Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Цене варирају на нивоу сата, и одвојено се плаћа цена енергије и дистрибутивни трошкови. Не постоји могућност 1-1 поређења са Србијом, могу евентуално неки просеци да се пореде, али то није меродавно за поређење конкретних рачуна.
Sta si hteo reci , da ne postoji sansa da se uporedi? evo pitacemo neku osobu iz nemacke koliko placa za naprimer 1000kW i koliok se placa u srbiji 1000kW, ne znam cemu tvoj komentar

Poslednja izmena:
Pa to ne možeš ni ovde da pitaš 🙂
Bar smo to naučili iz ove teme. Puno utiče koliko se troši u nižoj ili višoj tarifi.

Da li ste na portalu dobili racun za januar od EDB?

Пошто цена код њих није фиксна у неком периоду као код нас, већ се мења (зависи од понуде и потражње) онда није могуће извући било какав смислен закључак. Код њих на тржишту цена може отићи и у минус, што код нас није случај. На то иду трошкови дистрибуције који зависе од дистрибутера.

Da li ste na portalu dobili racun za januar od EDB?
да

Ja još nisam dobio račun na portalu, Užice, očitao i poslao stanje 01.02

Sta si hteo reci , da ne postoji sansa da se uporedi? evo pitacemo neku osobu iz nemacke koliko placa za naprimer 1000kW i koliok se placa u srbiji 1000kW, ne znam cemu tvoj komentar
Неко за 1000 киловатсати плаћа једну цену, неко други дупло више или мање, као и у Србији. Можеш да поредиш, али такво поређење нема никакву вредност.

Неко за 1000 киловатсати плаћа једну цену, неко други дупло више или мање, као и у Србији. Можеш да поредиш, али такво поређење нема никакву вредност.
Mislim da su svi skapirali da ne moze tacno u dinar da se izracuna, vec neki prosek (10% gore dole). Bar da znamo makar ko ima vecu ili nizu cenu u poredjenju sa inostranim drzavama.Svakako je najlakse da trpimo i nastavljamo da placamo koju god cenu nasa distribucija naredi, to jedino mogu da zakljucim iz tvog komentara

Ne znam da li si svestan da mitar1982 ne živi u Srbiji i može da ti kaže iz prve ruke kako je kod njega.
S druge strane, ja živim u Srbiji i znam kakve su cene ovde. Ali nisam siguran šta ima da trpim? Struja ima svoju cenu takvu kakvu ima (***. tako smo glasali). Sviđala se meni ta cena ili ne, ako je trošim, treba i da platim. Ako ću iskreno, račun za struju mi je jedna od manjih troškova iako se grejemo na struju (TP).

Pozdrav ekipa,

Sta se desi ako se preskoci prijava stanja brojila za jedan mesec? Prijavljujem redovno preko ED app,medjutim ovaj mesec okasnio,danas se tek setio,a rok za prijavu stanja prosao...
Aplikacija šalje obaveštenje da se prijavi stanje brojila, jel ti uključena obaveštenja?

Aplikacija šalje obaveštenje da se prijavi stanje brojila, jel ti uključena obaveštenja?
Sve redovno uključeno,nikad ni jedna notifikacija mi nije stigla,ali nije ni to problem,ja sam zeznuo i to je to.

Prilozi

• Screenshot_20260211_213531_Settings.jpg
    Screenshot_20260211_213531_Settings.jpg
    48 KB · Pregleda: 46
Mislim da su svi skapirali da ne moze tacno u dinar da se izracuna, vec neki prosek (10% gore dole). Bar da znamo makar ko ima vecu ili nizu cenu u poredjenju sa inostranim drzavama.Svakako je najlakse da trpimo i nastavljamo da placamo koju god cenu nasa distribucija naredi, to jedino mogu da zakljucim iz tvog komentara
Evo na primeru Austrije. Za 70 evra mozes da utrosis 3,5 puta vise kwh u Srbiji za odnos NT:VT=55%:45%.

Prilozi

• Screenshot_20260211_220130_ED Srbije.jpg
    Screenshot_20260211_220130_ED Srbije.jpg
    18.3 KB · Pregleda: 47
Uključeno i u samoj app.

Meni je do sad svakog prvog u mesecu iskočilo obaveštenje da mogu da prijavim stanje.

Meni nikad do sad.

Srbija cena €c/kWh 2/3VT 1/3NT 7% popust euro 117.39din:
kWh €c/kWh
500 9.33
1000 10.64
2000 15.62
3000 18.08
4000 19.31
5000 20.05
6000 20.54
7000 20.89
8000 21.16
9000 21.36
10000 21.53

Bukvalno...

20260212_191656.jpg

Neko ce za 1500 kwh platiti duplo manje...

Ovaj racun je 32 000

Te zone,koje su uvedene za vreme sankcija i služile da smanjimo potrošnju kada struje nije bilo dovoljno,godinama se samo prepisuju i tu ja vidim najveći problem...Čemu služe,kada već odavno izvozimo struju,"osim" za uzimanje ogromnih para...Kao i limitatori,nikakva svrha "osim" opet za uzimanje para...

Naravno, kao i svi ostali nameti koji su uvedeni pre 20- 30 godina a svaka vlast prica da ce ih ukinuti ali niko ne zeli da se odrekne sigurnih para... A tipican primer ti je i ovo smanjenje granice za crvenu zonu sa 1600 na 1200, pogotovo sad kad se sve vise koriste toplotne pumpe i klime za grejanje...

A je l znate zasto je kod nas uvedena jeftina struja?

{BB3C01C8-B2F1-4B51-B774-718806F6D97A}.png

Sa ostalim nametima račun je izašao 10.126 dinara. Ja sam zadovoljan, pošto je ovo sa dve TA peći.

Niža tarifa postoji da bi se struja koristila i noću da im ne propadne proizvodnja. Da nije niže tarife sva struja koja bi se proizcela noću bi se skoro pa bacila, ne rade to oni da učine nama. Stariji znaju da smo nekada imali nižu tarifu svaki dan i popodne i vikend nižu tarifu celog dana u nedelji, bilo drugo vreme mislilo se i na narod. Stari mehanički uklopni satevi su svedosi tog vremena, na onom malom krugu smo štelovali vikend tarifu.

Nazad
Vrh Dno