Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nema veze da li je inverter. Ima veze kakva je izolacija na kući. Mora klima da radi i da troši struju da bi ugrejala kuću kako si joj zadao. Ubi te crvena zona. Čekaju lepo vreme da se ne smrzavaju na terenu kad postavljaju brojilo 🙂

Pa toliki su ti toplotni gubici

Montazna kuca 50m², full izolovana osim plafona i tu mi odlazi toplota, ali sredicu i to uskoro. Mada i matorci su zimljivi pa im klima non stop na 25-26 zato i trosi 😁

Meni isto kuća nema izolaciju, samo u potkrovlju poređao stiropor desetku. Nisam čak ni lepio, stavio crep koji imam u rezervi preko da drži. Mislio sam da ću eventualno dodati još jedan sloj stiropora, samo u kontri postavljen, ali stvarno nije bilo potrbe. Ne mogu Vam opisati koliko je taj stiropor uticao na zadržavanje toplote.

upravo mi stize e-racun na mejl, odem na portal da platim, kad tamo nije ni proknjizen (januarski iz mejla) 🙂

Da li mogu da se kombiniuju analogno brojilo i digitalni uklopni sat?
Crko mi je analogni uklopni sat, a imam jedan polovni digitalni pa planiram njega da stavim. Ali da ne zovem sevisere iz distribucije ako ne moze?
Zvanično, ne možeš da ugradiš svoj MTK, mora biti vlasništvo EDS-a.
Nezvanično, ako umeš ili znaš nekoga ko ume, ti zameni. Ne znam kad su zadnji put proveravali MTK po serijskom broju da li je iz EDS-a.
Ili zovi ih, budi dosadan, traži zamenu brojila. Jer ako je MTK neispravan, brojilo će meriti samo višu tarifu.
Ne znam odakle si, ali na sektoru gde nemaju novi MTK u magacinu, obično ga skinu i zamene brojilo za novo digitalno za koje ne treba MTK.

Zvanično, ne možeš da ugradiš svoj MTK, mora biti vlasništvo EDS-a.
Nezvanično, ako umeš ili znaš nekoga ko ume, ti zameni. Ne znam kad su zadnji put proveravali MTK po serijskom broju da li je iz EDS-a.
Ili zovi ih, budi dosadan, traži zamenu brojila. Jer ako je MTK neispravan, brojilo će meriti samo višu tarifu.
Ne znam odakle si, ali na sektoru gde nemaju novi MTK u magacinu, obično ga skinu i zamene brojilo za novo digitalno za koje ne treba MTK.
Kad su dolazili po mojoj prijavi da se pokvario uklopni sat (analogni) skinuli su ga i ostavili u kesi na terasi.., brojilo (analogno) radi i dalje i ostalo je na skupoj tarifi..
Tada su mi rekli da kupim novi ili da nosim sam da popravim, negde..jer oni ne servisiraju ukl. satove. Kad nabavim novi ili popravim stari da ih zovem da ga ugrade. Znaci ja sam duzan da popravim ili nabavim ispravni ukl. sat a oni su zaduzeni za ugradnju.
Nabavio sam novi (digitalni) i kad budem isao do vikendice svraticu u lokalnu distribuciju da im to prijavim. Oni ce doci da ga ugrade, normalno mora da se plombira.
Samo nisam siguran da moze da se kombinuju analogno brojilo sa digitalnim satom, verovatno moze jer rade nezavisno. Sat samo salje signal kad se prebacuje na jeftinu-skupu tarifu. Ovo pretpostavljam.
Trazio sam da mi zamene sve (i sat i brojilo) sa digitalnim, ali nema nista od toga. Rekli su mi da vec mesecima trebuju trofazna dig. brojila ali ih ne dobijaju i ne znaju kada ce ih dobiti.

Zar ne treba plomba ?
Treba, ali toliko smo otišli u k......c da ništa više nije važno, barem u BG.... Važno je samo da li će neko da plati nešto.
A i kad ugrađuju budžene limitatore, dobiju u kompletu i nove plombe.

