Šta je novo?

Hardver Pomoc oko kupovine kucista i vodenog hladjenja

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

123456789

Poštovan
Učlanjen(a)
04.02.2022
Poena
85
Pozdrav
Zapalo mi za oko i svidja mi se mnogo ovo akvarium kuciste jel nije glomazno, i na stolu ne zauzima mnogo mesta pa bih kupio.E sad ima isti model kucista u beloj i crnoj boji ne znam koje da uzmem,uzeo bi belo pa mi treba savet da li vremenom pocne da zuti boja ili ne? Imam mikrotalasnu belu u kuhinji i nije pozutela boja.Ako ce da zuti da kupim crno ali ipak belo mi je lepse.
Koje jeftijije a dobro da je belo vodeno hladfjenje od 360mm?
Koje rbg ventilatore da kupim da nisu mnogo skupi za kuciste, da mogu da podesavam boje, belu, ljubicastu, plavu, zelenu itd..
Evo video da ovako uzgledaju ventilatori rbg ili arbg, stavite na 12,07 minuta, drugi video 15,58 minuta. Ako je zabranjeno stavljati vedeo sa yt neka moderator obrise

CORSAIR 3500X Black CC-9011276-WW Kućište
CORSAIR 3500X White CC-9011277-WW Kućište
Bez naslova.png
cr.png

Da pitam da li mogu da povezem vodeno hladjenje to jest ventilatore i + ventilatora 4 u kucistu, ukupno 7 ventilatora ARGB svetlo na jedan konektor na ploci daisy chain da li necu ga opteretiti i + da li mogu da spojim ARGB od graficke da sve svetli isto kada podesavam ili da vodeno i ventilatore povezem na jedan konektor a gaficku na drugi konektor ARGB ? Graficka je POWERCOLOR Red Devil RX9070 XT
evo upustva, pise max 75 led da moze a ja ne znam kako se racuna led po ventilatoru
upus.png

Mnogo je to fanova za jedan header.

Na Aliju imaš ovaj ARGB fan hub:
www.aliexpress.com/item/1005010262143030.html

Ima varijantu za 8 ili 16 ventilatora i radi sa SignalRGB programom, jednim od poznatijih alata za kontrolu fanova. Takođe podržava i zasebnu kontrolu svakog ventilatora, za razliku od većine sličnih hubova...
Moze li ovako nesto

Moze li ovako nesto
Ne podržava zasebnu kontrolu za svaki ventilator. Brzina se kontroliše preko ploče i hub očitava brzinu samo jednog venta i svi ostali se vrte tom brzinom...
Ako ti to nije bitno, poslužiće.

Pitacu u temi da mi neko poruci sa alija onaj hub sto si postavio, ja nemam trenutno mogucnost da porucim
ako povezem ventilatore na ploci bez tog huba sta se moze desiti
Ima neski hub na kp
Evo ovde lin ima li neki da valja

Ne podržava zasebnu kontrolu za svaki ventilator. Brzina se kontroliše preko ploče i hub očitava brzinu samo jednog venta i svi ostali se vrte tom brzinom...
Isteko mi edit moram ovako

ovo sto sam probrao

maso i ovo

Poslednja izmena:
Samo 2 važne stvari, Hub da ima napajanje tj da je aktivan da ne opterčiš ploču, Ovi habovi sa daljincem ti ne trebaju jer ploča ima ARGB conektor i preko njega se upravlja softverom, to je za ploče koje nemaju taj header.

Samo 2 važne stvari, Hub da ima napajanje tj da je aktivan da ne opterčiš ploču, Ovi habovi sa daljincem ti ne trebaju jer ploča ima ARGB conektor i preko njega se upravlja softverom, to je za ploče koje nemaju taj header.
Da ne kupujem ove sa kp sto sam postavio
Ne moram da koristim daljinsli, ako moze preko softvera, meni sve jedno

Nista ne kontam
1. povezacu 3 ventilatora daisy chain od vodenog hladjenja
2. povezacu pumpu od vodenog hladjenja
tu sam resio tri ventilatora
5. tu bi povezao na jedan konektor 4 ventilatora daisy chain
4. imam 2 konektora ARGB na ploci i sve konektore bi spojio u jedan daisy chain i povezao, na drugi konektor bi spojio ARGB od graficke
da li to moze tako ili ipak mora hub
mat ploc.png

Mislio da reče da imaš samo jedan ARGB konektor i manjak za ventilatore ali po ovome imaš ukupno 5 PWM + pump tako da nemaš problema sa strujom. Ventovi sa radiatora ne CPU_FAN, Pumpu na PUMP_FAN1 a ostale rasporediš na bar 2 od onih 4 SYS_FAN na dnu ploče.
ARGB, ventovi na radiatoru na jedan ARGB a ostale na drugi. I nemaš problema sa strujom. Hub ti bi malo pomogao sa uređemjem kablova.

