Šta je novo?

Raiffeisen bank

Rade sutra,to znam jer sam ih zvao samo ne znam za danas. Pokrenucu proces pa cu videti.

Ne rade nedeljom.😁

@pasmina
Ovlašćen sam po ćaletovom deviznom , i ženinom dinarskom računu. U mobilnoj aplikaciji se uredno vide. Mogu da pratim promet i vršim transakcije. Imam svoju aplikaciju jer sam korisnik RB (TR i dev računi).
Takođe, vide se i preko PC-a (ROL), i na multifunkcionalnim bankomatima.

hvala svima na komentarima, uspesno smo jutros potpisali ovlascnjenje.
dobila sam sve sto sam htela- uvid u tatine racune, mogu da izvrsim placanje, interni prenos- sve to preko moje app i naloga u okviru e-bankinga.

Da li je moguce po dobijanju ovlascenja, prebacivati novac sa jednog deviznog racuna na drugi, npr. uplatim novac na devizni racun na kojem imam ovlascenje i preko app prebacim na svoj devizni?
U pitanju su dva iRacuna...
Pretpostavljam da je za dinarski moguce, ali me interesuje za devizni, znam da ne mozemo da vrsimo devizne transakcije, ali da li je u ovom slucaju moguce?

@Millan1
nije moguce. Evre mozes da podignes na multifunkcionalnom bankomatu i da ih na licu mesta uplatis na drugi racun. Samo tako je izvodljivo.

Imam pitanje vezano za video identifikaciju pri otvranju racuna. Imam ocitanu LK, u digitalnom obliku (pdf fajl). Da li postoji mogucnost da se taj fajl uploaduje tokom razgovora ili treba da odstampam pa da drzim papir ispred kamere? 🙂 Nista me ne bi cudilo...

Ni jedno ni drugo. Drzaces plastiku i mrdati dok one ne vidi vodeni zig kako se ne presijava.

Meni su tražili i drugi dokument, pa je proces otvaranja prekinut, jer pri ruci nisam imao ni pasoš, ni vozačku, nije vredelo što sam ih imao ekenirane na ekranu računara. Taj operater je bio ekstremno neprijatan.

Sledeći poziv, drugi operater, sve bez greške. Čak nisam siguran da su mi I tražili drugi dokument.

I nešto za potvrdu adrese je potrebno, ako se ne varam. Pošto je adresa na čipu LK.

ili treba da odstampam pa da drzim papir ispred kamere?
Ni jedno ni drugo. Drzaces plastiku i mrdati dok one ne vidi vodeni zig kako se ne presijava.
Čak nisam siguran da su mi I tražili drugi dokument.
Stoji da se dokument svakako pomera da bi se kao utvrdila autentičnost preko zaštitnih elemenata, ali bi morali da zatraže i nekakvu potvrdu adrese. Kod ličnih karata sa čipom ona nije odštampana, pa se usput traži još nešto. Ako ne zatraže, krše proceduru NBS, koja je opisana npr. ovde. Konkretno član 19 detaljnije opisuje taj aspekt, uz korišćenje termina prebivalište i boravište umesto adrese. Dozvoljeno je, međutim, i neposredno pribavljanje, što bi bilo npr. slanje očitane lične karte mejlom, ali pitanje je da li Raiffeisen to dozvoljava.

Kad su počeli, bila je dovoljna očitana i odštampana lična karta 😃

• Like
Reagovanja: uji
Mislim da i dalje to važi, samo što mora da bude na papiru, ne može da bude na ekranu. To je pravilo za sve.

• Like
Reagovanja: iOS
Nije neophodno ništa sem lične karte, u tom smislu jeste ona dovoljna, ali ne bi samo očitan papir smeo da bude dovoljan. Procedura nalaže utvrđivanje autentičnosti ličnog dokumenta proverom zaštitnih elemenata (hologram, a dodatno i potpis i otisak prsta), a za to je ipak neophodna plastična kartica. Očitana je potrebna samo radi utvrđivanja adrese.

• Like
To da, naravno, podrazumeva se, nego mislio sam u kontekstu da je dokument za utvrđivanje adrese morao pre da se slika tokom video poziva, a sad ide pre razgovora prilaganje te dokumentacije pa se samo prikazuje identifikacioni dokument ispod lica na snimanju.

