Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025 / 2026)

199 novčanica prima bankomat u jednoj uplati.

Mnogo su brate aljkavi u Yettel banci. U izvodu, koji bi trebalo da bude verodostojna isprava piše pogrešna kamatna stopa za štednju otvorenu početkom januara. Stoji 4,5% umesto 5,5%.

Sta se dešava kad istekne godina za kamatnu štednju. Da li se taj račun gasi sam od sebe ili nastavlja dalje da obračunava kamatu?

Sta se dešava kad istekne godina za kamatnu štednju. Da li se taj račun gasi sam od sebe ili nastavlja dalje da obračunava kamatu?

Ne postoji pojam "kamatna štednja". Kod Yettel banke postoji oročena štednja i štednja po viđenju.

Oročena štednja se ugovara na određen period (3, 6, 12 itd. meseci). Nakon što istekne period oročenja, glavnica i kamata se prebacuju na tekući račun, a štedni račun gasi.

Kod štednje po viđenju, kamata ti se isplaćuje jednom mesečno (ugrubo 1/12 godišnje kamate) sve dok imaš sredstva na štednom računu. Štedni račun se ne gasi ni za godinu, ni za dve ni za deset, sve dok ga ti ne ugasiš i nastavlja da obračunava kamatu.

Ovako je kod Yettel banke. Kod drugih može biti za nijansu drugačije, ali je princip isti.

Samo napomena da se štedni račun gasi ponekad. Kada su menjali uslove (mislim da je bilo promena kamate na štednju po viđenju), meni su sve pare prebačene na tekući račun, a račun za štednju po viđenju je bio ugašen. Morao sam da otvorim novi, naravno sa novom kamatnom stopom.

Samo napomena da se štedni račun gasi ponekad. Kada su menjali uslove (mislim da je bilo promena kamate na štednju po viđenju), meni su sve pare prebačene na tekući račun, a račun za štednju po viđenju je bio ugašen. Morao sam da otvorim novi, naravno sa novom kamatnom stopom.

Da. Isto kod mene. To je bilo zbog promene sistema. Ko je otvorio u staroj aplikaciji morao je da otvara novu štednju po viđenju sa novom kamatnom stopom, a stara mu se gasila. Ko je otvorio u novoj aplikaciji samo mu je promenjena kamatna stopa. Svakako smo bili blagovremeno obavešteni.

No to ne menja princip koji sam objasnio gore.

Ne postoji pojam "kamatna štednja". Kod Yettel banke postoji oročena štednja i štednja po viđenju.

Oročena štednja se ugovara na određen period (3, 6, 12 itd. meseci). Nakon što istekne period oročenja, glavnica i kamata se prebacuju na tekući račun, a štedni račun gasi.

Kod štednje po viđenju, kamata ti se isplaćuje jednom mesečno (ugrubo 1/12 godišnje kamate) sve dok imaš sredstva na štednom računu. Štedni račun se ne gasi ni za godinu, ni za dve ni za deset, sve dok ga ti ne ugasiš i nastavlja da obračunava kamatu.

Ovako je kod Yettel banke. Kod drugih može biti za nijansu drugačije, ali je princip isti.
Zahvaljujem i sad je sve mnogo jasnije posto sam na stednji po vidjenju a uskoro tj za par dana ce biti punih 12 meseci. Mislio sam da moram drzati na racunu 12 meseci pa sam zato tako pitao a nisam dao sve informacije... Ispada bolje orociti na 6 ili 12 meseci nego ovo.

Poslednja izmena:
Stoji 4,5% umesto 5,5%.
Pretpostavljam da si proverio i da su ti rekli da je sve u redu? Meni se lično nije desilo, vučem tu štednju iz decembra, ali znam neke kojima jeste, pa se pitaju treba li da im pišu. Svakako, najvažnije je da u ugovoru stoji kako treba, ali bolje sprečiti nego lečiti...

Samo napomena da se štedni račun gasi ponekad.
Podsećanja radi, to su bili ugovori na određeno, tj. trajali su samo jednu godinu, nakon čega se račun automatski gasio, ali je puna kamatna stopa od 4,01% bila nepromenljivi deo ugovora. Kada su smanjili stopu, morali su da jednostrano raskinu te ugovore, jer je to bio jedini način, pošto nije bila predviđena mogućnost promene stope. Sada su svi ugovori na neodređeno, sa ugovorenom stopom 0,01% (to je jedina garancija), dok se bonus (isprva 4%, pa nakratko 3%, pa sada 2%) može proizvoljno menjati.

Podsećanja radi, to su bili ugovori na određeno, tj. trajali su samo jednu godinu, nakon čega se račun automatski gasio, ali je puna kamatna stopa od 4,01% bila nepromenljivi deo ugovora. Kada su smanjili stopu, morali su da jednostrano raskinu te ugovore, jer je to bio jedini način, pošto nije bila predviđena mogućnost promene stope. Sada su svi ugovori na neodređeno, sa ugovorenom stopom 0,01% (to je jedina garancija), dok se bonus (isprva 4%, pa nakratko 3%, pa sada 2%) može proizvoljno menjati.

Hm. Ja se dobro sećam da mi je ugovorena kamatna stopa bila 0,01%, a bonus kamatna stopa 4% i u staroj Mobi Bank aplikaciji na štednju po viđenju i da nije bilo nikakvog ugovora na određeno, nego na neodređeno. I opet sam morao da otvaram novu štednju po viđenju. Mislim da je ipak bila samo prepreka tehničke prirode.

Pretpostavljam da si proverio i da su ti rekli da je sve u redu? Meni se lično nije desilo, vučem tu štednju iz decembra, ali znam neke kojima jeste, pa se pitaju treba li da im pišu. Svakako, najvažnije je da u ugovoru stoji kako treba, ali bolje sprečiti nego lečiti...

Nisam proveravao, jer znam da je sve u redu što se konačne isplate tiče, odnosno da je po ugovoru. Poslao sam zahtev na četu da mi se dostavi ispravan izvod koji navodi ispravnu kamatu jer je izvod dokument koji ima vrlo visok nivo važnosti. Pretpostavljam da svi koji su otvorili oročenu štednju sa 5,5% kamate u januaru (koja je važila do 15. januara) imaju istu grešku u izvodu. Moram malo da ih tovarim sa njihovim aljkavostima...

I naravno, iskoristio priliku da pitam oko plaćanja računa na klik sa partije kreditne kartice za koju postoji tarifna stavka, ali ne postoji tehnička mogućnost. Bolje da nisu ni odgovorili na pitanje...

Screenshot (202).png

mislim da nece to uraditi nikada da dozvole da sa kreditne platis bilo koji racun jer te bukvalno teraju da podignes ili prebacis novac na platni i da naplate bas veliku proviziju ili da kreditnom platis u nekoj posti menjacnici i da te oderu za minimum 300 dinara provizije. na tih 300 dodas proviziju platnog prometa uglavnom 60 dinara plus 0.8% od iznosa racuna.
dranje koze sa ledja bukvalno.

mislim da nece to uraditi nikada da dozvole da sa kreditne platis bilo koji racun jer te bukvalno teraju da podignes ili prebacis novac na platni i da naplate bas veliku proviziju ili da kreditnom platis u nekoj posti menjacnici i da te oderu za minimum 300 dinara provizije. na tih 300 dodas proviziju platnog prometa uglavnom 60 dinara plus 0.8% od iznosa racuna.
dranje koze sa ledja bukvalno.

To je nešto što je postojalo dok nisu ukinuli staru aplikaciju, a stoji i dalje u tarifniku da se plaća naknada 2% za naloge sa računa kreditne kartice, osim za račune na klik i dopunu u Yettelu gde je naknada 0. Dok je radila stara aplikacija, skoro uvek sam plaćao račune na klik sa partije kreditne kartice, bez naknade.

Problem je isključivo tehničke prirode, jer kad sam im pre par meseci napisao prigovor da se stavka tarifnika ne može izvršiti jer u novoj aplikaciji nema te mogućnosti kao u staroj, a onda napisao i žalbu NBS-u. Rekli su mi da platim sa tekućeg računa, prenesem isti iznos sa kreditne na tekući, a naknadu će mi stornirati. Naravno, nisam to radio, jer znajući njihovu neažurnost, verovatno bi zaboravili to da urade (jer se radi ručno), pa bih verovatno kod svakog plaćanja računa morao da ih cimam da storniraju naknadu.

Dakle, problem je samo u njihovoj nesposobnosti da srede aplikaciju, pošto na njihovo sopstveno priznanje odozgo posle više godinu ipo dana od izlaska nove aplikacije, ona se "još uvek unapređuje".

meni je to posao menjacnica platni promet komuniciram sa bankama sa strucnjacima za terminale od aik banke trazio milion puta da omoguce prislanjanje kartice na tac ped koji se nalazi ispred klijenta gde kuca pin ali nece pa nece da omoguce uzmi karticu ubaci u terminal a klijent kuca pin sa druge strane saltera google pay nema aple pay nema na mestima gde placas racune su isplatni terminali sure sa provizijama yetel banka minimum 300 dinara. sve ispadne na kraju kao da si podigao novac sa isplatnog terminala pa kesom platio racun za struju. narodna banka se pravi blesava totalno obecavaju dve godine vec da ce uraditi nesto po tom pitanju. dil nbs sa bankama definitivno. lik koji je dolazio da zameni taj deo za pin kaze moze tehnicki ali su nam zabranili da ga ukljucimo meni bi to bilo minut posla da ubacim dodatak softwera u terminal.
NBS je zabranila operaterima da naplacuju u poslovnicama sto je znak da se mulja na veliko

Poslednja izmena:
Stiglo danas u inbox, nisu mi nudili duze vreme nista. Pohvala za prelaz sa smaranja korisnika na "ako hoces javi se" fazon.
Sta bre ne smaraju?
Ne mogu da udjem u app a da me ne saceka "Odobrili smo ponudu za tebe!". 🤣
Da, znam da mogu da ugasim...

• Like
Reagovanja: uji
Imam sat Xiaomi Watch S4. Ne uspevam da povežem kartice za plaćanje na njega. Uspešno koristim kartice na mobilnom telefonu, pa sam hteo da probam kako radi na satu. Isti model sata prodaje i Yettel i oni su naveli "NFC plaćanje".
Da li je neko uspeo da namesti plaćanje na bilo kom satu? I da li je neko uspeo na Xiaomi satu?
Da li mora da se odradi neka verifikacija uređaja u Banci ili šta ti znam?

ja sad ne mogu ni da se ulogujem u app verovatno imaju neki privremeni ,,izazov" i polazak po zlu :')

Nije sad. Pokušavao sam i juče.
Ako neko uspešno koristi znači da je do mene. Možda je neko još pokušavao i nije uspeo. Da ne pokušavam i ja onda uzalud.

Danas mi nije proslo placanje MTS racuna (jedan BOX4 i postpaid, ako je uopste bitno) Yettelovom digitalnom MC karticom (ova sto se dobije u app odmah po otvaranju racuna Bank MAX, pretpostavljam da je identicna fizickoj kartici koju jos uvijek cekam da mi stigne postom).

Posumnjao bih da je potrebna neka dodatna aktivacija ove kartice, da bi radila online, ali prije 2-3 dana sa uspjesno platio slican iznos na Ananasu (doduse, bez ikakvog vida 2FA, samo je svuklo sredstva, vjerovatno zbog procesora koji oni koriste).
Naravno, svi limiti i kanali potrosnje su uredno aktivirani.

Da li neko znao o cemu se radi i sta bi mogao biti problem?
Evo da podijelim epilog sage sa Yettel-om nakon skoro puna dva mjeseca. Inace, problem je ostao i nakon dostave fizicke kartice (koja je naravno identicna) i koriscenja uz PIN, tako da ni to nije bio uzrok (mada je bilo ocigledno da nema veze sa tim).

Ispostavilo se da mi nisu uredno zaveli, tj. uvezali broj telefona, tako nesto, pokusacu naci taj odgovor i podijeliti ovdje. Znaci, sistem (mts, tj. njihov procesor, vjerovatno bi se ponasao tako i bilo koji drugi sa 2FA) nije mogao da inicira 2FA i nije mi dozvoljavao online placanje. Na Ananasu je radilo iz prve jer nisu imali 2FA. Odmah sam im ukazao na ovo, ali nisu se snasli.

Rijesili su problem tek nakon dva prigovora (i nekoliko razmijenjenih mail-ova), od kojih je svaki trajao po 20-25 dan, i to tek kad sam u poslednjem naveo da cu se zaliti NBS-u (ne vjerujem da ih je to puno uplasilo i potreslo, ali moguce da je pomoglo da se zainteresuju).

EDIT:
Evo poslednjeg odgovora od njih:
Poštovani,

Dana 10.01.2026. godine ste nam se obratili pitanjem na adresu na koju se dostavljaju prigovori korisnika. Kako je u pitanju provera opšteg tipa odgovor je u nastavku.
Izvinjavamo se na čekanju odgovora za navedeni upit, bile su potrebne dodatne provere nakon kojih je ustanovljeno da broj telefona nije bio evidentiran za 3ds.
Broj je upravo dodat, pokušajte da obavite plaćanje kroz 24h kada se dovrši modifikacija servisa.
Zaista se izvinjavamo ukoliko je situacija izazavala bilo kakav vid neprijatnosti.
Za sva dodatna pitanja smo Vam na raspolaganju.

Za slučaj da niste zadovoljni odgovorom ili smatrate da se banka ne pridržava odredbi zakona, opštih uslova poslovanja ili ugovora koji ste zaključili sa bankom, prigovor možete uputiti na adresu [email protected].

Srdačan pozdrav,

Poslednja izmena:
Imam sat Xiaomi Watch S4. Ne uspevam da povežem kartice za plaćanje na njega. Uspešno koristim kartice na mobilnom telefonu, pa sam hteo da probam kako radi na satu. Isti model sata prodaje i Yettel i oni su naveli "NFC plaćanje".
Da li je neko uspeo da namesti plaćanje na bilo kom satu? I da li je neko uspeo na Xiaomi satu?
Da li mora da se odradi neka verifikacija uređaja u Banci ili šta ti znam?
Ne mozes da dodas karticu na XiaomiOS koji imas na satu. Samo Google wallet radi.

Evo poslednjeg odgovora od njih
Zanimljivo. Ovo onda objašnjava zašto su i ranije novi klijenti javljali da su imali problem sa onlajn plaćanjima prvih dana. Znači treba broj da se zavede, a taj servis im se očigledno ažurira samo jednom dnevno (ili manje, prema tuđim iskustvima), čim ti traže da sačekaš jedan dan pre ponovnog pokušaja plaćanja.

Sve ja to znam. Rekli su da podržava i pokušali da podesi Xiaomi Pay. Ne Google Pay. To već radi.

Svejedno, mislim da mi ne koristi plaćanje satom pošto je uslov da telefon bude Bluetooth povezan sa satom dog vršiš plaćanje. Belefit je da ne moram telefon da izvadim iz džepa, a ne da ne moram da nosim telefon.

Hm. Ja se dobro sećam da mi je ugovorena kamatna stopa bila 0,01%, a bonus kamatna stopa 4% i u staroj Mobi Bank aplikaciji na štednju po viđenju i da nije bilo nikakvog ugovora na određeno, nego na neodređeno. I opet sam morao da otvaram novu štednju po viđenju. Mislim da je ipak bila samo prepreka tehničke prirode.

Nisam proveravao, jer znam da je sve u redu što se konačne isplate tiče, odnosno da je po ugovoru. Poslao sam zahtev na četu da mi se dostavi ispravan izvod koji navodi ispravnu kamatu jer je izvod dokument koji ima vrlo visok nivo važnosti. Pretpostavljam da svi koji su otvorili oročenu štednju sa 5,5% kamate u januaru (koja je važila do 15. januara) imaju istu grešku u izvodu. Moram malo da ih tovarim sa njihovim aljkavostima...

I naravno, iskoristio priliku da pitam oko plaćanja računa na klik sa partije kreditne kartice za koju postoji tarifna stavka, ali ne postoji tehnička mogućnost. Bolje da nisu ni odgovorili na pitanje...

Pogledajte prilog 526816

Evo da i ja potvrdim, i meni je u izvodu pripisana kamata 4.5% na oročene uloge, iako je novac deponovan tokom trajanja akcije 5.5%.

Uložio sam žalbu, pa ćemo videti šta kažu.

Verovatno će rešavanje ubrzati veći brpj pritužbi., pa proverite svoje izvode.

U januarskom izvodu vam stoji 4.5% za nove orocene partije?

Ako sam lepo ukapirao ovo vazi za januarske depozite, posto meni za decembar stoji 5.5% pa rekoh kako vidite priliv ako se ne obracunava sad 😀

Ja sam juce orocio na 6 meseci i pisalo je 5% a sta ce biti u izvodu videcemo.

U svakom slučaju, neozbiljno. Izvod je važan dokument, koji se predaje i za apliciranje za kreditne proizvode i na kome ne smeju biti greške.

Ko mi garantuje da sutra u izvodu ne pogreše iznos duga po kreditnoj kartici...

Nazad
Vrh Dno