Sbb ugovor je na odredjeno vreme koji automatski prelazi na neodredjeno.
A da nemaju možda više tipova ugovora? Za moj i druge meni poznate tvrde da je od samog početka na neodređeno, a to i piše u samom ugovoru, kako sam već naveo.
Kakvo nepoklapanje teorije i prakse? Kakav raskid ugovora u sitiuciji kada isti istice? Daju se pogresne informacije na ovom forumu. Istice ugovor a ne neka ugovorna obaveza, (ugovor se zakljucuje, menja, produzava, raskida, otkazuje, prerasta...) dovoljno je samo obavestenje da ne postoji saglasnost za njegov produzetak
Pa to je teorija, a ja kažem da je u praksi drugačije, makar po meni poznatim iskustvima. Osim toga, u samom ugovoru piše da je na neodređeno vreme (uopšte ne smatraju da je na određeno i da prerasta, kako je po teoriji), dok je minimalni period važenja ili vezivanja ili famozna ugovorna obaveza propisana tek u prilogu ugovora, uz spisak pogodnosti koje se moraju platiti kroz penale u slučaju prevremenog raskida. Mogu kasnije i da priložim ceo ugovor, ako nije jasno o čemu pričam.
Uostalom za 2 ugovora nisam dozvolio prerastanje a obavestenje su primili 5-10 dana pre isteka ugovora.
Ovo je već značajna informacija, ukoliko se odnosi baš na SBB. Dosad mi nije bila poznata, a poznate su mi isključivo suprotne, kako sam već više puta naveo. Koliko god unapred da su korisnici dolazili, dozvoljeno im je samo da podnesu zahtev za raskid koji se realizuje tačno 30 dana kasnije. A ukoliko su dolazili 30 dana pre isteka minimalnog perioda važenja, po pravilu su vraćani kući, tj. ubeđivani da tad nemaju pravo ni na šta (
edit: osim prevremenog raskida, naravno). Šta god da su pokušali da kažu, nije pomoglo.
Poslednje iskustvo koje znam pritom je bilo u decembru, prilično sveže. Neko je otišao baš da bi najavio da ne želi da nastavi saradnju nakon isteka UO, nekih 40 dana pre tog datuma, i to čak nije bio blef niti išta slično, nego iseljenje iz iznajmljenog stana, tako da je želja za raskidom bila čvrsta. Rečeno mu je da to nikako nije moguće, da najranije može doći tačno 30 dana pred istek UO, da podnese zahtev za raskid ugovora, te da će svakako uslugu imati (i morati da je plati) punih 30 dana nakon te najave, kao upozorenje da tačno dođe 30 dana unapred ako ne želi ništa dodatno da plati, a ne nekad kasnije.
Takva su iskustva većine, deljena su uostalom i ovde na temi, i zato i preporučujemo da se ode 30 dana ranije, iz čisto praktičnih razloga.