Sta se dešava kad istekne godina za kamatnu štednju. Da li se taj račun gasi sam od sebe ili nastavlja dalje da obračunava kamatu?
Samo napomena da se štedni račun gasi ponekad. Kada su menjali uslove (mislim da je bilo promena kamate na štednju po viđenju), meni su sve pare prebačene na tekući račun, a račun za štednju po viđenju je bio ugašen. Morao sam da otvorim novi, naravno sa novom kamatnom stopom.
Zahvaljujem i sad je sve mnogo jasnije posto sam na stednji po vidjenju a uskoro tj za par dana ce biti punih 12 meseci. Mislio sam da moram drzati na racunu 12 meseci pa sam zato tako pitao a nisam dao sve informacije... Ispada bolje orociti na 6 ili 12 meseci nego ovo.Ne postoji pojam "kamatna štednja". Kod Yettel banke postoji oročena štednja i štednja po viđenju.
Oročena štednja se ugovara na određen period (3, 6, 12 itd. meseci). Nakon što istekne period oročenja, glavnica i kamata se prebacuju na tekući račun, a štedni račun gasi.
Kod štednje po viđenju, kamata ti se isplaćuje jednom mesečno (ugrubo 1/12 godišnje kamate) sve dok imaš sredstva na štednom računu. Štedni račun se ne gasi ni za godinu, ni za dve ni za deset, sve dok ga ti ne ugasiš i nastavlja da obračunava kamatu.
Ovako je kod Yettel banke. Kod drugih može biti za nijansu drugačije, ali je princip isti.
Pretpostavljam da si proverio i da su ti rekli da je sve u redu? Meni se lično nije desilo, vučem tu štednju iz decembra, ali znam neke kojima jeste, pa se pitaju treba li da im pišu. Svakako, najvažnije je da u ugovoru stoji kako treba, ali bolje sprečiti nego lečiti...Stoji 4,5% umesto 5,5%.
Podsećanja radi, to su bili ugovori na određeno, tj. trajali su samo jednu godinu, nakon čega se račun automatski gasio, ali je puna kamatna stopa od 4,01% bila nepromenljivi deo ugovora. Kada su smanjili stopu, morali su da jednostrano raskinu te ugovore, jer je to bio jedini način, pošto nije bila predviđena mogućnost promene stope. Sada su svi ugovori na neodređeno, sa ugovorenom stopom 0,01% (to je jedina garancija), dok se bonus (isprva 4%, pa nakratko 3%, pa sada 2%) može proizvoljno menjati.Samo napomena da se štedni račun gasi ponekad.
Podsećanja radi, to su bili ugovori na određeno, tj. trajali su samo jednu godinu, nakon čega se račun automatski gasio, ali je puna kamatna stopa od 4,01% bila nepromenljivi deo ugovora. Kada su smanjili stopu, morali su da jednostrano raskinu te ugovore, jer je to bio jedini način, pošto nije bila predviđena mogućnost promene stope. Sada su svi ugovori na neodređeno, sa ugovorenom stopom 0,01% (to je jedina garancija), dok se bonus (isprva 4%, pa nakratko 3%, pa sada 2%) može proizvoljno menjati.
Pretpostavljam da si proverio i da su ti rekli da je sve u redu? Meni se lično nije desilo, vučem tu štednju iz decembra, ali znam neke kojima jeste, pa se pitaju treba li da im pišu. Svakako, najvažnije je da u ugovoru stoji kako treba, ali bolje sprečiti nego lečiti...

mislim da nece to uraditi nikada da dozvole da sa kreditne platis bilo koji racun jer te bukvalno teraju da podignes ili prebacis novac na platni i da naplate bas veliku proviziju ili da kreditnom platis u nekoj posti menjacnici i da te oderu za minimum 300 dinara provizije. na tih 300 dodas proviziju platnog prometa uglavnom 60 dinara plus 0.8% od iznosa racuna.
dranje koze sa ledja bukvalno.
Sta bre ne smaraju?Stiglo danas u inbox, nisu mi nudili duze vreme nista. Pohvala za prelaz sa smaranja korisnika na "ako hoces javi se" fazon.
Evo da podijelim epilog sage sa Yettel-om nakon skoro puna dva mjeseca. Inace, problem je ostao i nakon dostave fizicke kartice (koja je naravno identicna) i koriscenja uz PIN, tako da ni to nije bio uzrok (mada je bilo ocigledno da nema veze sa tim).Danas mi nije proslo placanje MTS racuna (jedan BOX4 i postpaid, ako je uopste bitno) Yettelovom digitalnom MC karticom (ova sto se dobije u app odmah po otvaranju racuna Bank MAX, pretpostavljam da je identicna fizickoj kartici koju jos uvijek cekam da mi stigne postom).
Posumnjao bih da je potrebna neka dodatna aktivacija ove kartice, da bi radila online, ali prije 2-3 dana sa uspjesno platio slican iznos na Ananasu (doduse, bez ikakvog vida 2FA, samo je svuklo sredstva, vjerovatno zbog procesora koji oni koriste).
Naravno, svi limiti i kanali potrosnje su uredno aktivirani.
Da li neko znao o cemu se radi i sta bi mogao biti problem?
Poštovani,
Dana 10.01.2026. godine ste nam se obratili pitanjem na adresu na koju se dostavljaju prigovori korisnika. Kako je u pitanju provera opšteg tipa odgovor je u nastavku.
Izvinjavamo se na čekanju odgovora za navedeni upit, bile su potrebne dodatne provere nakon kojih je ustanovljeno da broj telefona nije bio evidentiran za 3ds.
Broj je upravo dodat, pokušajte da obavite plaćanje kroz 24h kada se dovrši modifikacija servisa.
Zaista se izvinjavamo ukoliko je situacija izazavala bilo kakav vid neprijatnosti.
Za sva dodatna pitanja smo Vam na raspolaganju.
Za slučaj da niste zadovoljni odgovorom ili smatrate da se banka ne pridržava odredbi zakona, opštih uslova poslovanja ili ugovora koji ste zaključili sa bankom, prigovor možete uputiti na adresu [email protected].
Srdačan pozdrav,
Ne mozes da dodas karticu na XiaomiOS koji imas na satu. Samo Google wallet radi.Imam sat Xiaomi Watch S4. Ne uspevam da povežem kartice za plaćanje na njega. Uspešno koristim kartice na mobilnom telefonu, pa sam hteo da probam kako radi na satu. Isti model sata prodaje i Yettel i oni su naveli "NFC plaćanje".
Da li je neko uspeo da namesti plaćanje na bilo kom satu? I da li je neko uspeo na Xiaomi satu?
Da li mora da se odradi neka verifikacija uređaja u Banci ili šta ti znam?
Eto ga sad. A iz banke kažu da može.Ne mozes da dodas karticu na XiaomiOS koji imas na satu. Samo Google wallet radi.
Zanimljivo. Ovo onda objašnjava zašto su i ranije novi klijenti javljali da su imali problem sa onlajn plaćanjima prvih dana. Znači treba broj da se zavede, a taj servis im se očigledno ažurira samo jednom dnevno (ili manje, prema tuđim iskustvima), čim ti traže da sačekaš jedan dan pre ponovnog pokušaja plaćanja.Evo poslednjeg odgovora od njih
Neki Xiaomi satovi imaju Wear OS, na primer Xiaomi Watch 2 Pro. Oni podržavaju Google Pay/Wallet i na njih može da se doda kartica.Eto ga sad. A iz banke kažu da može.
Banke koje trenutno pružaju Xiaomi Pay funkciju:
- Procredit Bank (Provereno)
- Halkbank (Još nije provereno)
Hm. Ja se dobro sećam da mi je ugovorena kamatna stopa bila 0,01%, a bonus kamatna stopa 4% i u staroj Mobi Bank aplikaciji na štednju po viđenju i da nije bilo nikakvog ugovora na određeno, nego na neodređeno. I opet sam morao da otvaram novu štednju po viđenju. Mislim da je ipak bila samo prepreka tehničke prirode.
Nisam proveravao, jer znam da je sve u redu što se konačne isplate tiče, odnosno da je po ugovoru. Poslao sam zahtev na četu da mi se dostavi ispravan izvod koji navodi ispravnu kamatu jer je izvod dokument koji ima vrlo visok nivo važnosti. Pretpostavljam da svi koji su otvorili oročenu štednju sa 5,5% kamate u januaru (koja je važila do 15. januara) imaju istu grešku u izvodu. Moram malo da ih tovarim sa njihovim aljkavostima...
I naravno, iskoristio priliku da pitam oko plaćanja računa na klik sa partije kreditne kartice za koju postoji tarifna stavka, ali ne postoji tehnička mogućnost. Bolje da nisu ni odgovorili na pitanje...
Pogledajte prilog 526816
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari