gmlale
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.12.2003
- Poena
- 630
Moja oprema
- Mobilni telefon
- 063626864
- Pristup internetu
- Optički internet
U ustanovi gde radim koristimo kartice sa sertifikatima PKS (Privredna komora Srbije). Imam problem koji je učestaliji sa novom partijom kartica (mada je bilo i sa starom) kod pristupa E Fakturama, E Porezima, servisima E Uprave. Naime iako u Menadžeru tokena stoji da su ok učitani sertifikati sa kartice koja je unutra ovi servisi prikazuju problem sa učitavanjem sertifikata, to isto se dešava i kod elektronskog potpisivanja dokumenata. Problem se privremeno rešava tako što u Menadžetu tokena odem na sertifikat pa kliknem na instaliraj sertifikat (next, next, next) i onda sve proradi ok i radi do trenutka dok se ne resetuje računar ili ubaci druga kartica i tada se sve mora ponoviti. Prilikom elektronskog potpisivanja dokumenata gde su dva potpisnika prvo se potpiše jedan pa onda se ubaci kartica od drugog i odradi ova procedura instalacije sertifikata da bi drugi mogao da potpiše. Jesenas nam je PKS zamenila većinu kartica kojima je isticao rok novim karticama, dok je sa starim problema bilo povremeno sa novim je redovna pojava. Naravno da sam pratio uputstva od PKS za inastalaciju i ardio po njima. Koristimo uglavnom Win 10 Pro i poneki Win 11 pro sisteme. Očigledno mi je da je problem negde u komunikaciji Token menagera i Windowsa prilikom učitavanja sertifikata ali šta je rešenje ne znam. Imate li neko konstruktivmno rešenje.