Mozes mi reci da li moze jedan od ova dva, da li oni podrzavaju tu zasebnu kontrolu, izvini sto sam dosadan sta cu kada ne znam

Mižda ti i ne treba kontrola za svaki ventilator posebno. AIO kuler ima sveza sebe a i blizu je konektorima na ploči, bentovi na radiatoru ionako idu kao daizy chain. mortort kao i ARGB. ARGB je bolji od RGB zali što svaka LED može da se odvojeno komtroliše čak i na samom ventilatoru bez veze kako su povezani samo treba pravi software. Motori vuku mnogo više struje a svaki header daje samo 1A što je oko 3 x 120mm ventilatora.
PS.Koji AiO ?

CORSAIR NAUTILUS 360 RS ARGB
ventilatora CORSAIR RS120-R ARGB 120mm PWM Reverse Fans 3u1 Black 3 komada idu u kuciste
CORSAIR RS120 ARGB 120mm PWM 1 ide u kuciste
Ploca MSI x570 gemning plus
ima iovaj video

Posto cu ovih dana da krenem u sklapanje racunara, vodenog hladjenja i ventilatora, trba mi pomoc oko podesavanja brzine vodenog i ventilatora u kucistu, u biosu.
Pre nikada nisam ovo podesavao jer nisam pre nikad ni imao vodeno hladjenje vec samo vazdusno koje samo ubodem u plocu i toliko, a ventilatori su uvek bili u kucist i prikljucivali se na moleks kabl. Sada imam vodeno i ventilatore za kuciste koji idu u mat plocu pa mi treba da mi neko ko zna kaze kako da u biosu podesim brzinu i temperasturu ventilatora.
Naso sliku neku na netu da li ovako da podesim kao na slici ili da mi neko kaze kako da podesim, moze slika a moze i video sa youtuba, da su necujni da dobro duvaju da ima protok vazduha, kada se zagreje kuciste da se pojacaju.
fan.png

Nema veze vodeno ili vazdušno hlađenje, ventilatori su isti. Za ventilatore na radiatoru ili vazdušnom kuleru, maksimum obrtaja na par stepeni ispod Tjmax procesora a minimum obrtaja kada je na idle. Odatle prava linija između tih tačaka, nema smisla zezati se sa nameštanjima između nisu brzine toliko tačne i osetljive. Slično i za ventilatore na kućištu. Minimum brzine kada je sve na idle a maximum kada postane bar jedan deo baš vruć. To su obično VRM ili Grafička karta. Videćeš već šta se dešava tokom rada,Ako nios podržava, namestiš par do 5 sekundy delay za naviše i naniže temperature da ne skaču brzine stalno ibrzo. Ako je sve lepo ventilisano maksimalne brzine ventialatora u kućištu neće prelaziti 1000 obrtaja. Pumpa na hlađenju bolje da ostane na 100% ona najviše doprinosi hlađenju i brzom reagovanju na temperature a obično je najtiši motor.
PS. Ventilatori na radiatoru ulaze u hlađenje kućišta skoro isto kao da su bez radiatora, razlika je vrlo mala.

Nema veze vodeno ili vazdušno hlađenje, ventilatori su isti. Za ventilatore na radiatoru ili vazdušnom kuleru, maksimum obrtaja na par stepeni ispod Tjmax procesora a minimum obrtaja kada je na idle. Odatle prava linija između tih tačaka, nema smisla zezati se sa nameštanjima između nisu brzine toliko tačne i osetljive. Slično i za ventilatore na kućištu. Minimum brzine kada je sve na idle a maximum kada postane bar jedan deo baš vruć. To su obično VRM ili Grafička karta. Videćeš već šta se dešava tokom rada,Ako nios podržava, namestiš par do 5 sekundy delay za naviše i naniže temperature da ne skaču brzine stalno ibrzo. Ako je sve lepo ventilisano maksimalne brzine ventialatora u kućištu neće prelaziti 1000 obrtaja. Pumpa na hlađenju bolje da ostane na 100% ona najviše doprinosi hlađenju i brzom reagovanju na temperature a obično je najtiši motor.
PS. Ventilatori na radiatoru ulaze u hlađenje kućišta skoro isto kao da su bez radiatora, razlika je vrlo mala.
Dobar ovaj video da podesim ventilatore i pumpu kao on? To sto mi pises ne kontam nisam nikad podesavao za mene su spanska sela, prvi put se susrecem sada sa ovim, to mozes da pises sa jurodivi on poznaje materiju, ja samo slike ili video kako oni rade ja da ih kopiram, dok ne naucim i udjem u materiju i sabvlon pa posle je lako pisati.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno