Šta je novo?

Podno grejanje

Možeš za sledeću sezonu da ubaciš možda još jednu klimu i rešiš tu drugu varijantu grejanja ako nećeš da koristiš uopšte el. kotao, ovako se samo nerviraš i plaćaš dosta struju (pretpostavljam). Sa tim kotlom verovatno redovno ulaziš u crvenu zonu u ovim hladnim mesecima?

Ma ne, meni je crvena iznad 1.600kw, bonus pomoć.
Kuća, 67kvm grejne površine, mi je organizovana tako da mislim da jedn Daikin 18 može sve da greje i hladi.

Ma ne, meni je crvena iznad 1.600kw, bonus pomoć.
Kuća mi je organizovana tako da mislim da jedn Daikin 18 može sve da greje i hladi.

Šteta što moraš da dobijaš tu pomoć, ali bar možeš u nekim mesecima da se izvučeš potpuno sa El. kotlom.
Samo ni to nije mali račun. Nama će račun biti nešto preko 15.000 din za januar za 1200 kWh, a nismo ušli u crveno.

Noćas je bilo -3*C i jutros je, potrošeno 16kw, soba 20,5. Sinoć je dogrevana klima i bilo je oko ponoći 22,5, potom klima spuštena na 21 i tokom noći kako se palila, smajivao sam je za po stepen,čujem je kad duva i jutos sam je spustio na 18. Ugašen kotao i upaljena klima na 21, uporediću potrošnju danas.

Ako je već jedna klima dovoljna za sve ja tu ne bih razmišljao, gasim kotao skroz i grejem se na klimu non stop, (stavim na 22ili 23 koliko ti je dovoljno i ne smanjujem).

Šta konkretno misliš da ćeš sa termalnom kamerom zaključiti?

Ja nisam zaključio nešto što već nisam znao.
U garaži sam detektivao gde nije dobro zatvoreno pa duva.

Pa videću određenije gde se kuća podlađuje, jer moje veliko ubeđenje je da su stakla u pitanju, možda otvorena temeljna ploča i sokla.

Kotao je isključen jutros u 9, sunačan je dan bio i klima nije radila jer je bila podešena samo na 19, oko 14.30 je bilo u kući 20,5, podigo klimu na 22, sad u 18.30 na 24, napolju na telefonu -1, sigurno još bar stepen niže, klima očas posla zagrejala na 22,5 i sad stoji. Daikin ne radi stalno, već se i ventiltor gasi, nije u pitanju defrost. Biće noć -3 pa ću videti prvi put kako je pod klimom ispod nule i koliko će trošti.

Pod se već ohladio, merim 28,6 - 29,6 i to je to za tu debljinu estriha što mi je poznanik rekao, oko 8 sati emisije, sad je prošlo 10. Kupatilo i ulazno predsoblje na keramici su 25,5. To sam primetio, bude viša temperatura na keramici za oko 1-2 stepena nego na deklarisanom laminatu debljine 8mm i postavljenom na rupičastu foliju od 2mm, a takođe se i keramika brže podlađuje. Nije granit niti je za spolja, već klasična glinena keramika. Kako god, supruga ni pod razno da keramika bude po celom podu.

Po svim pričama bi ova temperatura poda trebala bude više nego dovoljna za zagrevanje kuće, navodno 25-29, ali definitivno nije, barem u mom slučaju, što me navodi da nije reč o podu, nebitna sad potrošnja.

Sa temperaturom poda od skoro 30C ti imaš ambijentalnu na 20C?
Moraću da budem totalno iskren. Sa tom temperaturom poda Vama Poštovani Gostodine, termalna kamera može samo da pokaže da nemate krov.

Poslednja izmena:
Tako je i to me buni i navodi da je nešto drugo u pitanju što ja ne vidim, ne verujem da čista visina plafona od 2,80m može da ima uticaj, brat me zbog toga kritikovao, kao, koj će ti. Ili me IC merač laže, mada mi se slaže kad očitavam temperturu hladnjaka motora i kad termostat otvara u radionici, a i kad merim cevi na izlazu kotla, budu niže za par stepeni nego što je iza grejača u sudu.

