Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam svapsku kucu sa visokim plafonima od 3.7m i dve vece sobe od po 35m2. Serviser u mom gradu mi je preporucio za pocetak jednu 18 mideu extreme pa posle mozda jos jednu 12. Chatgpt mi savetuje jednu 24 i jednu 18 😂Meni se iskreno vise dopada ova soltice ili mozda breezeless s po specifikacijama. Ili bi mozda bilo pametnije dve jeftinije neke 12 odma da uzmem posto nemam bas nesto puno para trenutno... Sta kazete malo iskusniji?

Imam svapsku kucu sa visokim plafonima od 3.7m i dve vece sobe od po 35m2. Serviser u mom gradu mi je preporucio za pocetak jednu 18 mideu extreme pa posle mozda jos jednu 12. Chatgpt mi savetuje jednu 24 i jednu 18 😂Meni se iskreno vise dopada ova soltice ili mozda breezeless s po specifikacijama. Ili bi mozda bilo pametnije dve jeftinije neke 12 odma da uzmem posto nemam bas nesto puno para trenutno... Sta kazete malo iskusniji?
Sto manje a sto kvalitetnije, ubaci bilo koje grijanje, sporet, bilo sta... Vidis da imas blize 1000 strana nezadovoljstva... P.S ja sam trenutno u ispomoci dobrom prijatelju koji je kupio svabsku kucu, kad smo digli podove dole je zemlja... Zidovi su svakj na svoj nacin, sa jedne nekakav cudan zid, druga strana drvena itd... Takodje je planirano grijanje na klimu a zime nisu ni malo jednostavne...

Kod postojecih objekata koji su se koristili duze vreme cesto mozes da iz prethodnih iskustava potrosnje energenta da vidis "koliko ti kuca trosi". Uz zdravu sumnju i pametno koriscenje mozes da postavis to pitanje AI sistemima, pa da dobijes neku procenu. Cak, pre toga, malo igranja sa kalkulatorima toplotnih gubitaka mnogo znaci.
Kada se to dobrano odradi pitanje za izbor klima se svede na neke druge aspekte, tipa "vise mi se svidja kako izgleda X nego Y, ima bolju aplikaciju" itd.

Postavio na 20 u stanu 21
Pirka po malo sa održava temperaturu
Kada je minus, fino troši ako je +5 i više potrošnja je smješna
Najbolje potrošene pare

Prilozi

• Screenshot_20260213_113548_MELCloud.jpg
    Screenshot_20260213_113548_MELCloud.jpg
    62.3 KB · Pregleda: 200
  • Screenshot_20260213_113514_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20260213_113514_Shelly Smart Control.jpg
    70.3 KB · Pregleda: 140
U neki uži izbor su mi došle Daikin Sensira Ftxc35e /rxc35e, LG S12eq i Gree Clivia 12.
Brat ugradio Daikin FTXC35E prošlog leta, planirao samo za hlađenje jer planira toplotnu pumpu ali se ove zime i grejao samo na nju, kuća oko 55m². Prezadovoljan je. Izolacija 10cm stiropor. Plafoni vuna 10cm. Ja imam Daikin FTXF35D i već treću zimu grejem 45m² kuca, izolacija 10cm stiropor. Zadovoljan sam.

Da li je neko imao priliku da uporedi potrošnju i učestalost defrosta u situacijama kada je klima izložena padavinama i vetru, i kada je zaštićena nadstrešnicom?

Razmišljam da napravim nadstrešnicu sa bočnim stranama koje bi skidao tokom leta.

Iskreno i ja sam o tome razmisljao i bas bi me zanimalo ima li ko iskustva sa tim. Mada ja sam samo mislio da zastitim sa gornje strane.

Prilozi

• Screenshot_20260216_161550_Chrome.jpg
    Screenshot_20260216_161550_Chrome.jpg
    130.7 KB · Pregleda: 61
  • Screenshot_20260216_161650_Chrome.jpg
    Screenshot_20260216_161650_Chrome.jpg
    53.2 KB · Pregleda: 57
Goksi je postavio

To se zove dvojni defrost i moze se desiti u neki ekstremni uslovi kad ima snazni vetar sa bocne strane koji hladi izmenjivac pa on nemoze da dostigne tu zadatu temperaturu.

Daikin preporucuje da se klima zastiti sa stranicni vetar kad se ugradzuje u nordiske zemlje. Oznaceno sa strelice b.
Screenshot_20250117_130131_Adobe Acrobat.jpg

Imali smo takve uslove juče i tokom ove zime, vejavica i ledena kiša uz jak vetar.

Gemini mi je ovako nešto predložio, konstrukcija čelična ili drvena, a gore i sa strane leksan.

Ja imam problematiku kako sigurno da postavim na 2.5m preko 10cm stiropora

1771262516309.png

Goksi je postavio

Imali smo takve uslove juče i tokom ove zime, vejavica i ledena kiša uz jak vetar.

Gemini mi je ovako nešto predložio, konstrukcija čelična ili drvena, a gore i sa strane leksan.

Pogledajte prilog 528482
Idu dugački tiplovi pa se konstrukcija šrafi u zid, isto kao za klime.

Realno da, nema potrebe za ovakvom ako baš nije na nekom mestu gde će se to gledati toliko.

Goksi je postavio

Pogledajte prilog 528482
Ako je blizu trotoara, onda je najjednostavnije napraviti samostojeću konstrukciju i ne zezati se sa stiroporom u fasadi

Da li je neko u prethodnom periodu zahtevao i ostvario zamenu Hisense klime i koja je procedura?

Mislim da sam blizu donošenja konačne odluke za obe klime. Dole u sobu od 21m2 će definitivno ići Gree Amber Pro 12,a gore u manju sobu ili isto Amber Pro 12 ili Clivia 12.Gore ću često držati otvorena vrata pa ne verujem da će se stalno gasiti, a pogotovo jer ne planiram da podešavam klimu na iznad 22 stepena u režimu grejanja. Leti su mi uvek širom otvorena vrata na svim sobama.

Mislim da sam blizu donošenja konačne odluke za obe klime. Dole u sobu od 21m2 će definitivno ići Gree Amber Pro 12,a gore u manju sobu ili isto Amber Pro 12 ili Clivia 12.Gore ću često držati otvorena vrata pa ne verujem da će se stalno gasiti, a pogotovo jer ne planiram da podešavam klimu na iznad 22 stepena u režimu grejanja. Leti su mi uvek širom otvorena vrata na svim sobama.
Ja imam amber pro 12 za povrsinu od 23 kvadrata dnevne sobe. Kuca ima izolaciju i pvc stolariju. Iz mog iskustva je jaka za tu povrsinu. Duva toplo za sve pare. Radila je kao on/off dok nisam ukljucio ifell i auto fan. Potrosnja oko 750 wati.

Ako imas mogucnost da otvoris vrata od jos jedne prostorije da povecas povrsinu grejanja , to bi ti bilo idealno. Bar jos 7-8 kvadrata.

Ako je blizu trotoara, onda je najjednostavnije napraviti samostojeću konstrukciju i ne zezati se sa stiroporom u fasadi

Teško, na 2.5m visine je.

Ne buši mi se stiropor, ali ako će nadstrešnica praviti značajnu razliku u radu uređaja, mislim da je najbolje staviti hemijski anker sa mrežicom i distancer da se ne gnječi stiropor, zidano je šupljim blokovima.

Piše i u uputstvu da se preporučuje zaštita od snega i kiše

1000021708.jpg

Ja imam amber pro 12 za povrsinu od 23 kvadrata dnevne sobe. Kuca ima izolaciju i pvc stolariju. Iz mog iskustva je jaka za tu povrsinu. Duva toplo za sve pare. Radila je kao on/off dok nisam ukljucio ifell i auto fan. Potrosnja oko 750 wati.

Ako imas mogucnost da otvoris vrata od jos jedne prostorije da povecas povrsinu grejanja , to bi ti bilo idealno. Bar jos 7-8 kvadrata.
Pedja da li bi mogao da slikaš Amber pro 12?Voleo bih da vidim kako izgleda, nisam nigde video uživo. A vizuealan sam tip i to mi je takođe bitno.

Da li je neko u prethodnom periodu zahtevao i ostvario zamenu Hisense klime i koja je procedura?
Ja sam razmisljao jer mi je monter loše premestio, a i nosač se iskrivio zbog lošeg premeštanja i loše ugradnje. Bilo je i dosta kondenza u njoj zbog creva pa nije grijala najbolje (negdje sam postavljao post) počela je da grije skroz ok ali mi potrošnja ovih dana na temperaturama 0-10* prelazi 10kw po xiaomi smart 2 utičnici. Hisense nordic 12ka. Ako nadjes način javi.

Prilozi

• 20260220_214435.jpg
    20260220_214435.jpg
    225.6 KB · Pregleda: 85
  • 20260220_214424.jpg
    20260220_214424.jpg
    171 KB · Pregleda: 86
  • 20260220_214348.jpg
    20260220_214348.jpg
    172.6 KB · Pregleda: 88
  • 20260220_214412.jpg
    20260220_214412.jpg