Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

27.5-30W vuce kada se optereti CPU, M1 13W-15W. mnogo manje toplote. Meni je spor LPM na M3 bio, vidim i na M4/M5 isto uspori CPU, vise nego prepolovi performanse. Mogli su malo jace napraviti LPM na taj neki nivo M1 potrosnje. Kasno je da trhottluje kada se ugreje, jer laptop postane vruc ,akumulira se toplota, pa nije prijatno u krilu/na nogama koristiti. MBA M3 CPU je znao da nagura 100c+ za par minuta bilo koje jace operacije., i tu nema nazad vise, celo kuciste bas vruce.

Poslednja izmena:
Apple M serija u mobilnom segmentu kida, Apple napravio pun pogodak sto je razvio svoje interno. Veoma toplo prihvacena od korisnika svih laptopova:
https://www.expreview.com/103867.html

Apple_M_5Y.jpg

Drugari, jel moze preporuka za neki TB4 kabl da ga koristim za externi monitor koji je ujedno i za napajanje laptopa. Monitor mi ima 60W usb-c. Ovaj koji je dosao uz monitor mi pravi flicker na externom monitoru, sve zivo sam probao nikako da ga resim. M1Pro je u pitanju. Ne mora duzi od 1m.

Ja koristin UGOURD kablove od 2m sa nekim Intel cipom... DEklarisani na 80Gbps.
Gura 1x Apple Studio 27, 1x ASUS 27 5k, 1x UPERFECT 16" 4k. Tri kabla, ne daisy. Dodatno je nakacen i matori Cinema Display od 23", ali preko HDMI.

Do 1m moze i pasivni kabl.

Hvala, porucujem pa ce da vidimo.

Na konto potrosnje dok je u sleep modu.

Pre dva vikenda se zadesilo da laptop nisam izvadio iz torbe (zamislite, nista nije puklo niti je bilo problema sa sajtovima 😀).
Skontam da je za 2 dana otislo oko 10% baterije, sto mi je u neku ruku bilo mnogo a laptop nije nista radio.
Medjutim, skontam sta je sve bilo otvoreno od aplikacija (chrome, docker sa par kontejnera, par alata) i reko ajde da testiram sl vikend ali da ugasim sve.
Dosao vikend, i prosao, opet se nije dirao laptop 2 dana, potrosio je oko 3% baterije za taj period.
Sto je super jer ne moram da razmisljam da mora da mi bude stalno ukljucen u struju.

Samo da napomenem da je opcija "wake for network access" bila podesena na Always...

Ovako sto se tice dnevnih aktivnosti i koriscenja baterije, sa novim update-om 26.2 su izgleda popravili problem pregrevanja i potrosnje baterije, pa mi sada drzi izmedju 12-14h aktivnog koriscenja, bez gledanja yt videa. Posto Chrome primarno koristim zbog posla, i posto on ispadne da najvise trosi struje, gledam da smanjim sto vise da mogu da produzim trajanje baterije.

Dosao vikend, i prosao, opet se nije dirao laptop 2 dana, potrosio je oko 3% baterije za taj period.
Sto je super jer ne moram da razmisljam da mora da mi bude stalno ukljucen u struju.
Oprezno sa ovim, jer moze da se desi da potrosi celu bateriju za nekoliko dana ako je samo u sleep modu. Ako znas da neces koristiti laptop najmanje 2-3 dana, savetujem da ga ipak iskljucis. 9 od 10 puta se to nece desiti ali hoce kada ti najvise treba, a nije dobro ni za zdravlje baterije.

Oprezno sa ovim, jer moze da se desi da potrosi celu bateriju za nekoliko dana ako je samo u sleep modu. Ako znas da neces koristiti laptop najmanje 2-3 dana, savetujem da ga ipak iskljucis. 9 od 10 puta se to nece desiti ali hoce kada ti najvise treba, a nije dobro ni za zdravlje baterije.

Više puta mi se desilo, i nemam pojma zašto. Niti mogu sa sigurnošću da tvrdim kad je počelo da se dešava ali u prvih par meseci korišćenja, nije.

Edit: MBP M3P je u pitanju.

Kad budem znao da ga necu koristiti 3 dana, sigurno se gasi 😀
Fora je u tome sto se to ni na odmoru ne desi 😀

Više puta mi se desilo, i nemam pojma zašto. Niti mogu sa sigurnošću da tvrdim kad je počelo da se dešava ali u prvih par meseci korišćenja, nije.

Edit: MBP M3P je u pitanju.

