Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme Chupo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jesi ubacio memorijsku karticu ? Kakav je signal mts-a ? Probaj na drugoj mrezi ako je slab. I jos nesto, bateriju treba napuniti na struju preko adaptera pre ukljucivanja. Ako ne bude islo, kontaktiraj prodavca da ti je zameni. Proveri prvo da li je dobro usla kartica, uguraj ne noktom da se cuje klik.

Poslednja izmena:
Kartica nij edobra ne radi ni u telefonu ni u ruteru. Sutra ću do poslovnice da je zamenim.

Kakav je najbolji sistem za jedno 6 kamera do 150-200e ?
Imam neki stari Dahua sistem DVR 4 kamere analogno od kojeg 1 ulaz iz nekog razloga ne radi?. Nemoguce je premotavanje koliko sve koci, verovatno mali izlaz bandwidth sa snimaca?
Bitno mi je da kamere nisu one kineske od 5e koja rade iskljucivo preko njihovih servera.

Hoćeš u tih 200€ da uđe i 6 kamera i NVR? Ne znam da li ima smisla danas koristiti DVR.

• Like
Reagovanja: G17
Nemam ideju. Suviše malo para.
Ja koristim neke IP kamere sa Temu-a i super mi rade. Nije cloud, nego sve u lokalu. Ali kupio sam Dahua NVR + HDD + POE switch.
Kamere su tu najmanje para. Mislim da me je ostalo izaško preko 200€.

• Like
Reagovanja: G17
Nemam ideju. Suviše malo para.
Ja koristim neke IP kamere sa Temu-a i super mi rade. Nije cloud, nego sve u lokalu. Ali kupio sam Dahua NVR + HDD + POE switch.
Kamere su tu najmanje para. Mislim da me je ostalo izaško preko 200€.
Da li imas linkove ili nazive modela da pogledam?

Gde kupujete Dahua kamere? Evo trazim ih vec danima, nigde ih nema ili im je cena 3x visa nego sto zaista treba da bude

Ma gledao sam i tamo, cene su im nerealne... Ili ja mozda imam iskrivljenu sliku... duplo skuplje nego u inostranstvu, nije tako bilo, tolika razlika...

Ma gledao sam i tamo, cene su im nerealne... Ili ja mozda imam iskrivljenu sliku... duplo skuplje nego u inostranstvu, nije tako bilo, tolika razlika...
Da ovo kod nas bas bezobrazno . ja kupujem na Aliju Ali saljem u EU ako nije povol;jno za Srbiju , mada kako poceli da udaraju sa pdv

Kupis lepo BlueIris softver umesto NVR, i IP kamere kod kineza i uzivas, najbolja moguca varijanta

jel imate neku preporuku za nekog kineza, dome, antivandal, mic, intrusion/tripwire (da se aktivira kada neko udje u obelezeni prostor), ip, poe, 2.8mm, ONVIF , sd card?

Kupis lepo BlueIris softver umesto NVR, i IP kamere kod kineza i uzivas, najbolja moguca varijanta
Pa gde može da bude bolje da ti video server bude Windows PC mašina od embedded uređaja koji vrši samo funkciju video snimača? PC računari su se koristili kao video serveri pre 15 godina, kada su DVR / NVR-ovi bili preskupi. Standardni PC računari nisu namenjeni 24/7 radu, da ne pominjem (ne)primerenost Windows-a tom zadatku. Da ne bude da pričam napamet, učestvovao sam u pisanju komercijalne aplikacije za video nadzor (kako server tako i klijent) i instalirao je na priličnom broju računara.

Alternativa NVR-u može da bude mini PC sa Linixom i Frigate softverom. Može da radi 24/7, ali NVR je ipak pouzdaniji. Frigate daje dosatne mogućnosti.

Pa gde može da bude bolje da ti video server bude Windows PC mašina od embedded uređaja koji vrši samo funkciju video snimača? PC računari su se koristili kao video serveri pre 15 godina, kada su DVR / NVR-ovi bili preskupi. Standardni PC računari nisu namenjeni 24/7 radu, da ne pominjem (ne)primerenost Windows-a tom zadatku. Da ne bude da pričam napamet, učestvovao sam u pisanju komercijalne aplikacije za video nadzor (kako server tako i klijent) i instalirao je na priličnom broju računara.
Da li si nekad cuo za Server ili VPS? Kao neko ko je ucestvovao u pisanju aplikacije, trebao bi da znas da postoje i serveri, kao i VPS koji fura windows server koji jeste namenjen da radi 24/7... Takodje postoje i mini pc i mini serveri, itd, itd, da ne nabrajam, posto vidim da samo hoces da pametujes, pa te pustam da nastavis tim tokom.

...a samo sam pitao gde nabaljate dahua kamere... 😁

Ne ne... nego si se i žalio da je skupo. Pokrenuo si naš "pomoću štapa i kanapa" mentalitet. Kriv si 😀

Alternativa NVR-u može da bude mini PC sa Linixom i Frigate softverom. Može da radi 24/7, ali NVR je ipak pouzdaniji. Frigate daje dosatne mogućnosti.
Frigate koristim već neko vreme,jedina zamerka što zna da bude zahtevan,ali to opet zavisi od broja kamera.
Zašto misliš da je NVR pouzdaniji?

Zato što je "embedded" sistem. Nema operativni sistem na disku.
Nekome kome treba plug&play, lakše je dakupi NVR nego da se zeza sa instalacijama i podešavanjima. Ima i aplikacija za telefon i možeš da koristiš i van kuće, sa mobilnog. Može i na PC/Frigate, ali je za nas koji vole da čačkaju, ne za prosečnog korisnika.
Meni bi više odgovarao Frigate, ali već sam kupio NVR i ne razmišljam dalje o tome jedno vreme. Mislim da mi je postavka super stabilna. Trenutno imam 9 kamera i još par komada čeka na postavljanje.

Od nekoga ko profesionalno radi sa video nadzorom 26 godina: ne slušajte ideje da koristite Windows za video server, bila to desktop ili server varijanta hardvera, da ne pominjemo zakup servera u cloud-u i cenu takvih kombinacija. Samo NVR / DVR. Za neozbiljne primene na vikendici (jedna kamera ili tako nešto) je bolje i samo lokalno snimanje na SD karticu na detekciju pokreta i veza sa internetom. Kao što kaže @component Linux teoretski može (uostalom, DVR / NVR -ovi rade pod Linux-om), ali to je previše komplikovana opcija za većinu.

Nisam siguran šta je jeftinije ako poredimo po ceni.

Cena moje opreme je 520€ (trenutne cene, ja sam platio manje pre 6 meseci):
Dahua NVR sa 32 kanala = 290€
WD HDD Purple 4GB = 145€
Dahua Poe Switch 8port = 85€ (imam još jedan pošto imam više od 8 kamera, ali ne računam ga).

Od ovoga HDD i switch mora da postoje, tako da samo NVR bi mogao da zamenim sa nekim mini PC-em (podrazumeva se da mora da bude Linux, a ne Windows). Ali ne znam koliko jak bi trebao da bude taj PC da bi mogao sa Frigate da radi što i ovaj NVR (i da li bi nov mogao da kupim za ispod 300€). Ako bi dodao nešto kao Coral za AI, sigurno bi bio mnogo sposobniji od NVR-a.

Sve zajedno, sa kamerama troši oko 50W, a meni je sve nakačeno na EcoFlow od 286Wh, tako da može satima da radi ako nestane struje.

Za vikendicu sigurno ne bih ovako podesio. Da mi oprema od 1000€ snima u lokalu i da mi neki lopov sve pokupi sa snimcima. Sve zavisi šta kome teba i koliko misli da potroši para i koliko opcija želi da ima i koliko robusno treba da bude.

Svako koristi ono što misli da treba 🙂
Ali nećete me "ubediti" 🙂 da je NVR hardwerski sigurnija varijanta od PC-ja,dođe mu skoro na isto što se hardwera tiče.
Frigate,I5 6500,m2 Coral,zauzeće procesora 30-35% sa 9 strimova.Restrim na HA i tinyCam na telefonu,tabletu,TV-u.

Ni po Evropi nema Dahua kamera, ima samo to sto je ostalo na lageru izgleda... Mada i polovina tih sto kao ima na lageru, kada probas da narucis, vidis da ne moze... U Americi i nekim delovima Evrope je zabranjena... Kao i Hikvision i ostali kineski brendovi...
Sta sad? Reolink?

Procitao sam da je neko postavio pitanje ....Da li neko koristi kamere sa temu.Ja licno imam 5 tj imao sam 5 jednu sam poklonio ortaku.Odlicno rade ortaku sam dao sa jednim socivom meni su ostale 4 sa 2 sociva.Prezadovoljan sam za taj novac.Ovamo gde je jedan senzor ide kartica od 64 gb a gde su dva stavio sam 128gb.Svaki pokret detektuju,leptir ako prodje blizu senzora-sociva odmah se aktivira.Snima odlicno imam ih oko godinu dana.Da napisem da je kolega sa posla skoro uzeo za vikendicu sa panelom i 2 sociva takodje.Ja sam iskreno bio skeptican da ce raditi ta kamera na kineskom panelu ali kamera radi perfektno i nocu snima odlicno.Uvhvatili smo par puta sakala itd kako se setaju pored vikendice.On je stavio 64gb i radi super.Ja ove 4 kamere koristim preko MTS-rutera kuci a na vikendici jer imam sturuju imam A1 ruter .Kolega koristi A1 karticu u ovoj kameri sa solarnim panelom jer trenutno nema struju na vikendici.Sve u svemu i kod mene i kod njega kineske kamere rade perfektno, odlicna slika, sve je top za taj novac.Jedina moja greska je ta sto sam uzimao razlicite kamere na od raznih kupaca a ne na jednom mestu i sada mora da koristim vise programa za kameru.Ako neko narucuje neka naruci iste da bi koristio jedan program kada zeli da baci pogled na kamere.A ne kao ja da pogleda jednu ili dve kamere na jednom programu a posle da pali drugi program za trecu itd.I jos nesto platio sam ih pa barem duplo jeftinije nego kod nas i kamere i memorijske kartice.

Poslednja izmena:
Problem više aplikacija možeš rešiti sa,na primer,tinycam pro ali da bi imao pristup sa strane interneta moraš otvoriti portove,što ne znam da li je moguće u tvom slučaju.

Pozdrav, imam Imou Bullet 2C kameru i planiram uzeti još dve. Zadovoljan sam šta mi pružaju. Jedino nisam zadovoljan kako radi snimanje na detekciju pokreta, pa sam to prebacio da snima konstantno. E sad, da li postoji neko podešavanje da mi izbacuje thumbnail slike za svaki deo snimka? Nisam uspeo naći to u podešavanjima.

Ili postoji neka druga aplikacija preko koje mogu povezati ove kamere? Hvala

Prilozi

• IMG_7527.jpeg
    IMG_7527.jpeg
    57.1 KB · Pregleda: 26
Jel možeš da napišeš nešto o njoj? Ja razmišljam da uzmem 2C, 2E ili Cruiser se+ 3mp...

Nazad
Vrh Dno