Šta je novo?

Nova konfiguracije - ne baca sliku

WhatsUp

Poštovan
Učlanjen(a)
18.12.2022
Poena
50
Danas je sastavljena nova konfiguracija:
KINGSTON DIMM DDR5 16GB 6000MTs KF560C36BBE2-16 FURY Beast Black EXPO x2
MSI MAG X870E Tomahawk WiFi
AMD Ryzen 7 9700X 8 cores 3.8-5.5GHz BOX
Be Quiet! STRAIGHT POWER 11 850W...

Problem je sto ne baca sliku na monitor.

Prvi put kad sam upalio komp menjali su se mnogi kodovi, palile su se lampice, na jednom kodu se bas dugo zadrzalo oko 8 minuta mozda malo i duze, mislim da je to bio kod f43. Posto su mi nenajavljeni banuli gosti ugasio sam komp...

Nakon nekog vremena sam ponovo upalio komp, opet se izredaju kodovi i lampice, ali ovog puta to traje krace nego prvog puta, ne duze od minut.
Nakon toga pojavi se kod 00 i zuta lampica. Nakon 12 minuta sam ugasio komp, dugme za napajanje sam prebasio na 0, iskljucio kabl iz struje, drzao dugme Clear CMOS oko 15 skundi, izvadio drugi stap rama koji je bio u cetvrtom slotu, prvi je u drugom.
Ponovo upalio i opet isto.
Ventilatori na kucistu i procesoru se okrecu.

Sta mi je raditi?

Pretpostavljam da je resenje flash biosa, preko onog "crveno" usb porta...

Za početak uradi flash preko tog usb porta, pa vidi da li se isto dešava.
Na kutiji ti piše verzija uefija, vrlo je moguće da nema podršku za taj cpu, već je naknadno ubačena sa novijom revizijom.

ne moze da X870 nema podrsku za 9700X

code 00 znaci da ima neki problem sa cpu

ja bih napisao sta je bilo i kako je proradilo, cisto ako neko bude imao isti ili slican problem 🙂

Evo ovako nekako je bilo:
Flash biosa preko onog dugmeta na poledjini ploce. Cim sam stisnuo to dugme na ploci su se pojavile crvena a ispod nje zuta lampcia i kod 00.
Pitao sam chatgpt sta da radim, rekao mi je da ugasim komp da se ne desava nista posto lampice samo svetle a ne trepere. Nisam ga poslusao vec sam to pustio - negde sam procitao, moguce bas na msi sajtu da kad krene flashovanje da se ne dira nista, da to moze i da potraje...
Nakon jedno 2 minuta poceli su da se vrte ventilatori na kucistu i napajanju, vise nije bili lampica ni koda 00, vec su se menjali razni kodovi, na kraju su prevladli 43, 44.
Pustio sam to jedno petnaestak minuta. Posle toga sam ugasio.

Na netu sam trazio sta bi ti kodovi mogli predstavljati, neki su ih dovodili u vezu sa grafickom.
Izvadio sam graficku iz kucista, prebacio hdmi na integrisanu (amd), ukljucio i nakon 15, 20 sekundi pojavilo se obavestenje da je instaliran novi procesor... i jos ponesta, bilo je kasno, bio sam jako umoran, nisam sve ni citao. Pritisnuo sam "Yes" ili "F1", tako nesta i eto biosa...
U biosu je bila nova verzija, tj ona sa kojom je bios flashovan, mada mi je cudno da msi gotovo na dnevnom nivou izbacuje nove apdejte, sve komponente su bile prepoznate. Memorija je radila na 4800.

Ugasio komp, ubacio drugi stap rama, upalio komp, opet neki kodovi, nakon pola minuta otvorio se bios sam od sebe, sad su tu bila dva stapa rama.
Ukljucio sam onaj mod za memoriju EXPO ili tako nesta, pa restart, pa opet ulazak u bios, sad je brzina bila na 6000.
Nakon toga instalacija sistema.
Jutros sam ubacio graficku, opet nema nista, samo kodovi. Ugasim, istekam kabl od napajanje iz graficke (ona je ostala), spojim preko integrisane, opet nece.
Izvadim graficku, upalim, podize se sistem.

Reko, ili je neispravna graficka ili slot na maticnoj. Opet nesta mislim, nove su, tek izvadjene iz kutije, male su sanse da su neispravne, ne secam se da su mi negde pale ili tako nesta...
Taman da nakacim graficku na onaj poslenji PCIe slot, prvi bi trebalo da je povezan sa procesorom, drugi i treci sa cipsetom, pa ako je jedan neispravan nisu druga dva... rekoh da probam opet sa glavnim slotom poslednji put.

Gasim, polako ubacim graficku, kad sam bio siguran da je sve fino leglo na svoje mesto, pricvrstim je, promenio sam i vga kabl od napajanja (umesto vga3 koristio sam vga2 - ali, kao da je to bitno), mada sam bio siguran da sam sve isto i pre radio.

I proradilo.

Sad je kod brata, vec 5-6 sati radi, kaze nema nikakvih problema...

Instaliranje procesora, kulera, ssd, memorije je jednostavno, ali onaj deo vezan za kuciste, povezivanje i drndanje sa kablovima ubija u pojam.
Sto nas ne ubije ostavi posledice.🙂

Dakle, ipak mu je trebao nov UEFI da bi matična prepoznala CPU.

Nazad
Vrh Dno