Šta je novo?

Dužina instalacije cijevi kod invertera

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
705
Famozno pitanje.....

Defrost i buka na 70 cm cijevi Teletabis propirivači i neuki inženjeri pogledajte!​

Hitachi: keep gas piping length as short as possible.
Daikin - isto
Fujitsu - u svojem FAQ traži minimum 3 metra, u suprotnom se gubi garancija na uređaj.
LG prosječnu dužinu navodi 7.5 metra, dok u ilustraciji prekratke instalacije od cca 1m kažu:
Short Pipe Length problems - Refrigerant inflow noiseis directly transmitted to indoor unit. Cycle overload.(high current)

LG
Nigdje ne navode strogo koliko, ali kažu standardna dužina instalacije, koju ujedno navode i kao onu koja ne zahtijeva dopunu gasa je 7.5 metara, a kao prekratku ilusturuju 1m, ne navodeći decidno da li je prekratka 1 ili 2 metra ili neka druga vrijednost...

1764756293922.png

FUJITSU
Fujitsu, kod multisplit jedinica navodi slijedeće:
Min. length for each indoor unit: 18 model 2.5 m (link strana 6)
Min. ength for each indoor unit: 5m (link strana 3)

FAQ FUJITSU
https://www.fujitsu-general.com/uk/support/faq/split/0220.html

What happens if the piping is of less than the minimum recommended length (3 to 5 meters)?​

If an air conditioner is installed with shorter piping than the minimum required length, excessive noise or vibrations may be generated from the unit, and the system may not perform as designed. Fujitsu General does not honor warranty claims for problems caused by air conditioners not having been installed properly per the installation manual provided.

Dok opet u priručnicima kažu:
Keep the piping length between the indoor unit and outdoor unit within the allowable tolerance.
The maximum lengths of this product are shown in the table. If the units are furtherapart than this, correct operation cannot be guaranteed.
Minimalne ne pominju nigdje osim u FAQ i ona dva priručnika koji se odnose na split jedinice.

HITACHI decidno navodi:
The shorter the refrigerant piping is, the better the performance will be. So the connecting pipe should be as short as possible.

Hitachi_PRIMAIRY_Outdoor_Unit_Installation&Maintenance_Manual-V20210326.pdf

Mada i sami navode na posebnu pažnju:
Connect the indoor unit and the outdoor unit with field-supplied refrigerant piping. Suspend the refrigerant piping at certain points and prevent the refrigerant piping from touching the weak part of the building such as wall, ceiling, etc.( If touched, abnormal sound may occur due to the vibration of the piping. Pay special attention in case of short piping length.) Dakle, moguća buka/vibracije.

DAIKIN
6.4.7 To connect the refrigerant piping to the outdoor unit ▪ Piping length. Keep field piping as short as possible.
Strana 14 link.

HAIER
Navode minimalnu od 3 metra u katalogu proizvoda.

Ево и Панасоника.
1764766842715.png

Ovako, malo sam konsultovao besplatnu dostupnu stručnu literaturu. Za jedan članak čekam odgovor od autora, da li će mi ustupiti punu studiju gdje se vide konkretne brojke i grafovi.

1. Study of Refrigerator Performance Through Variation of Capiler Pipe Length Jufra D. J. Abanat, Jhon Arnoldos Wabang and Edwin P. D. Hattu Machine Engineering, State Polytechnics of Kupang, Adisucipto Street, Kupang, Indonesia
Rezultati su pokazali da je performansa hladnjaka sa dužinom kapilarne cijevi 150 cm, prečnikom 0,031 inča, koeficijent performansi (COP) bio 3,28, efikasnost hlađenja 86,47%, efekat hlađenja 130,17 kJ/kg i odnos pritiska 6,22.
Za hladnjak sa dužinom kapilarne cijevi 200 cm, prečnikom 0,031 inča, koeficijent performansi (COP) bio je 3,41, efikasnost hlađenja 79,68%, efekat hlađenja 128,66 kJ/kg i odnos pritiska 6,33.
U hladnjaku sa dužinom kapilarne cijevi 250 cm, prečnikom 0,031 inča, koeficijent performansi (COP) bio je 3,25, efikasnost hlađenja 77,27%, efekat hlađenja 127,02 kJ/kg i odnos pritiska 6,77.
Na osnovu rezultata analize tri vrste kapilarnih cijevi, kapilare dužine 150 mm imaju bolje performanse od druge dvije vrste kapilarnih cijevi.

