Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

Pozdrav, interesuju me iskustva u vezi cuvanja bitkoina. Konsultovao sam chatgpt i on kaze da je najbolje hardverski wallet ako je neka ozbiljna suma u pitanju. Kod mene nije tako ozbiljna suma pa se ne bih cimao oko kupovine hardvera nego bih pre koristio neki soft wallet. Kakva su vasa iskustva sa soft walletima i koji su najbolji i najjednostavniji za koriscenje.

Pozdrav, interesuju me iskustva u vezi cuvanja bitkoina. Konsultovao sam chatgpt i on kaze da je najbolje hardverski wallet ako je neka ozbiljna suma u pitanju. Kod mene nije tako ozbiljna suma pa se ne bih cimao oko kupovine hardvera nego bih pre koristio neki soft wallet. Kakva su vasa iskustva sa soft walletima i koji su najbolji i najjednostavniji za koriscenje.
Instaliraš exodus na nekom telefonu koji ne koristiš, app izbrišeš, sačuvaš seed negde i na tu adresu šalješ što hoćeš da čuvaš....

Exodus preporuka i od mene. Ako hoćeš, kasnije lako možeš da upariš i Trezor. Kažu da može i Ledger, nemam Ledger pa nisam probao.

Da li ByBit lupa packe/gasi nalog u slučaju promene lokacije?
Imam nalog otvoren iz Španije sa njihobim pasošem, a sada bi se koristio u Srbiji (do daljneg).
Ukratko zanima me koliko su osetljivi na VPN/promenu lokacije (uglavnom se na telefonu koristi).

Znam da su rigidni na VPN u zabranjenim zemljama, ali ovde to nije slučaj.

Da li ByBit lupa packe/gasi nalog u slučaju promene lokacije?
Imam nalog otvoren iz Španije sa njihobim pasošem, a sada bi se koristio u Srbiji (do daljneg).
Ukratko zanima me koliko su osetljivi na VPN/promenu lokacije (uglavnom se na telefonu koristi).

Znam da su rigidni na VPN u zabranjenim zemljama, ali ovde to nije slučaj.
Menjacnice ne prave problem ako koristis iz zemlje gde je trgovina dozvoljena. Bybit je dozvoljen u Srbiji tako da ne bi smeo da imas problem.
Ono sto bi trebalo da te brine vise je pocetak primene DAC8 jer imas EU pasoš.

Treba mi savet i preporuka. Htela bih da kupim nešto, ali pošto ne prolaze naše kartice, nema PP ni Apple Pay, platila vih valutom Tron (TRX). Nemam iskustva sa kriptovalutama. U suštini mi treba da kupim za 3.17 dolara. Koji navčanik/platformu biste preporučili? Kakvi su Kraken/Kraken wallet i Trust wallet? Može li da se kupi bez slanja lične karte, pasoša i slično? Treba mi samo za ovaj jedan put, ne verujem da ću to više koristiti.

Ne mozes da kupis nigde bez verifikacije. Najbolje da se nadjes sa nekim uzivo pa da ti prebaci ili online da odradis sa nekim sa foruma. Ima posebna tema za prodaju.

Meni Trust wallet nudi kupovinu, a nije tražio verifikaciju. 🤔 Ali mi daje za 5 dolara ili 4 evra preko kartice ili Apple Pay-a. Ne može za manju sumu. I ja sad kad to kupim, Tron ide u taj moj novčanik i onda mogu da izvršim plaćanje preko opcije Send i da koristim QR kod/adresu novčanika?

Ako se bc koristi za placanje malih iznosa, nekoliko $ ili do $100.

Koji su metodi ili novcanici koji nemaju troskove (ili imaju minimalne), ne traze podatke o korisniku, imaju privatnost, sigurnost, jednostavnost za otvaranje i koriscenje, primaju uplate na jednostavan nacin, kesom ili karticama bez 3d.

Ako se bc koristi za placanje malih iznosa, nekoliko $ ili do $100.

Koji su metodi ili novcanici koji nemaju troskove (ili imaju minimalne), ne traze podatke o korisniku, imaju privatnost, sigurnost, jednostavnost za otvaranje i koriscenje, primaju uplate na jednostavan nacin, kesom ili karticama bez 3d.
Imas tu nekoliko problema. Prvo, kupovina kripta karticom je neisplativa ukoliko cesto kupujes male iznose a i ne moze se to anonimno. Drugo, posto hoces nesto da placas kriptom, valuta i bc preko kog ce ici uplata vecinom bira prodavac (primalac transakcije).
Ali da odgovorim na pitanje, jeftino je recimo da prebacujes usdt preko sol mreze, ima vise novcanika. Mozes recimo da instaliras solflare na telefon.
Za kupovinu, nadji nekog ko je voljan da ti proda. Ako salje sa menjacnice moze da ti posalje na mrezu koju hoces.

Tangem je prost interesantan i za sad nemam problema

Sve si lepo napisao i nema tu šta da se doda. Ko je prodao u vreme 120+k (blizu ATH-a) sada trlja ruke i čeka novi ATL, a ostali se nadaju da ciklus još nije gotov i da će da trgne snažno barem još jednom, pa da se u ovom ciklusu otarase većine kripta, pa onda da čekaju ATL. Srećno svima.

ciklus je zavrsen i 120k+ jako tesko da se desi oni sto su cekali 150-200k mozda nekad mozda nikad ne docekaju. Mnogi su cekali decembar ali pricali smo cjelo ljeto da ce se ciklus zavrsiti ranije i tako se i desilo. Ko nije do sad naucio nek ceka neke naredne cikluse, sad cekamo ATL

Kakav ATL? Idemo na 0?

Krenuli popusti mnogo ranije što je dobar znak jer će profit biti veći, nego je sad dilema kada ući.
ADA nisam očekivao da će toliko da izgubi za godinu dana, ovih 0.25 sam očekivao 2027....deluje da će ovo biti najkrvaviji bull od kada postoji kripto.

@Medo
Gde si Medo, šta ti misliš?

Trust ili Exodus, npr.

baci pogled i na tangem, smekerska stvar - po meni

Trust ili Exodus, npr.
Odustao sam od Trust walleta (zvanična verzija Developer: DApps Platform Inc, preko +50m downloada), jer nikako nisam mogao da dobijem seed phrase, bez obzira što sam instalirao uz pomoć AI, kao i uvek. Nije ništa posebno u suštini, mnogo teže je instalirati i osposobiti interactive brokers platformu, ali na kraju mi je AI rekao da je to sada seedless wallet ili da u nekim opcijama koje on nije mogao da nadje se možda nalazi seed fraza.

Sad ću probati Exodus.

exodus , kako cujem od drugara radi lepo.
guarda u principu radi isprobao sve tri verzije. win vec vise godina. sve je tu (coini). imas sifre fraze, private key za svaki novcanik , bekap datoteku koju mozes koristiti i za mobilnu i za web verziju novcanika. NA njemu imam desetak adresa , btc , ltc , dash qtum, eth , trx. slanje i primanje bez problema. Ne preporucujem da se koristi stake deo u novcaniku , mada mogu reci da trx stake i dalje lepo radi. Stejkovao sam i atom, ada nesto al sam prvom prilikom to sve prodao.

Za nesto na brzinu nije lose.

Preko virtuelne master card moze se cak kupiti kripto (probano prosle godine i naravno potrebno je imati adresu) stim sto racunaju dinar dosta ispod zvanicnog nbs kursa. ( koristio drugar vise puta). transakcija do 5 min gotova.

Za mobinu verziju tj android posebna paznja!
Obavezno bekap da se uradi i da se fail sacuva na vise mesta van telefona. NEmojte hard reset telefona slucajno jer onda sledi plakanje 🙁

ekipa se prvenstveno presaltovala paznju na mobil , tj andoid verziju.

Za guardu nije moja preporuka vec samo kazem moje + iskustvo za normalno koriscenje.

Pomenucu i negativno - iskustvo prijatelja. Posle vise meseci koriscenja programa, nesmotrenost i brzopletos ga mnogo kostala (reset telefona na fabricka podesavanja i gubitak svega).

Odustao sam od Trust walleta (zvanična verzija Developer: DApps Platform Inc, preko +50m downloada), jer nikako nisam mogao da dobijem seed phrase, bez obzira što sam instalirao uz pomoć AI, kao i uvek. Nije ništa posebno u suštini, mnogo teže je instalirati i osposobiti interactive brokers platformu, ali na kraju mi je AI rekao da je to sada seedless wallet ili da u nekim opcijama koje on nije mogao da nadje se možda nalazi seed fraza.

Sad ću probati Exodus.
Nekada davno sam samo probao i Trust i Exodus. Meni je Trust bio bas user-friendly i evo posle 3 godine sam ga opet instalirao da vidim da li je nesto izmenjeno, i dalje mi je cool i odmah sam nasao seed phase. Ako tebi AI treba za ovo i jos ne moze da ti pomogne da nadjes seed phase i laze te kako je seedless wallet, bez ljutnje ali meni odmah pada na pamet da ti pitas AI kako da predjes ulicu. Dobro razmisli sta radis, treba bre sutra dan da obavis transakcije sa jedne adrese na drugu ili da prebacis neka sredstva na taj wallet i da ti tu ostanu zarobljena jer velike su sanse da ces da "zabodes nesto" i neces znati sta dalje.

Nekada davno sam samo probao i Trust i Exodus. Meni je Trust bio bas user-friendly i evo posle 3 godine sam ga opet instalirao da vidim da li je nesto izmenjeno, i dalje mi je cool i odmah sam nasao seed phase. Ako tebi AI treba za ovo i jos ne moze da ti pomogne da nadjes seed phase i laze te kako je seedless wallet, bez ljutnje ali meni odmah pada na pamet da ti pitas AI kako da predjes ulicu. Dobro razmisli sta radis, treba bre sutra dan da obavis transakcije sa jedne adrese na drugu ili da prebacis neka sredstva na taj wallet i da ti tu ostanu zarobljena jer velike su sanse da ces da "zabodes nesto" i neces znati sta dalje.
U medjuvremenu sam našao na ovom YT, ali već sam reinstalirao. Baš je glup način, jer to čekiranje se uopšte ne vidi, baš tupav interfejs.

Što se tiče Exodusa, tu sam lako došao do seed-a, tako da sam ostao na tom walletu.
Transakcije mi ne deluju komplikovano, ali i kada dodje taj trenutak, valjda prvo pošalješ nešto sitno, pa onda ostatak.

Inače kao što rekoh, mnogo komplikovanije je osposobiti brokersku platformu interactive-brokers (radio sam uz pomoć YT tutorijala + AI), pa onda da rodiš mečku dok prebaciš novac, jer banka ti traži neke nevidjene gluposti, pa onda se na svu sreću pojavio paysend i olakšao taj transfer, pa onda kada kupuješ ETFove, ne možeš kao sa kriptom kad god ti dune, nego ako hoćeš instant kupovinu to je moguće samo od 15:30 do 17:30, jer evropska berza i američka se jedino tada poklapaju, za drugo vreme čekaš do sutra.

Zato se divim ljudima koji ne sprovode diverzifikaciju ulaganja, jer ja sam na kriptu puko 30%, zapravo sve ne altovima. A kripto čini samo 14% mog portfolija, što znači da je oštetio ukupan portfolio za svega -4,2 %.
Sada ću kripto povećati na 20-25%, sve na BTC, možda nešto i na glavni alt ETH, možda nešto sitno i na large cap altove.

Pomenucu i negativno - iskustvo prijatelja. Posle vise meseci koriscenja programa, nesmotrenost i brzopletos ga mnogo kostala (reset telefona na fabricka podesavanja i gubitak svega).
Zar je moguće da nije imao zapisanu seed frazu negde ? Mogao je i da slika nekim digitalnim fotoaparatom koji nema wi-fi ili nekim starim telefonom koji se ne kači na wifi.

Zato se divim ljudima koji ne sprovode diverzifikaciju ulaganja, jer ja sam na kriptu puko 30%, zapravo sve ne altovima. A kripto čini samo 14% mog portfolija, što znači da je oštetio ukupan portfolio za svega -4,2 %.
Sada ću kripto povećati na 20-25%, sve na BTC, možda nešto i na glavni alt ETH, možda nešto sitno i na large cap altove.
Odlicno razmisljas, diversifikacija je potrebna u svakom biznisu. Ja sam jos uvek 100% u kriptu i nadam se da ce se to promeniti u naredne 3-4 godine kada se zavrsi ciklus i uvecam jos dovoljno kapitala. Mada kako cena BTC raste i kako je usao ne u mainstream nego u institucije, sve je sigurniji i sigurniji ali opet svakako razmisljam o devirsifikaciji kapitala na NYSE ali ne kao trader vec kao investitor. Za sada se drzim kripta zato sto je predvidivo kretanje cene zbog halvinga a moj savet je da sacekas jos par meseci da kupis BTC (nadam se po povoljnijoj ceni) a tak posle za 2+ godine mozes eventualno da ga zamenis za ETH ako dovoljno padne ETH/BTC odnos pa da napravis jos BTC-a kroz odnos

Zar je moguće da nije imao zapisanu seed frazu negde ? Mogao je i da slika nekim digitalnim fotoaparatom koji nema wi-fi ili nekim starim telefonom koji se ne kači na wifi.
Од тог немилог догађаја нисмо у контакту. Тако да ...

Jer deru sa commission

Cena BTC-a sad malo varira, izmedju 70-75k..
Sta mislite da li bi na leto mogla da se spusti na 50-55k?
Nekako mislim da bi to bila top kupovina i onda cekati, godinu, dve, tri.. 😉

незахвалну прогнозу тражиш.
онолико колико си спреман да изгубиш , можда је добар улаз. Каква је ситуација, не би ме зачудило да фиат крене ронити. Оно никад не реци никад. Треба се удаљити и погледати тренд.

Cena BTC-a sad malo varira, izmedju 70-75k..
Sta mislite da li bi na leto mogla da se spusti na 50-55k?
Nekako mislim da bi to bila top kupovina i onda cekati, godinu, dve, tri.. 😉
Teško je kratkoročno predvidjeti šta će se dešavati, ali dugoročno je mnogo izvjesnije.

Cenu Bitcoina diktira fiat i centralne banke. Kod Bitcoina je sve fiksno zna se koliko Bitcoina dnevno izlazi u opticaj, koliko će ga ukupno biti i kolika je inflacija.Prepolovi se svake 4 godine.

Kod fiata se ništa ne zna ni koliko ga ima, ni kada će upaliti printere, a upravo od toga zavisi cena svega.

Čim je Fed rekao da ove godine nema spuštanja kamata, Bitcoin je odmah odreagovao i pao. Vidimo da je i zlato, koje je bilo u jakom bull runu, isto palo nekih 20% ispod ATH-a, S&P 500 pao oko 8%, a srebro 45 %. Čim FED zategne monetarnu politiku , Bitcoin među prvima reaguje
Zato prati odluke Feda. Najavili su da nema spuštanja kamatnih stopa, a to znači da nema ni štampanja novih dolara. Ako nema novog printanja dolara, teško je očekivati Bitcoin bull run. Vjerovatnije je tek sljedeće godine, kada počnu spuštati kamatne stope. Ili eventualno ranije, ako ovaj Trampov lik koji zamijeni Powella već na ljeto krene sa spuštanjem.

Dugoročno idemo gore, to je sigurno kao smrt, jer dolar mora da se štampa. Ako prestanu sa štampanjem dolara i drugih fiat valuta, sve će se urušiti. A kratkoročno možemo lagano ići i dole. Zato je najpametnije raditi lagani DCA , svake nedjelje pomalo kupovati po svim cenama
Još pametnije je da staviš automatsku kupovinu na Strikeu, ako ti je dostupan, i da se ne zamaraš oko toga. Kad se nakupi malo veći iznos BTC, prebaciš na hardware wallet

Trejdanje kratkoročno, na dnevnom, mjesečnom ili čak višemjesečnom nivou, ne bih preporučio, jer je to više kockanje i većina na kraju ostane bez gaća.
Samo gledaj na period od 5+ godina i biće sve okej.

Nas nekoliko vec godinama deli premijum pretplatu jednog od najpoznatijih kripto analitičara. Jedno mesto u grupi je slobodno, pa ukoliko neko želi da se priključi grupi, pošaljite mi poruku za više informacija.

Učešće u premijum sadržaju je vrlo povoljno kada se podeli, slobodno mesto ima samo jedno (cenu pretplate delimo na ravne časti) i prednost imaju članovi zainteresovani za dugoročno učešće u grupi.

Nazad
Vrh Dno