Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav komšija. Tih 900kwh je iz neke aplikacije ili si zaključio iz računa? Kako znaš da nije palila el. grejače? Aplikacija kod tog splita to pokazuje?Taj uređaj bi trebalo da ima 3godine +2 uz registraciju na kompresor, kakvih 100 evra uz godišnji servis? To je dil lokalnog ART .... , ili još nekog. Dobio si garantni list, piši Hisens-u i proveri. Nek dobro služi i dalje.
Pozdrav,
Podatak iz je aplikacije je pokazao oko 830kw, ali sam merio i jednu od faza tu je potrosnja bila 330kw. Ali kako potrosnja po fazama nije simetricna, uzeo sam neki prosek i to ti dodje tih 900kw. I slaze mi se kad poredim potrosnju od proslog januara kada nisam imao pumpu i to je ta razlika.
Sto se tice grejaca podesio sam da se pali na minus -9, inace pojavi se ikonica grejaca kada se aktivira, ali nisam bio primetio da ikad bila aktivarana tokom tih hladnih dana. Mozda je i bilo nesto kratko ali nisam primetio, COP je tih dana bio oko 2.8.
E sto se tice garancije , rekli su mi da je 5 godina uz redovan godisnji servis koji kosta 100evra. U pitanju je Klima Centar. Pisacu Hisensu, bas da proverim. Mislim svi oni imaju dilove sa uvoznicima.
Da li i drugi proizvodjaci traze redovan godisnjii servis kao uslov garancije? Inace na koji vremenski period se rade redovni servisi na TP i sta obuhvataju?

Pozdrav, da li neko mozda zivi u zgradi koja ima grejanje i toplu vodu na toplotne pumpe, mislim na noviju gradnju ne na naknadno buzdenje. Da li se to isplati i da li su u takvim stanovima manji racuni nego grejanje na gas ili na klime? Kontam da to treba i odrzavati, da li je i to velika stavka?

Pozdrav,
Podatak iz je aplikacije je pokazao oko 830kw, ali sam merio i jednu od faza tu je potrosnja bila 330kw. Ali kako potrosnja po fazama nije simetricna, uzeo sam neki prosek i to ti dodje tih 900kw. I slaze mi se kad poredim potrosnju od proslog januara kada nisam imao pumpu i to je ta razlika.
Sto se tice grejaca podesio sam da se pali na minus -9, inace pojavi se ikonica grejaca kada se aktivira, ali nisam bio primetio da ikad bila aktivarana tokom tih hladnih dana. Mozda je i bilo nesto kratko ali nisam primetio, COP je tih dana bio oko 2.8.
E sto se tice garancije , rekli su mi da je 5 godina uz redovan godisnji servis koji kosta 100evra. U pitanju je Klima Centar. Pisacu Hisensu, bas da proverim. Mislim svi oni imaju dilove sa uvoznicima.
Da li i drugi proizvodjaci traze redovan godisnjii servis kao uslov garancije? Inace na koji vremenski period se rade redovni servisi na TP i sta obuhvataju?
Koliko sam ja upoznat amaterski ,merenje po fazama... Sem u koliko preko servisnog menija nije podešeno da isto vuče na sve tri( na jednoj može da vuče 1kwh, a na drugoj 3kwh) možda je i podešeno?. Bar je tako kod našeg el kotla, nema razloga da na TP bude drugačije. Što se tiče servisera kog si naveo i iskustva koje imam, ne nastavljam dalje (bolje i za mene,a i tebe)... Nemam nameru da baksuziram ili bilo šta drugo. Nek te dobro i u zdravlju služi.

Pozdrav, da li neko mozda zivi u zgradi koja ima grejanje i toplu vodu na toplotne pumpe, mislim na noviju gradnju ne na naknadno buzdenje. Da li se to isplati i da li su u takvim stanovima manji racuni nego grejanje na gas ili na klime? Kontam da to treba i odrzavati, da li je i to velika stavka?
8500dinara mesečno svaki mesec za grejanje i hlađenje (industrija priključci za struju,nema tarifa) za 95m2 grejne površine, dok je radilo do prošle godine. Tu je u ceni i neka akumulacija za stambenu zajednicu. Bez sanitarne vode.