2. Performance of a split air conditioner under different refrigerant pipe length

Uopšteno, dužina cijevi za rashladno sredstvo utiče na performanse klima uređaja. Duža cijev će dati veći pad pritiska, što smanjuje performanse klima uređaja. Ovaj rad izvještava o eksperimentalnim rezultatima split klima uređaja instaliranog s različitim dužinama cijevi za rashladno sredstvo. Eksperiment je proveden s dužinom cijevi za rashladno sredstvo od 5,5 m, 7,5 m, 10 m i 15 m. U ovom testu, kondenzator i isparivač klima uređaja bili su smješteni u različitim komorama, a temperatura i vlažnost su kontrolirane u skladu s ISO 5151:2017.
Iz eksperimenta je očigledno da se rashladni kapacitet klima uređaja smanjuje s povećanjem dužine cijevi za rashladno sredstvo.

Za dužinu cijevi od 5,5 m do 15 m, kapacitet hlađenja se smanjuje sa 2352 W na 2281 W. (3% manje)
Potrošnja energije se povećava sa 708 W na 721 W.
Kao rezultat toga, koeficijent energetske efikasnosti se smanjuje sa 3,32 na 3,16. (5% manji COP)

3. PIPELINE LENGTH EFFECT ON THE THERMAL PERFORMANCE OF SPLIT AIR CONDITIONING SYSTEM
Cilj ovog rada je proučiti utjecaj dužine cjevovoda na toplinske performanse split klima uređaja rashladnog kapaciteta 2 TR, koji je korišten za hlađenje posebne prostorije dimenzija 3*4*2,8 m, izolirane iznutra slojem izolacije od polistirena. Tri dužine cjevovoda 3, 4 i 5 m korištene su za kompresiju toplinskih performansi, manometri i termoelementi korišteni su na identificiranim lokacijama, na svakom ulazu i izlazu (kondenzator, isparivač, kapilarna cijev i kompresor), a period rada sistema bio je ograničen sve dok razlika između unutrašnje i vanjske temperature nije dostigla 10°C.
Rezultati pokazuju da dužina cjevovoda od 3 m daje najbolje rezultate u pogledu toplinskih performansi, koje su za 15% veće od toplinskih performansi (COP) cjevovoda od 5 m.

Dakle na osnovu ovog se da izvući zaključak da je kraći sistem cijevi = viši pritisak = viša efikasnost.

Kolika je magnituda efekta? Možemo samo nagađati, dok neki institut ne uradi komparativno testiranje sistema od recimo tih potpuno minimalnih 60-70 cm pa nadalje do nekih prosječnih 3 metra. Ovako, linearnom esktrapolacijom, moglo bi se osnovano "lupiti", da:
- U prvom istraživanju gubici efikasnosti hlađenja u odnosu sa 1.5 na 2 metra su iznosili 6,79%, a sa 2 na 2.5m n 2.41%, to jeste 9,2% manje u odnosu na 1,5 m (respektivno 86.47% vs 79.68% vs 77.27%.)
Efekat hlađenja nije značajno manji: 130.17 kJ/kg vs 128.66 kJ/kg vs 127.02 kJ/kg. COP najbolji na 2 metra to jeste 3.28 vs 3.41 vs 3.25, COP bezznačajno manji to jeste 1%.

- U drugom istraživanju, imamo gubitak toplotne energije od 7.47 W po dodatnom metru instalacije. Ne znamo da li je linearan, ali toliki je prosječan jer je razlika snage između 5.5 i 15 metara instalacije ukupno 71 Watt ili 3% manje. Ako bismo gledali po ovome istraživanju i pretpostavili linearan pad, gubitak snage je prilično bezznačajan jer bi razlika u instalaciji od 1 ili 3 metra bila 15W ili 0.5% snage i COP manji za 0,5%.

- U trećem istraživanju navodi se 15% veći COP toplotnih performansi prednosti instalacije od 3m u odnosu na 5m instalacije.
Iako su istraživanja rađena na različitim modelima, uočljivo je da su razlike u COPu drastično veće što se pomiče ka dužim cijevima. Ovo bi išlo u prilog tome da je gubitak COPa eksponencijalan, jer u prvom istraživanju je zaista zanemariv (1% za od 1.5m do 2.5) ili pretpostavljenih 0,5% po metru (drugo istraživanje) pa onda imamo drastičan skok od 15% za raspon od 3 do 5 metara kako je navedeno u trećem istraživanju.

