Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Svaka klema, stopica, papučica koja se jednom zagreje zbog labavog spoja je za zamenu jer ona više nema tu čvrstinu kao nova.
U slučaju problema sa bojlerom koji je imao frka, pre otklanjanja kvara trebalo se je pažljivo pregledati situacija i da se utvrdi razlog nagorevanja žica. Iz bezbednosnih razloga možda je najbolje da se zameni regulacioni termostat. Ili neka tera i ovako, ali uraditi proveru instalacije. Pre uključenja bojlera skinuti donji poklopac. Uključiti bojler, i nakon zagrevanja vode ili nakon sat vremena ugasiti struju i proveriti da li je prekidač isključio fazu i odmah proveriti žize i termostate nema li nekog pregrevanja.
Jer bojler je vrlo opasan ako pregreje.

Bojler radi vec nekoliko dana normalno, ali zamenicu thermostat u svakom slučaju jer je moguće da je samo privremeno zalepio i zbog skidanja je proradio. Nije on skup. Očigledno mu je vreme za zamenu.
Hvala @NShappy i @dejca

Od plafona do mesta gde cevi za vodu izlaze iz zida imam 103cm. Koliko je maksimalno rastojanje od vrha bojlera do mesta na bojleru gde se spajaju brinox creva? Da li mogu da uglavim bojler koji ima 88cm (Elit x80) ili da idem na Elit xx80 koji je 75 cm? Šta još ima kvaliteno od 80l, a da je do 80cm?

На сајтовима произвођача могу да се нађу сви цртежи и димензије... бар би требало.

Od plafona do mesta gde cevi za vodu izlaze iz zida imam 103cm. Koliko je maksimalno rastojanje od vrha bojlera do mesta na bojleru gde se spajaju brinox creva? Da li mogu da uglavim bojler koji ima 88cm (Elit x80) ili da idem na Elit xx80 koji je 75 cm? Šta još ima kvaliteno od 80l, a da je do 80cm?
nosac od bojlera je obicno na 18cm od vrha bojlera, i treba neki centimetar iznad bojlera da ostavis

Mislim da tu staje bilo koji bojler

Na 103 cm ne bi mogao da montiraš ovaj moj koji je 115 cm.

Evo ti dimenzije za Elit Inox:
1770733259973.png

Ako ostavim par cm od plafona, stao bi ovaj od 880, ali bi creva baš bila izlomljena, ne znam koliko to smeta...

Trebam pomoč oko Bojlera. Prije ca. 7god renovirao kupatilo, i zbog malog prostora kupatila i tuš kabine primoran da kupim mali kockasti bojler od 30L. Nađem Ariston Andris, emajliran. Nakon kratkog vremena primjetim da na vručoj vodi na slavini izlazi hrđava voda. Tako se koristilo 4-5godina i počne curiti goda iz njega, riješim da ga zamjenim.

Opet prisiljen na kockasti, kupim isti, jer nema drugih u ponudi. Opet nakon mjesec-dva hrđa na vručoj vodi iz slavine. Stavim one filtere sa Temu na česmu, nakon 5-6 dana su za zamjene. Šta da radim?
Stavljen Metalac 30L inox

Nadam se da sam po ovom pitanju miran, barem dok traje garancija.

Inace u ovom Aristonu ima nekakav gumeni balon?? Zna li neko o cemu se radi?

Rekao sam da ću ovde napisati kad završim prepravljanje bojlera u "pametni".

Završio sam. Bojler je Elit Inox Talas XX od 150 litara.

Izbušio sam 5 rupa u oplati, ubacio u svaku po jedan senzor koji se naslanja na utrašnji kazan i tako meri temperaturu. Senzori su povezani na ESP32 koji sve očitava i preko WiFi javlja Home Assistant-u.

Radovi u toku:
1771318964634.png
Završeno:
1771318981899.png

Home Assistant:
1771318916736.png

Bojler ima svoj osigurač u razvodnoj tabli i nakon njega je povezan na još jedan, pametan:
1771319168503.png
Ovaj pametan meri potrošnju, snagu, jačinu i napon struje i ima prekidač u sebi.
Podesio sam da se uključi u jeftinoj tarifi od 00:00 do 06:00.
Na bojleru nisu dirani njegovi termostati ni njegove sonde. Podešen je nešto preko oznake "e" na njegovom originalnom termostatu i to odlučuje koliko će voda da bude topla. Dodatno sam podesio da se pametan osigurač isključi ukoliko bilo koja izmerena temperatura pređe 70°C. Čisto radi dodatne bezbednosti u slučaju da se desi nešto kao što je frrka doživeo.

Troškovi:
  • Pametan osigurač sam već imao, a nov košta nešto ispod 2000 din.
  • Temperaturne sonde 5 komada 1000 din.
  • ESP32, 600 dinara.
  • Pokriveno običnom kanalicom od 100 dinara metar.

