harvesting, ne može biti očigledniji a to što se oguglalo da se sve deli na tacni, e to je tek najveći problem.

Naravno, hvala, teorijski to je tako.
Znači 20+ godina od kada se koristi biometrika se nije ništa upoređivalo?

Pa, nije se upoređivalo, sada su počeli. To je poenta celog EES sistema.
Što se GDPR-a tiče - adresa za žalbe je upravo EU, oni su ga izmislili.

Akcenat je na, EU pasošima se ne upoređuje biometrija.

Akcenat je na, EU pasošima se ne upoređuje biometrija.

Ne, zato što oni imaju neograničeno pravo boravka u EU i pod ingerencijom su policija članica.
Nepotrebno je kontrolisati njihove ulaske i izlaske na taj način i odbrojavati im dane boravka.

Ne kontrolišu se putem EES-a ni građani zemalja kojima je potrebna viza, jer viza ima ograničeno vreme trajanja samo po sebi.

Takođe i tebi, ako si iz Srbije, niko ne broji koliko dana si u Srbiji.

Pa, nije se upoređivalo, sada su počeli. To je poenta celog EES sistema.
Što se GDPR-a tiče - adresa za žalbe je upravo EU, oni su ga izmislili.
Pa čemu je onda biometrija služila proteklih 20 godina? Glupo pitanje, ali ne mogu da ne pitam…

Da može, u slučaju potrebe, da provere da li koristiš svoj ili tudji pasoš. Sad je razlika samo u tome što će uvek proveravati.
Pozdrav

Kako možeš da koristiš tuđ pasoš kad ima slika?

Jel' poznaješ ikoga ko liči na sliku u svom pasošu? 😉
Pozdrav
P.S. Moja (punoletna, odrasla) deca bi bez problema mogli da prodju sa zamenjenim pasošima, ako bi se gledala samo slika.

Nije mi jasno kako funkcioniše u slučaju ako putujem kao EU sa nekim ko nema EU pasoš, da li ja mogu da uđem u Non-EU red ili moram u EU red?

A ako su u automobilu 3 sa EU i 1 sa SRB, nije rodjak, gde onda?

Nazad
Vrh Dno