Kad su dolazili po mojoj prijavi da se pokvario uklopni sat (analogni) skinuli su ga i ostavili u kesi na terasi.., brojilo (analogno) radi i dalje i ostalo je na skupoj tarifi..
Tada su mi rekli da kupim novi ili da nosim sam da popravim, negde..jer oni ne servisiraju ukl. satove. Kad nabavim novi ili popravim stari da ih zovem da ga ugrade. Znaci ja sam duzan da popravim ili nabavim ispravni ukl. sat a oni su zaduzeni za ugradnju.
Nabavio sam novi (digitalni) i kad budem isao do vikendice svraticu u lokalnu distribuciju da im to prijavim. Oni ce doci da ga ugrade, normalno mora da se plombira.
Samo nisam siguran da moze da se kombinuju analogno brojilo sa digitalnim satom, verovatno moze jer rade nezavisno. Sat samo salje signal kad se prebacuje na jeftinu-skupu tarifu. Ovo pretpostavljam.
Trazio sam da mi zamene sve (i sat i brojilo) sa digitalnim, ali nema nista od toga. Rekli su mi da vec mesecima trebuju trofazna dig. brojila ali ih ne dobijaju i ne znaju kada ce ih dobiti.
Odakle si?
Od servisa nema ništa. Stavi polovan ako radi.
Ne brini za analogno/digitalno, može sve da se kombinuje.
Kom ED području pripadaš?

Pozdrav ekipa,

Sta se desi ako se preskoci prijava stanja brojila za jedan mesec? Prijavljujem redovno preko ED app,medjutim ovaj mesec okasnio,danas se tek setio,a rok za prijavu stanja prosao...

Pisace stanje 0 jer nije ocitano

pa ce ti sledeci obracun ici za dva meseca na koji treba da se zalis, ako si presao u crveno

Eto meni se to dogodilo imas na prethodnoj strani

preporucujem da odmah platis koliki bi iznosio inace racun.

Pisace stanje 0 jer nije ocitano

pa ce ti sledeci obracun ici za dva meseca na koji treba da se zalis, ako si presao u crveno

Eto meni se to dogodilo imas na prethodnoj strani

preporucujem da odmah platis koliki bi iznosio inace racun.
Pa mogu da platim sad,nikakav problem,ali kada sl mesec prijavim,opec cu po potrosenim KW imati za dva meseca zar ne?

Po pravilu ako piše (a trebalo bi) NEOČITANO onda broj kilovata koji budeš imao se deli na po 30 ili koliko dana bude bilo (31 januar i 28 februar) i onda imaš duplo više kilovata u zelenoj i plavoj i ne bi trebalo da ulaziš u crvenu zonu.
Savet, zapiši stanje sad i predaj u ED prvog marta i daj i stanje na taj dan, tako će sigurno odraditi kako treba.

Napisah gore da ne prihvataju prijavu stanja za pametna brojila

Meni je za decembar stigao racun sa 0kWh (pise NEOCITANO kod stanja), zatim 14. januara menjali brojila za nova, kod kojih odmah radi daljinsko ocitavanje. Racun je bio nesto oko 600din (umanjen zbog popusta iz prethodnog meseca).

Pocetkom februara se pojavio novi racun (korigovan) sa 850kWh (60:40 odnos vise prema nizoj) kod kog su i novo i staro stanje ono sa racuna za novembar, sa datumom dospeca 11.02.

A kroz nekoliko dana se pojavio i racun za januar (625kWh) na kome su stanja sa starog i novog brojila. Malo su permutovali kWh, jer je manja potrosnja bila u decembru nego u januaru, ali nebitno.

Za to vreme, racun za drugi strujomer koji se nalazi odmah do ovog (stari uklopni sat ih razdvaja) nije imao ove egzibicije. Doktori.

Nisam nikada samoocitavao.

Treba, ali toliko smo otišli u k......c da ništa više nije važno, barem u BG.... Važno je samo da li će neko da plati nešto.
A i kad ugrađuju budžene limitatore, dobiju u kompletu i nove plombe.

