Šta je novo?

Kućna multimedija Preporuka za OLED do 65"

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

johnny9

Zapažen
Učlanjen(a)
22.02.2025
Poena
12
Pozdrav ljudi, trenutno sam u procesu kupovine novog TV i sveo sam opcije na:
1. LG C4 55" - cena oko 120k RSD kod domacih prodavaca (Gigatron)
2. Samsung S90D 55" - slicna cena oko 120k RSD kod domacih prodavaca

TV je za dnevnu sobu, primarno bi se gledali filmovi i serije na njemu, ponekad poneka utakmica. Ukupan budzet za tv je do nekih 1000-1200€
Da li imate neka iskustva ili preporuke koji od ova dva izabrati?

Nisam razmatrao KP za sada jer nemam puno iskustva sa kupovinom preko Madjara. Takodje bih cenio ako bi neko podelio svoja iskustva, kako ide sve sa garancijom npr i slicno.
Ali svakako sam otvoren i za preporuke za neke modele sa KP, ukoliko mislite da mogu dobiti nesto bolje/kvalitetnije za isti cenovni rang.

Unapred hvala svima 🙂)

Takodje koliko sam uspeo da proverim velika verovatnoca je da ce panel kod Samsunga u ovoj velicini biti WOLED tako da nece biti neke razlike izmedju njega i LGija. Moze li neko da potvrdi da li je ovo istina?

Da li mi je onda bolja opcija ipak pogledati veci model na KP ili mozda neki drugi TV u potpunosti?

Izmedju ta 2 bolji je S90D ali QD-OLED panel.
Lutrija je ali navodno može da se provali po poslednje 4 cifre serijskog broja.

Mislim da ti je bolja opcija da ideš na C5 LG (kod Madjara)

Ne dajem preporuke, ali ja sam posle OLED uzeo mini LED tv. Ako znaš o kakvom tipu panela se radi i kakvu sliku daje, i baš si odlučan za OLED i dalje, onda sasvim ok, ako nisi imaš temu TCL Televizori, pogledaj šta se tamo piše, i pogledaj neki review na internetu. Možda ti nove informacije budu uticale na odluku.

Imaš budžet za 65" baš dobar televizor upravo za filmove i poneku utakmicu, ili ako je ograničenje na 55", ostaće fin kusur.

Ja sam kacio utiske o s90d 65", generalno razocaran sam UI-em i nekim boljkama s bt i zvucnicima. Ja bi sad isao na LG, sto ne mora da znaci da i ti treba da uzmes LG

Ne dajem preporuke, ali ja sam posle OLED uzeo mini LED tv. Ako znaš o kakvom tipu panela se radi i kakvu sliku daje, i baš si odlučan za OLED i dalje, onda sasvim ok, ako nisi imaš temu TCL Televizori, pogledaj šta se tamo piše, i pogledaj neki review na internetu. Možda ti nove informacije budu uticale na odluku.

Imaš budžet za 65" baš dobar televizor upravo za filmove i poneku utakmicu, ili ako je ograničenje na 55", ostaće fin kusur.
Hvala na informaciji, sada si mi otvorio vidike jer do sada uopste nisam razmatrao nista drugo osim OLEDa.

Pogledao sam sada TCL C7k 65 inca i po nekim youtube recenzijama cini se da je sasvim respektabilan TV u ovom cenovnom rangu, pa cak i kada se kupi kod domacih prodavaca. Konkretno gledam poredjenja sa LG C5icom od 65 inca (oko 1300 eur ko madjara) i mislim da bih ipak otisao da vidim uzivo negde TCL kako izgleda, nadam se da neki Gigatron ili Tehnomanija imaju izlozbeni model.

Po prethodnim iskustvima ovde po forumu, TCL se visoko kotira kod nas.

Nista idem sada da nastavim rabbithole gledanja i citanja recenzija sto po forumu sto po yt.

Hvala jos jednom svima koji su komentarisali, i naravno i dalje sam otvoren za sve vrste preporuka od iskusnijih clanova. 🙂

Ima i Grundig OLED 65" za 130k.

Kum uzeo jer je hteo OLED i AndroidTV, a nije hteo da daje 2500-3000e za Philips. Zadovoljan je koliko znam i slika je dobra, nisam primetio neke posebne mane.

Ja sam uzeo LG B4 65" u domaćoj radnji sa 5g garancije za oko 140k rsd, evo druga godina uživanja, svaka preporuka i za ovu ulaznu LG-jevu seriju. Vidim da su B5 55" sada oko 100k u domaćim radnjama.

Moze preporuka ili da otvaram novu temu,
Kao vlasnik plazme panasonic St60 , nekako sam ostao vezan za taj brend , podsvesno sinonim za kvalitet, Japan itd( iako se ja mislim sad sklapaju u EU)
Prvi pik mi je Panasonic z95 b ali je cena otisla u nebesa, tj ni nema ga vise.
Drugi izbor mi je Sony bravia 8 II( Sony isto kao zbog istorije i tradicije)
Sony je oko 2100 e i garanciju nemam u Srb ako uzmem preko Madj, a pojavljuje mi se i opcija za Lg G5 za nesto oko 1650 eur. Imam neku averziju prema Lg iako znam da svi koriste njihove panele i da je odlicno ocenjen , i sad mi je dilema da li dodavati novac za Sony, a kapitsm i nije tolika razlika ako je ima uopste.
Namena: filmovi 4k BR , streaming i sport (fudbal kosarka ) i nesto sadrzaja.