Pazi, meni se desilo da mi je tih 10% skinuo a da je sve od aplikacija bilo upaljeno... Plus na sve to sa Tahoe update-om i onim sto je bilo problema oko odredjenih electron aplikacija da izazivaju lag i preveliko trosenje baterije uz zagrevanje...

Iz svega sto sam u ovih godinu i nesto dana iskusio sa Apple-om, shvatio sam da jedino sta se ne sme raditi jeste update novog sistema, barem ne prvih 4-5 meseci 😀

Najverovatnije najava za novi MBP sa M5 Pro, entry level MB sa A18 Pro čipom, M5 Macbook Air, iPhone 17e, displej 😃

1771253762224.png

Interesantno je mesto gde se održava i satnica koja je drugačija od klasičnog Apple Eventa. TAkođe boje na logou, svetlo zelena, plava i žuta sugerišu možda na boje za najjeftiniji MB, iako su pisali da i roze dolazi u obzir.

Poslednja izmena:
Gledam po netu i ne mogu da nadjem nesto sto bi mi odg. Ima hiljadu modela i razlicitih cipova. Koliko sam shvatio m5 je najnoviji i najbolji?
Nisam u toku uopste sa mekovima, ali hteo bih da uzmem neki laptop za photoshop na putu. Bitno bi mi bilo da performanse budu identicne ili bolje od desktopa sto imam:
r7 3700x, 1660 6gb, 32 gb, 512. Nemam neki ogranicen budzet, ali opet ne zelim da uzmem najjaci model, posto mi nece biti main pc svakako.

Gledam po netu i ne mogu da nadjem nesto sto bi mi odg. Ima hiljadu modela i razlicitih cipova. Koliko sam shvatio m5 je najnoviji i najbolji?
Nisam u toku uopste sa mekovima, ali hteo bih da uzmem neki laptop za photoshop na putu. Bitno bi mi bilo da performanse budu identicne ili bolje od desktopa sto imam:
r7 3700x, 1660 6gb, 32 gb, 512. Nemam neki ogranicen budzet, ali opet ne zelim da uzmem najjaci model, posto mi nece biti main pc svakako.

M5 je trenutno dostupan samo kao običan entry-level SoC model. Uskoro izlazi M5 Pro i M5 Max za MacBook.
Trenutno su brži M4 Pro i M4 Max od tog običnog M5.

Sweetspot će biti MacBook M5 Pro.

Photoshop trazi jak single core procesor, tako da cak i M1 moze sa zameni taj Ryzen obzirom sa je M1 u single core brzi 35 do 50% u testovima.

Uzmes osnovni MBP 14" M5 16/512 za 1500e i to je to, eventualno sa 24/32Gb rama ako radis bas sa velikim fajlovima/milion layer-a. M5pro sto se procesora tice bice samo sa vise jezgara, nije toliko bitno.

Ako hoces nesto bas jeftino, polovno, radice dobro. I kompaktni su bas. (mada za PS bolje malo veci erkan mozda)
MBA/MBP 13" M1 16/512 za nekih 500e je odlican.

Poslednja izmena:
Najverovatnije najava za novi MBP sa M5 Pro, entry level MB sa A18 Pro čipom, M5 Macbook Air, iPhone 17e, displej 😃

Pogledajte prilog 528461

Interesantno je mesto gde se održava i satnica koja je drugačija od klasičnog Apple Eventa. TAkođe boje na logou, svetlo zelena, plava i žuta sugerišu možda na boje za najjeftiniji MB, iako su pisali da i roze dolazi u obzir.
Mene živo zanima jel nas ove godine očekuje zaista kompletno redizajnirana M6 serija sa OLED ekranom? Malo mi bezveze da izbace dva modela u jednoj godini, mislim ko će im onda uzimati M5, ako za pola godine izađe redizajnirani M6.

Malo mi bezveze da izbace dva modela u jednoj godini, mislim ko će im onda uzimati M5, ako za pola godine izađe redizajnirani M6.
To je uvek onaj fazon, daj da sacekam jos 2 meseca, izlazi novi _________ (dodaj telefon, laptop, tablet itd)... Sve ima svog kupca, neko bas hoce M5 i iz nekog razloga nece OLED, a neko bas zbog toga ceka M6...

Po meni, sasvim solidno ce raditi i M3 i M4 za PS i ostalo, bez da previse da novca...
Nema potrebe da ide za poslednjom generacijom kada svi ovi laptopovi mogu da traju min 10 godina (osim ako ga ne ispustis 😀)

Treba mi novi laptop za posao mahom to je Quality assurance ( ukljucujuci i automation)
Nisam uopste bio u toku, tek sam poceo da pratim od pre par dana, pa sam mislio da uzmem sa M5 cipom. Moze li preporuka?

