Šta je novo?

Grejanje na pelet

ja mojima ne mogu da objasnim da drze klime bar nocu , imaju po jednu u prizemlju i spratu , one bergam invertere 12ce ali ne slusaju

Radanović pelet u fabrici košta 370 € za A1 i 405 za A1 bez prevoza , traže 100€ avansa i čeka se do 2 nedelje na isporuku.

Radanović pelet u fabrici košta 370 € za A2 i 405 za A1 bez prevoza , traže 100€ avansa i čeka se do 2 nedelje na isporuku

Ljudi treba mi jedan savet. Planiram da ugradim kotao na pelet, a u buducnosti mozda jos jedan na drva. Majstor koji treba da mi renovira podrum, buducu kotlarnicu, kaze da je praksa da se na mestu gde je predvidjeno da bude kotao radi betonska stopa, zbog tezine kotla. Da li me zavlaci ili se to stvarno radi? Ja iskreno prvi put cujem, niko ko ima kotao mi nije to pomenuo.

Meni bukvalno stoji na terasi donjoj, koja je zatvorena i sada je kotlarnica. Naravno, nek stavi malo armature, ali msm da se to podrazumeva.

Zamisli skenja tim ljudima ako za koju godinu skontaju da su mogli skinuti tonu-dvije potrošnje, da su samo drzali klimu koju već imaju u dnevnoj stalno upaljenu da potrosi nesto sitno mjesečno?
ja imam celu kucu pokrivenu klimama.
uvece da gasim pelet, da rade klime? a preko dana pelet?

Ako imsš nižu tarifu da, u tom periodu klime nek rade i tako ćeš dosta uštedeti pelet a prati potrošnju da ne pređeš u crvenu zonu.

ja imam celu kucu pokrivenu klimama.
uvece da gasim pelet, da rade klime? a preko dana pelet?
Prvo odredi prioritetne zone - nema smisla da spavace grijes/dogrijavas klimom, ako se i inace samo malo navece dogriju pred koristenje.
Na tvom mjestu, fokusirao bih se na dnevnu + neku prostoriju koju mnogo koristite.
Poenta je da maksimalno smanjis "prazan hod" kotla i da smanjiš "pikove" potrošnje, ako imate period od 8 do 14 ili 16 kad nema nikoga kod kuće, da se ne pali kotao već da klime održavaju već postignutu temperaturu, ili malo nižu. Isto nije loše ni za noćni period, mnogima noću temperatura padne i 4-5 stepeni u odnosu na dnevnu, a to je skupo za nadoknaditi, u suštini, to nadoknađuješ ogromnom potrošnjom od 6 do 8 ujutru, a onda odete na posao pa se opet ishlađuje mnogo sistem, ili se održava toplo u prostorijama u kojima nikog nema. Te periode ti je daleko jefitnije pokrivati klimama.

Ja ne znam kako vama odgovara da vam pada temperatura bilo kada pa i noću? Valjda suština dobrog grejanja je stalna temperatura bez oscilacija, ok je da padne pola stepena kad se luftira i to je to. Ok, ja jesam 99% vremena kući pa mi tako odgovara ali smanjivanjem pa posle pojačavanjem da se nadoknadi izgubljena energija će uvek više potrošiti od održavanja stalne temperature. Ok je ako nisi kući neko vreme, odeš na odmor 7-10 dana pa smanji ali ako si svaki dan tu onda nema puno smisla. Postoji neka mera komfora zbog koje ne vredi štedeti. Ja kad pročitam da neko gasi grejanje noću i da mu padne na 18-19C, to za mene nije grejanje.

Sve toplane u Srbiji greju od 06 do 22 casa, osim kada su niske temperature, ne vidim svrhu da tokom noci temperatura bude preko 18-19 stepeni, cak temperatura koja se preporucuje tokom spavanja je izmedju 16 i 19 stepeni.

Ja ne znam kako vama odgovara da vam pada temperatura bilo kada pa i noću? Valjda suština dobrog grejanja je stalna temperatura bez oscilacija, ok je da padne pola stepena kad se luftira i to je to. Ok, ja jesam 99% vremena kući pa mi tako odgovara ali smanjivanjem pa posle pojačavanjem da se nadoknadi izgubljena energija će uvek više potrošiti od održavanja stalne temperature. Ok je ako nisi kući neko vreme, odeš na odmor 7-10 dana pa smanji ali ako si svaki dan tu onda nema puno smisla. Postoji neka mera komfora zbog koje ne vredi štedeti. Ja kad pročitam da neko gasi grejanje noću i da mu padne na 18-19C, to za mene nije grejanje.
Nemoj da te čuju Švabe ili Norvežani 😂

Sve toplane u Srbiji greju od 06 do 22 casa, osim kada su niske temperature, ne vidim svrhu da tokom noci temperatura bude preko 18-19 stepeni, cak temperatura koja se preporucuje tokom spavanja je izmedju 16 i 19 stepeni.
Ništa od keksa u spavaćoj sobi ako moramo da se pokrivamo sa dva teška jorgana. Ovako na 23°C žena se sama razgaći 😁

Ja bi na keks cekao do maja/juna da grejem na ispod 23c hehe

To što je tako neko odredio ne znači da tako to treba. Drugo, to i može za zgrade i stanove gde je ukupna masa objekta velika pa svi zajedno manje izgube nego u kući na primer.
Ja se cele zime pokrivam sa tankim ćebetom, supruga sa debljim i time se pokrivamo sve do leta kada ona uzima moje ćebe a ja frotir, jorgan nismo godinama koristili od kako sam prešao na klime 100% vremena, dok se ložilo baš zbog tih oscilacija mi je pri ruci bio jorgan i frotir jer je pokojni otac stavio 35KW kotao na 115m2 pa to kad se zaluva ja sam imao i do 28C u kući.
Odosmo u off, izvinjenje.

Ovako sam i ja razmisljao, onda stavimo izolaciju, jedino mi ostala ploca tavanska i krov neizolovani. kod mene je od 25,5 prosecne temperatura temperatura na 22 minimum bez lozenja nocu. Kada smo na poslu a deca u vrtiv radi inverter, lozimo najkasnije do 22h onda opet inverter, meni jutros oko 4 bese frisko(***a na celavu glavu se gubi toplota) pa sam sa 22 pojacao na 24C klimu. Ja se pokrivam najtanjim cebetom spavam u majci i tankim pidzamama dole, zena spava sa decom pa se tamo ne zna ko se cime pokriva, deca uglavnom se otkrivaju, ona ih juri da pokriva leze na nju pa se medjusobno greju.
Kod mojih je drugacije em drugacija klima nego u gradu, hladnije noci, em kuca nije izolovana a zidana punom ciglom sa karatavanom, iako se pec pali 4 puta trosi 4dzaka peleta kazu nocu se ohladi, e sad opet oni navikli na 27C pa i 28 i onda i kada padne na 21-22 njima ladno posto je veca oscilacija temeprature.
Po meni 4 dzaka je mnogo velika potrosnja a imaju klimu koju nocu mogu da puste

Kolika je povrsina objekta kod tvojih roditelja? Kotao ili gorionik?

Kupio danas 15 dzaka Bioenergy pointa po 600 dinara po dzaku, sto izadje 40hiljada po toni. Nije losa cena u odnosu na to koliko kostaju neke home made varijante peleta 🙂

Brt I 40k je kriminal..

Jeste skupo, ali puno manje od 55-60 hiljada koliko prodaju.

Dobro je jedino što ukazuje na tendenciju pada (ako ukazuje). 🙄 No da ne ureknemo..... 🤞

pa i temperature uskoro preko 15c tako da...

Kupio danas 15 dzaka Bioenergy pointa po 600 dinara po dzaku, sto izadje 40hiljada po toni. Nije losa cena u odnosu na to koliko kostaju neke home made varijante peleta 🙂
Upravo se još danas grejem da jednom takvom varijantom. Brat mi proda 5 džakova po 600 din
U.Ž.A.S
Prašine koliko hoćeš, mekan, treba mi sat vremena da razvije 60°. Pepela kol'ko 'oćeš - još večeras, sutra vadim gorionik i idem na ugalj i drva.
Od 01.10 do danas otišlo 4 palete i ovih 5 džakova što mu dođe u ukupnom proseku oko 2 džaka dnevno. Nekada 4 nekada 1/2
Počeo sam Gir (II klasa) koji je odličan, pa Gold Golije (malo bolji od ovog home made) i na kraju ovaj krš
Sve u svemu, sledeće godine ću kupiti 4 palete nekog A1 pa ako zadali - imam ugla i drva i za komšiluk - mora i to da očistimo
Nadam se da postoji razlika između A1 I A2 i u još nečemu a ne samo u ceni

Samo manje prasine kazu...

U Bosni, Republika Srpska, A1 i A2 često bude neznatna razlika 10ak €...

Trenutno je jedan od boljih peleta ovdje, A1 klasa - Drvoprodex, 320€ paleta (1050kg)... Van sezone je bila 235€.

Razočaran sam malo cijenama peleta i tim oscilacijama koje prave a pričamo o kojekakvim zelenim stvarima. Zbog takvih treba ložiti šta dođe pod ruku.

Nazad
Vrh Dno