Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Gde bre vi živite meni nije jasno. 🙂
Tačno je za pranje pasoša, ali to je ništa šta su sve druge opcije. Bukvalno se po fejs grupama razmenjuju brojevi ljudi koji rade na Horgošu i to nije nikakva tajna 😀
TI isti ljudi su hapšeni mnogo puta i puštani isto toliko puta pa mislim da je svima jasno o čemu se radi. Naravno naši ne bi mogli to da rade da nemaju podršku pojedinih Mađarskih kolega 😏
Ko god duže radi na Horgošu pun je kao brod...
Šta mislite kako sva ova tehnika ulazi iz Mađarske u Srbiju i prodaje se na KP?
Ili kako su bukvalno stotine hiljada migranata ušlo u Šengen iz Srbije!? 😀

I sa ovim uvedenim EES nije se ništa promenilo jer ne radi 24h, a i te druge opcije su i dalje tu...

Uostalom nije samo Horgoš, ima tu i drugih manjih graničnih prelaza koji funkcionišu decenijama na isti način jer je granica sa Mađarskom bila do skoro jedina za ulazak/izlazak u Šengen!

Jel se seća neko Kertesa? 😀

Poslednja izmena:
Sta podrazumevate pod pranjem pasosa? Namerno ostetis ili izgubis pasos da bi dobio drugi? Ili nesto drugo?

Danas na prelazu Jaša Tomić ka Rumuniji. Prvi smo auto na prelazu, dvoje odraslih i dvoje dece. Jedva se sastaviše da nas uspešno slikaju. Sveukupno 15 minuta za jedan auto. U poređenju sa slikanjem i otiscima na Hrvatskoj granici drastično duže. Sina su slikali 5 puta dok nisu potvrdili da je u redu.
Danas smo se porodično vratili iz Rumunije ovog puta preko Đerdapa. Dvoje rumunskih kola ispred nas eskpresno izašli iz Rumunije, nas četvoro svi ponovo slikani, meni uzeti otisci. Zadržali su nas ukupno 25 minuta. Na Đerdapu duva vetar a sin se opet zaglavio sa slikanjem jer je aparat prijavljivao ili masku ili naočare ili neki drugi problem. Moj savet : Ne ići preko preko vetrovitih graničnih prelaza ukoliko osoba ima dugu kosu. Ukoliko osoba ima "neobuzdane" šiške ceo proces će biti još teži. S obzirom da su sina u odlasku slikali pet puta dok slikanje nije uspelo a sada se opet zaglavilo na njemu pretpostavljam da možda ima i neke karakteristike lice koje otežavaju uspešno slikanje. Probali su sa dva tri spoljna aparata a posle toga i mobilnim aparatom unutar carinske kućice.

Pa zar im to nije bilo jos bolje? Zbog toga su i prali pasose valjda, da bi dobili novi pasos svakih 6-12 meseci? 🙂

Pa normalno da nije dobro da menjaju pasoš na godinu dana, drugo prolaze ljudi kroz ispitivanja prilikom vađenja novog jer je to stara fora koji svi znaju...
Kazne su isto dobijali na granicama iako imaju važeći putni list od ambasade, osim toga (ako si npr. prekoračio 90 dana unutar 180 dana) oni mogu da vide, ako hoće da se cimaju.
U principu sve se svodi na novac 😀

Ja znam određenu grupu ljudi koja redovno menja ime i prezime, i samim tim i vadi dokumenta na novo ime svaki put. Uobičajeno, ta grupa ljudi "radi" u Austriji i Nemačkoj, nekada Švedskoj......

Ma iz cele Evrope i Šengenskog prostora idu decenijama na Horgoš i ostale prelaze sa Mađarskom.
Pola naših ljudi ima EU pasoše okolnih zemalja iako nemaju nikakve veze ili osnova za posedovanje istih...
Makedonci i Bugarski pasoši su tek posebna priča, pričao mi jedan drug da se to išlo autobusima kao na ekskurziju 🙂

Nedelja 15.2. (praznik, Dan državnosti). Gužva na prelazu Batrovci/Bajakovo. Čekali tačno 5 sati (od 10h do 15h). Za nas prvi ulazak u EU po novom sistemu. Slikanje, otisci.
Subota 21.2. Isti granični prelaz u kontra smeru. Čekali 45 minuta. Samo slikanje.

Krsna slavo.

Upravo prošao proceduru u Minhenu. Pre pasoške kontrole imaju automate za ostavljanje podataka. Ostavio sam tu sken pasoša i fotografisao se, jer nije bilo bukvalno nikoga. Pre mene su na samoj pasoškoj kontroli sve slikali i svima uzeli otiske. Meni su samo pogledali pasoš i lupili pečat (?)

Aerodromi 90% neće biti problem. Pogotovo kad se utegne sve, drumski prelazi sa druge strane neće nikad biti bez problema, pogotovo u sezoni.

U Rimu, na aerodromu, tri sata čekao sa azijatima, arapima, crncima, i na kraju su odustali, samo stavili pečat u pasoš. Na izlasku nigde nikog i opet samo pečat, mrzelo talijana da se cima...

Pre dve nedelje, aerodrom u Frankfurtu, ja sa EU pasošem - 5 min od prtljaga do taksija, kolega sa našim pasošem 55 minuta.
Sam EES sistem radi brzo - za par minuta je ostavio otiske i šta sve treba ali je onda čekao u redu za policijsku kontrolu. Ja sam išao na automatske kapije.

Aerodromi 90% neće biti problem. Pogotovo kad se utegne sve, drumski prelazi sa druge strane neće nikad biti bez problema, pogotovo u sezoni.
Baš tako za aerodrome neće biti frke...

Drumski će biti jednostavno pakao...

Biće bolje kad MKD udje u EU za koju godinu. Bar za nas koji putujemo kolima do GR leti. A kakva je situacija na Horgosu kolima?

Neko je pomenuo ranije ali nisam bas najbolje shvatio. Prijateljica i ja treba zajedno da idemo u Hrvatsku. Ona ima hrvatski pasos, ja srpski. Idemo kolima. Da li ona moze da dodje do ispred EU prelaza, ja tu izadjem i odem da predjem peske na kucicu gde prelaze oni bez EU pasosa ( time izbegnem kolonu automobila ) , a ona normalno predje preko EU prolaza... Da li je realna varijanta? Ili ce neko da me drnda?

Može, pisali već ovde u temi da je neko tako uradio 😃

Situacija od danas sa GP Tovarnik sa Hrvatskom. Ničija zemlja između dva prelaza krcata, srpska strana pušta tek kad se ispred malo rasčišti, sa hrvatske strane rade 2 trake + 1 za EU.

Posle sat i kusur čekanja, budući da je u kolima bilo nas dvoje sa EU pasošem i majka koju sam vozio da izvadi novi pasoš, odlučim da po savetu sa foruma ovde, pošaljem nju peške da pređe, a nas dvoje kolima pravac na EU traku. Završili za 3min kad smo obišli kolonu, čak je i ona pešaka prešla preko EU trake uz uzimanje otisaka.

U povratku na Bajakovu ne toliko velika gužva, ali opet smo otišli na EU traku, ovaj put sve troje u kolima, njoj su tražili samo boravišnu/radnu dozvolu ili državljanstvo. Tako da ako i nemate pasoš, a imate EU državljanstvo, možete na EU traku.

A kakva je situacija na Horgosu kolima?

Verovatno oubičajeno idealna 😁 Šalu na stranu, taj prelaz i bez ovog je bio takav da ga treba zaobići zbog usporenog rada 😃

Biće bolje kad MKD udje u EU za koju godinu. Bar za nas koji putujemo kolima do GR leti. A kakva je situacija na Horgosu kolima?
Ja zato u GR (Halkidiki i istocno) samo preko BG od kada nema vise BG-GR granice (tj radim ovo vec zadnjih 15 godina, sada ce biti jos lakse). Jeste da ima vise gastarbajtera na Gradini, ali svi imaju EU boravak i ne moraju da se slikaju.

Presevo, pa Evzoni, ne hvala vise. Na Evzoniju maltene svi su u scope-u za slikanje.

I ja sam hteo, ali idem u Pargu.

Neko je pomenuo ranije ali nisam bas najbolje shvatio. Prijateljica i ja treba zajedno da idemo u Hrvatsku. Ona ima hrvatski pasos, ja srpski. Idemo kolima. Da li ona moze da dodje do ispred EU prelaza, ja tu izadjem i odem da predjem peske na kucicu gde prelaze oni bez EU pasosa ( time izbegnem kolonu automobila ) , a ona normalno predje preko EU prolaza... Da li je realna varijanta? Ili ce neko da me drnda?

Da možete tako, ako ona vozi ne bi trebalo biti nikavih problema.

Poslednja izmena:
Ja ove godine takođe prvi put preko Bugarske. Krenuću dan ranije, prespavam negde i ujutru samo vožnja bez čekanja na granici. Ako bude čekanja, biće dan ranije, pa neću nervozan da stignem.

Ja ove godine takođe prvi put preko Bugarske. Krenuću dan ranije, prespavam negde i ujutru samo vožnja bez čekanja na granici. Ako bude čekanja, biće dan ranije, pa neću nervozan da stignem.
Nikad ne stižem nervozan na more.
Dva- tri puta sam posvadjam sa ženom u putu, tražim razvod braka, bogoradam kako više ne može niko da radi ko šta hoće dok sam ja "glava"porodice...ono proradi u meni klasičan balkanski mentalitet. Ne more stižem super raspoložen jer niko ne priča sa mnom od ukućana prva dva dana. 😉

Poslednja izmena:
Nije to balkanski mentalitet, to je mačizam 😁

Dragi jel možemo da skočimo do najbliže plaže , tu je odmah iza brda, 20km piše na Google mapama.

"Ne."

Ovo je moj svaki odgovor posle proslogodisnje posete bisernoj plazi na Tasosu, na 245/40/R19 gumama.

Da, samo obratiti pažnju ako je srb tablica da li će praviti problem ako ona ide sa stranim pasošem bez boravišne za Srb a SRB registracija.
Tablice su srpske, ona, kao i ja, živi u Beogradu, samo sto ima hrvatski pasoš. Mene najviše brine da me oni iz kućice za nonEU ne za*e*vaju
😄, nikada peške nisam prelazio granicu ….

Nazad
Vrh Dno