Odakle si?
Od servisa nema ništa. Stavi polovan ako radi.
Ne brini za analogno/digitalno, može sve da se kombinuje.
Kom ED području pripadaš?
Uze podrucje je Blace (Prokuplje) tamo mi je vikendica. Ja sam iz Nisa. Inace dolaze njihovi serviseri, doduse malo se saceka (10-15 dana max).
Ne mogu ja sam da ugradim uklopni, mora neko iz distribucije, takodje obavezna plomba. Kad obilaze obavezno slikaju, pa nije pozeljno da se nema plomba.
Danas sam igrom slucaja razgovarao sa serviserom distribucije (Nis) i on mi je rekao da moze da se kombiniju analogni i digitalni sto je super.
Tako da sad samo da sacekam servisere da se pojave..malo cu da poguram sa vezama, ipak je to malo mesto i svi se znaju..😉

Kada ti ugrade digitalni strujomer sa daljinskim ocitavanjem (ako se to dogodi btw), verovatno ce taj sat da postane samo ukras 😀

Nece skoro digitalni strujomer, cekaju mesecima da posalju. Ima ljudi kojima su se pokvarili i stujomer i sat pa nemaju da im zamene.
Morali ljudi da kupuju sve novo. Ali dobro, ovo je ionako prelazno resenje dok napokon ne zamene sa novim kompletom, a ovo staro nek nose..
Da skinem barem obavezu za odrzavanje.

Da li ima neko informaciju koliko druge zemlje placaju struju po kilovatu? Mislim da ova strategija da se nasa cena kilovata prikazuje je smesna jer nama je granica smanjena na 1200W gde odma cena kw prelazi na 3x iznos. Mozda imamo najskuplju struju u evropi (ne regionu)? Naravno ne mislim kad poredimo domove koji trose do 300w vec 1000-2000W. Kako neko moze da ostane ravnodusan

Po ovome nismo loši. Ali nema skorijih podataka od prve polovina 2025. godine. Što znači da se ne uzima u obzir poslednje poskupljenje i smanjenje crvene na 1200kWh.

Statistika - tačan zbir netačnih podataka
Npr
Kolega koji ima imovinu u CG plaća fiksni deo računa 4-5 puta manje nego u Srbiji (pre našeg poskupljenja). Ne znam kako stoji stvar sa porezima i ostalo, nisam ga pitao ali se nije žalio
U Nemačkoj cena inicijalno jeste visoka, ali ako više trošiš niža ti je cifra plus što biraš distributera pa se i tu dogovaraš
Itd
A tek kad ubaciš u priču opšti standard ... pa znamo kolike su nam cene griva i zašto

Poslednja izmena:

imas opciju da biras prikaz tabele .. valuta .. vrsta potrosnje .. kolicina u odredjenom opsegu .. itd . .

Nešto ne valja, ili ja ne gledam dobro

U linkovanoj tabeli je podešena potrošnja preko 2500kwh. Za tu potrošnju sigurno nije ta cena (0.07c)
Ako namestim potrošnju <1000kwh, onda iskaže cenu 0.14c, a recimo 2022. 0.25c. Baš oštar pad cene 🙂

Poslednja izmena:
Цене варирају на нивоу сата, и одвојено се плаћа цена енергије и дистрибутивни трошкови. Не постоји могућност 1-1 поређења са Србијом, могу евентуално неки просеци да се пореде, али то није меродавно за поређење конкретних рачуна.

@Boki.N
Na linku koji je Benchmark Tuta postavio možeš da izabereš opciju "Purchasing Power Standard".

Kada izberem da uključi sve takse, i potrošnju od 1000 kWh do 2499 kWh, dobijam da je cena po kWh 14,8938 dinara. Što mi se slaže kako je stvarnosti. Ja sam za takav račun imao 12,69 dinara po kWh (prva polovina 2025. potrošeno 1108 kWh), ali skoro pola nižoj tarifi. Tako da mi deluje OK ta statistika.

Ali kada izaberem potrošnju do 1000 kWh, ispada da im je cena 22,1697 din/kWh. Moji računi su bili mnogo manji. Najviše 13,811 din/kWh.

Može li neko od vas da napiše koliki mu je najskuplji bio din/kWh i na koliko potrošenih kWh se to desilo? Ne mislim ono što piše na računi, nego kad podeliš ono što platiš sa onim što si potrošio. Tada su uračunate sve takse.

Nazad
Vrh Dno