Šta je novo?

Oblak prasine i peska iz Sahare prekrio Evropu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
prasina-iz-Sahare-prekrila-Evropu.webp

Oblak prasine i peska iz Sahare prekrio Evropu​

Snažni vetrovi iz Sahare preneli su ogromne količine prašine ka Evropi u martu 2026, izazivajući prljavu kišu i smanjenu proizvodnju solarne energije

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-tehnologija/oblak-prasine-i-peska-iz-sahare-prekrio-evropu/

@Pauk to mora da putuje godinama, gušći je. 😀

Nisu samo čestice u pitanju, otrovni i kancerogeni gasovi ne padaju na zemlju kao čestice peska i brzo se raznose. Seti se Ćernobila. Za 2 dana po celoj evropi a samo radioktivni vazduh

@Pauk Čudno jeste, ali kada bi merili sada zagađenost sigurno bi bilo nečega što ranije pre nego što je to krenulo nije bilo... Problem je što se merenje radi samo na neke osnovne stvari i onda dobiješ info da li je zagađen ili nije. To ti je sve, a ko zna kakve još dodatno analize mogu da se urade koje preskaču.

@darkage2000 zašto tako misliš? To što je tebi besmislen, ne znači da je drugima? Veliki grad ima dosta prednosti i sveima drugo što manji gradovi nemaju i moraju da čekaju da li će imati ili ne. U manjim gradovima je dobro što ti je sve blizu i što sve poznaješ, pa kao preko veze da završavaš. Druge prednosti nema.

@darkage2000 zašto tako misliš? To što je tebi besmislen, ne znači da je drugima? Veliki grad ima dosta prednosti i sveima drugo što manji gradovi nemaju i moraju da čekaju da li će imati ili ne. U manjim gradovima je dobro što ti je sve blizu i što sve poznaješ, pa kao preko veze da završavaš. Druge prednosti nema.
Pa ok, ako su te prednosti iznad smoga kojii udišeš, živaca koje potrošiš tražeći parking, nevaspitanjem u saobraćaju, onda ima, govorim za BG. Nekome treba fakultet jer studira, gimanzija jer ide u školu i sl. to je razumljivo. Sve ima svoje prednosti i mane naravno, ali realno mi je skroz ok da sam na sat vremena od nekog velikog grada i da ne provodim 24h u istom. Volim ja da posetim velike gradiove Pariz London gde god, na max 5 dana. Da živim iskreno ne bih voleo. A sa druge strane, dosta toga može i online. Samo je pitanje šta se dobija, a šta gubi. Ovde ima bolnica klinika itd. ali velika većina dospe tamo jer živi svakodnevnicu u tim prednostima.

Poslednja izmena:
Ovde u Grčkoj smo svikli na afričku prašinu. Ponekad kad je baš gusta bude kao neka sivkasta magla, prvi put kad sam to video, nisam imao pojma šta je sad ovo. Malo i miriše, kao na neku paljevinu. Nezdrava je jako za pluća. Auto mi je uvek prašnjav, kao i balkon i sve što na njemu stoji. Opereš, posle nedelju dana je opet prašnjavo. Posle te i mrzi da se zezaš, voziš prašnjav auto kao i svi ostali. Jedino dobro je što ta prašina đubri zemlju, kažu tradicionalno Grci da ovde sve što baciš u zemlju nikne.

:živi u Užicu:
Smog u ovoj zemlji nije rezervisan samo za velike gradove, naprotiv, gradovi poput Užica, Valjeva, Novog Pazara itd imaju mnogo gori vazduh od Beograda.
Uzice, Valjevo i NP nisu mali, i tu ima dista ljudi. Ali nekako mi deluje vaspitanije nego BG. Tako je bilo pre, a sada možda se i tamo promenilo.

Kakva je ovo vest uopšte? Saharski pesak pada po nama od kada se sećam. Uvek smo je zvali žuta kiša. I to je odjednom sada vest. I to ne bilo kakva, nego IT vest.

Bukvalno, za "saharsku prasinu" prvi put procitao jos u tinejdzerskim danima.

P.S.: Al dobro, kapiram da average Joe-u ovako nesto njegova "logika" ne moze da pohvata, poveruje i deluje mu neverovatno/nemoguce. Pa mu je VEST.
To da do sada nije cuo se podrazumeva.

P.S.S.: A ko ce da dokaze da je ovo "prasina iz Sahare" a nije "kemtrejls" trovanje? Aaaa? CUTIMO?

Ovde u Grčkoj smo svikli na afričku prašinu. Ponekad kad je baš gusta bude kao neka sivkasta magla, prvi put kad sam to video, nisam imao pojma šta je sad ovo. Malo i miriše, kao na neku paljevinu. Nezdrava je jako za pluća. Auto mi je uvek prašnjav, kao i balkon i sve što na njemu stoji. Opereš, posle nedelju dana je opet prašnjavo. Posle te i mrzi da se zezaš, voziš prašnjav auto kao i svi ostali. Jedino dobro je što ta prašina đubri zemlju, kažu tradicionalno Grci da ovde sve što baciš u zemlju nikne.

Koga interesuje, ovo je količina afričke prašine koja se u Atini normalno akumulira za tačno 6 dana otkako sam oprao auto.

IMG_20260411_121525.jpg

Kakva je ovo vest sa sve "umetničkom" AI slikom?

Baš neki dan kažem ženi,nekada,30+ godina nazad bilo i naliva i vetrova(bura)

I nikad nisu govorili na dnevniku za to,pljus narandžasti alarm onamo a crveni ovamo 😛

Time of zoomers 😛

Pa pre Njutna dim je padao dole a sad ide gore. Nedajte davas lazu.

Srbi narod najstariji, dvostrane piramide, ljudi sa plavim očima, veverice lete itd.....

Zaboravio si ravnu zemlju i nisu bili na mesecu!
Neki moji poznanici ne veruju ni da je Artemis uopšte poleteo.
Ne mogu više da se ubeđujem s njima...

Bideo sam to već i poslao im...
Sad ću pokušati da nađem odgovor jednog na tu sliku.

Evo ga...

"Ovaj koncept ravne zemlje mogu da naprave samo terpani globusasi".

"Da bi smehom i komedijom narugali se drugima i tako argumentovali njihovu teoriju".

" Posto oni dokaze nemaju samo nasa sta kaze".

Progledao sam. Znao sam da lažu, moj život se menja na bolje 🤣
Kako more ne iscuri ako nije ravno, to treba pitati NASA-U.
Pisaću i ESA-i i NASA-i. Protestujem bre.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno