Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prvi put gledam ove vrednosti, pa razmišljam gde su ti opsezi koji bi bili efikasniji. Onda malo guglam, pa shvatim da mi je 190 i 56 zapravo nedovoljno efikasno. Ili koliko je ova metrika zapravo precizna i korisna?

Gde vam počinje arc i koliko je stepeni?

Tek učim i da vučem pedalu na gore, ne samo da gazim.

Pogledajte prilog 528408
Pedalu svesno vučeš gore samo u sprintu. Inače, gledaj da manje gaziš a više okrećeš. Mada, ni to ne moraš toliko da gledaš, pre pokušaj da povećaš kadencu, onda će to okretanje umesto gaženja da dođe prirodno.
Ja nešto ne gledam Cycling dynamics brojke previše. Mislim, shvatio sam da mi je leva noga dominantna, u proseku mi je odnos leva/desna 53/47, nekad 54/46, a poneki put i 51/49 (to ne vidiš na Uno). Ali, izgleda da to nije zato što je jača, nego zato što lepše vrtim (duži su mi lukovi na levoj). U prvim danima sam nešto i razmišljao "da to popravim", ali sam davno odustao, neprirodno mi da forsiram desnu nogu i to je to.
Inače, na web-u je to prikazano lepše grafički, ali se ne vide brojke dok ne uradiš hover mišem. Takođe, na webu možeš i da biraš da li ćeš da gledaš vrednosti za neke intervale, pa evo kačim istu vožnju za 10sec interval (vidi se povlačenje gore) i za 20 minuta (ne povlačim nagore, samo okrećem). Zakačim i par sa telefona, da imaš brojke za poređenje (za minut). Generalno, čini se da ne okrećeš baš lepo pedale, više pritiskaš.
Edit: pre neki dan sam iščupao sprintericu iz pedale potezanjem na gore. Nauk: proveri cleats pre nego jako potežeš na gore, mnogo lako se padne (malo mi je falilo)

Prilozi

• CyclingDynamicsWeb20m.PNG
    CyclingDynamicsWeb20m.PNG
    22 KB · Pregleda: 86
  • CyclingDynamicsWebSprint.PNG
    CyclingDynamicsWebSprint.PNG
    24.3 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_2026-02-16-16-53-45-075_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
    Screenshot_2026-02-16-16-53-45-075_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
    61.7 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_2026-02-16-16-53-10-767_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
    Screenshot_2026-02-16-16-53-10-767_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
    59.7 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_2026-02-16-16-52-40-356_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
    Screenshot_2026-02-16-16-52-40-356_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
    60.6 KB · Pregleda: 11
uh, sto to nije slikao na oglasu....
Spustio je cenu za novu gumu. Korektan prodavac, bicikl je u okej stanju, lanac skoro pa nov, diskovi okej, ima par mesta napred gde se oljustila farba. Ostavio sam ga u servisu danas pa cemo videti u kakvom je stvarno stanju.

korektno 🙂

mada mogao je i da napise u oglasu, gume u losem stanju, treba zameniti, cisto da znas sta te ceka ako kupis 🙂

Pedalu svesno vučeš gore samo u sprintu. Inače, gledaj da manje gaziš a više okrećeš. Mada, ni to ne moraš toliko da gledaš, pre pokušaj da povećaš kadencu, onda će to okretanje umesto gaženja da dođe prirodno.
Ja nešto ne gledam Cycling dynamics brojke previše. Mislim, shvatio sam da mi je leva noga dominantna, u proseku mi je odnos leva/desna 53/47, nekad 54/46, a poneki put i 51/49 (to ne vidiš na Uno). Ali, izgleda da to nije zato što je jača, nego zato što lepše vrtim (duži su mi lukovi na levoj). U prvim danima sam nešto i razmišljao "da to popravim", ali sam davno odustao, neprirodno mi da forsiram desnu nogu i to je to.
Inače, na web-u je to prikazano lepše grafički, ali se ne vide brojke dok ne uradiš hover mišem. Takođe, na webu možeš i da biraš da li ćeš da gledaš vrednosti za neke intervale, pa evo kačim istu vožnju za 10sec interval (vidi se povlačenje gore) i za 20 minuta (ne povlačim nagore, samo okrećem). Zakačim i par sa telefona, da imaš brojke za poređenje (za minut). Generalno, čini se da ne okrećeš baš lepo pedale, više pritiskaš.
Edit: pre neki dan sam iščupao sprintericu iz pedale potezanjem na gore. Nauk: proveri cleats pre nego jako potežeš na gore, mnogo lako se padne (malo mi je falilo)

Kao što kažeš, moj model je Uno, pa sam računao da nema preterane koristi od ovih brojeva, ali sada razmišljam, možda bih mogao malo da povećam efikasnost tako što bih naučio da pravilno pokrećem nogu. To što pritiskam, a ne vrtim, možda ima veze što sam do sada isključivo vozio klasičnu pedalu, kod koje zapravo gaziš i to je što je, a u nekoj meri može i da ukazuje i na lošu poziciju na sedištu.

Otvorio sam desktop Connect , ali nemam Cycling dynamics. Ne vidim gde bih mogao da ga uključim. Neka ideja?

1771260757096.png

Google mi kaže:
  • Pairing Protocol (ANT+ vs. BLE): Cycling Dynamics require an ANT+ connection. If your Garmin device (Edge/Watch) is paired to your pedals/power meter via Bluetooth, the data will not record or show in Garmin Connect.
    • Solution: On your Garmin device, go to Sensors, select your power meter, and switch the connection to ANT+.

Kad smo već kod Assioma, da li ti se dešavalo da ti menja crank length?
Izaberem 175, sačuvam i stoji OK. Diskonektujem, konektujem aplikaciju, stoji 175. Pustim da se pedale isključe, uključim, stoji 175, ali nakon nekoliko dana otvorim settings, on vrati na 172.5. To je razlika manja od 1.5%, što mi je realno beznačajno, ali kada već greši, voleo bih da greši na drugu stranu, da mi pokazuje manje nego što pravim 🙂

Ne sećam se da sam uključivao negde Cycling Dynamics tab. Sad sam nabrzinu "provrteo" menije, nisam našao nešto što mi pali lampicu. Trebalo bi da je između "Time in zones" i "Power Curve".
Za dužinu kurble, bitno je da podesiš na Garminu isto što i u aplikaciji. Meni jeste 172,5 i ne mrda, stoji tako i na Garminu i u aplikaciji. Vidi da nisi slučajno povezivao pedale i sa satom, pa da sat možda ne resetuje vrednost na 172,5 (mislim da je to default). Svuda treba da bude podešena ista vrednost. Kačim kako izgleda kod mene (kada izaberem pedale, pa odem na Sensor Details)

Prilozi

• IMG_20260216_183320.jpg
    IMG_20260216_183320.jpg
    96 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20260216_184230.jpg
    IMG_20260216_184230.jpg
    93.7 KB · Pregleda: 48

Ne sećam se da sam uključivao negde Cycling Dynamics tab. Sad sam nabrzinu "provrteo" menije, nisam našao nešto što mi pali lampicu. Trebalo bi da je između "Time in zones" i "Power Curve".
Za dužinu kurble, bitno je da podesiš na Garminu isto što i u aplikaciji. Meni jeste 172,5 i ne mrda, stoji tako i na Garminu i u aplikaciji. Vidi da nisi slučajno povezivao pedale i sa satom, pa da sat možda ne resetuje vrednost na 172,5 (mislim da je to default). Svuda treba da bude podešena ista vrednost. Kačim kako izgleda kod mene (kada izaberem pedale, pa odem na Sensor Details)
Jeste bio problem sa podešavanjem u Garmin Edge. Promenio sam na 175mm i uključio Torque eff, pa sada imam tab cycling dymamics u Connect.

Браћо, писао сам раније да сам у потрази за новом машином. Како вам се чини овај ,,Стеван"?

Делује ми да је величина права, опрема ок, једино нисам сигуран око стања рама.

Браћо, писао сам раније да сам у потрази за новом машином. Како вам се чини овај ,,Стеван"?

Делује ми да је величина права, опрема ок, једино нисам сигуран око стања рама.
Jedino da ga pogledaš. Slike su odlične da se ništa ne vidi. Oprema 105 (koliko vidim 5800) je odlična. Nešto mi je niska cena za tu opremu.

Samo je viljuška karbon tako da je cena korektna za stanje i godište. Vidi se da je rabljen

Da se pohvalim sa novom akvizicijom. U pitanju je Polygon Path F4. Bio sam u potrazi za laganim gradskim bajkom. Kupio sam ga nešto pre kraja prošle godine kada je bilo najviše popusta, jer je, eto, gluva sezona. Zapravo kad god kupujem novi bajk, obično ciljam kraj sezone. Elem, alu ram, karbon vila, Shimano hidraulika, Tiagra menjač, Novatec nabe, sasvim solidne kompozitne pedale, dosta lepih detalja na njemu kao što je recimo aluminijumski štitnik za lanac. Dosta nekih sitnih dealja i logoa što je onako, fora. Što se tiče veličine, ja sam 185cm, ali kraće noge, duži torzo. L mi je bila odlična, naročito za standover, ali sam bio fino zbijen jer je geometrija takva. XL veći reach, ali standover ne postoji jer bajk moram fino nagnuti kad siđem sa njega. Plus mi je šticna morala biti 3/4 unutra maltene zbog kratkih nogu. Uzeo sam L, lulicu stavio u plus, sic pomaknuo koliko može u offset. Lulica inače uvek u plus kod mene zbog problema sa kičmom. Ok, skontao sam da sam na dobrom putu. Fino seo, naručio Easton EA50 110mm (stara lulica 60mm) sa 17 stepeni pozitive, plus Zipp service course šticna sa 20mm offsetom. Usput uzeo i Shimano alu pedale, kad već naručujem zbog poštarine.

Sve smontirao, seo na bajk, a ono avion. Doseg taman, položaj odličan za moju kičmu, ma bombona.

Tako da, eto, bajk me na finom popustu izašao 850e + delovi (uzeo sve oko praznika kad su sniženja) 120e. Easton lulica, Zipp šticna i Shimano pedale. Ostalo je skroz korektno na njemu.

Prilozi

• 20260221_131910.jpg
    20260221_131910.jpg
    320.5 KB · Pregleda: 62
  • 20260221_131903.jpg
    20260221_131903.jpg
    282 KB · Pregleda: 41
  • 20260221_131854.jpg
    20260221_131854.jpg
    491.7 KB · Pregleda: 42
  • 20260221_131848.jpg
    20260221_131848.jpg
    328.5 KB · Pregleda: 43
  • 20260221_131826.jpg
    20260221_131826.jpg
    216.3 KB · Pregleda: 45
  • 20260221_131734.jpg
    20260221_131734.jpg
    258.9 KB · Pregleda: 44
  • 20260221_131725.jpg
    20260221_131725.jpg
    183.6 KB · Pregleda: 45
  • 20260221_131507.jpg
    20260221_131507.jpg
    251.2 KB · Pregleda: 49
  • 20260221_131449.jpg
    20260221_131449.jpg
    192.6 KB · Pregleda: 68
  • 20260221_131440.jpg
    20260221_131440.jpg
    573.8 KB · Pregleda: 104

ovako je sve pocelo 🙂

Bacili smo se ozbiljno na organizaciju i promociju našeg prvog Breveta. Verovatno je prvi put nateže, ali mora nekad biti i prvi put. Ukoliko je neko zainteresovan, bilo bi nam drago da se pridruži događaju!

Nisam do sada vozio brevet, pa poželeh da probam, ali taj vikend je Ivanjica Trail.

Kao što kažeš, moj model je Uno, pa sam računao da nema preterane koristi od ovih brojeva, ali sada razmišljam, možda bih mogao malo da povećam efikasnost tako što bih naučio da pravilno pokrećem nogu. To što pritiskam, a ne vrtim, možda ima veze što sam do sada isključivo vozio klasičnu pedalu, kod koje zapravo gaziš i to je što je, a u nekoj meri može i da ukazuje i na lošu poziciju na sedištu.
Ti brojevi su interesantni samo za analizu,
tesko da mozes promeniti geometriju svojih nogu, razlika izmedju leve i desne noge je suvise mala da ti tu nesto mozes da promenis

najvise sto mozes je ono sto je @cisco pomenuo
da pokusas da vrtis umesto da pritiskas pedale i da ti to bude prirodno.
kada noge prave pun krug zapravo je efikasnost pedaliranja najveca.

