Šta je novo?

Gaming - bizarno, smešno, zanimljivo

Je li ova DLSS Off scena najbolji mogući prikaz bez DLSS-a? Za AAA igru iz 2026. koja košta 70€? Slabo igram sve osim RTT igara poslednjih par godina, ali rekao bih da je ovakav kvalitet postojao i pre desetak. Poslednje čega se sećam je SotTR i rekao bih da su likovi izgledali isto, ako ne i bolje, a to je igra iz 2018.

Što se tiče DLSS On scene, moram priznati da dobro izgleda. Dobro je da postoji opcija, pa nek ljudi biraju šta im odgovara.

Digla se velika prašina oko toga u DF klipu, i svuda generalno... Ljudi su ih bukvalno razapeli.
Ne znam... Ja u igrama želim da vidim taj Art developera u smislu svega pa i grafike, a ako se ovo upotrebi kako treba to može doneti samo plus. Mislim da je tako...
Koliko god stavljam svaki drugi element igre pre grafike moramo shvatiti da je 2026. i da uskoro stižu nove konzole. AI sistemi postaju sve jači i to ne možemo ignorisati. Kome milo - kome krivo.

Činjenica je da je ovo budućnost hteli mi to ili ne.

Meni je OK. Ovo je tek 1. iteracija. Videćemo kako će napredovati.

Je li ova DLSS Off scena najbolji mogući prikaz bez DLSS-a? Za AAA igru iz 2026. koja košta 70€? Slabo igram sve osim RTT igara poslednjih par godina, ali rekao bih da je ovakav kvalitet postojao i pre desetak. Poslednje čega se sećam je SotTR i rekao bih da su likovi izgledali isto, ako ne i bolje, a to je igra iz 2018.

Što se tiče DLSS On scene, moram priznati da dobro izgleda. Dobro je da postoji opcija, pa nek ljudi biraju šta im odgovara.
Bukvalno deluje kao da su downgrade-ovali bez DLSS da bi razlika sa DLSS bila jos upecatljivija.

Ne bih znao ali mislim da ako nije da je medju jacim podesavanjima , samo zbog pozadine.
Character artista "bih odveo u sumu i seko mesec dana.." 🤣 za ovo skrnavljenje i kvalitet modela kao iz 2009 godine.

mislim sta fali ovome.. bice urnebesno 😆
1773778796946.png

ljudi su se utripovali da su igre - realan zivot i da je ovakva vrsta upotrebe AI ista kao u filmovima i serijama a to uopste nije tacno. ovo sto su demonstrirali sa dlss 5 em sto nije gotovo, em ja vec vidim 16 scenarija u kojima ce ovo da blista, sto da odusevljava, sto da bude sprdnja, u svakom slucaju jos jedna dimenzija zabave, ili uvelicavanja iste.

na kraju krajeva ako ti smeta brate - iskljuci i kraj.

Ajde lica, to na stranu..
Ali veliki je skok u osvetljenju lokacija, pravi primetnu razliku

Ljudi ne shvataju da ovo može potpuno da zamijeni Ray/Path Tracing i sigurno će biti manje hardverski zahtjevno i još pritom sve će raditi lokalno. Ovo je sigurno budućnost real time renderinga.

Screenshot_2.png
Screenshot_1.png

Art direkcija apsolutno nije taknuta.

Ne u ovom primeru ali sam video nekoliko njih gde su boje stvarno izmenjene na nacin na koji bi mogle da izmene ciljani osecaj.
Recimo nema sanse da upotrebom ove tehnologije napravis jos depresivniji blightown iz DS1. Eventualno ce da ga poboljsa i nacini necim sto kao da je snimano iphonom, ili sto je snimao netflix (boze kako vole sve boje duge i prezasicenje...).

Inace bas to sto si rekao - popravio je senke, refleksije (za vlazne materijale), global illumination, maglu je izmislio tamo gde bi moglo da je bude (ovo bi gamedevovi pogodili na sveti nikad), uneo varijacije u liscu na drvetu recimo... ma 16x bolja tehnologija od RT.

