Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav ljudi,
Jel moze neko objasnjenje (iz licnog iskustva), sta da se uzima po pitanju elektrolita ili nekih mixova sa vodom ?

Naravno msm na teske napore po brdima i duge voznje, ne 30km na ravnom terenu.

Dosta ljudi pravi home made varijante, ali generalno sve radi posao.

Na trčanju koristim SIS gelove, pa sam uzeo njihove šumeće electrolite. Prvi put mi je bilo gotovo nemoguće za piće, ali kad sam je rastvori u 0.75, umesto u 0.5l, sasvim su OK. Zgodno je što možeš bilo gde da pokupiš vodu i razbiješ tabletu. Jedna tableta ima 0.9grama soli.

Bicikl nikada nisam vozio toliko agresivno, pa da moram da se dopunjavam. Za moje lagane vožnje, što se tečnosti i soli tiče, leti trošim oko 1 litar Restarta+ nešto vode na sat vožnje, tu bude oko 1 gram soli. Na trenažeru trošim oko 1.5 litara tečnosti na sat, sa nešto ispod 2 grama soli.
Za Avalu ili Veliku Moštanicu, tačno osetim kako mi je lakše, ako na vreme uzmem i gel sa ugljenim hidratima (može, a ne mora sa elektrolitima). Možda je placebo, ali i to se valjda broji 🙂

Hvala na preporukama, uglavom tu gde sam jednostavno pravim minimalno 350m elevation gain (sto ja smatram ravnim terenom), pre neki dan 750m gain na 36km (u povratku pukla guma hahah), polako dolazi dosta toplije vreme i def se vise znojim, tako da mi se cini da je ovo dosta bitna stavka.

Ja sam pio hydrostar dok takvih stvari jos nije bilo mnogo na trzistu. Sada smo preplavljeni proizvodima. Sto je i dobro donekle jer daje izbor i drzi konkurenciju na mestu.
Da budem iskren, mislim da za redovne voznje nije preterano bitno sta je u pitanju jer vecina radi posao. Kao i PJ, i ja sam na restart i to iz cistog komfora. Imam bocicu vode i jedan restart i tako krecem. Ponesem i neki slatkis i pakovanje plazme za svaki slucaj. Vodu dopunim negde usput.

Sa druge strane, ipak bih svima preporucio i nesto snazije za imati u torbici za svaki slucaj. Par puta mi se desilo da se potrosim vise od ocekivanog i to na ruti koju redovno vozim. Verovatno se potrosim vise dan ranije pa ne krenem svez. Bilo kako bilo, jednom sam se jedva vratio kuci. Nemanjinu sam vozio iz 3 segmenta, posle toga nisam mogao ni celu Njegosevu (koja je ravna) u cugu. Nije cak ni umor toliko, grcevi su me hvatali.
Tako da bi trebalo imati kesicu neceg bombasticnog.

Nažalost, sve što je bombastično, ima određeni backdraw, uglavnom regulisan zakonom. Planiranje i preventiva su rešenje.

Kada duže trčim, obavezno imam kesicu magnezijuma. Uglavnom 2. Češće je isti potrošen, jer sam dao nekome u nevolji, nego što sam popijem. Uvek nosim I na vožnje, ali nisam imao potrebu da koristim, jer unosim dovoljno elektrolita kroz tečnost.

Kada dodje do jakih grčeva, odmor je jedino što rešava problem. I infuzija, ako imaš mogućnosti da je primiš. Pričam o grčevima kada ne možeš da stojiš na nogama, već se samo ukrute i padneš.

Ako se oseti najava grčeva, onda magnezijum može da spreči ili umanji pojavu grčeva.

Dobra preventiva protiv grčeva je istezanje na povremenim pauzama. Ko je sklon grčevima, nakon završetka intenzivne aktivnosti, obavezno lagano hlađenje. Ako osetim najavu problema, nastavim da hodam nekoliko stotina metara.

Ovo što je @kibicer stavio je gotovo iste koncentracije kao SIS šumeće, ali su tačno naveli šta je unutra, jer je kalijum važniji za rad mišića, dok je natrijum za regulaciju tečnosti I pritiska u organizmu. Objasnili su mi to kao natrijum radi van ćelije, kalijum radi u ćelijama. I magnezijum za balans Na-K, jer je zapravo taj balans najvažniji.