Samo malo. Sa IC meračem moraš da znaš šta i kako meri. On detektuje infracrveno zračenje. Neki materijali bolje reflektuju IC od drugih, neki ga emituju. Takođe i udaljenost utiče na merenje. IC meračem je nezgodno meriti metalne stvari. Pod nije metalan, pa bi trebalo da vrednost bude dobra na meraču koji je kalibrisan za taj opseg.

Probaj da izmeriš nekim kontaktnim i uporedi vrednosti.

Temperatura poda od 30°C je dosta visoka. Oseti se vruće pod nogama. Logičnije mi je da je temperatura vode 30°C, temperatura poda 25°C, a temperatura vazduha 20°C. Ako je temperatura poda 30°C, a prostorije 20°C onda tu nešto debelo nije dobro. Previše se toplote negde gubi. I nema veze visina prostorije. Kod mene je 2,8m i razlika od poda do plafona je 1-2°C (kad je isključeno grejanje na plafonu).

Kod nas sa polazom od 30C temperatura poda (keramika) 25-27C, ambijent na 22-24C. Spoljna danas od -3 do +5. Radi grejanje non-stop na polazu. 6kwh kotao na 95m2 grejne površine.

Poslednja izmena:
Stalnim paljenjem i gašenjem kotla na podnom grejanju nikada nećeš smanjiti potrošnju a nećeš se ni ugrejati.
Znam, ali sam već zaključio da previše troši za to šta daje, možda je ovo preuranjeno, još neću presuditi svakako.

Temperatura poda od 30°C je dosta visoka. Oseti se vruće pod nogama. Logičnije mi je da je temperatura vode 30°C, temperatura poda 25°C, a temperatura vazduha 20°C. Ako je temperatura poda 30°C, a prostorije 20°C onda tu nešto debelo nije dobro. Previše se toplote negde gubi. I nema veze visina prostorije. Kod mene je 2,8m i razlika od poda do plafona je 1-2°C (kad je isključeno grejanje na plafonu).
Oseti se na keramici, tako da i to ide u prilog svemu. Voda na kotlu 29-30, na momenat i 31, zadao sam mu 32, pod 29-30 jutros, a termometar 20-20,5.

Klima sad odlična, postavljena na 24 i da klati krilce, automod, ne duva punom brzinom već recimo dvojka, sad sam je prebacio u noćni režim i usporiće. 23 stepena u dnevnom boravku, baš je dobro. Neki podaci o potrošnji su za grejanje oko 1,6kw na punom gasu, sad nek troši 1kw za 22,5°C, to je duplo manje, 2kw, nego kotao noću i za temperaturu u sobi od 20,5°C.

Da bi normalno grejao u ovim hladnim danima moraš manje da kalkulišeš sa smanjivanjem i pojačavanjem klime, jer se prostorija i objekat ishladi noću jer su niže temperature, znači za klimu drži neku vrednost koju hoćeš da imaš u prostoriji i manje se opterećuj time, klima će se stabilizovati kada dostigne zadatu temperaturu i trošiti verovatno i manje. Smanjivanje ventilatora na neki minimum izbegavaj jer greješ veliku kvadraturu.

Nema smisla noću smanjivati grejanje ako imaš dvotarifno brojilo. Noću treba iskoristiti jeftinu struju i ugrejati što više kako ujutru ne bi moralo da se potroši puno skuplje struje na postizanje temperature.

A izgleda da smo našli problem. Mi zovemo temperatura vode, a lemic zove temperatura poda. Bilo mi je čudno što je "pod" čak 30°C. Voda u kotlu je OK da bude te temperature. I više od toga je takođe OK.

Temperatura noću, kako kome prija, neko voli toplo, neko spava u negrejanoj sobi, takvima nije prihvatljiva noćna akumulacija. Ja imam na žalost bolest i negde iza ponoći me uhvati vrućuna sve dok ne svane.
Ovo mi je prvo grejanje isključivo klimom na oštrijoj zimi.
Ovako, temperatura poda je mereno na njemu samom, temperatura vode je ono što piše na displeju kotla, a treća je merena vode na izlazu iz kotla, tu je i povrat.

