Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Pokrenule se 3 posiljke od 16.2.

Kao sto rekoh, 3 komada, ukupne vrednosti oko 100 dolara, ne jednoj Kinez (po mojoj molbi) napisao 5 dolara, drugoj 6 i trećoj 1 dolar, pdv odredjen po tim sumama, kumulativno 100, 120, 20 dinara, uz naravno 3 x 260 dinara fiksno.

Pregovarajte sa prodavcima, tamo gde nije choice i dalje ima mogucnosti da se pregovara, lazu da ne mogu da napisu drugacije. (Opet ponavljam, ako nije choice).

Ne znam koliko su voljni da tako izlaze u susret ali svakako nije loša opcija da se smanji harač koji nam turci nametnuli.
Imam jednu tastaturu za laptop 19 bucksa, u pitanju je SpeedPAK servis, da li je nekome to skoro stizalo i kako je prošao? Nisam skoro uzimao tamo pa ne znam dal beše SpeedPAK prelazi u CN ili je LA HU.

Juce je stigla LA-HU posiljka, predmet placen 23.20 dolara, ali je kinez na paketu napisao vrednosti 3 dolara(iako ja to nisam trazio). Naplacen PDV 51 dinar + harac 260. Znaci da moze, kolega Bassnectar91 je to lepo objasnio.

Kinezi po defoltu pisu nize cifre na adresnici. Kod CN posiljki ne pise cena na adresnici ,valjda je povuku sa bar koda ,koliko platis toliko bude.

Kinezi po defoltu pisu nize cifre na adresnici. Kod CN posiljki ne pise cena na adresnici ,valjda je povuku sa bar koda ,koliko platis toliko bude.
Ne pisu svi po difoltu. Od jednog prodavca koji sve salje LA....HU logistikom sam dobio izricit odgovor da ne menja nista na adresnici. Koliko sam platio sa kuponima, coins popustima itd, toliko napise jer navodno moze da mu pravi problem na export customs clearance u Kini. (Sto naravno nije istina, ali tu ne mogu nista)

Ne pisu svi po difoltu. Od jednog prodavca koji sve salje LA....HU logistikom sam dobio izricit odgovor da ne menja nista na adresnici. Koliko sam platio sa kuponima, coins popustima itd, toliko napise jer navodno moze da mu pravi problem na export customs clearance u Kini. (Sto naravno nije istina, ali tu ne mogu nista)
Naravno da je istina da mogu da mu prave problem a što ne prave to je trenutna politika

Naravno da je istina da mogu da mu prave problem a što ne prave to je trenutna politika
Mislio sam u kontekstu da u sadasnjem trenutku nije problem. Kada od vise prodavaca cujem da ne moze da se menja, onda ce to biti to.

Do zadnjih promena oko carine i Alija, 2 ili 3 paketa su mi otisla na carinu za 10 i vise godina. Tada su ih gledali carinici i bili su otvarani. Ni jednom se carinik nije obazirao sta pise za vrednost robe. On je imao svoj cenovnik u glavi. I svaki put je procenio na vise od onog sta je placeno bez obzira sto su bile prave cene upisane.
Ovo je sad vervatno drugacije i sve ide na carinu i bice sve automatski ocarinjeno (PDVisano) po vrednosti sto je kinez upisao. Tako da sad ima smisla trazenje manje vrednosti od kineza za razliku svih ovih godina pre.

Meni je čudno to što iznos za PDV ide firmi Felix Logistics, a ne recimo na budžet države.

Ne Maxi već drzava naplati pdv.
Ta firma Felix Logistics je osnovana 2021. godine i do 2024 su imali 0 prihoda i rashoda. Pored Golisped group koja posluje od 1997. godine a u vlasništvu je Katarine Vukadinović drugi vlasnik je i izvesni Xiao Zheng. Delatnost je Pomorski i priobalni prevoz tereta.
Ne znam, meni ovde sve deluje potpuno legalno kao što je sve ostalo u ovoj našoj nazovi državi odnosno ekonomskom tigru.

Pisao sam i slao dokaze nadležnim i ovim "pomoćnim" službama, ali su me onako stručno iskulirali.

Piše na sajtu carine o poštanskim pošiljkama i dažbinama. https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/postanske-posiljke.html

Следеће услуге наплаћује ПОШТА у складу са својом важећом тарифом:
  • подношење на царински преглед (ради се о такси коју наплаћује пошта за отварање пошиљке)
  • поштанску провизију за уплату
  • лежарину за пошиљке
Ovde je zapravo problem Pošta, ne otvara paket, a naplaćuje otvaranje. Ne postoji račun za dodatne dažbine.

Problem je onih 200din za nesto sto ne rade . BEX recimo naplati samo PDV simbolicno i nista vise. Ta ista posta za CN posiljke osim PDV-a ne naplacuje nista.

Juče sam odbio da primim još jedan paket. Artikal sam uzeo na 95% popusta za 17din i nije mi baš ni trebao 🙂 a plaćanje je bilo 266din.
Odbio sam i prošle nedelje jedan plaćen 20din a naplata je bila 267din. Poštar mi juče reče da je baš masovno odbijanje primanja paketa.
Kinezu sam oba puta potvrdio da sam primio paket. Nije njegova krivica što nas zezaju za tako sitne iznose. A da dam svoj doprinos da nas ne stave na crnu listu.