Dakle, trebamo još inputa to jeste preciznijih istraživanja koji bi mogli donijeti kakav-takav precizniji zaključak osim onog da je osnovano očekivati bolje performanse sistema ALI ne znamo da li je statistički značajna razlika na tako malim mjerama kao što su razlike u instalaciji od 1 2 ili 3 metra.

Poslednja izmena:
Ja se izvinjavam na predugačkom upitu, ali više volim temeljito i sa zaleđinom, nego da da lupam napamet, pogotovo što nisam iz ove struke.

Ovo su neka moja opažanja i upoređivanja, a neki konačan sud može dati neko iz struke, pogotovo ako ima pristup literaturi koja se plaća, jer je ovo sve iz besplatno dostupnih istraživanja.

Razlog zašto neki proizvođači traže/preporučuju minimalnu dužinu cevi nije efikasnost, nego komfor korišćenja - smanjenje buke i vibracija koje se prenose putem cevi.
Pozdrav

@monstrum
Možeš li napraviti usporedbu koji proizvođači klima koriste kompresore iste marke,da li navode svi istu duzinu cijevi ili?
Haier i mitsu ako koriste iste kompresore a jedan navodi minimalni duzinu a drugi ne,ili to nema nikakve veze s kompresorom?

Minimalna dužina cevi je odredjena zbog čvrstoće isparivača i bez obzira koji je kompresor u pitanju svaki proizvodjač klima ima svoj isparivač. Ako je kraća cev lako može da se deformiše ili prosvira isparivač i zato ne priznaju garanciju. Klima uredjaji su serijski proizvod te je data minimalna i maksimalna dužina cevi za tipski proizvod a da je namenski bila bi sasvim druga priča i normalno i cena što je proizvodjaču neisplativo da to radi jer su klima uredjaji trgovačka roba.

Cek,a od cegan da se deformise i "prosvira"? Isparivac je sam po sebi dugacka bakarna cev sa aluminijumskim lamelama.

Uf, moze od gomile stvari...
1. Bakarna cev,uz neku armaturu u zidu
2. Sam kompresor u SJ, lose gumice,amortizeri
3. Bakarna cev u SJ, lose savijena fabricki pa rezonuje o oklop (oko kompresora i akumulatora uglavnom)
Ne mogu bas svega da se setim,dopunice neko...

Ja ću da dopunim dogadja se i kada su cevi umotane i bandažirane zajedno a nedovoljno zategnute.
Sve su to stvari koje prenose vibracije i dogadjaju se ili zbog greške montera ili pohabanosti kod klima uredjaja montiranih po ugradbenim merama proizvodjača. Ovde se piše o minimalnoj dužini cevi i pitanje je zašto se pojavljuju vibracije kada je kraća cev od minimalnog zahteva proizvodjača.
Izvor vibracija je na mnogo bitnijim delovima a to što se utegne cev samo smanji vibracije, takvo sredjivanje je kao popravka TV lampaša ošamariš i proradi.

Poslali su autori puni rad

"
ZAKLJUČAK
Eksperiment i simulacija promjene dužine cijevi rashladnog sredstva od 5,5 m do 15 m provedeni su u klima uređaju snage 2,25 kW s R32. U ovoj studiji, pad pritiska u usisnom vodu promjera 10,92 mm veći je nego u tekućem vodu promjera 8,00 mm. Veća brzina rashladnog sredstva u tekućem vodu može biti razlog većeg pada pritiska.
Kako se cijev rashladnog sredstva povećava, rashladni kapacitet testiranog uređaja se smanjuje. Promjena dužine cijevi od 5,5 do 15 m rezultira smanjenjem rashladnog kapaciteta od 2317 do 2258 W ili smanjenjem za 3,1%. Potrošnja energije klima uređaja izmjerena je kao gotovo konstantna. Zabilježeno je samo 1,9% smanjenja potrošnje energije pri promjeni dužine cijevi od 5,5 do 15 m. To rezultira smanjenjem COP-a za oko 5,1% sa 3,32 na 3,16.
Iz ovog eksperimenta je očigledno da se smanjenje performansi split klima uređaja može smatrati malim. Smanjenje performansi klima uređaja je i dalje podnošljivo. Međutim, daljnja istraživanja treba provesti za dužinu cijevi veću od 15 m."

Poslali su autori puni rad
Već sam davno napisao da svako iz struke zna da je najkraća instalacija i najbolja instalacija.
Problem je što rekla kazala priče mahom prenose osobe bež ikakve škole i bez ličnog iskustva.
Ona čuvena ne lošem glasu Hisense klima koju sam ugradio sa 1.5m instalacije radi neprekidno već 3 meseca bez problema a internet stručnjaci su mi prognozirali da će da crkne čim pređe na grejanje.
Tako da svi oni koji pričaju da mora da se ugradi 3m instalacije treba smatrati za totalne neznalice i sve ostalo što pišu treba uzimati sa velikom rezervom.

Već sam davno napisao da svako iz struke zna da je najkraća instalacija i najbolja instalacija.
Problem je što rekla kazala priče mahom prenose osobe bež ikakve škole i bez ličnog iskustva.
Ona čuvena ne lošem glasu Hisense klima koju sam ugradio sa 1.5m instalacije radi neprekidno već 3 meseca bez problema a internet stručnjaci su mi prognozirali da će da crkne čim pređe na grejanje.
Tako da svi oni koji pričaju da mora da se ugradi 3m instalacije treba smatrati za totalne neznalice i sve ostalo što pišu treba uzimati sa velikom rezervom.
Meni je Midea Mission bila sa instalacijim manje od 1 metra (ugradjivao kućni prijatelj majstor klimadzija 30+ god iskustva)
Grejala je ko besna 10 godina.

Sad je izmestena u deciju sobu ima malo jace od 1m instalacije.

Na njeno mesto je dosla Midea xtrime, sa nekih 3-4 metra instalacije, jer sam morao da je izmestim dalje od terase,zbog prozora ispod po kojem je curela prilikom defrosta.

Primetio jedam, da jeste tiša pri defrostu tj odlasku gasa ka SJ.
Dok je bila kratka instalacija, čuo se baš šut kad krene gas ka spolja, sad je to mnogo tiše.

Logično jaci je pritisak zbog kratke dužine cevi.

Kaže taj majstor, ok to neki brenovi traže zbog garancije nama lepo za cenu ugradnje + po metru ali da li ima logike. Pitanje je

Bravo za struku, 3000din za gospodina.

Najkraća instalacija ima najveći stepen iskorišćenja pa bi najbolje bilo da je unutrašnja jedinica direkt vezana na spoljnu ali to je već prozorska klima. Pitanje je kako je proizvodjač računao izmenjivač i kod kratke instalacije pitanje je šta se dogadja kod ekspanzije gasa u izmenjivaču a sa druge strane proizvodjač deklariše max buku verovatno za predvidjenu min dužinu cevi, kraća cev više prenosi vibracije i eto problema.

Ако је самурај инжењер написао да иде минимум 3 метра, има да иде како је написано. Струка себи може да уграђује како год жели.

Struka može da ugradjuje sebi kako želi ali preko toga treba da potpiše i overi preuzimanje odgovornosti.

Stvar je prosta, japanski proizvođači definišu minim dužine instalacije. Od 2018-te imam tri komada 12LMCE na nekih 5, 6 i 8m instalacije. Rade normalno, greju, tihe su, greju i hlade ko besne. Ja tu ne vidim problem

Pa gde je onda tačka isparenja, ako je bila na 2,5-3m? Kad je povećana dužina cevi na 8m? Da okačim video? Biće da promovišem, preterujem.

Uslove garancije i ko može da uradi montažu i overi garantni list određuje uvoznik. Ako uvoznik kaže da mora 3m minimum cevi onda je to tako ili gubite garanciju.
Tako je to u Srbiji.

Uslove garancije i ko može da uradi montažu i overi garantni list određuje uvoznik. Ako uvoznik kaže da mora 3m minimum cevi onda je to tako ili gubite garanciju.
Tako je to u Srbiji.
I trazice svaki moguci nacin da vam ne priznaju istu. A monteri koje uvoznik/prodavci salju mahom nemaju vakum pumpu. Zimbabve

Gledao sam jednog Hrvata, on je na Hitachi stavljao čak 60 cm
Govori što manje to bolje, čak je govorio kako je neku klimu vakumirao par sati
Mislim da ne vakumira ispod sat vremena.

Pa ti forsiraj 3 metra
Kod mene Mitsubishi nigde nije naveo dužinu instalacije, samo je dopunjavanje treba biti posle 5 metara

Nazad
Vrh Dno