Gre ti to sve na klimu, nemoj naglo da menjaš temperaturu, menjaj u koracima po 0.5°C na svakih pola sata. Ima i to da se automatizuje, preko IC univerzalnog daljinca koji se kači na wifi, pa home automation. A podno batali, ili ostavi samo gde treba da je toplije, tipa kupatilo. Tako bih ja na tvom mestu. Nema smisla da trošiš struju na kotao kad imaš Daikin 18-cu. Klima će pojesti 3-4 puta manje kWh u odnosu na kotao.

Jedino što je lepše da pod bude topao, a ne da ti nešto duva u glavu 🙂
Ali komfor se plaća.
Možda nekad u budućnosti stavi solarne panele.

Kad ima klima po mala klima u svakoj prostoriji i kad duva na dole i pod je topao 😉

Jedino što je lepše da pod bude topao, a ne da ti nešto duva u glavu 🙂
Ali komfor se plaća.
Možda nekad u budućnosti stavi solarne panele.
TP je ipak logičniji izbor, pa tek onda paneli. Imati solarne panele i grejati se na električni kotao je nespojivo racionalnom čoveku. Električni kotao može da proda veoma lako

Sa temperaturom poda od skoro 30C ti imaš ambijentalnu na 20C?
Moraću da budem totalno iskren. Sa tom temperaturom poda Vama Poštovani Gostodine, termalna kamera može samo da pokaže da nemate krov.
Tako se čini. Doći će kamera ovih dana.
Kod nas sa polazom od 30C temperatura poda (keramika) 25-27C, ambijent na 22-24C. Spoljna danas od -3 do +5. Radi grejanje non-stop na polazu. 6kwh kotao na 95m2 grejne površine.
Ja grejem 67kvm čiste površine, to je 30tak procenata manje, zaključio sam da bi okvirno trošio 3kw.

Da ne citiram više, ovo je zadnji rezime. Prekisonć je kotao za 8 sati tokom noći potrošio 16kv, zadata temperatura u kotlu na 32. Iskljčen je juče izjutra i uključena klima. Neću da računam jučerašnji dan, jer je bilo sunčano i ugreje mi se kuća tad kroz stakla, ali moram da napomenem da je bila najniža potrošnja od kad kao merimo. Međutim noć je za poređenje, jednako je bilo hladno, možda i hladnije, grejao sam se više i klima je potrošila 6kw, kad odbijem bojler za koji smo zaključili kolko troši. Znači, 16 prema 6 i da zanemarim topliju kuću tokom čitave noći i višu temperaturu izjutra.

Kotao isključen pre 37 sati, pod nek je bio 30, sada je u kupatilu 24,6, ajd vrata su malo otvorena, a keramika u ulaznom presoblju je 22,8, ne greje ga klima a otvarno desetina puta, ima 4,3kvm. Da li ovoliki pad temperature ukazuje na nešto, ne znam jel veliki ili mali. U sobi merim pod preko 26, ali to nije referentno jer klima greje.

Termometar pokazuje 22 -22,5, klima na donjoj brzine, nije noćni režim.

Poslednja izmena:
Pa realno, ako bi sa panelima prepolovio račun, sa TP bi bio 4 puta manji. Još je (manja) TP jeftinija od solara. Mada, ja bih samo kupio još jednu manju klimu i rešio grejanje na duži period da sam na njegovom mestu. Elektro kotao prolazi u stanu u zgradi, nema tu mnogo računice kad je kuća u pitanju.

@lemic
Ništa dragi druže ti od ovog što je pisano ovde ne razumeš. Ili se greješ na el. kotao,klimu, čvrsto gorivo, toplotnu pumpu,... Kombinacija svega je ludilo. Odaberi jedno od svega. Definitivno završavam na svim daljim komentarimam na bilo koju sličnu temu. Srećno i jeftino želim, ali nek bude realno za sve.👍

Popio sam generalnu priču da ću sa podnim grejanjem temperature poda od 25 do 28*C i ulazom vode 30-35*C da se grejem i lepo i jeftino. Pošto to nije baš tako, obratio sam se formu. Hvala na učešću.

Kod tebe je problem losa izolacija. Danas sam bacio pogled na temp ulazne vode kod mene Pri spoljnoj temp od 6c, temp ulazne vode je bila 27,5c. U kuci oko 24c.

Nazad
Vrh Dno