Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Pogledaj ovu BOSCH Ugradna ploča PXE675DC1E
Ove tri ploce imaju pojacene ringle serije 6
BOSCH Serija 6 PIE631HC1E
BOSCH Serija 6 PIX61RHC1E
BOSCH Serija 6 PIX645HC1E
Ostale ploce nemaju pojacane ringle, vec dve ringle su tacno 3600w
BOSCH serija 4 PUE611BB5E
BOSCH Serija 6 PVS645HB1E
I naravno serija 4 nema pojacane ringle
Na pisao cisto ako neko kupuje da zna da se ne zbuni
Brate gde stoji ono na ploci sto treba da ukucam za produzenu garanciju?

Pitanje za @NShappy ali i za sve ostale:

Ima li neki rešo koji ima manji prekid na nižim temperaturama kao ova tvoja ploča na videu?
Ispala ženi teglica na režo i naprslo staklo baš na pola. Radi i dalje, ali treba je zameniti, da ne bude nekog kratkog spoja.
Za ovaj uređaj ne žalim novac, pošto sam kupio neki Bauer pre sigurno 10-ak godina i još uvek radi kao i prvog dana.
Kad sam se upoznao sa indukcijom, plinski rešo je odmah otišao u kantu.
Ako postoji neko ko nije probao indukciju, svakako treba da proba...

Za sad ne bih uzimao ugradnu ploču, pošto treba da renoviram kuhinju, pa će to biti sve u sklopu, a i rešo mi je zgodan, jer može da se izbacuje i na terasu kada je lepo vreme.

Ovaj model koristi dve faze (7,4kW prikljucna snaga), pogledajte tehnicku dokumentaciju, i primer je modela koji ima automatsko ogranicavanje stepena snage kada se koriste dve zone istovremeno na istoj strani (na istoj fazi). Na stepenu 9 odrzava samo ako ne radi druga zona istovremeno.

Poslednja izmena:
Ovaj model koristi dve faze (7,4kW prikljucna snaga), pogledajte tehnicku dokumentaciju, i primer je modela koji ima automatsko ogranicavanje stepena snage kada se koriste dve zone istovremeno na istoj strani (na istoj fazi). Na stepenu 9 odrzava samo ako ne radi druga zona istovremeno.
Dosao mi je elektricar, izveo trofaznu i povezao i prikljucio plocu, a ovo za ogranicavanje snage mi stvarno ne predstavlja problem, u zivotu nisam kuvao na 2 zone

Ploca sa dve faze sa prikljucuje na trofazno prikljucno mesto u zidu jer nemas gde drugde, a treca faza nije u funkciji. A ja pisem ovo jer ostale ucesnike ocigledno interesuje ta problematika oko istovremenog rada razlicitih grejnih zona.

Kao što vidiš, nema Boš sa tri faze kod nas, a da je indukcija

Hansa fcixs69463

Electrolux lki64023ax

Gorenje geit6c60xpg

Koje su im mane, koje prednosti imaju u odnosu jedan na drugi a i na treći?
Kakve servise imaju...?
Kakve su ploče na njima, kvalitetne, srednje ili vise klase (kako vri voda (sarma, gulaš, supa), na prekide ili ravnomerno)?
Kakve su im rerne?
Šta bi još mogli kasti o ovim šporetima?
Jel mnogo para 75-85k din?
Boš nisam hteo da gledam jer ima piralizu a i košta baš mnoooog.
Linkove sam dao da bi se mogle videti specifikacije, sama prodavnica nije bitna, cena jeste bitna "pomalo"...

Zasto sporet, pa imam "dole" samo 1 trofaznu uticnicu, nemam uopste dvofaznih uticnica "dole" (iza kuhinjskih elemenata), da imam pravio bi element i ugradjivao sta hocu... 🙁

Uzmi lepo ugradnu rernu i ploču. Nema nikakvih problema da se ta dva uredjaja povežu zajedno u jednu trofaznu utičnicu. Izvadiš utičnicu iz dozne i na njeno mesto staviš jednu škara klemu sa 5 priključaka, ili wago kleme.
Pozdrav
P.S. Šta je problem sa pirolizom pa je izbegavaš?

Tako sam ja uradio, na jednu fazu vezao rernu a na iste 2 faze vezao Indukciji, skinuo trofaznu utičnicu, ubacio kleme i vezao oba uredjaja na trofazan prikljucak s'tim sto za svaku fazu imam osigurač.
P.S Stavrni kakve veze ima pirokiza pa je izbegavaš? 🙄 Nema boljeg čišćenja rerne od pirolize, imam Gorenje rernu sa pirolizom I čistio sam je nekoliko puta vec tako, tako dobro očisti da samo obrises pepeo iz nje I to je to. Extra stvar.

Pitanje za @NShappy ali i za sve ostale:

Ima li neki rešo koji ima manji prekid na nižim temperaturama kao ova tvoja ploča na videu?

Nisam video single zone indukcioni rešo koji na manjim snagama nema vidljive prekide.
Možda postoje ponegde svetu, ali kod nas nisu nabavljivi.

... ... ...

Što se tiče prekida u radu između dve ringle povezane na istu fazu, a prilikom rada obe na velikoj snazi, ne primećujem taj problem na mojoj Bosh ploči.
Da, ne mogu da rade dve susedne ploče na Power Boost, ali to je toliko ogromna snaga koja se koristi u najboljem slučaju 3-5 minuta, da provri veća količina vode.

Te iste dve grejne zone (povezane unutar ploče na jednu fazu), bez problema rade obe na 9, što je i dalje ozbiljna snaga za bilo kakvo normalno kuvanje osim brzog zagrevanja.

Čitam ovde da neke ploče nekome ne mogu ni na 6-8 da rade ako je susedna na istoj snazi.
Ne znam, kod mene dve susedne rade ne 9.

Na kraju krajeva, uvek su tu još dve zone koje su na drugoj fazi. Dve zone na dva faze, rade obe čak i na PowerBoost.

... ... ...

Tačno jeste sledeće, bilo je i takvih komentara ovde, kada dve susedne rade na 9 (kod mene, gde mogu da rade tako), postoje impulsi velike, i još veće snage. Ne, nisu prekidi. I bukvalno su na po jednu sekundu. Ali to je veoma teško vidljivo, i samo kada se obe zone "šure" na max.

I sve to ako su obe zone na 9.
Ako su na 8, nema vidljivih promena snage.

Rade i kod mene na stepenu 9 na ploci za koju sam naveo specifikaciju da je ukupno <16A na jednoj strani (na jednoj fazi). Zbog toga i radi, a ovde imamo za primer ploce kojima zone zajedno na istoj strani prelaze snagu od 16A, (bez boosta), i onda takva ploca ne moze da odrzava na stepenu 9 dve susedne zone, sto za rezultat ima da zbunjuje korisnika te ploce, ako nema mentalni podsetnik (i poznavanje) sta se tu desava.

Logično jeste da svaka strana (leva i desna) koriste po jednu fazu.
A koja je razlika (kako to funkcioniše) kada se ploča poveže na sve tri faze, kao što može na Miele pločama?

Prilozi

• miele.png
    miele.png
    51 KB · Pregleda: 22
Dodaj jos karakteristike svake grejne zone, pa ce moci da se doenese neki zakljucak kojom kombinacijom je vezano na 3P. To je verovatno ploca 9kW prikljucne snage.

Mene interesuje kada u domaćinstvu postoji potreba da 4 zone rade sa boost opcijom?

Što kaže @NShappy u najboljem (najgorem) slučaju boost je na 3-5min da proključa velika količina vode.

Jedino ako šurite prasiće, kokoške i slično 😂

Nije to obična ringla/staklo keramika pa da joj treba 20+ min da proključa lonac sa vodom

Mislim da i bez boost opcije, brzina zagrevanja je opet na strani indukcije u odnosu na ringle sa klasičnim grejačem verovatno i kad je trofazna (?)