Kad smo već kod grčeva, u ovoj temi sam pre cca dve godine pomenuo kako su mi nakon prve 100+ km vožnje nekoliko dana bili onemogućeni mikropokreti prstima. To je isto posledica vrste grčeva. Gore pomenuti Bozar mi je pokazao kako da povremeno istegnem ruku, iza leđa. Nikada više nisam imao sličan problem, a vozio sam i duže i intenzivnije i lošiji teren.

Ako neko ima volje da se sam zeza da pravi elektrolit i da ga vrlo jeftino izađe, evo recept. Dole u FAQ ima detaljno.
Salte je naveo na sajtu da su krenuli u biznis jer je LMNT prestao da isporučuje u Evropu.

Danas prva vožnja napolju, sa sprintericama i powermetrom.

Sprinterice su super za open road, katastrofa za beogradske ulice. U najmanje 5 situacija sam se jedva održao, da ne padnem. Od toga, 3x, jer sam zaboravio da imam sprinterice 🙄

A od zabavnih momenata, sa powermetrom, izdvojio bih situaciju kada su me kod auto otpada iza Makiša pojurila ona dva džukca. Veći ima bar 40kg.
Screenshot_20260308_152142_Gallery.jpg

Nisam vozio brda, ali na blagim usponima sam probao da izmenjam brzine i svidelo mi se kako power output, u jednom broju, jasno pokazuje da (li) sam u pravom stepenu prenosa.

S obzirom da sam juče trčao 22km, sa intervalima, a danas je trebalo da bude rest day, nije loše ispalo ovih 50+ km 🙂

Dzukac dokazao da je sve samo pitanje motivacije.

Šalje večeras drugar, sa kojim sam jutros bio na vožnji:

"Đoku bi on pobegao od onih kerova sa 380W 💪"

Da je imao dzukac trenera ovde bi pisalo bar 450w normalized za tih kaži 80km, prolazi tu češće možda brojevi porastu 😀

• Funny
Reagovanja: PJ
sta mislis kako je trenirao u SLO kada je bio mali 🙂

Da je imao dzukac trenera ovde bi pisalo bar 450w normalized za tih kaži 80km, prolazi tu češće možda brojevi porastu 😀

Ovo iza Makiša je lokacija na kojoj je i u Garmin Edge upisano "Animal" i uvek pišti 200-300m ranije. Za dve godine, nikada ih nisam video, ali znam za njih, po čuvenju tj povremeno su deo neke anegdote.

Danas mi prvi put nije pištalo animal ahead, a bili su tu. U povratku je neki čovek tog velikog držao, gore na nasipu, na nekom kanapu. Manjeg nismo videli.

Bez zezanja moze da bude veoma nezgodno, ja sam juce prosao pored sarplaninca u nekom selu pored (jedva me pogledao sreca), ali veoma brzo sam isao , recimo ako se desi na nekom usponu a ti mrtav umoran, hmm.

Stvarno mi nije jasno kad vec cuvas psa sto je ok, zasto ga ne cuvas u svom dvoristu.(kad smo se vec dotakli teme).

ne treba da juris, sidjes sa bicikla i pokazes mu ko je glavni. kada pas oseti strah….

Mene je prošle nedelje ujeo, na keju. Istčao iz parka za pse i ujeo me iznad članka, ja bio na biciklističkoj stazi. Nisam mu nešto pridavao značaj, čak nisam ni ubrzao jer sam mislio da će da malo da trči zamnom i da odustane kao u mnogim situacijama pre toga ali je ovaj je bio baš uporan.
Odmah sam stao jer sam mislio da mu je tu vlanik medjutim ostali vlasnici koji su tu bili kažu da je to lutalica i da ga često vidjaju ovde.
Naravno kad sam stao i on se povukao i nastavio da laje sa sigurne udaljenosti.
Zvao i komunalnu, otkačili me jer nisu nadležni, kumunalac izmumlao neki neki broj na koji bi tebao da prijavim, valjda od zoohigijene, nisam ga najbolje čuo od laveža psa.
Posle kad sam završio vožnju otišao do urgetnog na nagovor žene, sutradan kod optšteg koji mi je dao neki serum i vakcinu protiv tetanusa i uput za Pasterov zavod. Tamo smo se složili da vakcina protvi besnila nije potrebna a posle otisao i do policije da prijavim na savet doktora.
Izgubio ceo dana bez veze, od jedne ustanove do druge.
Posle par dana vidim istog tog psa na istom mestu napada nekog čoveka.

Imao sam i mnogo gorih susreta i situacija kad sam morao da stavljam bajs ispred mene i psa ali sve su zavrsile bez posledica, pas se obično povuče i odustane posle nekog vremena.

Uzmi advokata i tuzi grad. Dedu je isto u NS ujeo ker na biciklu i dobio je pre par godina skoro 40.000

Mene je prošle nedelje ujeo, na keju. Istčao iz parka za pse i ujeo me iznad članka, ja bio na biciklističkoj stazi. Nisam mu nešto pridavao značaj, čak nisam ni ubrzao jer sam mislio da će da malo da trči zamnom i da odustane kao u mnogim situacijama pre toga ali je ovaj je bio baš uporan.
Odmah sam stao jer sam mislio da mu je tu vlanik medjutim ostali vlasnici koji su tu bili kažu da je to lutalica i da ga često vidjaju ovde.
Naravno kad sam stao i on se povukao i nastavio da laje sa sigurne udaljenosti.
Zvao i komunalnu, otkačili me jer nisu nadležni, kumunalac izmumlao neki neki broj na koji bi tebao da prijavim, valjda od zoohigijene, nisam ga najbolje čuo od laveža psa.
Posle kad sam završio vožnju otišao do urgetnog na nagovor žene, sutradan kod optšteg koji mi je dao neki serum i vakcinu protiv tetanusa i uput za Pasterov zavod. Tamo smo se složili da vakcina protvi besnila nije potrebna a posle otisao i do policije da prijavim na savet doktora.
Izgubio ceo dana bez veze, od jedne ustanove do druge.
Posle par dana vidim istog tog psa na istom mestu napada nekog čoveka.

Imao sam i mnogo gorih susreta i situacija kad sam morao da stavljam bajs ispred mene i psa ali sve su zavrsile bez posledica, pas se obično povuče i odustane posle nekog vremena.
Bila 3,4 komada? Cupavi neki? Meni juce presekli put ali me jedan primetio pa se izvinjavao i ubrzao korak da predje biciklisticku stazu.

Moj kolega ima neki HiFreq blaster protiv pasa 😀. Neki psi reaguju ko da udare u zid, neki uspore, dezorjentisano deluju, a neke zabole uvo 🙂. Dejstvo je na nekih 10ak metara i mora biti usmereno.

Meni je najlakse kao PJ da da vezbam peak power, ako bas bas sporo idem onda je ok da stanes, ubrzas 40 50 kmh 10 sec i on odustane.

Ja zadnjih nedelja dok idem na posao viđam dosta lutalica pored puta, i to često velikih. Neki se i drznu da se zalete na auto. A inače tim putevima često vozim :/

Izgleda da će ovako biti ove godine xD

Pozdrav, poceo shimano nexus 8 sg-8c31 da krci kad se ne pedalise 🙂
Rastavio podmazao sastavio ali minorni boljitak. Ima li ko u ns ili blizini da se bavi njima?
Hvala

Prilozi

Danas predobar dan. Jutros u centru Ćuprije upoznali Iliju Boškovića, biciklistu Partizana. Malo se družili, pričali... Organizovao je turu tu po okolini za svoju ekipu. U toku vožnje naiđemo na https://www.youtube.com/@mladikopljanici pa se i sa njima upoznamo, malo popričali. Ideja nam je bila da vozimo Brezovicu, ali je vojska imala gađanje po tim terenima, pa nas vratiše. Krenusmo ka Pasuljanskim livadama, odvozali uspon i stali da se osvežimo, kad eto ga Ilija sa ekipom 🙂. Odlični momci, bilo je i stranaca među njima.
Inače, vetar je duvao uništavao nas. Na najtežim deonicama čeoni, vraća te unazad. Ali kad smo se vraćali sa Grze ka Paraćinu gurao nas u leđa. Pedalirao sam gotovo 70 km/h. Kad ne okrećeš ideš oko 30 🙂.

Nazad
Vrh Dno