Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije valjda i sa statičkom? Treba uskoro da predjem. Kako si rešio?

Prvi problemi sa A1 optikom preko Mts-a. Ig i Fb ne rade kako treba, ne ucitavaju ili ucitaju delimicno slike i snimke. Kada ugasim wifi sve radi bez problema. I nije neki problem ali eto, mozda ce nekom da znaci. Probacu danas na windowsu, mozda je do dns-a privatnog ili nesto slicno.

Kod mene prepodne zezalo na telefonu FB, tada nisam bio pri kompu, sad sve ok i na windows i na androidu.

Sutra treba da vratim opremu mts-u, a u sredu da mi montiraju A1 opremu. Da li odma' da uzimam staticku IP adresu ili ce raditi net kako treba (bez nekih limitacija) i bez nje? Lokacija je BG (Dorcol).

Vidi, ja sam evo 4 god na yettelu pod CG natom i generalno radi sve ok, možda više captcha ima ali nijesam nailazio na problem da je ip blokiran na nekom sajtu npr, a i ne koristim usluge za koje bi mi trebali otvoreni portovi i staticka kao pristup kameri, hostovanje i sl. Najbolje ne uzimaj odma ako ti ne treba za nešto konkretno pa vidi kako ti funkcioniše pa ako osjetis da treba onda uzmi.

Ne ucitava kako treba ni na win laptopu sa fabrickim podesavanjem.

Prvi problemi sa A1 optikom preko Mts-a. Ig i Fb ne rade kako treba, ne ucitavaju ili ucitaju delimicno slike i snimke. Kada ugasim wifi sve radi bez problema. I nije neki problem ali eto, mozda ce nekom da znaci. Probacu danas na windowsu, mozda je do dns-a privatnog ili nesto slicno.
Da, da. To sam i ja primetio. Ista stvar. Nekad ucita sve, nekad stane na pola ili nece samo video da krene. Ig najcesce. Desava se isto i kod mojih

Najbolje ne uzimaj odma ako ti ne treba za nešto konkretno pa vidi kako ti funkcioniše pa ako osjetis da treba onda uzmi.
Tako cu i uraditi. Nista slicno tome (hostovanje, video nadzor i sl.), obican surf, online igram samo Arc Raiders i dl sa non-private tracker-a.

Ovi simptomi su bili prosle nedelje preko 5g a1...

Jel se zna rešemje za te probleme? Nije da koristim nešto fb i ig, ali ono. Uskoro uzimam A1 optiku sa statičkom IP adresom, pa ćemo videti.

Evo sad proverih i radi. Veoma konfuzno.

Kod mene na drugoj adresi je sveze instalirana optika i s vremena na vreme ima prekida. Tako na 10-15sekundi i onda bude satima perfektno. Nije kriticno ali dovoljno da napravi pometnju ako je nesto u toku. Planiram da ih zovem sledece nedelje, ali ocekujem genericki odgovor, restartujte ruter.

Kod mene na drugoj adresi je sveze instalirana optika i s vremena na vreme ima prekida. Tako na 10-15sekundi i onda bude satima perfektno. Nije kriticno ali dovoljno da napravi pometnju ako je nesto u toku. Planiram da ih zovem sledece nedelje, ali ocekujem genericki odgovor, restartujte ruter.
Jel to sa statickom IP adresom?

Iskreno mislim da je to do infrastrukture, jer i MTS kod mene zabaguje ponekad.
Primetim ako mi je ukljucen samo wi fi i kad gledam npr youtube da mi dodje da sam van mreze, i posle koji sekund "opet online", kad su kljuceni i mobilni podaci te poruke ne dobijam.

Da, to je na mts infrastrukturi normalno da bude kočenja, ja sam u MTS. Na wifi skoro svaki dan. Primeri za kočenje: twitter, lords mobile igrica. Na kablu, ponekad.

Znači stigli gremlini i kod onih koji ma je je dosad sve radilo kako treba,i koji su govorili da nemaju problema sa ovim sajtovima i aplikacijama. Izgleda nas malo obrnuli ko će sad da ima problema. Evo ja danas nisam nikakav problem uočio,došao red na vas sad malo da imate problema. Bilo bi mnogo da samo pojedini imaju problema, većina verovatno i ne primećuje te probleme ili im prosto i ne smeta. A za nas koji prilažemo žalbe ovako na svakih par nedelje verovatno zamene neku putanju kuda im ide saobraćaj do tih sajtova i kao rešili problem i mi opet zadovoljni dok ne dođe red opet na nas a vama da reše problem. I tako sve ukupno kad neko pita kako radi a1 možemo reći da je uglavnom sve uredu za ove novce koliko je jeftiniji od konkurencije.

Kod mene na MTS-u se to nikada nije dešavalo, nisam ništa slično primećivao. Sada ćemo videti kako će biti na A1, pošto je to MTS infra. Javljam kada budem uveo ima li toga.

Ni kod mene, na mts optici ništa od navedenih problema nema. Još je i kabel na banderama i mlate ga i vetar i grane drveća.
Ali, ja sam bridgeovao ruter, koristim svoj Asus mesh. Izvorno IP adresa je JAVNA dinamička, a DNS, podešen na mom ruteru za celu kućnu mrežu (žičnu i bežičnu), je na adguard.

Mislim da su uočeni problemi ipak do A1 provajdera. CG NAT i njihov default DNS.

Znaci eventualne probleme (zbog CG NAT-a) sa A1 net-om moze da resi uzimanje staticke IP adrese? Jos veceras sam na mts-u, sutra treba da vratim opremu, sa net-om na mts-u nisam nikad imao nikakvih problema, pa me jedino to (da li cu imati problema sa net-om) brine kod prelaska na A1. Najmanji mi je problem da platim 500 din. mesecno za staticki IP, ako bi on resio eventualne probleme sa CG NAT-om. Ako bi i pored staticke IP adrese moze biti problema sa net-om, onda mi se prelazak ne isplati bez obzira sto je cena dosta povoljnija.

Ja ću svakako uzeti statičku, jer mi treba zbog private trackera. Pa ću videti kako će biti sa tom kombinacijom.

Ja ću svakako uzeti statičku, jer mi treba zbog private trackera. Pa ću videti kako će biti sa tom kombinacijom.
To me interesuje da li moze biti nekih problema sa A1 net-om i ukoliko se uzme staticka IP? Kao sto rekoh na mts-u nikad nisam imao problema sa net-om, a ni sa televizijom. Jer ako i sa statickom IP bude nekih prekida i sl. problema, nema povratka nazad jer smo pod ugovornom obavezom.

Neotvaranje slika i videa sa drustvenih mreza tesko da je do CGNATa i tesko da ce resiti problem staticka IP (inace je jedan clan i napisao da ima iste probleme sa statickom).
Jednostavno nema veze s CG NATom.

Do čega li je onda. 😀 Meni MTS isto nikada nije štucnuo. Jednom samo bio problem za 2 godine i to se brzo rešilo.

Okle ja znam.
@Poglavica pricao o cache serverima za problem sa Youtubeom koji postoji na MTSu. Mozda nesto slicno. Mozda privremeni problem u rutama.
Nesam skoluvala.

Ja sam bas presao sa mts optike. Sad je a1 na mts infrastrukturi. Na mts se nikad to nije desavalo za 6 godina korišćenja, a na a1 se cesto dešava. Nekad otvara sve, nekad ne. Nema pravila. Inace internet je stabilan i nema prekida. Ping dobar, kao na mts. Ovo se desava samo sa društvenim mrežama. Ja to i ne koristim toliko, pa mi i nije bitno mnogo, ali bi bilo dobro da reše to. Na televiziju nemam zamerki

Dinamicka pretpostavljam, tek je uvedeno a nisam svaki dan tamo da proverim. NIje doplaceno za staticku.
A1 ne koristi dinamicki IP vec CGNAT ili staticki IP uz mesecnu doplatu za isti.

Nazad
Vrh Dno