Jedini problem kod kolektivne klimatizacije na toplotne pumpe je odgovorno upravljanje istim ( nema kadra, sve su visokoučeni koji veze nemaju, a imaju sve licence i praćenja), i stambena zajednica koja nikako nije dorasla tom "izazovu". Onda proizilazi iz ovog da je kod njih jedino bitna cena,odnosno dobit. Bilo u novcu ili na neki isplativiji način, kroz neko drugo angažovanje. Nema nikakve zaštite za korisnika, jer kod nas još uvek zakoni ne poznaju ovakav vid kolektivne prodaje toplotne energije. Kompromis koji je napravljen je ludilo, gde neko može da upropasti sistem i ... A mi se bavimo u nekim inženjerskim komorama cenom struje za korisnike toplotnih pumpi.
Morao sam muka je to, pa sad plaćamo struju 30K dinara mesečno( zbog očitavanja raznih de...) Rešavamo polako i to i učimo u novim okolnostima, biće sve realno prezentovano.
Nama nikakav problem nije bio da stavimo split sistem u stan, ali zbog drugih (stambene zajednice) nismo išli na to rešenje zbog nemogućnosti odvođenja kondenza toplotne pumpe. To je jednostavno cena kolektivnog stanovanja za one koji to poštuju. Za one koji ne poštuju, nije bitno.
Izgleda da imamo slicna, ako ne i ista iskustva, otuda bih se (opet
🙂 ) nadovezao. Skoro sve napisano bih mogao da potpisem, uz par sitnih ispravki, vise kao dodavanje sopstvene perspektive, nadam se da ne zameras.
Jedini problem kod kolektivne klimatizacije na toplotne pumpe je odgovorno upravljanje istim ( nema kadra, sve su visokoučeni koji veze nemaju, a imaju sve licence i praćenja), i stambena zajednica koja nikako nije dorasla tom "izazovu".
Ova recenica je cista sustina, eventualno bih zamenio "jedini" sa najveci, ali da, to je i u nasem slucaju, sustina problema. Postoje i neki, sitniji koji ispadaju trivijalnost u odnosu na ovaj prvi.
Kompromis koji je napravljen je ludilo, gde neko može da upropasti sistem i ... A mi se bavimo u nekim inženjerskim komorama cenom struje za korisnike toplotnih pumpi.
Ove dve tvrnje mi nisu povezane smileno, prva je tacna, gledano sa strane propisa, nista ne regulise kolektivno koriscenje TP i zbog toga se obesmisli sistem.
Drugi deo mi nema smisla jer bavljenje "bavimo u nekim inženjerskim komorama cenom struje za korisnike toplotnih pumpi" je jako dobra i smislena inicijativa sama po sebi i za sebe, nije nastala sa idejom da se resi problem koji ti i ja dozivljavamo, vec neki drugi, te je ne bih uopste uzimao u razmatranje u ovoj problematici. Ono sto bi imalo smisla je da se pokrene zasebna i nova inicijativa ispred istih institucija oko regulisanja i kontrole sistema TP u kolektivnom stanovanju. Postojece i pomenute, koje su adresirane na isto mesto i bave se sllicnom tematikom, neka idu svojim, odvojenim, tokom.
Kao sto rekoh, mahom se apsolutno slazem sa navedenim, apsurd nase situacije je bilo kada nam je na skupstini stanara, od upravnika receno "Prema toplanama Beograd datum kada pocinje i zavrsava grejna sezona je tad i tad, pa cemo mi isto tako"...
Ukradosmo temu, ali nadam se da ce mozda nekome dati uvid u probelmatiku TP u kolektivnom stanovanju.