Hvala

Treba mi novi laptop za posao mahom to je Quality assurance ( ukljucujuci i automation)
Nisam uopste bio u toku, tek sam poceo da pratim od pre par dana, pa sam mislio da uzmem sa M5 cipom. Moze li preporuka?

Hvala
Kolega sa posla tera QA sa M1 base modelom bez ikakvih problema... Sve zavisi da li ce ti ikad trebati za nesto kompleksnije, uvek mozes uzeti noviji model...

Kolega sa posla tera QA sa M1 base modelom bez ikakvih problema... Sve zavisi da li ce ti ikad trebati za nesto kompleksnije, uvek mozes uzeti noviji model...
Kad vec uzimam , mislio sam noviji ..da l 16/256 ili 24/1tb ili 32/512, da bude donekle future proof

Počinju, za MBP, od 16/512 i takav će ti raditi posao godinama, a ako možeš iz US da ga nađeš, gde su na čestim popustima, onda juri 24 giga. Sačekaj koji dan da predstave nove MBP sa M5 Pro čipom i inda gledaj izbor i cene 😃

Počinju, za MBP, od 16/512 i takav će ti raditi posao godinama, a ako možeš iz US da ga nađeš, gde su na čestim popustima, onda juri 24 giga. Sačekaj koji dan da predstave nove MBP sa M5 Pro čipom i inda gledaj izbor i cene 😃
Ma krece mi neka onuka pa sam mislio da to resim sto pre. Stigao mi je iph17 pro iz usa al ne uzeh i macbook pro. Jos sam mogao sad u Uae , ali vratih se u Srb bez. Koliko vidim nisu toliko prevelike razlike (150 mozda)
A 512gb je dosta? Na iph imam 1 tb😅

Ma krece mi neka onuka pa sam mislio da to resim sto pre. Stigao mi je iph17 pro iz usa al ne uzeh i macbook pro. Jos sam mogao sad u Uae , ali vratih se u Srb bez. Koliko vidim nisu toliko prevelike razlike (150 mozda)
U zavisnosti sta volis da pakujes u njega, ni 10tb ti nece biti dovoljno 😀
Kupis 512gb, i kupis T9 samsung 1tb eksterni hard i imas za kafanu jos... 🙂 Uz njega ti ide i kabl, ne razmisljas uopste o prostoru...

Osim ako ne fotkas stalno, ili snimas sve i svasta, onda ti treba jos vise prostora, ali svakako eksterni...

Pogledao casom na KP. ima ponesto. Mozda 100e gore neki dobar primerak. Ali tu negde. A USA, Azija, ti stari M1 su bas jeftini i dobra je ponuda, i mozes jak SSD 1-2TB za slicnu cenu.

Ako koristiš na njemu i neku virtualnu mašinu, 256 ti sigurno neće biti dovoljno...

Ako koristiš na njemu i neku virtualnu mašinu, 256 ti sigurno neće biti dovoljno...
Da min je 512. Mislim da ni nema manje za m5

Vidim imam gigatron popust od 10% na sve od ponedeljka ali i sa tim su jace cene od kp
Najblizi sam 14” mb pro 24/512 ili 1tb. Valjda je dosta to Ram-a

Da min je 512. Mislim da ni nema manje za m5

Vidim imam gigatron popust od 10% na sve od ponedeljka ali i sa tim su jace cene od kp
Najblizi sam 14” mb pro 24/512 ili 1tb. Valjda je dosta to Ram-a

Dosta je RAM-a, ali izlazi za nedelju dana MacBook Pro M5 Pro. Jace su cene na Gigatron-u, ali je i garancija 2 godine. Pa izvagaj.

Dosta je RAM-a, ali izlazi za nedelju dana MacBook Pro M5 Pro. Jace su cene na Gigatron-u, ali je i garancija 2 godine. Pa izvagaj.
Da video sam , nece pre 7-8 marta ,a bice skuplji , ali dosta mi je nadam se M5.

Daj u PM neki sajt iz USA ili Azije da salju u EU? da proverim
To ne vredi, carina, porez, slanje. Ja sam ovako uzeo dok sam bio tamo. Uglavnom Facebook Market sam koristio, mozes ukucati neko mesto sa Tajlanda (Koh samui, Bangkok, Phuket, pa videti cene, uglavnom su i prodavnice tamo u oglasima). Ja sam uzeo MBP 13" M1 16/2TB sa AC+, dosta jefitno pre 2god, jos mi je ok. Svega ima u ponudi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno