Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neotvaranje slika i videa sa drustvenih mreza tesko da je do CGNATa i tesko da ce resiti problem staticka IP (inace je jedan clan i napisao da ima iste probleme sa statickom).
Jednostavno nema veze s CG NATom.
Probaj da promeniš DNS.

A1 odavno ima problem sa DNS sa strane.
Pre nekoliko godina sam na telefonu držao AdGuard DNS (koji i nije dobro radio) i za svo to vreme, A1 aplikacija (za račun, tarifne dodatke itd) nije funkcionisala.
Kada sam uveo kabl, a pisao sam o tome u ovoj temi, čim ima neki DNS pre njihovog, ili se njihov u ruteru promeni, odmah ne rade neki servisi, tipa, ne mogu da otvorim moj.a1.rs stranicu, xploretv ne radi i sl.

Jel se dešava sve to i kada je ruter u bridge modu?

Nisam koristio brigde, ali suština je da A1 DNS mora da bude korišćen

Moja predpostavka za A1 je da se svi njihovi servisi nalaze u njihovoj internoj mreži i da koriste paralelno javne IPv4 adrese - kada se njihovim sistemima pristupa sa drugog provajdera i privatne IPv4 adrese - adrese koje nisu na internetu kada se njihovim servisima pristupa kroz njihovu mrežu... Takođe, predpostavljam iz razloga smanjenja opterećenja njihovog CGNAT sistema ne dozvoljavaju pristup internim servisima kroz javne adrese kada se pristupa iz njihove mreže.

Način na koji oni to rade je Split Horizon DNS - DNS za njihove korisnike daje privatne adrese za njihove servise, a DNS za korisnike drugih mreža daje javne IPv4 adrese.

To bi značilo da Xplore TV, Moj A1, A1 Cloud i slični ne rade kada se koristi tuđi DNS jer on kao rezultat na upit dobije javne adrese.

Za problem sa Instagramom da li možete da otvorite u browseru http://www.speedguide.net:8080/ i da vidite šta piše za MTU (prva brojka)?

Ako ne piše 1500, problem može da bude ako njihova mreža blokira ICMP Fragmentation Needed poruke...

Za problem sa Instagramom da li možete da otvorite u browseru http://www.speedguide.net:8080/ i da vidite šta piše za MTU (prva brojka)?

Ako ne piše 1500, problem može da bude ako njihova mreža blokira ICMP Fragmentation Needed poruke...

Kod mene pise:

MTU = 1492
MTU is optimized for PPoE DSL broadband. If not, consider raising MTU to 1500 for optimal throughput.

Ali nikakvih problema nema, osim par puta keda je komplet net nestao (staticka IP)

I mts ima 1492 MTU. Ako kod tebe nema problema znači da nisu blokirali ICMP poruke - što je naravno ispravno (bar za korisnike sa statičkom IP adresom).

Moja predpostavka za A1 je da se svi njihovi servisi nalaze u njihovoj internoj mreži i da koriste paralelno javne IPv4 adrese - kada se njihovim sistemima pristupa sa drugog provajdera i privatne IPv4 adrese - adrese koje nisu na internetu kada se njihovim servisima pristupa kroz njihovu mrežu... Takođe, predpostavljam iz razloga smanjenja opterećenja njihovog CGNAT sistema ne dozvoljavaju pristup internim servisima kroz javne adrese kada se pristupa iz njihove mreže.

Način na koji oni to rade je Split Horizon DNS - DNS za njihove korisnike daje privatne adrese za njihove servise, a DNS za korisnike drugih mreža daje javne IPv4 adrese.

To bi značilo da Xplore TV, Moj A1, A1 Cloud i slični ne rade kada se koristi tuđi DNS jer on kao rezultat na upit dobije javne adrese.
Imalo bi smisla da nije činjenice da njihov TV Box koji tera Xplore aplikaciju radi na bilo kojoj internet vezi, a kad isto instaliran na Android TV, onda neće, a oba na istoj vezi.

Imalo bi smisla da nije činjenice da njihov TV Box koji tera Xplore aplikaciju radi na bilo kojoj internet vezi, a kad isto instaliran na Android TV, onda neće, a oba na istoj vezi.
Nista mi vise nije jasno, a momci mi dolaze 27og da mi ugrade optiku a1 600/300, na sta treba da obratimn paznju kad mi setuju router ? Imacu 3 tv za sada u oipticaju u stanu, plus 4ti za jedno 6 meseci!

Nista mi vise nije jasno, a momci mi dolaze 27og da mi ugrade optiku a1 600/300, na sta treba da obratimn paznju kad mi setuju router ? Imacu 3 tv za sada u oipticaju u stanu, plus 4ti za jedno 6 meseci!
Ako koristiš njihov ruter i bez diranja DNS, ne bi trebalo da imaš probleme.

Što se televizije tiče samo tri strima mogu u isto vreme bez obzira da li su preko boksa ili preko app na tv...čisto da znaš @beatport

Eto imam od polovine oktobra Duo plus, gotovo nikakvih problema bukvalno do sada izuzev juče prepodne što se na FB sve sporo učitavalo. Možda bi bilo problema i na nekim drugim sajtovima koje ne posećujem, ne znam zaista, pisalo se o tome. Njihov ruter, nije statička IP, 2 tv, 600/300.

Ja sam oko 5m kod njih i realno sa netom nemam problema ili retko, ali zato XPlore platforma baguje za sve pare.

Samo da javim da danas facebook reels i instagram rade bez problema.... Sto se tice aplikacije xplore tv od septembra je koristim i nema problema, iris je znao da zabaguje, posebno sto sporije prebacuje kanale... Inace internet je ok i bez problema.... Za ove pare za razliku od konkurencije je super... Inace kod mts za 2 godine optike niti jednog prekida nije bilo i to moram da kazem..... ( sem ono unoc kasno jedan dan u mesecu oko 1 sat kad sredjuju mrezu ).

Kazu da A1 dize cene od marta, da nece vise biti stara ponuda. Valjda ide sa 3500 na 4500 za duo plus

To je za nove korisnike.

Poskupljenje će da bude prema svim korisnicima ili samo novim korisnicima koji dolaze u A1 SRB mrežu?

Naravno. Pa kada su zvanično počeli sa optikom, hvalili su se da je kod njih ugovorna obaveza "zacementirana" sa cenom, dok traje☺️

Odakle stižu te informacije (deluje ispravno pošto je već nekoliko vas potvrdilo)? To je sve nezvanično, jel?

Odakle stižu te informacije (deluje ispravno pošto je već nekoliko vas potvrdilo)? To je sve nezvanično, jel?
Meni je rekao agent iz A1, da od marta podizu cene paketa za 1000 din. za buduce korisnike.

Takodje, agent a1 mi rekao isto

Pa dobro za 2g opet seoba Srba na gde bude povoljnije 🙂

Nazad
Vrh Dno