Šta je novo?

Ozivljavanje ribona za stare matricne stampace

vladabuba

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2009
Poena
345
Imam nekoliko starih matricnih stampaca. Svim stampacima su riboni skroz izbledeli. Jedan od nacina da se vrati otisak je da se "re-inkuju" i koliko sam video u pretrazi preporucuje se mastilo za pecate. Da li znate gde u Srbiji moze da se kupi mastilo za pecate - ali obavezno na bazi ulja? (ovi na bazi vode ne smeju da se koriste zbog glave stampaca i jer se brzo suse)

Ako ima neko ima, i hoce da proda neku i manju kolicinu, vrlo rado sam spreman da uplatim unapred novac za sve troskove.

Koji štampač, za Epsona i dalje možeš kupiti nove ribone?

Hvala an odgovoru, ali pokusavam da nadjem resenje koje ce biti i na duzi vremenski period. Riboni su inace od Commodore stampaca i Epson LX400/800.

Hvala an odgovoru, ali pokusavam da nadjem resenje koje ce biti i na duzi vremenski period. Riboni su inace od Commodore stampaca i Epson LX400/800.
Nisam siguran da sam te razumeo, pa nov ribon je 600din, ima ga da se kupi i dalje, kod nas u radnjama? Ne vidim zašto bi rizikovao i prljao prste za taj novac?

Troll post, pored laserskih štampača koji su maltene džaba i jedan toner štampa po 2000 strana, a košta 600-800 dinara to se kaže preko leba pogače... mislim da admin može katanac ovde...

@vladabuba Google "inteligencija" kaže da su Gamadat mastila za pečate na bazi ulja.
Ovo moze biti interesantno, nasao sam jedan link da neko prodaje Gamadat ovde ali nazalost u plavoj boji (ako neko nadje crnu slobodno neka javi).

Nisam siguran da sam te razumeo, pa nov ribon je 600din, ima ga da se kupi i dalje, kod nas u radnjama? Ne vidim zašto bi rizikovao i prljao prste za taj novac?
ok, poenta posta je bila da mogu da sam refilujem ribon retro stampaca ali nema veze. Gde ima u Srbiji onda da se kupi nov ribon za Commodore MPS 801 (manje vazno, ali da li moze i za MPS 803)?

Troll post, pored laserskih štampača koji su maltene džaba i jedan toner štampa po 2000 strana, a košta 600-800 dinara to se kaže preko leba pogače... mislim da admin može katanac ovde...
Sada sam otisao da proverim rubriku, ovo jeste retro. Mi se ovakvim i slicnim postovima (retrobrighting, retro popravke, retro fitting i tsl.) na ovoj temi ovde vec 15-16 godina bavimo. 🙂

Vlado Svojevremeno je bilo popularno da se u ribon ubaci tracica od pisacih masina (elektricnih) lako su se tada nabavljale,. Ne znam kako je funkcionisalo na 24 iglice ali 9-to pinci su radili kao san ovom metodom. Doduse ovo bi vise spadalo u renoviranje ribona.
Za MPS nisam siguran ni onda a kamoli danas da se kod nas moze naci ribon.
Moze da kaze ko sta hoce ali kada citas dokumenat koji je nastao upotrebom mehanicke sile osecas nekako napor koji postoji iza tog dokumenta, a i skroz je retro utisak s takvim dokumentom.

Hvala Dejane. 🙂 Ne znam samo da li je to rasklapanje postojeceg kertridza i ubacivanje ribona od pisace masine ili to moze da se uradi i bez rasklapanja kertridza (onda bi trebao vrv da se presece i nekako spoji novi ribon?)
Eh da, svakako je interesantno i danas pustiti C64 da stampa na beskonacnom tabuliru na MPS801 iz PrintFoxa ili VizaWrite kao da je '91 🙂 Taman sam hteo da kupim i kutiju tabulira ali da prvo resim otisak 😀
Inace, kako ti danas rade one Spectrum tastature sto smo pravili pre 10tak godina? 🙂

Nasao sam ti ovo :

ako admini obrisu linkove s alija poslao sam ti na PP

Nekada su postjale firme koje su se bavile repariranjem, nisam bas siguran na koji nacin da li su menjali traku ili postojecu natapali mastilom. Secam se da sam davao stare istrosene i uz doplatu dobijao druge koje su "reparirane". Mislim da je vecina traka standardne sirine, pa se mozda isplati da uzmes novu Epson traku za recimo LX400/800 koje su oko 500-600din i probas da je prebacis u taj Commodore stampac?

Nazad
Vrh Dno