Zašto bi se vezivao za brend? Taj Panasonic je u nekoj poznoj fazi puta kao Ei Niš, a Sony je prodao svoju proizvodnju televizora TCL, jer za mnogo manje kinte nude panele koji su možda bolji za svakodnevnu upotrebu od OLED.

Ekrani su svakako skoro bez okvira danas i to što piše Sony, Panasonic, LG, jedva možeš i da pročitaš, ako je to i dalje nekom ostalo bitno.

Evo i ja da se javim, nakon malo vise istrazivanja na forumu i razmatranja mojih potreba vs cene, otisao sam i uzivo pogledao c7k. Iako je i dalje oled slika lepsa odlucio sam se za tcl c7k 65” sa 5 godina domace garancije. Znam da nije oled, ali mislim da ce za sad za moje potrebe biti i vise nego okej. Pa nekada u buducnosti ovaj ce ici u spavacu, a neki oled u dnevnu 🙂

Hvala puno svima jos jednom na preporukama 🙂

Moze preporuka ili da otvaram novu temu,
Kao vlasnik plazme panasonic St60 , nekako sam ostao vezan za taj brend , podsvesno sinonim za kvalitet, Japan itd( iako se ja mislim sad sklapaju u EU)
Prvi pik mi je Panasonic z95 b ali je cena otisla u nebesa, tj ni nema ga vise.
Drugi izbor mi je Sony bravia 8 II( Sony isto kao zbog istorije i tradicije)
Sony je oko 2100 e i garanciju nemam u Srb ako uzmem preko Madj, a pojavljuje mi se i opcija za Lg G5 za nesto oko 1650 eur. Imam neku averziju prema Lg iako znam da svi koriste njihove panele i da je odlicno ocenjen , i sad mi je dilema da li dodavati novac za Sony, a kapitsm i nije tolika razlika ako je ima uopste.
Namena: filmovi 4k BR , streaming i sport (fudbal kosarka ) i nesto sadrzaja.
Uzmi G5 slobodno. Ima vrhunsku sliku. Znacajno bolju od C5 serije.

A i 1650 za G5 je više nego povoljno, ja kada sam kupovao ni kod koga nije bilo ispod 1730 evra.

Realno od Sony je ostalo ime jer to više nije isti brend od pre toliko godina a od Panasonic čak ni to. Vremena se menjaju, tehnologije se menjaju, stižu novi brendovi koji to prate i ne može se živeti u prošlosti...

Slazem se , znam da koriste Lg panele ali vidim I po testovima da je Panasonic i dalje u vrhu , a takodje i Sony hvale za najbolji procesing, nije bas samo ime. Mada sony sa tcl-om dok ce drugi kinezi preuzeti distribuciju Panasonica.
Pljuju i Bmw sada da nije to to , ali i dalje prave dobra kola🙂
Verovatno ne bih primetio razliku izmedju G5 i Sony-ja. Nisam nijedan video uzivo, osim c5 ali sam gledao demo od LG nista drugo.
Imam neku kombinaciju za z95 pa mozda to zavrsim ali skuplje je solidno od g5.
malo offtopic ako budem morao da placam carinu, morace i carina i pdv? Jel ima sanse da ide na neto cenu makar ili zavisi na koga naletis?

Ti na KP plaćaš njihovu cenu, uopšte te ne zanima struktura cene niti kako je on došao do nje (koliko je platio, koliki je mu je povraćaj PDV, koliko i koga je podmazao...) niti će verujem oni uopšte da pregovaraju da to bude neto cena jer imaju svoju računicu.

Naravno, može da postoji razlika u ceni kod raznih prodavaca mada se u najvećoj meri drže gotovo istih cena uz male varijacije tako da ti je to manje-više isto.

Ti na KP plaćaš njihovu cenu, uopšte te ne zanima struktura cene niti kako je on došao do nje (koliko je platio, koliki je mu je povraćaj PDV, koliko i koga je podmazao...) niti će verujem oni uopšte da pregovaraju da to bude neto cena jer imaju svoju računicu.

