Šta je novo?

GREE klima uredjaji

• Začetnik teme Začetnik teme romim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • Oznake Oznake
    133
Sad najavljuju toplije vreme, pa je tesko i ispratiti.
Mada, bilo je prethodne sedmice minusa u toku dana i duvala je isto kao i kad je toplo vreme. Stvarno duva topao vazduh, ali ispod 600-700w nema sanse da spusti modulaciju.

Kazes da ti klima radi sa ukljucenim i-feel funkcijom na 23! Kako se ponasa kad se isljuci i-feel, mislim na preciznost odrzavanja temperarure, oscilacine itd..

Kazes da ti klima radi sa ukljucenim i-feel funkcijom na 23! Kako se ponasa kad se isljuci i-feel, mislim na preciznost odrzavanja temperarure, oscilacine itd..
Tad mi radi kao on/off jer dnevna soba je 23 kvadrata i ona je jaka za tu prostoriju.
Neko mi je sa foruma predlozio da ukljucim ifeel i tako sam i uradio. Daljinac mi je u suprotnom cosku od klime nekih 4 -5 metara udaljen.
Gore kod plafona je sigurno 1-2 stepena vise nego gde je daljinski.

Poslednja izmena:
Verovatno se isto ponasa i 18 pro sto se tice potrosnje, e sad samo joj treba pogoditi pravu kvadraturu za grejanje.
Ja sam stvarno zadovoljan, jer sam prethodno imao beha radijatore i jeli su mi 2.5 kw na sat vremena. I nisu mogli da postignu ovu temperaturu u prostoriji.

Pitanje za one koji imaju Gree Amper Pro 12-18, svejedno, znaci ovaj novi model. Da li i za nju vazi ona nelogicnost koju imaju Gree klime, da kad je temperatura u plusu klima ima višu modulaciju, 500w i preko, a kad temperatura padne ispod nule modulacija ide nize od 500w, znaci obrnuto od logike. Interesuje me konkretno Amber Pro 18 tica.
Odgovorio ti je @style53 i sa grafikonom. Pogledaj stranicu iza.

Clivia i Airy spustaju ispod 400w. Za cliviu mogu da potvrdim da spusta nize kad je hladnije, al ima i za to resenja da ne spusta ispod 400w. Pisao sam o tome sta i kako.
Za Airy ne znam kako se ponasa kad je minus i dal voli da ostane u nisku modulaciju, a Clivia bas hoce kad je hladno 😀
Nista strasno samo ce temp da ti bude oko 0.5 stepeni niza od zadate, a i da oddrzava zadatu opet se oseca hladnjikavo u sobi jer je vazduh na izduvu 29-30c.

Da li i za nju vazi ona nelogicnost koju imaju Gree klime, da kad je temperatura u plusu klima ima višu modulaciju, 500w i preko, a kad temperatura padne ispod nule modulacija ide nize od 500w, znaci obrnuto od logike.
Airy i Clivia idu u nisku modulaciju odokativno između +5C i -1/-2C. Ispod/iznad -> visoka (~450w+) i on/off.

Potencijalna logika bi bila da niskom modulacijom izbegavaju DF kada je inače i najčešći, pod uslovom da mogu da održe zadatu, što kod mene sve četiri za sad ispunjavaju (dva Airy-a i dve Clivije (12-ice)).
Airy npr. siđe na 190w pa drdna "ravnom linijom" 4-8h u cugu, i za to vreme podigne polako sobnu za 0.3-0.5C pre gašenja (u 37 odlično izolovanih kvadrata).
Clivia sa druge strane ne drži "ravnu liniju", već sa početnih 280 ili 360w postepeno podiže potrošnju narednih ~1-1.5h dok ne digne ukupno za ~80-100w, pa se onda iseva sa 500-600w narednih 10-25min i ugasi ili ode u DF - pa sve iz početka (grafik od noćas/danas 👇 ).
Drugačije rečeno, nijednu nisam uhvatio da je sišla nisko a da je pritom sobna padala. Ili je drže zakucanom (u 0.1C) negde na polovini opsega, ili (polako) raste, što je nadam se pravilo a ne slučajnost/"sreća" kod mene.

I još jedna opaska usput, što je sobna T veća to niska modulacija manje smeta, tj. izduv subjektivno deluje manje hladno, i to značajno.
Pomenuti Airy, dok je jesenas bio setovan na 23C i držao 22.3-22.8C sobnu, mi je svaki put došlo da gađam čime stignem kad prođem ispred dok "pirka" sa 190-250w.
Kako je zahladnilo i kako je dignut na 24C, što je 23.2-24C sobne, drastično je manje niska modulacija irititantna/osetna (ključna reč "subjektivno" naravno, koliko god logika bila na mestu). 🙂

Prilozi

• Screenshot_2026-02-18-18-36-01-711_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2026-02-18-18-36-01-711_com.tplink.iot.jpg
    92.1 KB · Pregleda: 43
Evo moja clivia 12 sto se tice danasnjeg dana. Sinoc kotao na pelet ugasen u 21h. Temperatura oko nule bila u toku noci, danas maksimum 5-6 u Nisu. Pustio sam je od 5 ujutru do 12h jer se u 11 upalio kotao na pelet da zagreje ostale spratove koji se nisu grejali od 21h sinoc.

Prilozi

• IMG_2113.png
    IMG_2113.png
    130.6 KB · Pregleda: 27
Odgovorio ti je @style53 i sa grafikonom.
Klasika stalno se vrte ista pitanja...
Poznato je vec od dezembar 2024 da Amber Pro ne ide ispod 500w!
--->
Screenshot_20260218-200403~2.jpg
Ja sam moju samo jednom uhvatio na 470-480w od novembra, sto mu isto dodje kao 500w!
Screenshot_20260203-162419.png
Screenshot_20260203-162424.png
Mozda to nekome znaci 20-30w! Isti djavo kao pitanja oko grejaca ---> kad se pali, kad se gasi, zasto uopste radi kad klima ne radi na minusu itd. kao da ce se bankrotirati zbog 70w! Ali ima i za to resenje ---> cupajne iz struje, kao svabe = 0w 💪

Poslednja izmena:
Klasika stalno se vrte ista pitanja...
Poznato je vec od dezembar 2024 da Amber Pro ne ide ispod 500w!
--->
Pogledajte prilog 528801
Ja sam moju samo jednom uhvatio na 470-480w od novembra, sto mu isto dodje kao 500w!
Pogledajte prilog 528804
Pogledajte prilog 528806
Mozda to nekome znaci 20-30w! Isti djavo kao pitanja oko grejaca ---> kad se pali, kad se gasi, zasto uopste radi kad klima ne radi na minusu itd. kao da ce se bankrotirati zbog 70w! Ali ima i za to resenje ---> Svaba-style cupajne iz struje = 0w 💪
Kako se vrte ista pitanja? Ko je i kada objasnio da i za Amber Pro vazi ista stvar u vezi obrnute modulacije kao kod drugih Gree klima? Bilo je reci za Cliviu AI da radi tako nelogicno i za ne znam koju jos, ali niko nije spomenuo da i Amber Pro ima tu nelogicnu modulaciju da kad je spoljna temperatura u plusu modulira visoko, a kad je u minusu modulira nize, ili bar ja to nisam video 🤔

Kako se vrte ista pitanja? Ko je i kada objasnio da i za Amber Pro vazi ista stvar u vezi obrnute modulacije kao kod drugih Gree klima? Bilo je reci za Cliviu AI da radi tako nelogicno i za ne znam koju jos, ali niko nije spomenuo da i Amber Pro ima tu nelogicnu modulaciju da kad je spoljna temperatura u plusu modulira visoko, a kad je u minusu modulira nize, ili bar ja to nisam video 🤔
Airy i Clivia idu provereno nize od 500w, mislim i Pular! Zato imaju jaci kontra-efekat na minusu!
A Amber Pro i Ultra/Premium ne idu ispod 500w, tako da nece sigurno da pirkaju na -5c sa 300w nego ce dalje da guraju sa preko 500w ili bolje da kazem koliko prostor zahteva ---> 600,700,800w itd.

Evo screen od rezim on/off ---> Amber Pro 12
on-off.png

Poslednja izmena:
Da li ovako kao sto radi Amber Pro 12 radi i Amber pro 18, posto me 18 tica interesuje da kupim?

Niko ovde nema Amber Pro 18btu ali ja bi rekao da je sigurno sve isto kao kod 12btu! Sto se tice DF, 500w itd. Jedino sto ima naravno vise snage + spoljasna je 42kg
12btu zna nekad da ide i malo ispod 500w
Pogledajte prilog 527539
Pogledajte prilog 527540
Evo sta si propustio.

Clivia moze da se ponasa kao Amber pro t.j. da ne pirka hladno, samo treba da se prebaci u AUTO mod.
Tako da ako ti smeta niska modulacija i prohladan vazduh, a skupa ti amber pro, imas resenje.
Isto ako spustis max snagu na klimi, opet imas isti efekat da ne ide nize od 400w, a samim tim i nikad nema prohladan vazduh.

@pedja1980 Sta bi sa kolegom i clivijom? Jel mu bolje na AUTO modu?

Evo sta si propustio.

Clivia moze da se ponasa kao Amber pro t.j. da ne pirka hladno, samo treba da se prebaci u AUTO mod.
Tako da ako ti smeta niska modulacija i prohladan vazduh, a skupa ti amber pro, imas resenje.
Isto ako spustis max snagu na klimi, opet imas isti efekat da ne ide nize od 400w, a samim tim i nikad nema prohladan vazduh.

Kad vec gleda Amber Pro 18 onda sigurne ne za 20-30m2 nego za +50m2
Kao sto je pisao (2024)
--->

Prilozi

• Screenshot_20260218-204818~2.jpg
    Screenshot_20260218-204818~2.jpg
    75.1 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Kad vec gleda Amber Pro 18 onda sigurne ne za 20-30m2 nego za +50m2
Kao sto je pisao (2024)
--->
Da. Za 45 kvm dnevna soba, plus 8 kvm kuhinja. Vox 18 koju sad imam uspevala je da greje kako treba, ali kad temp ode na -5 znala je dobro da se cuje i da ide u deftost na svakih sat i po, do dva. Imam utisak da je na granici da greje tu kvadraturu, jer jos nemam spoljnu izolaciju, samo je uradjena malteracija spolja. Ovu Vox 18 ticu bih prodao jednom drugaru upola cene, ipak je odradila tri sezone grejanja, bez ijednog kvara i problema, osim sto nije bas dorasla izazovima koje ima kod mene. Zato trazim neku zamenu za nju, neku jaku 18 ticu, Amber Pro ili mozda bolje Haier Pearl Premium, ne znam ni ja, zato i pitam, sta drugo ima bolje za tu kvadraturu bez izolacije a da je oko 1.000 evra bez ugradnje..nisam pametan vise. Pitao sam u EnergyNet, Amber Pro 18 bi bez ugradnje izasla 115.000 din, i sad ne znam dal nju ili nesto bolje ako ima za slican iznos, eto..

Evo sta si propustio.

Jeste bolje na auto modu. I kod mene je amber pro., ali mala kvadratura za nju

Da. Za 45 kvm dnevna soba, plus 8 kvm kuhinja. Vox 18 koju sad imam uspevala je da greje kako treba, ali kad temp ode na -5 znala je dobro da se cuje i da ide u deftost na svakih sat i po, do dva. Imam utisak da je na granici da greje tu kvadraturu, jer jos nemam spoljnu izolaciju, samo je uradjena malteracija spolja. Ovu Vox 18 ticu bih prodao jednom drugaru upola cene, ipak je odradila tri sezone grejanja, bez ijednog kvara i problema, osim sto nije bas dorasla izazovima koje ima kod mene. Zato trazim neku zamenu za nju, neku jaku 18 ticu, Amber Pro ili mozda bolje Haier Pearl Premium, ne znam ni ja, zato i pitam, sta drugo ima bolje za tu kvadraturu bez izolacije a da je oko 1.000 evra bez ugradnje..nisam pametan vise. Pitao sam u EnergyNet, Amber Pro 18 bi bez ugradnje izasla 115.000 din, i sad ne znam dal nju ili nesto bolje ako ima za slican iznos, eto..
Ja sam u 45 m2 stavio Amber Ultra 12, jedan deo stana. U drugi deo od 35m2, Amber Pro 12.

Ja sam u 45 m2 stavio Amber Ultra 12, jedan deo stana. U drugi deo od 35m2, Amber Pro 12.
Po tom tvom, ispada da je Amber Pro 18 sto ja hocu da stavim kod mene malo, ipak su to 53 kvm kuća bez izolacije, treba dve klime da se ubace u tom prostoru, recimo dve Amber Pro 12 ili..

Ja bih se iskreno iznenadio da Amber Pro 18-ica ne može da "savlada". Ipak je "krme" od klime i ipak je otvoren/jedan prostor.
No ipak, i po meni je bolja varijanta dve 12-ice. Imaš backup ako jedna zakaže + mogućnost da u prelazu i za hlađenje koristiš samo jednu (štediš hardver, potencijalno manja potrošnja...).

S' tim rečenim, ako ti je izolacija u planu u dogledno vreme (2-3 god), možda bi ti Airy bio bolje rešenje u konačnici zbog mogućnosti niže modulacije, tj. ako dođeš u situaciju da Amber postane prejak i krene u on/off sa potencijalno dugim pauzama i samim tim većim oslilacijama sobne (pogotovo ako plafon dobro izoluješ i ako je visok). Sem toga i estetike, bitnije razlike između Airy-a i Ambera Pro nema (fakat su isti).

Takođe, i ako ne preferiraš nisku modulaciju opet ti je 2x12 varijanta bolja - jednu ugasiš == druga će morati da se u'vati posla i digne potrošnju (Airy) ili u obratnom slučaju nastavi rad bez ili sa manjim/kraćim prekidima (Amber).

A koja je razlika u radu i ponasanju izmedju Airy i Amber Pro, mislim na modulaciju i snagu?

A koja je razlika u radu i ponasanju izmedju Airy i Amber Pro, mislim na modulaciju i snagu?
12BTU:
Airy ide ispod 200w
Snaga ---> 4900w
Amber Pro ne ide ispod 500w
Snaga ---> 5200w

18Btu:
Airy 6800w ---> modulacija pitaj boga
Amber Pro takodje 6800w ---> modulacija rekao bi da ne ide ispod 500w, kad vec ne ide 12BTU

Poslednja izmena:
Airy najniže ide do 190w.
Tj. odabere sam prema potrebi prostora jednu vrednost (obično nešto od 190, 220, 250, 270, 300, 340, 380w) i drži se satima iste k'o pijan plota (potpuno ravna linija na grafiku), dok eventualno ne prebaci/dostigne zadatu pa ugasi.

To biranje snage radi perfektno (kod mene barem). Ako siđe nisko = pogađa iz prve i ostaje na istoj bez oscilacija (ni potrošnje ni sobne).

A da li će hteti da silazi najviše zavisi od uslova (spoljna T, izolacija....) kao i podešenosti, tj. usmerenosti i brzine ventilatora.

Svež grafik 👇

Prilozi

• airy-modulacija-20260221.jpg
    airy-modulacija-20260221.jpg
    74.8 KB · Pregleda: 25
Po tom tvom, ispada da je Amber Pro 18 sto ja hocu da stavim kod mene malo, ipak su to 53 kvm kuća bez izolacije, treba dve klime da se ubace u tom prostoru, recimo dve Amber Pro 12 ili..
Možda bi ti jedna Amber ultra 12 bila dovoljna. A ako ideš na 2 klime, možda jedna Amber pro ( ili Airy----ja sam zamalo uzeo 2 Airy ali bile tad 86000) i jedna Civila? Ne znam kakve su ti navike i potrebe. Meni su preporučili 2 Amber pro. I verovatno bi bile dovoljne. Ali ja sam hteo sigurnost i sirovu snagu: da duva vruće (volim taj osećaj) i da zagreje (i ohladi) brzo. To me koštalo 50K više ali merak i komfor nema cenu. Meni se ne sviđa kad klima duvko hladnjikavo. Nije mi to to. Znam da će isto da zagreje a da potroši čak i manje struje ali...ma sve je to lični doživljaj.

Onda jedna Amber Pro 18 da duva po duzini sobe
(9 metara), i jedna Airy 12 da duva po sirini sobe
(5 metara) i prema kuhinji. U prelazan period, +10c° i vise, neka radi Airy 12, kad je oko nule Amber Pro 18, a kad je -5c° i nize neka rokaju obe, pa kom obojci, kom opanci! To ce da izadje oko 1.700 evra plus ugradnja, plus sok i kafa, eto ti ga 2 soma!

Prejako (nepotrebno bacaš novac)! I Clivije bi po meni u toj varijanti bile overkill (sa izolacijom tek).

Ergo, lepo napisasmo Žiko, 2x12 ili 1x18 Airy/Amber/Clivia, a ti kako hoćeš... 😉 🙂

Ja iskreno bi isao na Amber Pro 18
Ipak su to +50m2 i tesko da ce mu neka nisko modulirati (bez izolacije), A sto se tice on/off takodje retko ce da ide u rezim on/off ---> bas zbog +50m2 i nedostatka izolacije
E sad kao sto je @cofi89 pisao ako planira uskoro izolaciju onda 2x 12btu (Airy ili Clivia) ali ipak bi dao prednost Airy zbog:
--->
30kg(Airy) prema 25.5kg (Clivia)
Dvoredni izmenjivac (Airy) prema jednoredni (Clivia)

Poslednja izmena:
Ja iskreno bi isao na Amber Pro 18
Ipak su to +50m2 i tesko da ce mu neka nisko modulirati (bez izolacije), A sto se tice on/off takodje retko ce da ide u rezim on/off ---> bas zbog +50m2 i nedostatka izolacije
E sad kao sto je @cofi89 pisao ako planira uskoro izolaciju onda 2x 12btu (Airy ili Clivia) ali ipak bi dao prednost Airy zbog:
--->
30kg(Airy) prema 25.5kg (Clivia)
Dvoredni izmenjivac (Airy) prema jednoredni (Clivia)
Sve si u pravu a ja bi tu razmotrio Amber Ultra 12 umesto Pro 18cu. Ona je po kapacitetu skoro kao Pro 18. Ultra ima 46kg spoljnu, 2 redni izmenjivač, Tvin rotary kompresor. Stari provereni model. Zver! Ali nema samočišćenje i svakakve novotarije kao Amber Pro, a tek Airy koja ima AI. Ali zato je neumoljiva kad krene da radi. Nema štucanja, glupih defrosta, nema zbunjivanja...uključiš i ona odradi posao bez komplikacija. A ako hoćete finese, razne novotarije onda Airy. Ni to nije loše...I Amber Pro je proverena ali je i ona grubijanka ko Ultra.😀

Ona je po kapacitetu skoro kao Pro 18.
Amber Ultra 12 je po svemu jaca od Amber Pro 18
7200w ---> 6800w
SEER 8.5 ---> 7.6
SCOP 5.1 ---> 4.3
13.5kg --->13kg
45.5kg ---> 42kg
Jedino gde je malo jaca Amber Pro 18 je u protok vazduha ali i to je veoma smesno za 18 BTU 850m3(Pro) prema 800m3 (Ultra) ali niko je ne koristi na Turbo 😀
2 redni izmenjivač,
Dvo i po redni 😉
Stari provereni model. Zver!
Ja sam iskreno skeptican sto se tice te nove Ultre
Samo vec sto pisano da DF traje 8min 🤔 sto meni ukazuje da je to neki novi kontrolni DF na Ultre ---> znaci drugi software nego na stare proverene 😉 Kao sve ostale modeli Pro, Airy, Clivia itd. koji imaju kontrolni DF na 3h cim je spoljna temp. ispod 3c
Sve je to OK bolje na 3h nego na 50min (Hisense) 🙄 I svakako kontrolni DF traje kratko:
Amber Pro kontrolni DF 4-5min ---> Pravi DF 12-13min (sigurno slicno i Airy)
Clivia kontrolni DF 2-3min ---> Pravi DF 6-8min (isto kao Musa)
Razlike u trajanje DF ---> jednoredni (Clivia) i dvoredni izmenjivac (Pro/Airy)
I onda dolazimo do nove Ultre sa dvo i po redni ---> gde samo pisano da DF traje ispod 10min --> 8min i niko nije pisao dali je okovana ili ne, kad radi tog DF ispod 10min 🤔
Moja stara proverena devetka iz 2017 nema toga (kontrolni DF) nego gura kao tenk dok ne bude muski okovana i svaki DF traje izmedju 13-15min 🙂

Poslednja izmena:
I ja sam negde procitao da Amber Ultra ume da ide prilicno u defrostove, cak vise od Pro, Airy i Clivie, zato mi se i ne mili nesto, kao da su preterali u softveru sto se tice toga. Svakako bi isao na dve osrednje klime nego na jednu jaku, sto rece kolega, da ako jedna nesto zabode da druga preuzme posao, dok strucne sluzbe ne dodju i ne krenu da razmisljaju sta bi moglo biti itd.
Samo ne znam kome se carstvu prikloniti, da li Gree ili Haier. S jedne strane imamo Amber i Airy, a sa druge Pearl Premium, eventualno Flexis Plus koji je mozda i najskuplji od ovde navedenih.
Ostaje pitanje pouzdanosti samih uredjaja, efikasnosti, servisa i postprodajne usluge koja zna kod nas da bude presudna u odlucivanju sta kupiti. Dzaba neka klima moze i da usisava i pere ves ako kad imamo problem ne znamo kako da ga resimo, zbog uvoznika i servisera. Ja sam konkretno iz Paracina, i kad recimo pomenem Fujitsu majstorima, imam utisak da sam im trazio pare na zajam, tako me gledaju..tako da, cik pogodi sta uraditi 😆

Poslednja izmena:
Ja razmisljam za amber ultra 18, ali niko je nema izgleda 😀 ne znam kakkva je sa df...inace n papiru ima snage i vise nego potrebne, i.masa je oko 60kg...

I ja sam negde procitao da Amber Ultra ume da ide prilicno u defrostove, cak vise od Pro, Airy i Clivie, zato mi se i ne mili nesto, kao da su preterali u softveru sto se tice toga. Svakako bi isao na dve osrednje klime nego na jednu jaku, sto rece kolega, da ako jedna nesto zabode da druga preuzme posao, dok strucne sluzbe ne dodju i ne krenu da razmisljaju sta bi moglo biti itd.
Samo ne znam kome se carstvu prikloniti, da li Gree ili Haier. S jedne strane imamo Amber i Airy, a sa druge Pearl Premium, eventualno Flexis Plus koji je mozda i najskuplji od ovde navedenih.
Ostaje pitanje pouzdanosti samih uredjaja, efikasnosti, servisa i postprodajne usluge koja zna kod nas da bude presudna u odlucivanju sta kupiti. Dzaba neka klima moze i da usisava i pere ves ako kad imamo problem ne znamo kako da ga resimo, zbog uvoznika i servisera. Ja sam konkretno iz Paracina, i kad recimo pomenem Fujitsu majstorima, imam utisak da sam im trazio pare na zajam, tako me gledaju..tako da, cik pogodi sta uraditi 😆
I gledaj da imaš 5 godina garancije. To uopšte nije loša stvar. Za Gree ima 2+3 a za Haier mislim da nema bar Nike bilo kad sam ja kupovao klime...

Nazad
Vrh Dno