To i nije toliko tesko, misici se vremenom naviknu

Bacili smo se ozbiljno na organizaciju i promociju našeg prvog Breveta. Verovatno je prvi put nateže, ali mora nekad biti i prvi put. Ukoliko je neko zainteresovan, bilo bi nam drago da se pridruži događaju!
Start i cilj nisu na istom mestu?
Samo napred i srećno u organizaciji Breveta 😃 💪 🚲

Start i cilj nisu na istom mestu?
Samo napred i srećno u organizaciji Breveta 😃 💪 🚲
Nisu. Zafalilo nam je malo kilometara, pa smo odlučili da strat bude sa Rajačkih Pimnica, jednog od većih znamenitosti kraja.

Koristi li neko Oakley Radar EV Path photocromic naočare? Ili neke od ovih Prizm stakala koje su fotohromatske? Zanima me kakve su po jakom suncu? Nešto mi ne deluju da se mnogo zatamne.

Razmišljam između njih i EV Path Prizm Road . Ali pošto ponekad vozim u sumrak ili kad je oblačno ne znam da li će biti previše tamno sa ovim naočarima.

Imao sam Uvex fotohromatske pa ih prodao jer mi se ne sviđa kako mi stoje 🙂 Posle sam vozio sa Oakley Hoolbrook, ali me šiba vetar po očima sa strane i nije prijatno voziti kad je oblačno ili kasno popodne jer bude baš tamno.
Gledao sam u Decathlonu one njihove Perf 500 fotohromatske, ali su mi uske. Ali kako god, ove Oakley EV Path mi se najviše sviđaju 🙂

Odlicne.

Inace ja nosim Bole Lightshifter (cini mi se) i njihov premaz slican Oakley Prizm. Nocu se sve vidi.

Moze preporuka za sklopive pedale za sklopivi bicikl, koji model i gde uzeti?

I ja sam dugo vagao koje sklopive pedale za sklopivi bicikl, uglavnom su lošeg kvaliteta ili preskupe. Na kraju sam uzeo nesklopive Raceface ride na nekom sniženju. Do sad se nisam pokajao za tih par santima koje sam izgubio, jer jednu pedalu prekrije bicikl kad se preklopi tako da je razlika bukvalno nekih 5-6 cm. odnosno druga pedala.

Ima li neko iskustva sa ovakvim ili možda nekim sličnim sedištem za prevoz klinaca napred?

Prilozi

• 2026-02-24 22_28_14-Decje prednje sediste za bicikl m21-Decje prednje sediste za - KupujemProd...png
    2026-02-24 22_28_14-Decje prednje sediste za bicikl m21-Decje prednje sediste za - KupujemProd...png
    867 KB · Pregleda: 49
imam ja...
To je najnebezbednija stvar za voznju deteta ikad.

Ja sam moju kcerku od tada 2 godine vozio na bajsu...super proveli dan, kupali se na adi
Vozeci tako kroz novi BG uleti joj kroks sandala u prednji tocak, samo se secam leta kroz vazduh i da sam video nebo...ja polomio ruku ona srecom samo ugruvana.

takodje drugar vozio klinca isto mu uletela noga u tocak...vristao je toliko da se i dan danas secam toga, jedva smo mu izvukli nogicu koja se ukljestila izmedju gume i rama. Pravo cudo da nije nista polomio.

Ovaj tvoj model je malo izmenjen pa dete sedi vise pozadi, ali svejedno racunajte na nezgodne situacije.

Sad posstoje oni modeli sa”uloskom” za celu nogu racunam da je to bezbednije. Imam takvo ali za nazad mada klinac uvek nadje nacin da izbaci nogu ako hoce. Ima opcija vezivanja stopala ali necu da sputavam dete.

Znači, problematična je sloboda stopala.

Računam da mi je lakše da odvezem klinca do vrtća bajsem, nego da se njakam kolima gledajući gde da parkiram, pa dok se uključim opet u saobraćaj, pa gledam sedišta koja idu napred da mi klinac bude u vidnom polju.

Nazad
Vrh Dno