Naravno, može da postoji razlika u ceni kod raznih prodavaca mada se u najvećoj meri drže gotovo istih cena uz male varijacije tako da ti je to manje-više isto.
Jasno mi je sve to preko Kp i znam da nistw oni ne placaju plus vrate vat, nego ovo je opcija ja da uvozim sam nesto iz Bugarske. Da li ima sanse na neto plus da ne bude da ne uzmu fakturnu vrednost

Uvek postoji opcija da ne platiš carinu i PDV samo bih ja dobro razmislio da li da sa TV od 65" idem na tu opciju da ne bude skuplja dara nego mera...
Tesko to. Mislim ne moze bas da se sakrije🙂, nego da ne racunaju na 3000 eur npr dazbine. Ako je 1900 tamo dal ima sanse na neto da bude carina i pdv, citao sam neka iskustva iz Madj od pre 15 god pa im je obracunao carinik na neto

Pa ako platiš 1900 evra tamo, uz taj račun i na tu cenu će ti i računati carinu (10% na vrednost robe) i PDV (20% na vrednost roba + carina) tako da te u konačnici taj TV izađe 2.508 evra.

Naravno, ti možeš da ostvariš povraćaj PDV za taj TV koji si kupio u Bugarskoj uz propisan obrazac i pečat ali to je već neka druga priča koja je ovde ispričana puno puta.

Pa ako platiš 1900 evra tamo, uz taj račun i na tu cenu će ti i računati carinu (10% na vrednost robe) i PDV (20% na vrednost roba + carina) tako da te u konačnici taj TV izađe 2.508 evra.

Naravno, ti možeš da ostvariš povraćaj PDV za taj TV koji si kupio u Bugarskoj uz propisan obrazac i pečat ali to je već neka druga priča koja je ovde ispričana puno puta.
Da, tako je uz povracaj pdv (200 otp) to je to otprilike

Nijedan OLED iznad C5 ne vredi 1000e vise od C5.
Ja cu jos jednom ponoviti da je S90F 65" za 175k trenutno najbolja kupovina kada je u pitanju odnos cene i kvaliteta slike.
Postavicu link do mog posta zasto to mislim, da se ne bih ponavljao, a RTINGS sajt vise nije dostupan: https://forum.benchmark.rs/threads/koji-tv-izabrati.496569/post-7678117

E sada, ako zelis Panasonic zbog priklonosti brenda, ja to mogu da razumem, svakako ne kupujes los proizvod, a i od sledece godine vise nece biti OLED Panasonica u Evropi, samo u Aziji, pa ti je ovo poslednji trenutak da pazaris.

@johnny9 u čemu je OLED slika lepša tačno ?
8.3 miliona dimming zona i duzi zivotni vek.
Color bleeding je takodje nepostojeci na OLED-u, dok je neizbezan na LCD-u.
Neuporediv kontrast i samim tim, percepcija svih boja, ostrine i svega ostalog je prosto neuporediva.

Igranje igara na led televizorima je tiha patnja, jedan deo ekrana koji treba da je crn je siv, drugi crn, treci beo...a onda iskljucis dimming i dobijes svuda sivu i blooming.
Isto je i sa filmovima i serijama, samo se manje primecuje zbog manje statickog sadrzaja.
Nekome ko je koristio oled neko vreme, sve ostalo posle prosto bode oci.

Screenshot (454).png 1772817139105.png

Poslednja izmena:
Meni bolji mini led kad se sabere sav pros cons. Verujem da ima boljih oled od ovog našeg, ima mu par godina, ali subjektivan utisak mi je muški korak nazad za filmove, serije, sport. Uzeo sam još jedan mini led kao monitor, za jednu veoma svetlu prostoriju kao kućni kanc, tu oled ne bi imao šta da traži. Od novembra radim na njemu 10h dnevno bar.

Sve u svemu pros cons. Za trajnost će da vidimo, oled se nije proslavio, a ovo ćemo tek da vidimo.

Imam 30k sati na LG B8, koriscen kao monitor 8 godina, skinuti svi limiteri i zastite posle 2 godine, u igrama uvek na max sve odvrnuto, sto sdr, sto hdr, kao i filmovi i serije.
Kao nov je, sada ce da bude okacen kao 2. monitor.
Vecina LCD televizora je ispoljilo neki problem posle svega par hiljada radnih sati, imamo ih ukupno preko 10.
Sto upadanje prasine izmedju slojeva, sto crkavanje backlighta, sto crkavanje dimming zona...a ponavljam, drasticno se manje koriste.
Isto mozes primetiti i na RTINGS dugorocnom testu, oled jedino ima problem sto moze da se desi burn-in kada se kao kod njih, jako puno pusta isti sadrzaj.
Uz normalno koriscenje kao sto koristi 99% ljudi, toga nece biti...

Sto se tice monitora, drugar je upravo kupio jedan 27 oled monitor za osvetljenu dnevnu sobu, on prezadovoljan.

Ne znam gde ti vidis korak nazad na oledu, bas bih voleo da mi objasnis sta ti je to bolje na mini ledu?

Poslednja izmena:
OLED zbog tehnologije gde je svaki piksel pojedinačan i gde dolazi do potpunog isključenja piksela prikazuje daleki bolje crnu i daleko je bolji za tamne scene od miniLED-a.

Takođe i light bleeding manje izražen kod OLED da ne kažem da ne postoji.

IMHO OLED ima bolje uglove gledanja nego mini LED bez obzira što nekom može da se čini da nije tako.

Mini LED dominira u izrazito svetlim prostorijama.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno