Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav, imam jedno pitanje. Da li je Mts u stanju, to jest da li može da me spreči da koristim 5G ćelije na silosu ovde u Staroj Pazovi, jer sam korisnik njihovog 4G kućnog neta. Pisao sam pre ovde na forumu da se pojavio 5G na silosu i da koristim svoj lični ruter MC888PRO. Unazad par dana, kad stavim ruter na auto samo se kači na repetitor koji je ovde par ulica od mene i tu je samo LTE, nije ni bio 5G, na silos nema šanse da se sam zakači, pa moram da zaključavam ćelije, ali onda nema signala ni sa jedne ćelije od tri na kojima je bilo signala do skoro. Pojavile su se dve nove ćelije u ulici gde je repetitor B3 i neka B20 a koje do sad nisu bile i nema ih nigde ni na cell map. Da li me sprečavaju da se kačim na 5g ćelije na silosu, jer žele da pređem na 5g kućni net.

… podesi ruter na 5g only…?! Problem je možda i sa sektorima koji se preklapaju, u sličnoj sam situaciji sa A1 kućnim netom… ukoliko je aktivan, zaključaj B7 i vidi sta se dešava…

… podesi ruter na 5g only…?! Problem je možda i sa sektorima koji se preklapaju, u sličnoj sam situaciji sa A1 kućnim netom… ukoliko je aktivan, zaključaj B7 i vidi sta se dešava…
Nema u postavkama 5G only, nego 5G/4G , Mts nema B7 bar ga do sad nisam uhvatio, pitao sam da li oni mogu, imaju mogućnost da spreče da se kačim na 5G dok ne pređem na taj paket.

Mogu, tehnički je izvodljivo, a svakako se čini da to i rade, ako već uspevaš da se povežeš na 5G sa nekom klasičnom postpejd tarifom, dok sa internet tarifom ne.

… da li si probao tu karticu, iz kućnog net paketa, u nekom 5g telefonu…?!

Novi momenti, nova zapažanja, izvadim Mts karticu iz rutera , ubacim Yetelovu, neće da se kači na silose, to jest nema signala, kači se na repetitor u Đurinoj ulici, ima 5G. Probam, ubacim, A1 karticu u ruter, takođe nema signala na silosima, isto se kači na repetitor u Đurinoj, ima 5G. Mts, nije ni imao 5g u Đurinoj, dakle definitivno nešto rade na silosima jer ni jedan operater nema signal.

Fascinantno koliko razlike mogu biti u jacini signala u istoj kuci. U sobi ka baznoj stanici imam -82db za lte 800 i -100 za lte 2100, brzina dobacuje i do 100mb. U sobi u kojoj provodim ceo dan koja je na kontra kraju kuce imam -96 db za lte 800 i -113/14 db za lte 2100, brzine su 25-30mb. Najbolje bi bilo da se uspentram na tavan, nema zidova i mozda cak i navatam i 5g 😆

Poslednja izmena:
Na ruteru koji A1 daje Tp link nx520 kada postavim "5g only" izgubim signal. Mora 5/4/3.... Jedino u aplikaciji pise 5G prefered...

Pozdrav svima, evo i nove verzije (na istom linku): https://purple-forest-083d85e1e.1.azurestaticapps.net/
Novo:
  • Na mapi je moguce ukljuciti overlay za mapu pokrivenosti. Trenutno radi za yettel i koristi poslednju verziju mape 2025Q3 - 4G. Kad stignem dodacu i za ostale.
  • Updates tab - ovde se za svako dodavanje moze videti statistika, koliko novih stanica, 5G 700, 5G 3500, itd.
  • Filteri su sada deo URL-a i perzistiraju se prilikom promene tabova, i primenjuju se prilikom ucitavanja - moze se deliti URL sa filterima
  • Added after filter na mapi sada ostavlja samo one bazne stanice kojima su SVI sektori dodati nakon tog datuma. Zgodno da se isprate na mapi nove lokacije po operateru.
  • Dark mode
Ako ima potrebe mozda se moze ova poruka prebaciti u drugu (bazne stanice) temu, ali primarna svrha sajta je da se isprati rollout 5G mreze, tako da sam stavio ovde.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, evo i nove verzije (na istom linku): https://purple-forest-083d85e1e.1.azurestaticapps.net/
Novo:
  • Na mapi je moguce ukljuciti overlay za mapu pokrivenosti. Trenutno radi za yettel i koristi poslednju verziju mape 2025Q3 - 4G. Kad stignem dodacu i za ostale.
  • Updates tab - ovde se za svako dodavanje moze videti statistika, koliko novih stanica, 5G 700, 5G 3500, itd.
  • Filteri su sada deo URL-a i perzistiraju se prilikom promene tabova, i primenjuju se prilikom ucitavanja - moze se deliti URL sa filterima
  • Added after filter na mapi sada ostavlja samo one bazne stanice kojima su SVI sektori dodati nakon tog datuma. Zgodno da se isprate na mapi nove lokacije po operateru.
  • Dark mode
Ako ima potrebe mozda se moze ova poruka prebaciti u drugu (bazne stanice) temu, ali primarna svrha sajta je da se isprati rollout 5G mreze, tako da sam stavio ovde.
Brate previse dobar sajt, daj neki zvanicni link do njega 😄

Na ruteru koji A1 daje Tp link nx520 kada postavim "5g only" izgubim signal. Mora 5/4/3.... Jedino u aplikaciji pise 5G prefered...

Već smo pisali o tome. 5G only može samo na 5G SA. U Srbiji, kao i u većini Evrope je i dalje 5G NSA koji koristi 4G kao osnovu, te ako postaviš 5G only, ne može se ruter konektovati.

Već smo pisali o tome. 5G only može samo na 5G SA. U Srbiji, kao i u većini Evrope je i dalje 5G NSA koji koristi 4G kao osnovu, te ako postaviš 5G only, ne može se ruter konektovati.
To sam shvatio, nego me je zbunio tvoj savet da se postavi 5G only A onu situaciju u Pazovi. Posle sam ukapirao zašto si to napisao😄

Fascinantno koliko razlike mogu biti u jacini signala u istoj kuci. U sobi ka baznoj stanici imam -82db za lte 800 i -100 za lte 2100, brzina dobacuje i do 100mb. U sobi u kojoj provodim ceo dan koja je na kontra kraju kuce imam -96 db za lte 800 i -113/14 db za lte 2100, brzine su 25-30mb. Najbolje bi bilo da se uspentram na tavan, nema zidova i mozda cak i navatam i 5g 😆
Ništa naročito, sasvim normalno za radio talase, sve in smeta, naročito matal kao arnatura u zidu. Što viša frekvencija, više smetnji. dBm nije ni jedina stavka, kvalitet signala je takođe važan za brzinu.

Moj Samsung i dalje nema 5G preko Yettel (menjao sam CSC) i smatrao sam da mi nije ni potreban. Koristio sam ga u inostranstvu, nije neka razlika, kod kuće i na poslu imam ultra brzi WiFi, 4G mi radi nenormalno brzo, gde god da sam, sa odličnim odzivom.

U drugom telefonu imam A1 karticu, ali je telefon Huawei P30PRO, pa nema 5G.

Sinoć uzmem A1 probnu 5G karticu.
Merenje je u rangu kao i moj 4G, zapravo, upload I ping su lošiji na 5G.

Subjektivni osećaj - bukvalno lepi svaku prokletu stranicu. Bez obzira da li poredim sa Yettel 4G ili WiFi. Imam desetak stranica koje posećujem na dnevnoj osnovi i tačno znam gde koja ima lag, zadršku 0.1s i slično.
Ovde bukvalno ne stignem da vidim load liniju u Chrome, samo zalepi stranicu. I to svaku stranicu koju koristim. Da je negde brže, negde ne, pomislio bih da je do nekog rutiranja. Ali bukvalno svaka stranica, kao i otvaranje ogromnih Google Spreadsheet dokumenata.

Da li se to moj S25 bolje slaže sa A1 mrežom ili ima veze sa 5G mrežom?

Update 3 sata kasnije: izgleda da je ipak do A1 mreže.
Evo me na 4G/4G+, stranice se lepe, neverovatno. Nije kao ovo zbog čega sam napisao post, ali i dalje drastično brže od WiFi preko optike ili Yettel 4G. U najmanju ruku sam zbunjen kolika je razlika.

Poslednja izmena:
Poslao sam im ponovo na mejl ,da nema 5g
I eto ga odg.naravno ocekivan.Slepc....5695.jpg

Sta se desava kad neko na jugu uzme mts paket koji se reklamira kao 5G, a 5G tamo ne moze da radi. Moze da raskine ugovor, jel da?

Ne, jer piše u ugovoru negde nešto tipa "na dostupnim lokacijama", nisu baš toliki amateri da se ne ograde, što je i normalno, jer ni za 4g ne mogu da garantuju da ćeš imati kod kuće jer zavisi od previše faktora...

Sta se desava kad neko na jugu uzme mts paket koji se reklamira kao 5G, a 5G tamo ne moze da radi. Moze da raskine ugovor, jel da?
A zašto bi neko uzimao paket za koji zna unapred da to nije to, pa posle da se sa njima preganja, mada i oni ne verujem da bi davali nešto što znaju da neće raditi. Mislim da tamo daju samo LTE.

A zašto bi neko uzimao paket za koji zna unapred da to nije to, pa posle da se sa njima preganja, mada i oni ne verujem da bi davali nešto što znaju da neće raditi. Mislim da tamo daju samo LTE.
U celoj Srbiji se reklamira isto, pa i na jugu. A kako neko moze unapred da zna da mts nema 5G na jugu? Neko ko ne cita ove forume tj vecina stanovnistva? Nadam se da im kazu u poslovnici 🤷

Ne, jer piše u ugovoru negde nešto tipa "na dostupnim lokacijama", nisu baš toliki amateri da se ne ograde, što je i normalno, jer ni za 4g ne mogu da garantuju da ćeš imati kod kuće jer zavisi od previše faktora...
Ovo je malo veca stvar od dostupnosti 4G, koji je fizicki upaljen. Dok 5G nije uopste, i nece biti.

Da li se to moj S25 bolje slaže sa A1 mrežom ili ima veze sa 5G mrežom?

Update 3 sata kasnije: izgleda da je ipak do A1 mreže.
Evo me na 4G/4G+, stranice se lepe, neverovatno. Nije kao ovo zbog čega sam napisao post, ali i dalje drastično brže od WiFi preko optike ili Yettel 4G. U najmanju ruku sam zbunjen kolika je razlika.

Treba imati u vidu da su to promo A1 kartice koje i te kako maju i komercijlni zadatak.

Iskustvo sa 4G probnim karticama, tzv. Dođi i probaj tarifa, je bilo upravo kako si opisao. Imale su najveći prioritet u mreži i sve je letelo., ali kasnije, u standardnim tarifama, su radile primetno sporije.

Evo me na trećoj lokaciji 4G+, ali jedva ima signal. Speedtest katastrofa, jedva ga završi,, ali se stranice i dalje lepe.
Sad sam prebacio na Yettel 4G+, isto slab signal, ali i čekam otvaranje stranica.

Definitivno ima neka kvaka za A1 mrežom ili sa tim što kažeš, da kartice imaju neki prioritet.

@PJ da nije do DNS-a, nešto mi razmišljanje ide na tu stranu.

Kako da vidim koji DNS mi je A1 dodelio?
Kada sam na WiFi, ide kroz moje rutere i to su oni 8.8.8.8, ali ne znam kako da vidim šta mi Yettel i A1 dodeljuju.

Da li ima neko ideju zašto strane kartice koje su u Srbiji u roamingu ne mogu da koriste 5G?

Možda je do njihovih operatora, kao što su naši imali restrikcije za 4G u CG, jedno vreme, a ako si primetio kod više različitih ljudi koji nisu vezani za jednog operatora i zemlju, onda naši nešto muljaju oko toga 😁 Samo nagađam 😃

Imao sam jednu duzu chat seansu sa Geminijem o kvalitetu Signala A1 mreze u mom slucaju. Neki zakljucak je da 4G mreza ima katastrofalne parametre u mom slucaju, i da je modem telefona pod konstantnim opterecenjem da odrzi vezu da ne pukne, sto se manifestuje kao pojacana potrosnja baterije. 4g signal Lte 1800 mi je oko -110 do -115 db, Signal to noise - 5. Vratim telefon na 2g signal i baterija zaista deluje nesto stabilnije. Ovo bi bilo sasvim okej da ja zivim u Klokotnici ispod Tuzne planine, ali nije tako. Stavicu sliku ispod, ovo crveno je A1 predajnik koji je na 500m od moje kuce, ali ulica u kojoj zivim je u mrtvoj zoni signala. Iznad ovog precrtanog je blaga uzbrdica ka predajniku, i to je dovoljno da pravi problem. Tako da ono, kada ne koristim mobilne podatke moracu da se vracam na 2g, iako je 2026 god. Desni kraj slike (kraj grada) ima odlican signal, -80 do 90db,
brave_screenshot_purple-forest-083d85e1e.1.azurestaticapps.net.png

Prijavi im, pa ce da provere i srede. Naravno da ne moras da spustas na 2G. Da li imas neki WiFi u kuci, pa telefon i nece koristiti mobilne podatke

Nazad
Vrh Dno