Šta je novo?

Prečišćivač vode za piće

• Začetnik teme Začetnik teme valdy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I ja se razmišljam između ova dva, šta ste odličili?
Što sam više čitao na uopšte ovu temu više nisam znao, znam kakvu Indijanci piju vodu, ali kakav sistem sebi da stavim ne znam. Reversna osmoza se neki kunu da ne valja, neki se kunu da ne valja da piješ destilovanu vodu, zato sam isto bacio pogled na Voden, a on opet ima kamenac.
Nisam pametan više.
Da li neko zna za alternativu za kristal eko ili undercover uts, niko ih nema na stanju?

To je i moja neka logika, ali rekoh čisto da pitam.
Ako pitaš za kafe aparat, sta tu može posebno da ne valja?? Ja imam vec 3ci. Pošto inace sipam vodu iz bokala, tj sad iz filtera, onda ne vidim da nesto doprinosi, ali neka ga.
Vec običan bokal iz pepco meni jako smanjuje kamenac u aparatima, tako da verujem da se isplati.

Da li zaista sumnjate da se SVI filteri prave u kini i da se neko posebno trudi da su filteri koje kupite od vodena, zeptera nesto bolji od ovih na aliex? Druga stvar dal se isplati (za kafu se isplati, za ovaj moj filter za vodu razlika je 1000 din na ceo paket, a postoji šansa da omasim nesto).

Pozdrav, jel moze preporuka za neki filter bokal? Cesmovaca puna kamenca pa mi treba prvenstveno za to

@Scorch
Već par godina Barrier bokali (prešli sa Aquaphor-a) jer imaju Hardness filtere za tvrdu vodu koji mogu da prečiste 350 lit vode i odlično rade posao. Nema kamenca u ketlerima.

Imam RO-70s, zanima me koliko cesto trebaju filteri da se menjaju? Mislim da je pisalo negde oko 6 meseci membrana treba da se menja ali nisam siguran, ne mogu sad tu informaciju da nadjem.

Filteri na 6-8 meseci. Membrana se menja kada se "začepi" (ne daje dovoljno vode) ili "probije" (provodljivost bude velika). Post ugljeni se menja kada i membrana. A ako ima remineralizator, on na godinu dana.

Stigao mi je akvafor smile i A5H filteri bukvalno dan pre toga. Nisam kupio taj, ali a5h preporucujem

I kakvi su utisci, ima li promena u ukusu vode ?
Ima promene, mozda nije za svakoga ali nakon filtriranja voda ima blagi ukus izvetrele gazirane vode. Nakon 50-100 litara taj ukus se izgubi. Svejedno, miris i ukus ne moze da se poredi sa smradom cesmovace

Obisao ruski svetofor i nadjem akvafor time bokal za 675 i maxfor+ 4 filtera za 900
Dobitna kombinacija. Ja sam kupio 8 filtera, menjam na 3 meseca i miran 2 godine. BTW stavite prazan filter i filter koji menjate na vagu da vidite razliku. Kod mene je bila nekih 30g... Eto kakva nam je voda.

Koristi li ko Aqua Filter, model sa pumpom?
Cepter mi pored tog kompleta deluje kao igračka, a cene su tu negde...

Prilozi

• AquaFilter-6-1.jpg
    AquaFilter-6-1.jpg
    42 KB · Pregleda: 45
Imam dispenzer za vodu u sklopu frizidera i koju god vodu koristio iz balona, nakupi se dosta kamenca. Pijemo dosta vode, da kupujem prolom u flasi mi ispadne skupo. Pre bih ulozio u neki filter za cesmovacu (koja ponistava ono sto sam ucio u skoli da voda nema boju,miris i ukus). Ili neki filter na fazon bokala da precisti npr vodu iz lidla pa da sipam u dispenzer u frizideru?

Prolom isto ima kamenca. Vlasina i Rosa su ti jedini, pričali smo već o tome, pogledaj odnos minerala na samom pakovanju, i onda uporedi s ostalima, Vlasina ima baš nizak TDS

Ne postoji voda za piće bez suvog ostatka - kamenac.
Voda bez suvog ostatka je demineralizovana voda (ne destilovana) i ona se ne pije.
Kamenac sam po sebi nije problem, ali jeste u sadejstvu sa bakterijama i ostacima hrane u ustima, jer se stvara plak na desnima.
Pesak i kamenje u bubrezima nije primarno posladica uzimanja "tvrde" vode, već posledica nekog metaboličkog poremećaja i nedovoljnog unosa tečnosti. Kamenac iz vode može da doprinese rastu kamena, ali je to zanemarljivo.
Benefit Prolom vode je pH, jer je praktično jedina alkalna voda sa tako visokim pH kod nas i kao takva je blagotvorna za svakoga, u umerenim količinama, a za one sa "kiselim" peskom i kamenjem u bubrezima i kao terapija. Ko ima "alkalni" kamen ne bi trebao da je pije (tvz. cistinski kamenčići).
Pošto mi je ovo u neku ruku struka, a sad videh temu, mogu i opširnije o prečiščavanju vode, reverznoj osmozi i sl.
Najbitnije od svega je da se u toku dana unese adekvatna količina vode (ovo retko ko i uradi), a ona iznosi bar 2L VODE (ne tečnosti) na temperaturi na kojoj nema aktivnog i vidljivog znojenja i u situaciji kada se ne bavimo nekom fizičkom aktivnošću. Npr. leti na 40+ stepeni ove potrebe idu čak i do 5L dnevno.

Da dodam i nešto oko vode koju pijemo sa česme (ko pije) - tzv. česmovača.
BG česmovača je jedna od boljih česmovača koju ima neki glavni grad u svetu, što i nije samo po sebi neki veliki uspeh, ali jeste ispravna. Dakle, ISPRAVNA. Ne kvalitetna, već ispravna, bakteriološki i hemijski, dobro se kontroliše, a mi u BG-u imamo i sreću što sam grad leži na velikim rezervama vode odakle se ona crpe za preradu (npr. basen Makiš). Osnovni problem je distributivna mreža, jer voda kao takva iz postrojenja izlazi u perfektnom stanju, ali do potrošača stiže, zavisno od distributivne mreže (čitaj: stanje cevi) u ovakvom ili onakvom stanju. BG voda jeste "tvrda" (ima i "tvrđih" u Srbiji) i to ne treba da vas brine, ali problem su cevi. Ono što mogu da preporučim i što bi u principu svako trebao da ima je filter sa aktivnim ugljem (aktivni ugalj preporučujem svakom za unos na dnevnom nivou - tbl.). koji mehanički pokupi ono što voda pokupi u cevima. I to je to, generalno ne treba više. Menjati mineralni sastav vode nije preporučljivo, jer postoje mikroelementi i elementi u tragovima koji se nalaze u vodi, neophodni su nam i ne unose se drugačije, samo vodom (zato se i ne pije demineralizovana voda, a ni destilovana).

Poslednja izmena:
Kako vam se čini Kremanska voda?

Vauuu...pH 9,2...nisam nikad čuo za ovu vodu, izvinjavam se za dezinformaciju da je Prolom sa najvećim pH, jer ova ima još veći.
Ovako visoko alkalna voda se nikako ne pije samo ona kao takva, čak ni kao terapija.
Ali svakako da ima niz benefita alkalne vode u odnosu na ove ostale koje su manje više sa kiselim pH.

A šta su potencijalni problemi ako se pije većinski ili isključivo Prolom voda tokom nekog dužeg perioda? Ja sam tu informaciju čuo na nekoliko mesta ali niko nije umeo da objasni zašto tačno to nije dobro nego eto tako, ne valja, a online takođe nisam našao nikakve potencijalne probleme za vodu koja ima pH između 7 i 9...

Voda bez suvog ostatka je demineralizovana voda (ne destilovana) i ona se ne pije.
Kamenac sam po sebi nije problem, ali jeste u sadejstvu sa bakterijama i ostacima hrane u ustima, jer se stvara plak na desnima.
Pesak i kamenje u bubrezima nije primarno posladica uzimanja "tvrde" vode, već posledica nekog metaboličkog poremećaja i nedovoljnog unosa tečnosti. Kamenac iz vode može da doprinese rastu kamena, ali je to zanemarljivo.
Benefit Prolom vode je pH, jer je praktično jedina alkalna voda sa tako visokim pH kod nas i kao takva je blagotvorna za svakoga, u umerenim količinama, a za one sa "kiselim" peskom i kamenjem u bubrezima i kao terapija. Ko ima "alkalni" kamen ne bi trebao da je pije (tvz. cistinski kamenčići).
Pošto mi je ovo u neku ruku struka, a sad videh temu, mogu i opširnije o prečiščavanju vode, reverznoj osmozi i sl.
Najbitnije od svega je da se u toku dana unese adekvatna količina vode (ovo retko ko i uradi), a ona iznosi bar 2L VODE (ne tečnosti) na temperaturi na kojoj nema aktivnog i vidljivog znojenja i u situaciji kada se ne bavimo nekom fizičkom aktivnošću. Npr. leti na 40+ stepeni ove potrebe idu čak i do 5L dnevno.

BG česmovača je jedna od boljih česmovača koju ima neki glavni grad u svetu, što i nije samo po sebi neki veliki uspeh, ali jeste ispravna. Dakle, ISPRAVNA. Ne kvalitetna, već ispravna, bakteriološki i hemijski, dobro se kontroliše, a mi u BG-u imamo i sreću što sam grad leži na velikim rezervama vode odakle se ona crpe za preradu (npr. basen Makiš). Osnovni problem je distributivna mreža, jer voda kao takva iz postrojenja izlazi u perfektnom stanju, ali do potrošača stiže, zavisno od distributivne mreže (čitaj: stanje cevi) u ovakvom ili onakvom stanju. BG voda jeste "tvrda" (ima i "tvrđih" u Srbiji) i to ne treba da vas brine, ali problem su cevi. Ono što mogu da preporučim i što bi u principu svako trebao da ima je filter sa aktivnim ugljem (aktivni ugalj preporučujem svakom za unos na dnevnom nivou - tbl.). koji mehanički pokupi ono što voda pokupi u cevima. I to je to, generalno ne treba više. Menjati mineralni sastav vode nije preporučljivo, jer postoje mikroelementi i elementi u tragovima koji se nalaze u vodi, neophodni su nam i ne unose se drugačije, samo vodom (zato se i ne pije demineralizovana voda, a ni destilovana).
Kako ti se ovo čini?
Izgleda mi da filtrira samo mehanički, ne petlja se oko hemije

Vec duze vreme gledam da uzmem neki filter za vodu u stanu na nbg... Lomim se izmedju onih 3-komponentnih i reversne osmoze... Za RO se prica ili da je super lii da nije dobra uopste za zdravlje...
Ako sam te dobro razumeo, kazes da RO nije sjajna jer menja mineralni sastav vode - demineralizuje je pa je ponovo mineralizuje?

Mozda bolje da pogledas odavde nesto...

I te sam gledao, ove ispod sudopere...

Vec duze vreme gledam da uzmem neki filter za vodu u stanu na nbg... Lomim se izmedju onih 3-komponentnih i reversne osmoze... Za RO se prica ili da je super lii da nije dobra uopste za zdravlje...
Ako sam te dobro razumeo, kazes da RO nije sjajna jer menja mineralni sastav vode - demineralizuje je pa je ponovo mineralizuje?
Da.
Suština je u tome da se sa vodom tako nešto ne radi, osim kad se koristi u biohemijskoj laboratoriji za rad aparata na kojima se rade analize iz krvi, tad mora da bude čista bez ikakvih tragova, da ne smeta u radu aparata (a i tada nije skroz oslobođena svega što postoji u vodi).
Nikada ne možeš da vodu koju si propustio kroz smole i uradio RO ponovo vratiš u identično stanje, samo približno. Takva voda nije štetna dogod se ne koristi samo i isključivo ona, jer to nije dobro po organizam.
Osnovi problem sa česmovačom nije u pogonu za preradu i u normalnom suvom ostatku, već u samoj mreži, jer ne znaš u kakvom je stanju i šta se sve pokupi usput. Ali piti samo i isključivo tako prerađenu isto nije zdravo.

A šta su potencijalni problemi ako se pije većinski ili isključivo Prolom voda tokom nekog dužeg perioda? Ja sam tu informaciju čuo na nekoliko mesta ali niko nije umeo da objasni zašto tačno to nije dobro nego eto tako, ne valja, a online takođe nisam našao nikakve potencijalne probleme za vodu koja ima pH između 7 i 9...
Jedan od problema kada se unosi isključivo alkalna voda je to što se menja pH urina od kiselog ka alkalnom, a smanjenje kiselosti urina pogoduje razvoju bakterija.
Drugi mogući problem je što se u želucu podiže pH, pa kod nekoga ko nema višak kiseline može da napravi problem u varenju proteina, jer je za normalno varenje neophodan enzim pepsin, koji se stvara iz neaktivnog obilika pepsinogena u kiseloj sredini, na određenom pH.
Eto, ova dva su mi pala na pamet ovako bez ufubljivanja i prisećanja fiziologije.

Kako ti se ovo čini?
Izgleda mi da filtrira samo mehanički, ne petlja se oko hemije
Da, ono što piše je da se voda mehanički čisti i da joj se ne menja sastav, što je meni uvek plus u odnosu na RO.
Poenta je da voda koja nama treba nije hemijski samo H2O, već je više smeša u kojoj preovlađuju molekuli vode, ali se nalaze isto tako i katjoni, anjoni i neutralni (nereaktivni) molekuli - tzv. makroelementi (npr. natrijum, kalijum, mangan, magnezijum,…), ali i tzv. elementi u tragovima (gvožđe, kobalt, bakar, cink, selen,..). Ovi koje sam napisao su neophodni za naš organizam, ali u tačno definisanoj količini koja se dnevno unosi. Postoje i oni koji su štetni (olovo, živa, arsen, zlato,..) i ne treba da se unose. Sastav vode je kompleksan i mora se voditi računa šta se izvlači iz nje prečiščavanjem, a šta mora da ostane.
Kvalitetna voda je najvažnija za život i očuvanje zdravlja.

Moja generalna preporuka je aktivni ugalj i ništa više.
Svako dalje petljanje sa hemijom vode nosi određene benefite, ali i rizike, pri čemu, a ovo je moj lični stav, benefito ne prevazilaze rizike.
Postoji u našem telu nešto što se zove mikrobiom i esencijalno je za naš život - skup svih mikroorganizama koji žive u nama. Oni nas čuvaju i omogućavaju nam da budemo zdravi. Žive između ostalog i u crevima i njihov normalan balans je (sastav i broj) od ključne je važnosti za nas.
Unosom neodgovarajuće vode može da se poremeti i onda nastaju problemi po naše zdravlje.

Da.
Suština je u tome da se sa vodom tako nešto ne radi, osim kad se koristi u biohemijskoj laboratoriji za rad aparata na kojima se rade analize iz krvi, tad mora da bude čista bez ikakvih tragova, da ne smeta u radu aparata (a i tada nije skroz oslobođena svega što postoji u vodi).
Nikada ne možeš da vodu koju si propustio kroz smole i uradio RO ponovo vratiš u identično stanje, samo približno. Takva voda nije štetna dogod se ne koristi samo i isključivo ona, jer to nije dobro po organizam.
Osnovi problem sa česmovačom nije u pogonu za preradu i u normalnom suvom ostatku, već u samoj mreži, jer ne znaš u kakvom je stanju i šta se sve pokupi usput. Ali piti samo i isključivo tako prerađenu isto nije zdravo.
Pa, znaci onda najbolje uzeti onu varijantu filtera ispod sudopere bez RO...

Nazad
Vrh Dno