Koliko sam ja upoznat amaterski ,merenje po fazama... Sem u koliko preko servisnog menija nije podešeno da isto vuče na sve tri( na jednoj može da vuče 1kwh, a na drugoj 3kwh) možda je i podešeno?. Bar je tako kod našeg el kotla, nema razloga da na TP bude drugačije. Što se tiče servisera kog si naveo i iskustva koje imam, ne nastavljam dalje (bolje i za mene,a i tebe)... Nemam nameru da baksuziram ili bilo šta drugo. Nek te dobro i u zdravlju služi.
Potrosanja po fazama bi trebalo da bude priblizno ista kod TP, zbog invertorskog kompresora, do nekih 15% razlike. Ventilator je nakacen samo na jednu fazu, kao i pumpa mada to nisu veliki potrosaci(100-200w) ali unose neku potrosnju i razliku ... Za elektricni kotao ne znam, zavisno od snage grejaca mozda nisu isti na svakoj fazi..
Sad si me malo uplasio ovo za servisera, ali sam do sad bio zadovoljan uradjenim poslom. Za sad lepo radi i nadam se ce tako ostati.
Ovo za garanciju cu bas proveriti, dobro si to spomenuo ja nisam razmislao o tome..

Nekakvo godisnje placanje nije u redu za garantni rok koja ti svejedno pripada. Ja to mogu da zamislim samo u nekoj varijanti neke nezvanicne "produzene" servisne podrske koju ti pruza taj kome placas godisnje ( ali se ispostavi da nisi dobio nista konkretno korisno za taj novac ), ali za osnovnu garanciju nema sanse.

Iskustvo - samo grejanje/hlađenje, bez tople vode.
8500dinara mesečno svaki mesec za grejanje i hlađenje (industrija priključci za struju,nema tarifa) za 95m2 grejne površine, dok je radilo do prošle godine. Tu je u ceni i neka akumulacija za stambenu zajednicu. Bez sanitarne vode.
Skoro ista računica i kod nas, gledano po m2. Metoda obračuna utroška je da se mesečni trošak zajedničke struja deli prema udelu u ukupnoj kvadraturi zgrade (prema podacima kojima barata Infostan). Vec tu ima prva zezancija, neki stanovi su u dogovoru sa investitorom prijavljeni na manje od 1/2 kvadrature, neki imaju velike zastakljene povrsine koje greju/hlade...

No, glavna zavrzlama, da ne kažem neku grublju reč - cuveni cirkus zvani skupstina stanara. Tu nastaju problemi oko dogovora kada se prebacuje sistem grejanja na hlađenje i obrnuto, pa onda ugovori o održavanju za koje nemaju svi stanari razumevanja da su neophodni, itd. Nama se dešavalo da i na >25C radi grejanje iz sve snage, ili da hlađenje radi na <10C jer nismo imali zajedničku odluku ili prosto preduzeće koje je plaćeno da barata uređajem nije došlo blagovremeno.

Ako se izuzme moja očigledna frsutracija oko navedenih problema, komfor je tu, a računica je razumna. 🙂

Ako je 8.500 dinara svakog meseca (12 meseci godišnje), onda je to puno za 95m2. Da je ta cena sa uračunatim održavnjem i eventualnim popravkama TP, onda OK.

Poredim sa našim troškovima koji su u 2025. bili 42.000 dinara (za 140m2). Dakle ispod 3.500 dinara mesečno.
Da bi stigao potrošnju od 8.500 dinara mesečno, morao bih svakih 10 godina da kompletno zamenim toplotnu pumpu.

Ako je 8.500 dinara svakog meseca (12 meseci godišnje), onda je to puno za 95m2. Da je ta cena sa uračunatim održavnjem i eventualnim popravkama TP, onda OK.

Poredim sa našim troškovima koji su u 2025. bili 42.000 dinara (za 140m2). Dakle ispod 3.500 dinara mesečno.
Da bi stigao potrošnju od 8.500 dinara mesečno, morao bih svakih 10 godina da kompletno zamenim toplotnu pumpu.
Da dam više detalja, obračun nam ide preko Infostana, stavka "zajednička električna energija", doduše tu ulazi i osvetljenje i lift. U našem slučaju je, onako ugrubo, je broj m2 * 800, iliti na primeru od 100m2 bilo bi 8000.
Nemam uvid u konkretno potrošene kWh za toplotnu pumpu, ali mogu da pretpostavim ugrubo prema mesecima kada (iz nekog razloga) znam da nije radila TP. Kada se to uzme u obzir ispada da oko 15-20% potrošnje električne energije ode na ne TP potrošače.
Dobra stvar je što je trošak za klimatizaciju razdovojen od našeg brojila, te nas jelte ne gura u skuplje tarife.

