Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

20% PDV + 260 din fiksni harac.
Temu vec ima obracunat PDV , pa porediti pre kupovine gde je povoljnije.

Platio neke sitnice 1.95e, danas stigao postar, naplata 310din. Ja jedino da poludim pa da im dam to. Nisam preuzeo, neka vrate nazad.

Ja sad sve objasnio AE podršci, kao da je bio čovek jer sam to zahtevao... Nadam se da jeste i obećao je da će preneti konverzaciju višim instancama... 🙂

Ocigledno je jasno sto LA kasne. Danas mi je jedan LA posle 20 dana promenio status da je na carini. Jos 3-4 LA cekaju neobicno dugo 10 i vise dana.
Svi ce po svemu sudeci zavrse na carini. Jasno mi je da je to po zakonu, ali dok se neki bahato bogate na Expo i pljackanju ove drzave, dokle ostalim uzmi sto vise mozes.

Ja cekam jos 3 maske za telefon i verovatno kraj sa Aliexpresom.

Interesantno je da mi jedan paket nisu naplatili dodatno, u pitanju su bile igle za sivacu masinu, ja se iznenadio.
Dok su mi neke kablove od 7$ naplatili po 10 dinara.

Kako se javiti prodavcu za poručen paket ladno mi se u seller contact javi bot sa Aliexpress-a? Da li je to samo za Choice pakete?

Kako se javiti prodavcu za poručen paket ladno mi se u seller contact javi bot sa Aliexpress-a? Da li je to samo za Choice pakete?
Na mob app kad kliknes na contact seller ikonicu u order details trebalo bi da te baci na messages i da vidis taj order kao poruku. Onda bi trebalo da imas taster na toj poruci sa orderom - Leave a note. Ne znam da li vazi za sve ordere ili su mozda menjali nesto.
Pogledah sad obican i choice order. Nisu isti izgleda na strani poruka. Ovi koji nisu choice imaju taj pocetni msg sa leave a note, dok choice nemaju.

Poslednja izmena:
Ako idete na to da vam vrate pare, da li posle ako stigne slučajno paket za zakašnjenjem uplaćuješ im te pare?

+ 260 din fiksni harac.
Kako je ovo regulisano zakonski?
Tih 260 Dinara naplaćuje ranije pominjana firma koja je DOO odnosno po CompanyWall-u privatno vasništvo?
Ako je tako, kako onda ta ista firma naplaćuje PDV?

Ako idete na to da vam vrate pare, da li posle ako stigne slučajno paket za zakašnjenjem uplaćuješ im te pare?
Meni se to u visegodisnjem iskustvu kupovine sa Alija dogodilo 10tak puta. Nema nacina da im vratis pare.
2 puta u zadnje vreme mi se dogodilo da je trajao dispute i da mi stigli paketi. Onda sam posteno cancelovao dispute.

260 RSD uzima posta za LA...HU i slicne posiljke, ekipa iz Simanovaca koja radi CN posiljke to ne uzima pa su zato CN posiljke jeftinije.

Očigledno sa Choice ide direktno Aliexpress bot i nema načina da dođemo do prodavca i sve je više takvih proizvoda šta god kucao da kupim nažalost...

@dj13 znači ako ti stigne sa zakašnjenjem, onda se praviš lud i još si zaradio? 😀 Ja mislim da će oni na kraju pretda šalju za našu zemlju, jer ko zna koliko takvih slučajeva ima, a njima se to ne isplati. 😀

Kako je ovo regulisano zakonski?
Tih 260 Dinara naplaćuje ranije pominjana firma koja je DOO odnosno po CompanyWall-u privatno vasništvo?
Ako je tako, kako onda ta ista firma naplaćuje PDV?
To je carinski trosak 200din (bez carine) kada ide direktno preko carine. 60din je provizija poste na uplatu.

Preko Simanovaca je cak i povoljnije jer nema te takse. Posiljke sa CN brojem.

@dj13 znači ako ti stigne sa zakašnjenjem, onda se praviš lud i još si zaradio? 😀 Ja mislim da će oni na kraju pretda šalju za našu zemlju, jer ko zna koliko takvih slučajeva ima, a njima se to ne isplati. 😀
Pa sve teze se dobija dispute. Pre 10tak godina sam dobija svaki dispute bez natezanja sa prodavcem. Pa su onda uveli "dogovor" sa prodavcem. Mislim da sam 2 disputa izgubio za reklmaciju. Tj bilo je prihvaceno od strane Alija da vratim paket i dobijem pare nazad sto je neisplativo. Znaci nije sigurno da ces dobijes pare, a gajimo prave vrednosti kako ucim svoju decu. Ne kradi i ne lazi, sto je dijametrlano suprotno od vlasti ove zemlje.

Ja uzimam i sa ebay ali neke stare retro stvari, samo što će isto biti i za njih predpostavljam. Meni ovo liči na neki vid sankcija, ako gledamo i ostale stvari koje su se izdešavale u zemlji.

To zavisi samo od dobre volje prodavca. Kad odbije trosak povratne postarine, ako hoce moze da ti vrati kusur al ne mora.

Ne verujem da naša pošta vraća taj isti paket dobavljaču, jer to je trošak za njih ako si ti odbio da preuzmeš. Neka me neko ispravi ako grešim? Gde završavaju ti paketi koje odbiješ da preuzmeš, mene to zanima?

@marantz auuuuu brate mili. Pa, nije ni čudo što nam ne stižu paketi kada je njima isplativije da ga negde zature i sutra prodaju za više nego što vredi realno... Nisam znao za ovo, a čekam sledeću godinu. Možda otkupim nešto moje, ko zna. 😀

^^ Drugo su te neisporucive posiljke. Pise u tekstu - "Poštanska pošiljka za koju se utvrdi da ne može da se uruči ni primaocu ni pošiljaocu u predviđenom roku smatra se neisporučivom i čuva se minimum šest meseci, a nakon toga izlaže se na javnu prodaju."

Ja sam odbio prijem i posta je duzna da posiljku vrati posiljaocu. Postoji trag i posiljka ne moze tek tako da nestane, vec mora da se vrati.

Dobih danas istovremeno dva obavještenja za pošiljke koje su posljednji put viđene na trackingu 11tog decembra i 21og januara... Gdje je bio "čep" nikad nećemo saznati. Meni su čak vratili pare za ovo naručeno u novembru.

Nazad
Vrh Dno