Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Baš me zanima hoće li konačno nakon 6 godina početni M5 Air da dobije 512 GB umesto vremešnih 256, koliko ima i bazni iPhone sad.

Pozdrav svima, rešio sam da probam, bar na neko vreme, macOS i mac laptop. Trenutno imam HP Elitebook 845 G8, koji mi se jako loše pokazao a šlag na sve probleme je i Windows 11 koji se ponaša gore nego ikada. Nisam koristio do sada macOS sem kratkih izleta nekada sa Hackintoshem a još manje Apple hardware. Najradije bih koristio neku od Linux distribucija ali zbog sofverske situacije to nije trenutno moguće te je pala odluka na Macbook.
Usage case bi bilo držanje sastanaka i online časova preko Zoom-a (video poziv sa deljenjem ekrana sa učenicima, koji uključuje neke interaktivne igrice, YT snimke, PDF fajlove i sl. dakle 10+ aktivnih tabova + 30-ak neaktivnih u pozadini spremnih za naredne časove) od više sati za redom, Windows VM za potrebe dijagnostike plus klasičan Office work. Na dock-u bih ga koristio zakačen na LG UW monitor, na putu bih imao još nešto od posla ali ništa naročito zahtevno (bez contenta i video editinga).
Propustio sam priliku da uzmem 13" Macbook M1 Pro 16/512gb za 500e a trenutna prilika za nabavku iz inostranstva je 13" Macbook Air 2022 sa M2 i 16/512GB sa 100% BH u full pakovanju za 600e ili 15" model sa istim specifikacijama za isti novac ali nešto slabijeg BH i sa tragovima korišćenja. Ne bih dao više od 600e za laptop.
Kako nisam u mac svetu, da li je ovo dobra kupovina i koliko ima smisla u 2026? Nisam siguran koliko je krucijalno aktivno hladjenje na ovim modelima, rivjui su konfuzni, a ne bi mi bio problem da na air modelu dodam thermal pads za bolje hladjenje. Da li da ipak jurim Pro model? U tom slučaju po trenutnim cenama bi to bio 13" M1 16/512 model, da li je on bolja kupovina? Hteo bih da taj laptop koristim narednih 2 godine bez nekih problema.
Hvala na savetima.

Svi su ti ok, slicno je. 16/512 ce dugo raditi lepo. Vise nego dovoljno 16Gb rama.

Air 13" M2 ima novo tanje kuciste i malo veci ekran i greju se vise. M1 Air radi dosta hladnije i ima vece hladnjake, a isto je pasivno. Ovo nije neki problem, vise pitanje komfora ako koristis u krilu, na nogama itd.

Mislim koji god da naleti u toj ceni, ok je. Samo da je 16/512. Same performanse su slicne Pro/Air.

Takodje Macbook Pro 13 m1/m2 ima dosta bolje zvucnike od Air-a, malo veci trackpad, baterija jaca, hladniji, konstantne performanse (ovo je zanemarljivo, mozda 10-15% razlika).

Ja sam držao časove još na starom MacBook Air iz 2016.

Dobra kamera, dobar mikrofon, dobri zvučnici, fluidan računar za Zoom, Skype, i druge alate za držanje časova.

Feedback učenika je bio dosta dobar jer su PDF, prezentacije i ostali materijali bili lepo prezentovani u smislu listanja, zumiranja.

Tako da noviji modeli moraju biti još bolji.

Dell Latitude laptopovi iz 2024. nisu na tom nivou što se tiče multimedije.

Narucih iz gigatrona M5 24/1tb za oko 2186 eur a na kp je 2100. Ali nesto mi je trebao hitno , mislio da preuzmem isti dan ali to se oduzilo. Jel normalno da ne stize sa punjacem, a ovi sa kp koji su EU edition dolaze SA punjacem.

Puno ljudi preporučuje MBA M1, ali za današnje uslove to je ipak spora mašina stara više od 5 godina. Verovatno bolje radi od PC Win11 mašina, ali radi i dosta sporije od M3/M4 modela.

MacOS 26 ga je dodatno usporio, a juriti neki sa 16GB nema previše smisla. Bolje odmah gledati M2/M3 ili novi koji su već od 800-900 eur

Narucih iz gigatrona M5 24/1tb za oko 2186 eur a na kp je 2100. Ali nesto mi je trebao hitno , mislio da preuzmem isti dan ali to se oduzilo. Jel normalno da ne stize sa punjacem, a ovi sa kp koji su EU edition dolaze SA punjacem.

U EU dolazi bez punjača, zbog EU nekih EU regulativa. USA - sa punjačem.

Najbolje pozovi iStyle pa proveri sa njima da li i oni prodaju bez punjača.

KP stižu ko zna odakle, ne bih im verovao previše.

Poslednja izmena:
Puno ljudi preporučuje MBA M1, ali za današnje uslove to je ipak spora mašina stara više od 5 godina. Verovatno bolje radi od PC Win11 mašina, ali radi i dosta sporije od M3/M4 modela.

MacOS 26 ga je dodatno usporio, a juriti neki sa 16GB nema previše smisla. Bolje odmah gledati M2/M3 ili novi koji su već od 800-900 eur

U EU dolazi bez punjača, zbog EU nekih EU regulativa. USA - sa punjačem.

Najbolje pozovi iStyle pa proveri sa njima da li i oni prodaju bez punjača.

KP stižu ko zna odakle, ne bih im verovao previše.
U iStyle je bez punjača.

Ja stalno branim M1 😁 Ali za velicinu 13" mislim da je to sve priblizno, pitanje za koju lovu nadjes nesto. Imao sam uporedo sva tri M1/M2/M3 u 13" izvedbi, osnovni modeli. Nema tu neke razlike, CPU je 30tak% brzi kod M3 vs M1. Nista posebno.

Jos MBA M3 13" throttluje posteno. Bar u taskovima sto sam poredio (kompajling koda itd.. M3 air kako se ugreje posle 2-3 minuta 100% uposlenosti, bude sporiji od M1 MBP 13"). Ali GPU je vec dosta brzi kod M3 kome je bitno.

Moguce da noviji Macosx uspori M1 ako zahteva jaci GPU ili nesto, ali usporice i ostale. Ja samo security update radim na Sequoi.

Poslednja izmena:
Što rekoše kolege, dovoljan je m1 16/512, ja sam zamenio m1 mini za m2 i praktično skoro ništa nisam dobio, samo se više greje, pogotovo kad ga opteretim, sad vent zna da se zavrti i na 4.000+ obrtaja, na m1 nije prelazio 3.000, a temp viša.

Jedno pitanje,da li se isplati uzimati ove primerke sto su bili izlozeni u radnjama,daju na njih garanciju od 1 godine,a i popust koji nije mali?
Sta se tu desava sa baterijom?

Poslednja izmena:
Jedno pitanje,da li se isplati uzimati ove primerke sto su bili izlozeni u radnjama,daju na njih garanciju od 1 godine,a i popust koji nije mali?
Sta se tu desava sa baterijom?
Ako je battery health preko 96/97%, ne vidim problem sa takvim potezom. Lako proveris settings/battery/pa pored battery health kliknes na ono "i" (info)

Ja sam uzeo iPad Pro 2018 koji je bio display model, baterija 94% health čak i sada, tako da se slažem.

Pitah juce ove iz Istyle,kad dobijete uredjaj vi ga izvadite iz kutije prikacite na punjac i drzite tako do prodaje on kaze tako je i sta sa baterijom pitam ja ,on kaze ne znam.🙄

Hvala svima gore sa odgovorima oko saveta za kupovinu. Nahvatao sam M2 air 13" 16/512 za 650e. Crni(plavi), 33 charging cycles, 100% BH, full pakovanje sa dual punjačem , kao da je juče kupljen. Možda sam mogao da promeni neki euro jeftinije, ili za isti novac da nahvatam pro, ali ovaj je baš novi i od prodavca da 600 pozitivnih ocena pa se nisam libio. Trenutno je kod brata, jedva čekam da stigne, a u međuvremenu sam instalirao MacOS za svom HP laptopu (hackintosh) 😎

Predstavljeni novi M5, M5 Pro i M5 Max MacBook Pro.

Oled ni u najavi. 🙁

M5 Air konačno početna memorija 512GB🙂

Edit: ako se dobro sećam, na Apple USA početni M4 Air 15" 16/256 je koštao 1199 dolara, a sad M5 15" 16/512 1299, 100 dolara više, ali 2x veći ssd.

Dolari nam mnogo znace u Evropi.

Prateći povećanje cena, MacBook Air bazični model ide na 512 GB, a MacBook Pro 1 terabyte (2TB za M5 Max models). Cena od oktobra za M5 MacBook Pro 14-inch ide sa $1599 na $1699.

MacBook Air ide sa $999 na $1099, MacBook Pro sa $1999 na $2199.

Imajući u vidu dosadašnje cene za bazne modele, kao i za cene memorije u svetu, sasvim korektno povećanje.

Znaci MBA M5 13" ce imati isti osnovni M5 10-core CPU. Ne znam kako ce to termalno biti.

Zanimljiv detalj, osnovni M5 10-core CPU je prvi M naslednik koji je dostigao pocetni M1 (4+4) po "performance per watt" merenju, i obisao za nekih 5%. (Geekbench 6 Multi/Passmark CPU Mark). Naravno daleko jace apsolutne performanse ima.

Mislim da Apple-u fali neki ekonomicniji M5 i bolje hladjenje za MBA zbog komfora i baterije ili bar upotrebljivi low power mode. Pa cak i za 14" MBP koji lako dostize 99c/throttle kod jaceg opterecenja sa onim jednim ventilatorom, a kuciste sve vrelije i vrelije.

Poslednja izmena:
Verujem da neko od vas već ima iskustva sa ovim.
Novi MBP M5 Pro biće dostupan za poručivanje od 11.03, pa me zanima sledeće:
- Kada izađe novi model MacBook Pro (od dana kada postane zvanično dostupan za kupovinu),
koliko ste čekali da vam stigne uređaj ako ste ga naručili preko KP prodavca?
- Koliko se u proseku ugrađuju KP prodavci za potpuno nove modele?

Znaci MBA M5 13" ce imati isti osnovni M5 10-core CPU. Ne znam kako ce to termalno biti.

Zanimljiv detalj, osnovni M5 10-core CPU je prvi M naslednik koji je dostigao pocetni M1 (4+4) po "performance per watt" merenju, i obisao za nekih 5%. (Geekbench 6 Multi/Passmark CPU Mark). Naravno daleko jace apsolutne performanse ima.

Mislim da Apple-u fali neki ekonomicniji M5 i bolje hladjenje za MBA zbog komfora i baterije ili bar upotrebljivi low power mode. Pa cak i za 14" MBP koji lako dostize 99c/throttle kod jaceg opterecenja sa onim jednim ventilatorom, a kuciste sve vrelije i vrelije.

Uglavnom je base MBP imao isti CPU sa MBA... Razlika je u hlađenju. Kod MBA će biti, kao i obično, dosta throttling-a, ali full tiha mašina.
U single threadu M5 je 2x brži od M1 i slično toliko u multi-threading testovima. Ipak je M1 procesor od pre 6-7 godina, previše je to staro za novi softver.

Imam jedan MBA M1, neverovatno koliko je spor u svemu sa MacOS 26, u poređenju sa Mac Studio M4 Max sa koga ovo pišem.

Uzeću ovaj MBP M5 Pro. Planirao sam oko nove godine MBP, ali rekoh ajde da sačekam - fino da su stavili 1TB kao base. Treba videti koja je konfiguracija čipova, ako je 4x 256 biće fino.

Verujem da neko od vas već ima iskustva sa ovim.
Novi MBP M5 Pro biće dostupan za poručivanje od 11.03, pa me zanima sledeće:
- Kada izađe novi model MacBook Pro (od dana kada postane zvanično dostupan za kupovinu),
koliko ste čekali da vam stigne uređaj ako ste ga naručili preko KP prodavca?
- Koliko se u proseku ugrađuju KP prodavci za potpuno nove modele?
Ja sam prošle godine među prvima uzeo M4 Pro 24/512, konkretno čekao sam ga nekih 7-10 dana i cena je bila koliko me sećanje služi oko 2300€ preko KP.

Ima li kakvih poređenja M4 Pro vs M5 Pro? Baš me zanima jel i dalje standardno minorno povećanje performansi ili će biti malo veći skok.

Nazad
Vrh Dno