Ljudi ne shvataju da ovo može potpuno da zamijeni Ray/Path Tracing i sigurno će biti manje hardverski zahtjevno i još pritom sve će raditi lokalno. Ovo je sigurno budućnost real time renderinga.

Pogledajte prilog 532244
Pogledajte prilog 532245

Mi koji se ne razumemo preterano u tehnologiju vezano za grafiku mogli bi reći da je u pitanju samo blue filter 😏
Ili da nam je gornja slika čak lepša 💩

01.jpg

Pogledajte prilog 532244
Pogledajte prilog 532245

Bukvalno je svaka senka izbrisana jer apsolutno je sve osvetljeno kao da je nevidljivi ring light u perspektivi. Svaki stepenik ima svoju definiciju. Okluzija ne postoji. Osvetljenje krova je jezivo. Cela kompozicija je izgubila svaku dubinu. Mala koliba sa leve strane više nije u pozadini nego yassified kao i glavna zgrada. Ni ova loza i rastinje više nisu u pozadini nego je svaki list subjekat za sebe.
Art direkcija je ishalucinirana za svaki kamenčić u ogradi posebno, a direkcija kreatora je apsolutno nestala.

Bukvalno je svaka senka izbrisana jer apsolutno je sve osvetljeno kao da je nevidljivi ring light u perspektivi. Svaki stepenik ima svoju definiciju. Okluzija ne postoji. Osvetljenje krova je jezivo. Cela kompozicija je izgubila svaku dubinu. Mala koliba sa leve strane više nije u pozadini nego yassified kao i glavna zgrada. Ni ova loza i rastinje više nisu u pozadini nego je svaki list subjekat za sebe.
Art direkcija je ishalucinirana za svaki kamenčić u ogradi posebno, a direkcija kreatora je apsolutno nestala.
Bas pricas ono sto zelis da vidis pored onoga sto se zaista prikazuje, isto kao ovi sto tvrde da su lica totalno izmenjena i "neprepoznatljiva"?

Ostavite ovakve stvari strucnjacima i profesionalcima, na nasedajte na ono sto vam yt promoteri kazu da treba da mislite...

How games are gonna look in 2 years if you turn DLSS off

dlss.jpg

Ja stvarno ne želim da vidim da joj je kosa skrejpovana u sekcijama iz različitih izvora, pa je od plavuše postala brineta koja se farba u plavo i kojoj plavi šampon za neutralisanje žutog tona super radi kod izrastka koji je ishaluciniran, ali su joj krajevi sprženi pa tu ne radi, dok je u sredini neka nadogradnja sumnjivog porekla koju joj je frizer uvalio za male pare.

Kao neko ko nije tehnicki potkovan za grafiku, sliku i stagod - ovo mi u najbolju ruku izgleda ok, kao i originalna slika.

Ja stvarno ne želim da vidim da joj je kosa skrejpovana u sekcijama iz različitih izvora, pa je od plavuše postala brineta koja se farba u plavo i kojoj plavi šampon za neutralisanje žutog tona super radi kod izrastka koji je ishaluciniran, ali su joj krajevi sprženi pa tu ne radi, dok je u sredini neka nadogradnja sumnjivog porekla koju joj je frizer uvalio za male pare.
Slazem se, umesto toga, bolje izgleda kosa koja je ocigledno suva i prelomljena na svakoj krivini i koja izgleda kao seno.. 👍

Mislim da je ovo najbolji comparison

1773828306709.png

Dobro, slazes se dakle da AI ne menja geometriju tj mesh..
Ja se slazem da je to ocigledno na staticnom skrinsotu.
Ono sto AI definitvno radi je da unosi nove osobine koje ti materijali kose nisu imali pre - da castuju i primaju senke (realnije barem a ne ono sto zakaci model od staticnog izvora svetlosti tamo daleko na kraju mape iako bi trebalo da ima blize jos 30 izvora svetlosti , sto direktne sto indirektne sudeci po samoj okolini), refleksiju...cak eto i vlasi nisu sve plave nego kao sto kazes izgleda satirano, dobrim delom i zbog senki koje sigurno izgledaju prirodnije nego nativno iz igre i upravo zbog takvih stvari cine da kosa nativno izgleda kao seno - suvo, bez puno varijabli i td.

Necu vise o ovome, rekoh vec, dobro je sto postoji, bice tu on/off switch, ko ne zeli moze da uziva u onim bezivotnim lutkama na nivou 2010. godine (mozda su namerno takve, jer - horor). Svoje misljenje imam, voleo bih da ga imaju i drugi umesto sto im yt govori sta da misle.

Apsolutno je u pitanju druga osoba, i vajb koji je postignut mi izaziva teskobu, gotovo nagon za povracanjem, poput kosmara pod temperaturom. Nijedan "strucnjak" ili "profesionalac" me ne moze ubediti u suprotno. Neko to ne vidi na taj nacin, nekome je to prihvatljivo ili cak i estetski privlacnije, i to je njegov problem. Ovde se zadire u pitanje umetnosti. Nemamo svi iste umetnicke afinitete, neki su cak i operisani od umetnost i to je ok, ali ne treba da se prica svede na igru brojeva, detalja, realizma, suvoce kose, materijala, tech strucnjake i profesionalce, jer to sve ne cini umetnost. Umetnost je prvenstveno ljudski duh, a toga ovde nema i to se itekako oseti.

Super je što postoji i nema veze što su preskočili celu generaciju hardvera i cene memorije su u nebesima, ali eto postoji Gen AI DLSS. Stiže slop i u jedan od retkih proizvoda AI industrije koji je revolucionaran na svoj način, ali nema veze. Sve će to nadomestiti jačina dopamina kada prosečni uživalac Vivid moda na TVu uključi i novi gen AI model i sve počne da pršti na max. Zavidim iskreno. 😍

Apsolutno je u pitanju druga osoba, i vajb koji je postignut mi izaziva teskobu, gotovo nagon za povracanjem, poput kosmara pod temperaturom. Nijedan "strucnjak" ili "profesionalac" me ne moze ubediti u suprotno. Neko to ne vidi na taj nacin, nekome je to prihvatljivo ili cak i estetski privlacnije, i to je njegov problem. Ovde se zadire u pitanje umetnosti. Nemamo svi iste umetnicke afinitete, neki su cak i operisani od umetnost i to je ok, ali ne treba da se prica svede na igru brojeva, detalja, realizma, suvoce kose, materijala, tech strucnjake i profesionalce, jer to sve ne cini umetnost. Umetnost je prvenstveno ljudski duh, a toga ovde nema i to se itekako oseti.
Da ali to je na kreatoru arta u ovom slučaju finalnog rendera u igri. To je njihova odgovornost. Recimo ja kao kretator odlučim da renderujem samo refleksije na glossy/specular površinama kroz DLSS 5 SDK i sa tim recimo, uštedi se 30% na performansama u odnosu na PT. Evo isto tako sa bounce light ili ambijentalnom okluzijom na geometriji, odlučiš da ne diraš originalno osvjetljenje već samo apliciraš bounce light informacije kroz geometriju. Umjesto da koristim 2-3 bounce lighta dobijam rezultate sa infinite bounce lightom. Može se gledati kao nekakav finalni shader pass a na devovima je kako, gdje i u kojoj količini da ga koriste.

Ja bih isto volio da sve ostane na raw hardverskom nivou renderinga ali nažalost to danas nije moguće. A za nekakav AI revolt u kreativnim medijima je već kasno, to je trebalo da se bojkutuje još prije dvije tri godine. Sada ljudi koriste AI da prave mimove kako nvidia koristi AI...

Ma nisu ni svesni koliko koristimo AI cak i za nativne rendere.
Samo denoising koliko je brzi a rezultat isti kao da ti se przi masina na 100% minutima za svaki frejm ponaosob.
Ali ne - slop, su im rekli jutjuberi. Seno je ok, ali definisani podocnjaci kvare umetnicki stil horor junakinji... 🥳

"There is also already a crack for Death Stranding 2 PC. This crack is mainly for the Steam DRM. Although the game executable is unprotected, there is still the Steam DRM protection. So, you’ll have to use the crack to bypass it."

Nazad
Vrh Dno