Pa ne treba baš 20 minuta.

@Qiza pa ja pisem da ima zackoljica i bez boosta kod nekih ploca, ti stavis dve zone na 9 a one ne rade na 9 istovremeno. To je dubiozno ponasanje sto se mene tice. Nego se pale i gase naizmenicno, sto je neko od ucesnika i prokomentarisao (da nece takvu plocu) i tako pocela diskusija.

Poslednja izmena:
Znam ljude spremaju i dočekuju slavu na indukciji (Bosch dva polja), kod mene isto 4 polja, ne znam da sam par puta upalio 3 polja za ovo godina što koristim, 99% koristimo na 2 polja.

Dodaj jos karakteristike svake grejne zone, pa ce moci da se doenese neki zakljucak kojom kombinacijom je vezano na 3P. To je verovatno ploca 9kW prikljucne snage.
Piše max snaga 7.3kW. Ovu neku sam uzeo tek kao primer, mislim da sve njihove ploče mogu da idu na tri faze.

Prilozi

• miele2.png
    miele2.png
    108 KB · Pregleda: 22
Mozda je treca faza standby tipa pa se koristi samo kad na nekoj zoni aktiviras TwinBooster stepen 2. Il je prosto samo jedna od 4 zone povezana na trecu fazu. Ta ploca tehnicki moze imati vise od 7,3kW ako je na 3 faze, a na dve je 7,3kW.

Poslednja izmena:
P.S Stavrni kakve veze ima pirokiza pa je izbegavaš? 🙄 Nema boljeg čišćenja rerne od pirolize, imam Gorenje rernu sa pirolizom I čistio sam je nekoliko puta vec tako, tako dobro očisti da samo obrises pepeo iz nje I to je to. Extra stvar.
Em je taj Boš s piralizom 50-60k din skuplji od ova tri pobrojana šporeta, em piraliza SMRDIIIII kad radi, a meni smrad garezi i paljevine nikako ne odgovara.
Ionako se kod mene rena cisti jednom u ko zna koliko godina, u poslednje vreme samo kad zamolim snahu da se pomuči da malo ostruze hemijom i sunđerom...
Ima li neko sliku kako izgleda ta prepravka trofazne u tu uticnicu koju predlazete?

Em je taj Boš s piralizom 50-60k din skuplji od ova tri pobrojana šporeta, em piraliza SMRDIIIII kad radi, a meni smrad garezi i paljevine nikako ne odgovara.
Ionako se kod mene rena cisti jednom u ko zna koliko godina, u poslednje vreme samo kad zamolim snahu da se pomuči da malo ostruze hemijom i sunđerom...
Ima li neko sliku kako izgleda ta prepravka trofazne u tu uticnicu koju predlazete?
Veruj mi piroliza je spas, bukvalno ne moras da pipas rernu i onda na 6 meseci ukljucis pirolizu i samo prebrises posle sa vlaznom krpom, top stvar

Piše max snaga 7.3kW. Ovu neku sam uzeo tek kao primer, mislim da sve njihove ploče mogu da idu na tri faze.
Nasao sam u tehnickoj dokumentaciji, treca faza nije u funkciji uopste sto se tice grejne ploce, a L3 mesto na klemarniku sluzi samo da se spoji na dodatni uredjaj, npr. rernu.

The first and second live conductors are required for connecting the hob. Further appliances can be connected to the third live conductor.

Poslednja izmena:
Nije to nikakva uticnica samo na gole žice ubaciš kleme i povežeš (spojiš dve žice klemom) . Sto se tice piralize u pravu si da smrdi kada sagoreva sve te nečistoće ali je spas, rerna bude kao nova nakon toga.

Prilozi

• Screenshot_20260319_214719_com_kupujemprodajem_android_GalleryActivity.jpg
    Screenshot_20260319_214719_com_kupujemprodajem_android_GalleryActivity.jpg
    89.5 KB · Pregleda: 13
@e6111
"The first and second live conductors are required for connecting the hob. Further appliances can be connected to the third live conductor."
Ovo zapravo znači da se zahtevaju dva provodnika. Treći se može korsititi za druge uređaje (rerna, bojler, frižider i šta god). Drugi uređaji se nikako ne spajaju na klemarniku same ploče 🙂

Sad sam prvi put pitao gemini i odbio odgovor:
"Glavna prednost trofaznog povezivanja kod Miele ploča je što možete koristiti sve zone na maksimalnoj snazi (Booster) istovremeno, bez rizika da će elektronika ograničiti snagu neke zone kako bi sprečila iskakanje osigurača."
Ovo donekle može da ima smisla, jer sam više puta pisao ovde da na ploči koju sada imam (Bosch serije 6), ima tog prebacivanja snage kada koristim obe ringle koje su na istoj fazi. To prebacivanje se oseti kada obe ringle stavim na 8 ili 9 i sl.

Prvo na toj ploci treci spoj na klemarniku se moze upotrebiti za spajanje drugog uredjaja (to sam vec vidjao i na drugim plocama koje nisu miele), tome i sluzi za razliku od ploce koja nema trece nezavisno mesto na klemarniku, imas to prikazano na fotografiji koju si okacio.

A odgovor od gemini je halucinacija takozvana, nema pojma dal je ploca trofazna, a pretpostavlja da mozda i postoji tako nesto.

Ja ti garantujem da ta ploca nije trofazna.

Nije to nikakva uticnica samo na gole žice ubaciš kleme i povežeš (spojiš dve žice klemom) . Sto se tice piralize u pravu si da smrdi kada sagoreva sve te nečistoće ali je spas, rerna bude kao nova nakon toga.
Nemojte koristiti te plastične kleme za ovakve potrošače...

Samo keramičke.

Uzmi lepo ugradnu rernu i ploču. Nema nikakvih problema da se ta dva uredjaja povežu zajedno u jednu trofaznu utičnicu. Izvadiš utičnicu iz dozne i na njeno mesto staviš jednu škara klemu sa 5 priključaka, ili wago kleme.
Trofazni kabl ono ima 5 zica?
A da li bi moglo da se u trofaznu uticnicu ukljuci trofazni kabl, na koji bi se u zasebnoj spoljnoj kutiji, van drvenog elementa ili cak u drvenom elementu, izvrsilo spajanje kablova wago klemama (ovim jacim, kvalitetnijim)?
Za rernu jedan monofazni kabl a za plocu dvofazni (il kako vec bude njihov kabl nalagao).
Svaku od faza ta dva kabla (za plocu i za rernu) zasebno povezem wago klemom za 2 kabla sa svakom fazom pojedinacno iz trofaznog, a nule iz trofaznog i nule od dvofaznog i monofaznog spojim sa wago klemom za 3 kabla, pa na isti nacin povezem i uzemljenje?
Moze li to tako, sme li to tako, nece se grejati, zapaliti i sl?

Meni se vise dopada kako radi indukcioni Lidlov reso od 2k dinara, i pored tih prekida na 1000W snage ili manje, od Bosch ugradne ploce serije 6. Bosch nema te probleme ali mi je njihov interfejs katastrofa, ne kao na ugradnoj Bosch ploci na poslu sa dve zone, ne znam koja serija, ali generalno me njihov interfejs i nacin kako to radi nervira. Mikrotalasna sa touchscreen interfejsom njihova je vrhunac gluposti, jedino sam ugradnom rernom zadovoljan.

Takodje, vecinu vremena se koriste max dve indukcione "ringle" istovremeno. Stan je, nije restoranska kuhinja, a tu je i taj Lidl reso ako treba nesto dodatno, pre na njega stavim treci lonac nego sto bi se gurao sa jos dva na Bosch ugradnoj.

Dodatno, ta 9 i 8 snaga, meni je to neupotrebljivo, radim sa 7 najvise.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno