vojinjo
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 24.07.2025
- Poena
- 85
Moja oprema
- CPU & Cooler
- AMD Ryzen 5 5500 AM4 / Ryzen 5 3600
- Matična ploča
- Gigabyte B550M K / ASRock B450M Pro 4
- RAM
- 32GB DDR4-3200 AData XPG / 16GB DDR4-2666 Silicon Power
- GPU
- NVidia GTX 1060 3GB Zotac / NVidia GTX 1660 Super 6GB
- Storage
- 256GB NVME Teamgroup TM8PS7256G + 2TB Seagate ST2000DL003-9VT166 / NVME 512GB WD Green
- Zvuk
- Integrated / Integrated
- PSU
- Voltron Bronze 235FX / Corsair 750w
- Kućište
- Armageddon Nimitz TR1100 Black / Aqirys Saiph RGB
- Monitor
- Philips 24M1N3200ZA IPS 1ms 165Hz FS GS / Xiaomi A24i
- Laptop
- HP neki
- Tablet
- Huawei Mediapad M5 10.8 / Redmi Pad SE 8.7
- Mobilni telefon
- Honor Magic 6 Pro / Honor Magic 7 Lite
- Pametni uređaji
- Honor Magic Watch 2 / Huawei Watch GT5
Sony Playstatio 3/4/5m, Xbox One S, XBox Series S
- Pristup internetu
- Kablovski internet
- Mobilni internet
Ja grejem kuću od 330m2 sa 6 klima. Doduše, selektivno - 210m2 - 70m2 po nivou. Hodnike ne grejem i par odvojenih prostorija. Gree Amber Pro 1200BTU su klime. Prošle godine sam platio za grejanje 104000 din. Za 7 meseci (grejao od polovine oktobra 2024. do 31. maja 2025). Uzeo sam kao reper septembar kad nisam imao ni hlađenje ni grejanje klimama. Račun mi bio 7ooo din. U oktobru sam platio račun 14ooo din znači za grejanje 7ooo, u novembru 21ooo znači grejanje 14ooo. Na kraju grejne sezone ukupno 1o4ooo odnosno 15ooo mesečno. Doduše, vadi me što imam dva brojila. Na jednom otišao uklopni sat pa mi računaju 1/3 - 2/3 odnos potrošene struje. Nameštena elektronika da mi prebacuje sa jednog na drugo brojilo. Ono ispravno radilo od 22h noću do 7h ujutru. Kačilo samo sat skupe struje. Drugo (defektno) brojilo radilo od 7h ujutru do 22h. Znači 17 sati je ono pokrivalo. Sa tom kombinacijom brojila imao sam dnevno 12 sati jeftine i 12 sati skupe tarife. Samo sam jedan mesec prešao u crvenu zonui sa defektnim brojilom.Kao što znaš ja grejem kuću 90m2 sa 5 Fujitsu klima - nikakvu razliku nemam u odnosu na centralno ako imam dovoljno snage a imam naravno. Centralno mi je sad posle 8 godina grejanja samo na klime prekomplikovano u svakoj varijanti pa čak i sa TP, jedino da sad pravim kuću pa da uvedem podno, radijatori nikako, ja kad prođem pored njega a on isijava meni muka pripadne.
Najviše što meni lično odgovara je konstantna temperatura, pola stepena najviše može da bude u odnosu kako su podešene i spoljne temperature.
A ovu temu pratim, ove cene su sulude a kvalitet upitan. Kao što čovek iznad reče sad se više isplati gas, dodati klime za noću po nižoj tarifi do 1200kWh se uklopiti i pesma.
Da se ne lažemo, nismo se ugrejali kako ljudi znaju. Klime su stalno bile podešene na 21 stepen (realno 20 po sobama). Moralo se boraviti u dugim rukavima. Ali s obzirom da zbog obaveza nismo generalno kući pre 20h, nije nam teško padalo. Kuća inače nije izolovana (sem tavana) i imam PVC.
Ove godine sam morao brojila da podelim na pola pola zbog smanjena crvene zone pa sam morao da biram između jeftine tarife i crvene zone. Izabrao sam da ne ulazim u crvenu zonu. Zbog blaže zime računi su mi u nivou prošle godine uz manje kilovata.
Ljudi koji su imali toplotne pumpe (ali jedno brojilo) izlazili su sa strujom skoro kao ja. Moja koleginica, koja greje kuću od 200m2 na kotao na struju, ali isto ima 2 brojila, plaćala nešto manje od mene.