Šta je novo?

Ugradna rerna obara fid sklopku

• Začetnik teme Začetnik teme HDMI
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

HDMI

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2016
Poena
295
Pozdrav svima.
Imam problem sa fidovom sklopkom.
Montirao sam pre tri meseca novu ugradnu monofaznu rernu,a par meseci pre toga i fidovu sklopku.Rerna je normalno radila odmah po instalaciji u novembru i januaru.
Juče upalim rernu i fidovka mi izbaci.
Isključim bukvalno sve potrošače,ostane samo rerna i opet izbaci.Priključena je uvek bila na isti šuko utikač,nisam ništa menjao,niti čačkao taj utikač,pre rerne na tom utikaču je unazad 10 godina sve radilo bez fidovke.Tu imam dva šuko utikača jedan do drugog vezani na isti osigurač,i obara na oba.
Povezao sam je na drugi šuko utikač,koji je vezan za drugi osigurač i rerna radi bez problema.
Na tom šuko utikaču gde obara fidovka povezao sam konvektorsku grejalicu od 1.5kw i ona radi normalno.
Moja sumnja pada na vlagu, jer je jedino taj šuko utikač na spoljnjem zidu,koji je hladan.Malo je verovatno da je problem na obe šuko utičnice u smislu žica,i čudno je da vlaga smeta rerni a grejalici ne smeta.
To me navodi na drugi zaključak da je mozda problem u oslabljenom osiguraču,jer je rerna duplo jači potrošač od grejalice.
Kako ovo proveriti ili rešiti,ili šta još može biti problem?

Poslednja izmena:
Probaj rernu na drugoj utičnici, ako i dalje izbacuje FID, svakako je do rerne. Ne može biti do osigurača.

Rerna obično ima više grejača (gornji, donji). Možda je otišao neki od grejača (probija). Probaj da uključiš neki mod gde je samo gornji, pa samo donji. Da detektuješ koji je.
Moraćeš električara. FID detektuje da struja negde curi (verovatno u uzemljenje). Nemoj da koristiš rernu dok ti ne pogleda neko stručan.
Ako je grejač, spremi pare da se menja.

Na drugoj utičnici ,isto pod fidovom sklopkom rerna radi normalno.
Rerna je nova,kupljena u novembru 2025-te.
Probao sam i sa drugim modom grejanja rerne,i sa smanjenom temperaturom,fid obara,na drugoj šuko utičnici sve radi,ispečena pica 🙂 .
Za početak,majstor će danas izvaditi šuko utikače da vidimo šta tu ima,i mozda će zameniti automatski osigurač za to problematično šuko mesto.
Majstor je generalno za tehničko odrzavanje zgrade,zna sve ,ali nije ekspert za struju,zato mi je potrebno i vaše mišljenje.
Mislim da sam rernu isključio kao problem ,u smislu da ne zovem ovlašćeni Gorenje servis.

Prevideo sam da si probao na drugoj utičnici
Povezao sam je na drugi šuko utikač,koji je vezan za drugi osigurač i rerna radi bez problema.

Meni je slično pravilo problem kada se nula nešto opustila u samoj utičnici. Nije imala dobar kontakt. Samo je trebalo da se stegne i sve je radilo posle toga.

Slikaću je malo kasnije da vidim koja je.

FID је у принципу прости и поуздан уређај, са термичким потрошачима не би требало да реагује кад нема квара. Ја бих прво проверио да ли рерна има квар.

Najverovatnije je probio grejač na masu (uzemljenje) blizu svog kraja. Kad je na tom kraju neutralni vod sve radi. Okreni utikač u konektoru i vidi šta se dešava.