Vrlo verovatno veći trošak nastaje zbog drugačije tarife i očajne optimizacije, jer preduzeće koje održava TP nema interes da bilo šta optimizuje, tj zimi postavi najjače grejanje, a leti najjače hlađenje da niko ne kuka...

Nema tu poređenja sa priključkom za el energiju za fizičko i pravno lice. Sve je na industrijskoj osim potrošnje stanova. Posebna brojila,računi,takse,... O upravljanju i kontroli sistema posle predaje od strane investitora tek... Daleko jeftinije od gradskog toplovoda, više od 3x.

Jedini problem kod kolektivne klimatizacije na toplotne pumpe je odgovorno upravljanje istim ( nema kadra, sve su visokoučeni koji veze nemaju, a imaju sve licence i praćenja), i stambena zajednica koja nikako nije dorasla tom "izazovu". Onda proizilazi iz ovog da je kod njih jedino bitna cena,odnosno dobit. Bilo u novcu ili na neki isplativiji način, kroz neko drugo angažovanje. Nema nikakve zaštite za korisnika, jer kod nas još uvek zakoni ne poznaju ovakav vid kolektivne prodaje toplotne energije. Kompromis koji je napravljen je ludilo, gde neko može da upropasti sistem i ... A mi se bavimo u nekim inženjerskim komorama cenom struje za korisnike toplotnih pumpi.
Morao sam muka je to, pa sad plaćamo struju 30K dinara mesečno( zbog očitavanja raznih de...) Rešavamo polako i to i učimo u novim okolnostima, biće sve realno prezentovano.
Nama nikakav problem nije bio da stavimo split sistem u stan, ali zbog drugih (stambene zajednice) nismo išli na to rešenje zbog nemogućnosti odvođenja kondenza toplotne pumpe. To je jednostavno cena kolektivnog stanovanja za one koji to poštuju. Za one koji ne poštuju, nije bitno.

Poslednja izmena:
Jedini problem kod kolektivne klimatizacije na toplotne pumpe je odgovorno upravljanje istim ( nema kadra, sve su visokoučeni koji veze nemaju, a imaju sve licence i praćenja), i stambena zajednica koja nikako nije dorasla tom "izazovu". Onda proizilazi iz ovog da je kod njih jedino bitna cena,odnosno dobit. Bilo u novcu ili na neki isplativiji način, kroz neko drugo angažovanje. Nema nikakve zaštite za korisnika, jer kod nas još uvek zakoni ne poznaju ovakav vid kolektivne prodaje toplotne energije. Kompromis koji je napravljen je ludilo, gde neko može da upropasti sistem i ... A mi se bavimo u nekim inženjerskim komorama cenom struje za korisnike toplotnih pumpi.
Morao sam muka je to, pa sad plaćamo struju 30K dinara mesečno( zbog očitavanja raznih de...) Rešavamo polako i to i učimo u novim okolnostima, biće sve realno prezentovano.
Nama nikakav problem nije bio da stavimo split sistem u stan, ali zbog drugih (stambene zajednice) nismo išli na to rešenje zbog nemogućnosti odvođenja kondenza toplotne pumpe. To je jednostavno cena kolektivnog stanovanja za one koji to poštuju. Za one koji ne poštuju, nije bitno.
Izgleda da imamo slicna, ako ne i ista iskustva, otuda bih se (opet 🙂 ) nadovezao. Skoro sve napisano bih mogao da potpisem, uz par sitnih ispravki, vise kao dodavanje sopstvene perspektive, nadam se da ne zameras.
Jedini problem kod kolektivne klimatizacije na toplotne pumpe je odgovorno upravljanje istim ( nema kadra, sve su visokoučeni koji veze nemaju, a imaju sve licence i praćenja), i stambena zajednica koja nikako nije dorasla tom "izazovu".
Ova recenica je cista sustina, eventualno bih zamenio "jedini" sa najveci, ali da, to je i u nasem slucaju, sustina problema. Postoje i neki, sitniji koji ispadaju trivijalnost u odnosu na ovaj prvi.
Kompromis koji je napravljen je ludilo, gde neko može da upropasti sistem i ... A mi se bavimo u nekim inženjerskim komorama cenom struje za korisnike toplotnih pumpi.
Ove dve tvrnje mi nisu povezane smileno, prva je tacna, gledano sa strane propisa, nista ne regulise kolektivno koriscenje TP i zbog toga se obesmisli sistem.
Drugi deo mi nema smisla jer bavljenje "bavimo u nekim inženjerskim komorama cenom struje za korisnike toplotnih pumpi" je jako dobra i smislena inicijativa sama po sebi i za sebe, nije nastala sa idejom da se resi problem koji ti i ja dozivljavamo, vec neki drugi, te je ne bih uopste uzimao u razmatranje u ovoj problematici. Ono sto bi imalo smisla je da se pokrene zasebna i nova inicijativa ispred istih institucija oko regulisanja i kontrole sistema TP u kolektivnom stanovanju. Postojece i pomenute, koje su adresirane na isto mesto i bave se sllicnom tematikom, neka idu svojim, odvojenim, tokom.

Kao sto rekoh, mahom se apsolutno slazem sa navedenim, apsurd nase situacije je bilo kada nam je na skupstini stanara, od upravnika receno "Prema toplanama Beograd datum kada pocinje i zavrsava grejna sezona je tad i tad, pa cemo mi isto tako"...

Ukradosmo temu, ali nadam se da ce mozda nekome dati uvid u probelmatiku TP u kolektivnom stanovanju.

@Cooler
Ako sam dobro razumeo, ne plaćate po utrošku, nego paušal od 80din/m2 cele godine?
Mozda sam se traljavo izrazio, ne placamo pausal vec se trosak zajednicke elekrtricne energije deli po udelu stana u ukupnoj povrsini zgrade. Tu racunicu nam obradjuje i ispostavlja Infostan, tu i vrsimo uplatu. U principu koristi se vec postojeca logika podele zajednicke struje (svetlo, lift).
Onako na prvu sam primetio da trosak bude priblizno 80din*m2, sto je priblizno onome sto je i spaad naveo 8500din za 95m2 (da budem precizniji, kod njega je blize 90din po m2). U nasem slucaju to vazi za mesece kad sistem najvise radi, nekad u prelaznom periodu bude iskljucen te trosak bude samo za administraciju.

U stvari, baš vas briga kako se grejete. Može da bude TP, gas, toplana, ili nešto četvrto. Nemate pristup izvoru toplote i vidite samo račune.

Pa i nije baš tako. Kad za godinu i po stambena zajednica plati 5-6 miliona dinara za popravke i preradu i opet ne radi, nikako ne može da nas nije briga. Pristup upravljanju ima ovlašćeno lice koje uz ugovor i mesečnu naknadu treba da nadgleda sistem. (što opet plaća stambena zajednica) Kažem lepo, ludilo.

Veruj mi da kod ovog vida klimatizacije postoji toliko situacija kod nas da je to za neverovati. Sve vezano za TP. Zato i spominjem stalno one koji projektuju,puštaju u rad,održavaju. Imaju oni mnogo ozbiljnih tehničkih problema koje bi bilo dobro da reše, a ne da se bave "popularnom socijalom".Da ne trujem dalja temu. 😉

Ти си своје личне фрустрације и проблеме са " онима који пројектују, пуштају у рад и одржавају" пренео на неког другог ко се истим стварима бави а нема везе са твојим проблемом, само зато што је покушао да се бави нечим другим!

Veruj mi da ja nemam nikavih frustracija. Samo iznosim realne probleme u skladu sa temom.Nije to samo moj problem, to je masovno, od slučaja do slučaja. Demagogijom se bave drugi. 🙂 🙂 🙂

Poslednja izmena:
Кажем опет, по мени угради, не сумњам у тебе да нећеш уредити изолацију са пролећа.
У старту крећеш са нижим температуром воде због подног.
Ако буде недовољно, ризикујете да вам ногама буде топлије него што би требало, у том случају обујте папуче па лагано.
Stručnjak, kao u prodavnici gde te ubeđuju da potrošiš 6K evra, pa posle izoluj. Kakvim nižim temp polaza u neizolovanom objektu sa toplotnom pumpom? Ludilo, kažem.
Sad čekam i "svetog starca" da se javi.

Poslednja izmena:
Primer. 23kwh 🤣split, bafer,razni krugovi i pumpe,čovek pokušava da popravi... Neko je to projektovao,pustio,odobrio...Jedna od najkvalitetnijih TP koje postoje trenutno.Tuga!🙁

Inače, ja malo tog od ovog podržavam i opravdavam. Ko razume šta je napisano razume, ko ne razume...

Poslednja izmena:
150kWh energije na dan je ozbiljna potrošnja. Ne razumem šta je tu 23kWh energije?

Mislim da je rekao da je toplotna pumpa jačine 23kW i da se takve stavljaju u objekte od 1500 m2. Ovde je postavljena u kuću od 350m2.

Komsija ima 30kw toplotnu, bafer, ali greje dve kuce oko 600m2 ,doduse ima i solarne panele.

Neko živi u zgradi sa 10 stanova od po 60m2 i imaju zajedničku TP.
Neko ima celu zgradu za sebe, koju zove kuća. I istu TP.

Moram još ovo i tu završavam. Pokazuje gde ,šta, kako i ko se sve bavi ovim kod nas. Najluđe od svega je snimanje i dokumentovanje, očigledno je to normalno danas. Meni je tužno. Ovo stavljam zbog ljudi koji bi da koriste ovaj vid klimatizacije. Ovim trebaju da se bave kompanije,inženjeri,majstori,... Ovo ne bi smelo da se dešava. "Mesto zločina" kako i sam kaže, ali je pušta u rad i stavlja freonsku??? Voleo bi da mi neki školovan i ozbiljan inženjer objasni ovo ,jer sam ja samo mali samouki majstorčić. Inače imam ponudu za istu ovu pumpu od 8kw od pre dve godine. Sa HS-om i visokofrekfentnom pumpom 🤣 , sa puštanjem i radom od skoro 7k evra. Mogu da okačim ovde. Odustali smo.Lako je ljudima koji znaju sa ovim. Šta će oni koji pojma nemaju, a plate? Takvih je 90% kod nas.

Poslednja izmena:
Bacio pogled, čim tebi neko traži da radiš naopako a ti to prihvatiš onda nisi neki majstor. Zna se kako se i šta postavlja i ako tako nećeš nađi drugoga pa posle njemu kukaj kad ti nešto ne bude radilo.

Mali update za Mideu r290 monoblock TP iz serije Nature. Nakon skoro dve nedelje grejanja na TP, pronašao sam odgovarajuće temperature polaza vode i podesio krivu grejanja prema spoljnoj temperaturi u skladu sa zahtevima moje kuće. Morao sam da prebacim pumpu na mod podnog grejanja, iako se grejem na radijatore jer ovako mnogo bolje reguliše rad pumpe, pogotovo kada je napolju toplije. Dešavalo mi se da nekada prebaci zadatu temperaturu i po pet stepeni, pa sa onda ugasi i ne pali sat vremena, a meni bude pakao u kući. Sada u modu podnog grejanja nema toga, temperatura u kući je manje vise zakucana, oscilacije su minimalne u svim prostorijama u kući tokom celog dana. Najniže što sam primetio da moze da radi je na nekih 700w snage. Od momenta puštanja u rad, dakle 11 dana, potrošila je 226kW struje, i prosečan COP je 3.65 po tome što pumpa prijavljuje. Ja sam prezadovoljan, u kuci mir i tišina, sve se ravnomerno greje. U kupatilima je osetno prijatnije, što je ujedno bila i najveća mana grejanja na klime.

Mali update za Mideu r290 monoblock TP iz serije Nature. Nakon skoro dve nedelje grejanja na TP, pronašao sam odgovarajuće temperature polaza vode i podesio krivu grejanja prema spoljnoj temperaturi u skladu sa zahtevima moje kuće. Morao sam da prebacim pumpu na mod podnog grejanja, iako se grejem na radijatore jer ovako mnogo bolje reguliše rad pumpe, pogotovo kada je napolju toplije. Dešavalo mi se da nekada prebaci zadatu temperaturu i po pet stepeni, pa sa onda ugasi i ne pali sat vremena, a meni bude pakao u kući. Sada u modu podnog grejanja nema toga, temperatura u kući je manje vise zakucana, oscilacije su minimalne u svim prostorijama u kući tokom celog dana. Najniže što sam primetio da moze da radi je na nekih 700w snage. Od momenta puštanja u rad, dakle 11 dana, potrošila je 226kW struje, i prosečan COP je 3.65 po tome što pumpa prijavljuje. Ja sam prezadovoljan, u kuci mir i tišina, sve se ravnomerno greje. U kupatilima je osetno prijatnije, što je ujedno bila i najveća mana grejanja na klime.
Kako je prebacivala za par stepeni? Zar nemaš sobni termostat? Ili si je "vozio" isključivo po spoljašnjoj temperaturi?

Nazad
Vrh Dno