Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lep je auto, nema sta. Ali iskreno za 40500eur koliko kosta kod nas ja ga ne bih uzeo. Pre bih isao na Teslu model 3.

^ Šta smatraš prednostima Tesle?

Nisam kupac, ali da jesam, veliku prednost nad Modelom 3 bi mi imao enterijer kod ovog Seal-a.

Svratio jutros u BYD predstavništvo i bukvalno nikakvu infomraciju o Atto 3 EVO nisam uspeo da dobijem osim "treba da stigne krajem marta".
Bio i ja juče i bukvalno ništa. Ni na jedno dodatno pitanje nisu imali odgovor. Malo je bez veze da ponude vozilo na sajtu i kada dodjete tamo ne dobijete nikakve informacije.

^ Šta smatraš prednostima Tesle?

Nisam kupac, ali da jesam, veliku prednost nad Modelom 3 bi mi imao enterijer kod ovog Seal-a.
Bukvalno sve osim enterijera je prednost Tesle. Mozda je i zvucna izolacija bolja kod Seal-a, ne znam.

Enterijer je zadnje sto treba gledati prilikom odabira elektricnog automobila. Eno na prethodnoj strani sam okacio Bjornov test Mazde 6e. Fantastican enterijer ima, ali dzaba kada ima gomilu problema koji kvare utisak u voznji.

Bukvalno sve osim enterijera je prednost Tesle. Mozda je i zvucna izolacija bolja kod Seal-a, ne znam.

Enterijer je zadnje sto treba gledati prilikom odabira elektricnog automobila. Eno na prethodnoj strani sam okacio Bjornov test Mazde 6e. Fantastican enterijer ima, ali dzaba kada ima gomilu problema koji kvare utisak u voznji.

Seal je za klasu udobniji u odnosu na Tesla sa air suspension, ima komande za žmigavce na normalnom mestu, instrumente i nema eko kožu koja makar meni u Tesli smrdi drama. Tesla veći gepek, ekonomičnija. Ne znam na duže staze ni jedno ni drugo, da kupujem ovakav auto verovatno bih proveravao. Video sam neki YT video (ne znam dal je neko u temu poslao) gde lik kaže da su trapovi sa BYD preslikani oni sa Tesle, samo su mekše i opruge i amortizeri. Ne bi me čudilo.

Poslednja izmena:
Teslin enterijer je prazniji, nije za svačiji ukus, i mogu da se kladim u pare da je kvalitetniji po pitanju materijala od kako je došao Highland, nema trunke tvrde plastike i nula glossy elemenata koji skupljaju prašinu i ogrebotine, sve je mekano na dodir okolo, a prvi put čujem da teslina eko koža ima neprijatan miris, auto sam uzeo nov i ni u jednom momentu nisam osetio da nešto čudno miriše. Buka u kabini je max oko 65db na autoputu, to su znatno unapredili u odnosu na pre-refresh, izolovali su koševe da ne prolazi buka i dodali duplo staklo. Isto i vešanje je drastično unapređeno, znatno je mekši u odnosu na 2023 modele, tako da nisam siguran da li poredbu vršiš sa pre ili post refresh Teslama.

Seal je odličan auto kome smeta prazan enterijer i želi da ima garanciju proizvođača i kasko u Srbiji. Tesli se sa proverenim dodacima većina stvari ispravlja za oko 500, 600 evra, ali opet nemate kasko i ovlašćeni servis unutar države.

Kola za antivozače. Ni navedene ne treba razvaljivati namerno.

Kola za antivozače. Ni navedene ne treba razvaljivati namerno.

Auris koji sam tako vozio pre 10ak godina sada ima 600000km i originalne amortizere. Zamenjen jedan lager i gumice trapa u tim kilometrima. Ako je auto normalan, i ležeći kako treba, posledica niti ima niti sme da bude ako prođeš propisanom brzinom. Jednostavno je tako projektovano.

Kako BYD casti u Nemackoj, siroko. Uveli su e-bonuse, i sad Dolphin Surf ispadne jeftiniji u Nemackoj sa onim silnim carinama, nego kod nas!

Lep je auto, nema sta. Ali iskreno za 40500eur koliko kosta kod nas ja ga ne bih uzeo. Pre bih isao na Teslu model 3.
U Nemackoj:
29.490 EUR - Comfort (kod nas bese nema ovaj paket?)
31.999 EUR - Design paket
34.990 EUR - Excellence

Kod nas:
40.490 EUR - Design
42.990 EUR - Excellence

Odlicna ponuda u DE.

Znaci ko kupi BYD kod nas ima puno pravo da se oseca prevarenim..

Ako i kad dođe Tesla ima i tu da se ugrade u cenu 😁

Dobro, jesu to razni "bonusi" popusti, subvencije i slicno, inace bez svega toga, "default" cene skuplje nego kod nas.

Da i ja javim cenu BYD dolphin u Norveškoj (https://byd.no/cc/dolphin), pošto ovde nema dolphin surf varijante (plus doplata 700€ za drugu boju osim bele):

26.630 EUR - Comfort paket
27.520 EUR - Design paket

Ps. Ovde u Norveškoj nema nikakvih subvencija više na el vozila, tako da ovo nisu subvencionisane cene, već tržišne.

Inače ako je verovati google - The BYD Dolphin is a larger (4.3m), more powerful (150kW) B-segment hatchback with a 60.4 kWh battery (approx. 265-mile range), while the Dolphin Surf is a smaller, cheaper A/B-segment city car (approx. 3.9m–4m) based on the "Seagull" platform with smaller batteries (30–43 kWh), less power (70-88 kW), and a shorter range (137–200 miles).

Potpuno drugačije funkcioniše sistem prodaje novih vozila gore. Preko jure targete i na osnovu njih dobijaju bonuse, a dodatna zarada im budu servisi. Dok je kod nas drugačiji sistem gde se gleda koliko se zaradilo na svakom primerku i to je ono od čega živi salon.

Vrlo moguće, zaista ne znam kako to funkcioniše.
Al verujem da će već za 3-4 godine ovi isti tada polovni el auti moći za još povoljnije novce da se kupe. Živo me zanima šta će tada biti sa cenama polovnih (i novih) vozila sa ovih drugih linkova..

Pa eto, sticajem okolnosti imam nekog bliskog ko je u tom poslu. Prošli godinu je poslaovao u minusu u prodaji novih automobila, ali su to kompezovali brojem prodatih auta. Osvojili sve kvartalne targete i kad se sve sabere i oduzme poslovali pozitivno. Servis i prodaja novih kola je ono na šta oni zarađuju.

Što se tiče cena polovnih, sve zavisi kako su prodati na finansiranju. Tako može potpuno isti auto da se prodaje par hiljada više jer je prodavac dao nekom popust, dok drugom nije.

U Nemackoj:
29.490 EUR - Comfort (kod nas bese nema ovaj paket?)
31.999 EUR - Design paket
34.990 EUR - Excellence

Kod nas:
40.490 EUR - Design
42.990 EUR - Excellence

Odlicna ponuda u DE.

Da i ja javim cenu BYD dolphin u Norveškoj (https://byd.no/cc/dolphin), pošto ovde nema dolphin surf varijante (plus doplata 700€ za drugu boju osim bele):

26.630 EUR - Comfort paket
27.520 EUR - Design paket

Ps. Ovde u Norveškoj nema nikakvih subvencija više na el vozila, tako da ovo nisu subvencionisane cene, već tržišne.

Inače ako je verovati google - The BYD Dolphin is a larger (4.3m), more powerful (150kW) B-segment hatchback with a 60.4 kWh battery (approx. 265-mile range), while the Dolphin Surf is a smaller, cheaper A/B-segment city car (approx. 3.9m–4m) based on the "Seagull" platform with smaller batteries (30–43 kWh), less power (70-88 kW), and a shorter range (137–200 miles).
Koje su ovo razlike u ceni, nije ni čudo što su kod nas EV statistička greška.

Potpuno drugačije funkcioniše sistem prodaje novih vozila gore. Preko jure targete i na osnovu njih dobijaju bonuse, a dodatna zarada im budu servisi. Dok je kod nas drugačiji sistem gde se gleda koliko se zaradilo na svakom primerku i to je ono od čega živi salon.
Za drugde ne tvrdim, ovo što kažeš za nas nije tačno. Marže na novim automobilima su male, nijedan auto salon ne živi od prodaje već od servisiranja i dodatne opreme.

Koji ste to vi?😃
Ma znam, generalno su male marže, ali "mi" živimo u iluziji da se po autu zaradjuje 20%
Pusti nas da mastamo 😃

Isti oni mi, tj. "nas" na koje si i ti mislio 😀

Davno, davno, stvarno sam tako i ja mislio dok nisam prvi put kupio nov auto. Dobiješ uvoznu dokumentaciju sa cenom vozila (fabričkom, da tako kažem).
Bruto marže nikad više od 10%, a neto budu ispod 5%. Ovo ne važi za "luksuzne" modele.

Zato kad ti se desi da moraš nešto da popraviš u servisu, kao što sam radio prošle god kad me neko čuknuo, za malo ostećenje na krilu i braniku, trošak popravke bio 1600e (novo krilo, lajsne, maska retrovizora ostalo popravka). Plus redovni servisi koji su ti 40% trošak delova 60% rad koji je manji od sat vremena, i to je upitno.

10% na nova je i dobra zarada, a na to treba da platis porez. Malo se skine kajmak na početku, onda kreću akcije, pa spusti se i zarada. Generalno zvanični zastupnik diktira cene, a njima diktira centrala. Sve lančano.

Molim vas, bez licitiranja o zaradama uvoznika i prodavaca.

Neko rece samo Tesla polovna evo je 2018 u odlicnom stanju

Nazad
Vrh Dno