Fidovka

Prilozi

• 20260218_181553.jpg
    20260218_181553.jpg
    174.4 KB · Pregleda: 120
Prvo moras da znas sta FID radi da bi mogao da krenes u detekciju. To vazi i za ostale koji pokusavaju da pomognu, a nisu sigurni.
FID je diferencijalna sklopka i ona "meri" struju koja ulazi kroz fazu i struj koja izlazi kroz nulu. Ako je nepoklapanje vece od predvidjene struje, fid izbacuje.
Gde ide ova struja koja pravi razliku? Najveci strah je da ide kroz coveka. Moze se desiti da ide kroz uzemljenje, ali to je jako retko za kuhinjski uredjaj i pre svega se desava na kupatilskom uredjaju poput bojlera. Grejac je jedna dugacka zica koja je namotana i njegovo crkavanje je obican prekid te zice.
Kupatilski grejaci su oni koji se rascvetaju pa voda pravi spoj izmedju pukotine i mase bojlera ili, kroz tok vode, coveka.
Kod grejaca rerni, uglavnom samo crkne. Cak i ako se rasveta, morao bi da kreira spoj do drugog metalnog dela rerne, sto se opet retko desava.

Da li si siguran da su obe fid sklopke za istu struju?
Ako hoces da probas vece potrosace na toj problematicnoj uticnici, uvek imas fen i usisivac koji su po 2-2.5kw. Ali oni nemaju utikace sa uzemljenjem. Mozda je to i bolje za testiranje jer ces tako saznati da je problem u uticnici.

500ma je bas dosta.
Ljudi cesto stave najmanju 30ma jer je tako bezbednije, ali zanemare da je greska normalna stvar i onda FID stalno iskace jer se te minijaturne razlke sabiraju po uredjajima.
U tvom slucaju 500ma za glavnu je sasvim ok i ne bi trebalo da je stvar greske vec je stvarno nesto neispravno.

Takodje, skoro sigurno da nije do osiguraca jer on provodi samo fazu. Nema gde da unese curenje.

Poslednja izmena:
Da, znam koliko je 2kW. Problem je sto odavno nemas kucni usisivac koji prelazi 1kW, osim ako ne koristis neki praistorijski, dok fen kada vec predje 1.5kW przi sive celije ali da, ima ih preko 2kW, pogotovo pro varijante su jake.
Enivej...

Moja sumnja pada na vlagu
Vlaga nema veze sa ovim. Da je vlaga problem, izbacivalo bi ti na sve zivo (i mrtvo).

Probao sam i sa drugim modom grejanja rerne,i sa smanjenom temperaturom,fid obara
Rerna radi na max on ili off, smanjena temp ne igra nikakvu ulogu, cisto da bude jasno.

Ti ovde imas 2 moguca problema, pod uslovom da su instalacije u redu i za oba ti treba strucan elektricar.

Prvi slucaj ti je oslabljena fidovka (mehanizam ili zamor materijala) koju svakako moras da menjas jer je 500mA previse, posto je ta struja (iako na momenat) itekako sposobna da ubije osobe sa slabijim srcem. Strucan elektricar ce ti reci koja fidovka je najbolja za tvoj scenario kada vidi instalacije i koji potrosaci idu na iste.

Drugi slucaj na osnovu tvog izlaganja je da imas "indukcijsko curenje" u rerni.
Javlja se usled ugradjivanja krs komponenata, loseg dizajna, los kvalitet grejaca, naprsnuti grejaci itd... Strucan elektricar ce to vrlo lako i brzo proveriti sa odgovarajucom alatom.

Meni je tako krenula da izbacuje sklopka na rerni, to se desilo nekih 5-6 puta (sto sam kasnije saznao od familije) i onda je zveknuo donji grejac koji je bukvalno eksplodirao - citaj rastopio se i rascvetao toliko da je unistio termo izolaciju i morao sam novu rernu da kupim.

Soba u kojoj je rerna ima čeriri zida,samo je jedan spoljni i na tom zidu je problematični šuko utikač, i na tom zidu zna da se pojavi vlaga,usled velike razlike u temperaturi,spolja ide -10 i niže.
-Fidovka je nova,montirana avgust 2025.
-Rerna je nova,kupljena novembar 2025.

Ako je rerna neispravna zašto radi na drugom šuko utikaču koji je isto na fidovki?

Večeras skidam šuko utikač da vidim u kakvom je stanju.

A što ne zoveš servis da provere rernu kad je već u garanciji, čisto da to eliminišeš kao problem.

@TwistedMind je sve objasnio samo bih dodao da Fid može da reaguje na splet različitih pojava u ovom slučaju kao što je napukla cev grejača i kondenzacija u nekom momentu ili npr Gorenje u nekim modelima i dalje stavlja otvorene grejače pa se prilikom ribanja rerne vlaga provuče kroz spojeve i pokvasi grejač

Rerna radi na drugoj šuko utičnici,znači da je rerna ispravna.
Stan se koristi samo povremeno,grejanje samo kada ima nekoga,odnosno postoji delimičan problem vlage zbog velike razlike u temperaturi,pošto je stan na planini.Moguće je da je ta utičnica bila
problematična godinama unazad,a da je problem otkriven ugradnjom fidovke.
Večeras menjam šuko utičnicu,idem jedno po jedno.

Poslednja izmena:
Ili da ti je neispravno uzemljenje u toj drugoj uticnici. Ili da ti ta druga uticnica nije povezana na fid uopste iz ko zna kog razloga.

Imam problem sa fidovom sklopkom.
Najverovatnije imas problem sa svim ostalim osim sa fidovom sklopkom 🙂

U kojim uslovima obara? Samo prikljucena u struju, a grejaci i termostat iskljuceni (problem sa napajanjem za elektroniku) ili u trenutku kad treba da ukljuci odredjeni grejac? Koji grejac? Gornji, donji, zadnji na ventilatoru?

Ovo samo da ti pomogne u dijagnostici, a ne sta da radis. Jedino sto savetujem je zovi nekoga ko razume sta je problem. Ne daju se na forumu saveti kako resiti problem koji moze da ubije nekoga ili izazove pozar.

Covek je lepo napisao:

Rerna radi na drugom utikacu a vi navalili na nju kao da vam je smrtni neprijatelj. Znaci da nije ni sklopka u pitanju, nego taj jedan suko utikac.

Zovi elektricara nek to proveri, nisu ovo teme za forume, mozes nastradati.
Licno ne diram nista oko 220V u stanu, postoje ljudi kojima je to struka.

Ово уопште не мора да значи, можда уземљење није добро повезано на тој утичници, или на оној првој. Нагађање не води ничему, треба установити где је квар, или још горе кварови, и решити га/их.

Zamenio sam utičnicu i rerna radi kako valja.Naravno da fidovka nije problem kako veli Peca 89,nego je ona otkrila problem.
Rasturio sam tu utičnicu,nemam lupu,ali sam napravio sliku,kao da ima neke prljavstine kada se slika uveliča tamo gde ulazi viljuška.Hvala svima na pomoći.

Prilozi

• 20260220_000622.jpg
    20260220_000622.jpg
    134.2 KB · Pregleda: 82
Odlicno, prosao si najbolje sto si mogao.

Zamenio sam utičnicu i rerna radi kako valja.Naravno da fidovka nije problem kako veli Peca 89,nego je ona otkrila problem.
Rasturio sam tu utičnicu,nemam lupu,ali sam napravio sliku,kao da ima neke prljavstine kada se slika uveliča tamo gde ulazi viljuška.Hvala svima na pomoći.

Ja sam vidjao da paučina + vlaga u šuko uticnici obaraju osigurac 16A. Tako i ti si sam pogodio uzrok problema 🙂

Ako je vlaga,oboriće fidovku opet.U tom slučaju staviću ili nadzidnu utičnicu,ili ću vući kabl od šuko utikača koji nije na spoljnom zidu.Imam termo i hidro smart senzore,ali ne mogu da ih okačim na hotelski guest wi-fi,da nadzirem situaciju kada nisam tu,i kada se ne greje.Jedino da da stavim neki 4g ruter,nema druge.

Nazad
Vrh Dno