Kod mene sve deluje OK (imam polja za unos username/password), ali nemam biznis nalog da se ulogujem. Koji browser koristiš? Probaj sa drugim, ako već nisi.
Pozdrav

Da li se može aplikacija m banking koristiti na 2 telefona, ili samo na jednom?

Imam pitanje vezano za video identifikaciju pri otvranju racuna. Imam ocitanu LK, u digitalnom obliku (pdf fajl). Da li postoji mogucnost da se taj fajl uploaduje tokom razgovora ili treba da odstampam pa da drzim papir ispred kamere? 🙂 Nista me ne bi cudilo...
Evo, da pojasnim ovde kako je proslo.... U jednom od koraka pre samog video poziva postoji mogucnost da se uploaduje ocitana LK sto sam i uradio pa mi tokom video poziva nije ni trazila bilo koji dokument sa adresom ili odstampanu licnu kartu. da pokazem. U koracima pre video poziva bilo je potrebno da se slikaju obe strane licne karte (slikanje se obavlja u njihovom interfejsu, dakle slikao sam web kamerom laptopa, ne da sam slikao telefonom, pa uplodovao). Takodje, tokom video poziva sam obe strane licne karte priblizio kameri i okretao gore-dole da se presijava, kao sto je DGoran rekao. Sam razgovor je trajao vrlo kratko, mozda 3 minuta. Treba da imate i svoj telefon pri ruci, jer ce vam poslati neki SMS kod koji treba da joj saopstite.

U cetiri kontekta, jednom u filijali i tri poziva podrsci dobijam razlicite informacije.
Da pokusam ako neko moze da podeli iskustva u primanju uplata u dolarima na devizni racun iz inostranstva.
Pri otvaranju racuna mi je receno da je univerzalni devizni racun i da moze uplata iz inostranstva u svim "normalnim" valutama bez konverzije.
Sad kad sam na zahtev partnera iz inostranstva proveravao dobijanm drugacije informsacije.
Ako moze neko da prokomentarise pravo stanje u praksi?

• Like
Pitanje vezano za blokiranje kartice u mBank aplikaciji. Da li je u redu da karticu blokiram i kada nije izgubljena/ukradena/kompromitovana, vec da je stalno drzim blokiranu i odblokiram je samo kada hocu nesto da platim? Mogu li to da radim neogranicen broj puta, da ne pomisli banka da se nesto zaista lose desilo sa karticom.
Nisam nasao blokiranje po kanalima potrosnje, da li je to negde skriveno ili nema?

Da li je u redu da karticu blokiram i kada nije izgubljena/ukradena/kompromitovana, vec da je stalno drzim blokiranu i odblokiram je samo kada hocu nesto da platim?
Okej je da to radiš, uz napomenu da kod Raiffeisena ta promena nije instant. Može da potraje i nekoliko minuta, dok ti Moja mBanka ne javi da je izvršena, što valja imati u vidu.

Nisam nasao blokiranje po kanalima potrosnje, da li je to negde skriveno ili nema?
Nema. Ipak, limiti postoje, tipa 100k za podizanje gotovine, te po 150k za plaćanja na prodajnim mestima i preko interneta. Iz nekog razloga se prikazuju samo u RaiPay-u.

Izvinjavam se ako je već bilo reči o tome. Da li sam ja dobro protumačio da oni naplaćuju proviziju ako se diže gotovina na šalteru njihove banke? Znači em imaju dve ekspoziture gde to može da se uradi em uzimaju proviziju?

Nisu ni prvi, ni jedini.

Izvinjavam se ako je već bilo reči o tome. Da li sam ja dobro protumačio da oni naplaćuju proviziju ako se diže gotovina na šalteru njihove banke? Znači em imaju dve ekspoziture gde to može da se uradi em uzimaju proviziju?

Ja ne mogu da nadjem gde si pročitao ali kad dižeš sa debitne nema nikakva provizija.
Sa kreditne je 3%, ne znam koliki je minimum.
Znam da i Intesa naplaćuje dizanje sa kreditne kartice.

Za tih 3% znam decenijama da postoji kod banaka.

Mislim da postoji to već neko vreme otkada je krenulo sa ukidanjem šaltera. Ne znam tačno koje banke to još imaju ali daleko od toga da su jedini 🙂
Piše na google da ne tražim po tarifniku.
Maxthon Snap20260227102601.jpg

Je li novi korisnici iRačun-a za fizička lica i dalje dobijaju 2 digitalne i 2 fizičke kartice?

Nazad
Vrh Dno