Najveća muka je bila da se izbuše rupe, a da ne bude gomila metalnih opiljaka po kupatilu, gde inače hodamo bosi. Trebalo bi prozvođači bojlera da prodaju sa već izbušenim rupama, ako već ne stave senzore u sam bojler. Nešto kao "smart ready". Ili da povećaju cenu bojlera za 30€ i odmah ugrade u njega sve ovo. Sigurno bi bilo lepše upakovano.

Sada kada je sve gotovo, vidim koliko je u ustvari korisno da se imaju informacije o temperaturama. Pre tuširanja ili punjenja kade, tačno znam koliko tople vode imam na raspolaganju. Ne može da me upozori na to da nestaje tople vode tokom korišćenja, pošto treba da prođe malo vremena dok se izmeri temperatura vode, pošto senzori nisu potopljeni u vodu, nego mere preko temperature kazana.

Ima jeftino da se kupe Vox digitalni (nisu Smart) bojleri sa digitalnim prikazom i regulacijom temperature
Ja sam kupio 3 komada

@bakara
Da li je ovo trealo da bude komentar na moj prethodni? Izvini, ako sam nešto pomešao.
Znam da ima bojlera sa digitalnim termostatom.

Šta je bolje od ovih jeftinijih emajliranih bojlera Metalac ili Termorad od 80l?

Dodaj tu i elit inox, bolje dodaj za prohromski kazan i gledaj da je što duža garancija i naravno da je što jeftiniji.

Pre par nedelja procurio termorad btc od 80 litara koji je radio 15 godina bez greške,. Pokušao popravku ali je kamenac učinio svoje tako da je zamenjen sa termorad BT 80L. Uz njega sam dobio pokvaren sigurnosni ventil koji propuštao vodu iz bojlera a kako je već bila nedelja veče stavio sam stari i sve ok. Ono što mi smeta je što se novi bojler čuje kako se bojler dopunjavanja. Nikad na starom ništa nisam čuo, niti bilo gde drugo. Da li neko ima ovaj BT 80L da mi potvrdi da je to do bojlera? Ne znam da nije do starog ventila?

To ti je 99% vremena zbog smanjenog protoka vode. Sto znaci da te glavni uzidni ventil zeza ili sigurnosni. Odvrni prvo slavinu za vrucu vodu skroz pa onda samo hladnu skroz, ako ide slabije (znacajno) na vrucoj, onda je slab protok vode.

Čuje se i kod mene, 80 lit. Termorad kombinovani, čuje se tiho kako zuji.
Isto termorad drugi bojler star 10 god. kod njega nema.

Cuje se kad nema kamenca, kada ga bude nece se cuti 😁

Ma jok, na taj drugi bojler se nikad nije ni čulo, pre 4 godine sam mu izvadio grejač i kamenca nije bilo. Stavio drugi nov grejač sa izmenjivačem toplote i nema da se čuje.
Drugi bojler je nov kupljen prošle godine, nešto su tu drigačije uradili.
To je nešto do grejača. Drugačije se čuje kada nahvata kamenac.
Obadva bojlera su prohrom.

On pominje da se cuje “dopunjavanje” bojlera i sumnja na ventil sigurnosni. Ja racunam da misli na dopunjavanje vodom u toku koriscenja, a ne zvuk dok greje bojler. E sad mozda misli na zvuk dok greje, al to je normalno da ga ima.

Baš to, čuje se dopunjavanje bojlera hladnom vodom. Kako topla voda ističe tako se bojler "čujno" dopunjava.
Ventil u zidu je ovoren do kraja i minimalna je razlika u pritisku tople i hladne vode na slavini.
Sigurnosni ventil je 15 godina star sa starog bojlera ali nikada se ništa nije čulo. Uzeću uskoro novi da ga zamenim.

Kad zavrnes slavinu da li se i dalje cuje voda i koliko dugo u sekundama?

Ako se cuje jos par sekundi kako se puni bojler nakon zavrtanja slavine onda znam sta moze biti.

Poslednja izmena:
Aha dobro loše sam ga razumeo.
Njemu se bojler dopunjije vodom nakon što zatvori slavinu, prva sumnja je sigurnosni ventil.

Počinje da se čuje 5-6 sekundi nakon puštanja tople vode a završava 2-3 sekunde po zatvaranju slavine.

To je protok vode los (kroz ventil), zameni sigurnosni to je najjeftinije a i mator je. Kad menjas ventil obrati paznju na teflon traku ili sta vec koristis da ti ne upada u ventil dok zavrces jer ces ga tako zapusiti.

Poslednja izmena:
Koji tip bojlera je sad najbolji? Vidim sad imaju neke eko sa 1000 funkcija... Mokri, suvi... Treba mi neki od 80l i da mu visina nije iznad 80cm

Sto prostiji i jednostavniji sa prohromskim kazanom to je i bolji. Konkretno Talas ( Elit Inox Cacak ) bojleri su se dobro pokazali.

Stalno ko papagaji ponavljate mantru da su prohromski bojleri bolji od emajliranih....

U cemu su bolji?

Nazad
Vrh Dno