Juče sam odbio da primim još jedan paket. Artikal sam uzeo na 95% popusta za 17din i nije mi baš ni trebao 🙂 a plaćanje je bilo 266din.
Odbio sam i prošle nedelje jedan plaćen 20din a naplata je bila 267din. Poštar mi juče reče da je baš masovno odbijanje primanja paketa.
Kinezu sam oba puta potvrdio da sam primio paket. Nije njegova krivica što nas zezaju za tako sitne iznose. A da dam svoj doprinos da nas ne stave na crnu listu.
Po ceni kostanja bi reko da su to UC paketi? Meni je stigo jedan UC juce ali mi nisu naplatili nista.

Paket iz EU 38€, naplaćen PDV + 260RSD. Za PDV ide uplatnica na 737RSD, a za ovih 260 nikakav pisani trag. Da ih prijavimo Ministarstvu finansija za crnu ekonomiju? 😆

Nego, rekoše mi sad u Pošti da od 1. jula sledi novi namet. Fiksno 3€ po artiklu u paketu, plus carina i PDV, kao i do sad. Slično mi je spomenuo pre neki dan kurir iz jedne kurirske službe. On je rekao da će biti fiksno 5€ po svakom paketu, uključujući i Temu. Nisam ga tad uzeo za ozbiljno, ali sad već slične priče iz dva izvora, očigledno se zaista nešto sprema.

zar nije tih 3eur u EU? mi nismo u EU

Očigledno da se kod njih priča o tome da ćemo da se uskladimo sa EU. 🫤

Jeste za EU. Ali šta sprečava vlast da npr. od juna to bude i za Srbiju? Ljudi pričaju o čemu su šuška...

Onda ćete sa setom da se sećate broja 210 😀

Poslednja izmena:
Screenshot-20260312-143620-Ali-Express.jpg

Užas, samo neke poruke o neuspešnoj dostavi i odlaganju 🙁

UB pošiljka sa Aliexpresa, 5 kondenzatora 4,7uF , plaćena 53 centa, od prodavca koji prodaje isključivo elektronske komponente i ima 98% pozitivnih ocena, otvarana na carini - nisu na skeneru mogli da ustanove šta se nalazi unutra🤣 ili mi je kinez stvarno poslao ovaj plastični privezak što je još teže bilo videti na skeneru🤣🤣🤣

1773324676340_2.jpg

Prilozi

• 1773324676340_2.jpg
    1773324676340_2.jpg
    267.8 KB · Pregleda: 29
Ja sam pre par dana nakon duže vremena dobila 2 pošiljke iz inostranstva, jednu iz Holandije bez praćenja i jednu iz Hrvatske sa praćenjem. Poštar ih je samo ostavio u sandučetu.

Danas sam bila do pošte da platim račune, radnica mi je rekla da ima jedna pošiljka za mene iz inostranstva ali da ne može da mi je uruči jer čeka informaciju sa carine oko troškova. Zamolila sam je da pogleda odakle je pošiljka i koja je vrednost (20€), pa sam shvatila koja je to pošiljka.

Skinula sam sa sajta carine dokument "Objašnjenje automatizovanog uvoznog postupka koji se primenjuje u poštanskom saobraćaju" i detaljano ga iščitala.

Ja ništa ne kupujem već mi prijatelji pošalju povremeno po neki suvenir kao pismo, nekad je sa kodom za praćenje a nekada ne.

U pomenutom dokumentu sa sajta carine stoji da se na pošiljke koje fizička lica besplatno dobijaju od drugih fizičkih lica iz inostranstva ne plaćaju ni carinske dažbine ni PDV ukoliko je vrednost robe do 70€.

Zašto onda službemica nije mogla pošuljku danas da mi uruči?

Pa zato što 🙂
Kojih troškova kad bi trebalo da bude oslobođeno plaćanja svih troškova jer besplatno dobijam robu kao fizičko lice od fizičkog lica iz inostranstva, vrednost je 20€. Ništa nisam kupila/platila, bukvalno je reč o poklonu.

Evo citata iz dokumenta sa sajta carine.

У случају пошиљака мале вредности, некомерцијалне природе:
- увозне дажбине се плаћају на пошиљке чија стварна вредност прелази 50 евра, у динарској
противвредности, а у складу са чланом 247. тачка 4) Царинског закона и чланом 26. Уредбе о царинским
повластицама.
- ПДВ се
плаћа на све пошиљке, без обзира на вредност, а у складу са чланом 3. тачка 2) Закона о порезу на додату
вредност.

У случају пошиљака мале вредности које физичка лица бесплатно примају од физичких лица из
иностранства:
- увозне дажбине се плаћају, уколико вредност тих пошиљки прелази 70 еврау динарској противвредности, у
складу са чланом 245. тачка 5) Царинског закона и члана 6. Уредбе о царинским повластицама,
- уколико вредност ових пошиљака не прелази 70 евра у динарској противвредности, оне су ослобођене од
плаћања и ПДВ-а и увозних дажбина

Nazad
Vrh Dno