Šta je novo?

Praćenje pošiljki (2026) - FAQ u prvoj poruci

Trenutno imam 7 paketa "na carini". Jedan već danima tako stoji, a na par piše "cleared customs" od juče. Danas nema nikakvih promena

Pola bex pola transfera. Čini mi se da Bex brže radi
Meni samo ova sto je zaglavila M-One a ostalo sve Transfera. Inace od ranije mi je utisak da Bex najbrze odradi posao, cim puste sa carine, taj dan preuzimaju i sutradan vec na isporuci.

Pošiljka
LR278021***NL ima zadnji staus :

28. 1. 2026. 04:12 - The item is on transport to the country of destination, THE NETHERLANDS

I ne pojavljuje se.
Do sad su mi se sve NL pošiljke sa ovim statusom, sutra dan pojavljivale kod nas tj stizale u Srbiju..
Pitam se gde je zapela

A cekaj kako to vidis, gde uneses broj posiljke, na kom sajtu? Ove brojeve posiljke kad unesem uglavnom dobijem statuse samo od kad je posiljka vec u Srbiji.
U Temu aplikaciji kada odeš na Your orders pa klikneš na Track, imaš opciju Get updates preko maila, tako ti stižu sva obaveštenja o pošiljci (evo npr. za jednu jutros stiglo da je In transit after Customs Release).

Kada dobiješ status Package arrived at airport biće ispod oznaka aerodroma (BUD ili INI npr.) ALI SAMO u obaveštenju koje dobiješ na mail za taj status, u aplikaciji se ne vidi oznaka aerodroma (ili je barem ja ne vidim)...

Imam jednu pošiljku koja će stići za koji dan, pa ću baš da ispratim 🙂

Aha, e ok hvala. Ja sam sva ta obavestenja pogasio da me ne smaraju. I ovako samo sto iz wc solje ne iskacee ona Lazoovii svi ste vii lazoovii!
Btw, pokrenula se i ova posiljka konacno, vec sam poceo da mislim da je zagubljena/ukradena.

Screenshot_20260203_153753_Temu.jpg

Poceli da rade 😀

Evo, od gomile paketa Bex je preuzeo svoje a Transfera i dalje ništa. Čak i paketi koji su nekoliko dana ranije krenuli čekaju da se pokupe sa carine valjda i dalje, a Bex prošao carinu i pokupio.

Transfera svi paketi zakucani na "clearing customs"

Ja zato Transferu ocenim uvek negativno zbog kašnjenja pošiljaka dok Bex-om dobijem uvek ranije pakete.

Je l' iko ko je zaglavio sa CN Express koji satro ide preko Post expressa na kraju (?!) zapravo dobio papir kada je platio VAT koji pise na samoj posiljci? Prelepili su sve moguce nalepnice da se nista ne vidi, ne daju nikakve potvrde i samo traze potpis i novac. Ako ima neka druga tema o svemu ovome, dobro bi dosao link, vidim na redditu da krece vec frka jer ta CN firma pocinje da "otima" posiljke i naplacuje neke iznose koji zapravo nemaju veze sa carinom jer ne postoji nikakav dokument od iste?!

Na konto ovoga gore, ovi iz CN/Simanovci zapravo stave VAT: XXX RSD na posiljku, kako god neko to zvao. Samo sto nema nikakvog dokumenta koji zapravo kaze gde taj novac ide.

Reddit i FB grupu zaobidji u sirokom luku jer ti ljudi vecinu vremena nemaju pojma o cemu pricaju i te grupe su prepune dezinformacija.

Konkretan primer je kada je BEX preuzeo posiljke koje idu preko Yanwen dostave (a to je 0.0001% posiljki). Likovi sa FB su napravili takvu dramu gde su ubedjivali ljude da ce sve da ide preko BEXa i na kraju od toga nije bilo apsolutno nista.

Dalje, ne otima CN nista nego Kinezi imaju neku racunicu da se tako salje i to je to. Verovatno postoji neki dogovor s nasima - a kakav je - ne zna se.

Drzava ti zaracuna ceh koji placas (taj deo je jos mutan) a Posta (Post Express) dostavi tako da su ti oni adresa za sva ta pitanja.

Ono sto je pozitivno je da je donja granica za iznos koji se minimalno plati sad znatno niza jer se (trenutno) ne ugradjuju sa otvaranjem posiljke pa je za te jeftinije posiljke bolja situacija kad se nesto naplati ali ko je navikao da mu sve bude dzabe, CN mu definitivno nece odgovarati. Uz to (nisam ispratio detaljno, mozda gresim) na trekerima za posiljke vidis i koliko ce da te kosta cela prica oko PDV (a valjda i carine ako je ima), sto ranije nije moglo da se vidi.

Ono sto je negativno je da je sve manje mufte prolazaka paketa za BG i NS carinu i to ce ljudima najvise da smeta kao i da se cesto ne vidi na koju vrednost je naplacen PDV i/ili carina. Nama pod Niskom carinom je CN zapravo dosta isplativija prica, narocito za jeftinije posiljke jer su nas do sad drali za sve a sad ce da nas malo manje deru za sve.

Ista prica vazi i za BEX posiljke ali za njih je vecinom 100 dinara sta god da su mi donosili, sto je opet bolje nego da me dere Carina + Posta.

To sto uglavnom nema mufte preko CN je zapravo problem tim ljudima sa Reddita a pretpostavljam da je ista ekipa i na FB grupi.

I mi ovde se dovijamo da razumemo neke stvari ali se bar ne zanosimo da sve znamo kao ekipe sa tih delova interneta tako da ces pre ovde da procitas nesto korisno nego tamo.

Zato i jesam tu, samo sam pokusavao da dodjem do nekog info sta se zapravo desilo jer su u pitanju 2 posiljke sa istom pricom, a porucujem otprilike u jednom ili dva meseca vrednosti po 10-20EUR.

Ako porucujem "regularnim" putem, zar nasa posta ne bi trebalo po sluzbenoj duznosti da preuzme posiljku, isto kao i carina pre toga da stavi na paket nalepnicu "oslobodjeno od carine" ili neku drugu nalepnicu kao i do sad? Ovde ispada da meni paket za koji se placa shipping ide privatnoj firmi koju nisam birao, nije mi ostavljena mogucnost da promenim speditera (za ispod 50E stvarno nisam siguran da li ovo moze ili ne, imam iskustva samo sa preko i punim carinjenjem), i pritom koriste PE za dostavu koji jos nesto doda, a carinske deklaracije i nekog racuna nema.

Nije meni problem da platim PDV kada porucim, placao sam do sad ako je bilo takve "procene", isto kao i za carinu, jos od HobbyKinga pre 15g+. Problem je sto apsolutno nikakvu dokumentaciju ne dobijem o tome sto sam platio i o tome sta zapravo treba da platim, a postari ne znaju da mi objasne. CN je stavio da je VAT toliko i toliko, ali CN ne moze da mi carini paket.

Da ne misli iko da sam usijana glava i da zelim da zaobidjem sva moguca pravila koja se odnose na uvoz robe, ali ovo mi deluje kao suplja prica, jer sa svim dosadasnjim dzabinama je bilo cist racun duga ljubav.

Sa trakinga
Import customs clearance complete, Customs clearance of goods completed

Mislim da si ti sve ovo lose razumeo.

Shipping ti je obracunat u sklopu toga sto placas Aliju (pretpostavljam da odavde narucujes - nekad bude free, nekad ide dodatno na cenu proizvoda) i oni salju kako njima dune (npr. CN) jer se sve podvodi pod Ali Standard shipping (Select se ne secam da sam video skoro). Preko toga imas npr. DHL i tu bi donekle vazilo to sto ti mislis da vazi ali to je vec druga prica

Tako da ti je sve isto kao i pre sto se tice placanja dok je glavna promena kod carinskih troskova.

PE ti ne naplati nista za dostavu mimo onog sto ti se obracuna kao PDV i/ili carina. Tako imas situaciju da te postar zove da platis 10 dinara ili mene pre neki dan da platim 70 dinara i tu se sve tvoje obaveze zavrsavaju, dakle isto kao i ranije.

Tako da sa aspekta placanja se nista nije promenilo, negde je isplativije nego pre, negde mozda nece biti isto kao pre.

Sa aspekta transparentnosti troskova je malo diskutabilno jer se ranije dobijao papir ali je u globalu jeftinije ako podrazumevamo da se svaki put naplate carinski troskovi na tacnu cenu.

Jasno to. Ali ja npr kad odem u nasu postu i saljem nesto u inostranstvo, ko odlucuje u toj zemlji gde saljem ko ce taj paket dalje "hendlovati"? 🙂 Do sad je, bar meni, uvek bila domaca posta, po sluzbenoj duznosti. Nisam siguran da iko drugi ima pravo, ili ako ima pravo da offloaduje, da to mora malo drugacije da odradi od ovoga. Sto se carine tice, jeste, jeftinije je verovatno jer paketi nikad nisu otvarani da bi se naplatio PDV od 100RSD. Sa druge strane, ako ovo postane uobicajena praksa, mislim da neko marnjava pare sa strane.

Mislim da nisi razumeo da mene vise interesuje pravdanje troskova koje mi zapravo placamo nego placanje istih, koliko god to cudno zvucalo. 🙂 Znaci mene interesuje ko je procenio da na taj paket ide VAT/PDV/stagod 400RSD, jer nijedan dokument o tome nisam video, sem na CN nalepnici. Bukvalno kao da ja sad odem u postu i krenem da prelepljujem postojece nalepnice kao postar i govorim da to kosta toliko i toliko i trazim ljudima pare bez osnova na nekom dokumentu. Ako vec carina odlucuje da naplati porez na posiljku, jedna nalepnica sa pecatom na posiljci bi valjda bila minimum koji mogu da ispune da dokazu verodostojnost naplate.

U rangu je neizdavanja fiskalnog racuna po onome kako ja to gledam.

...mene interesuje ko je procenio da na taj paket ide VAT/PDV/stagod 400RSD, jer nijedan dokument o tome nisam video...
Plus mi se desilo skoro da na praćenju piše VAT 10 din, a onda sam poštaru na lepe oči morao da platim 47 din.
Stvarno bi trebalo da postoji nešto crno na belo što bi bilo zvanično i neupitno.

Posta ima potpisane ugovore pa kad ti njima dajes paket, oni ga hendluju do odredjene tacke pa ga daju dalje kome treba spram ugovora koje imaju i to je druga prica.

Taj deo oko placanja je jedini zavijen deo isto kao i kada BEX dostavlja, s tim sto ti ovde Posta dostavlja pa pare verovatno idu gde treba.

Postar ne moze da prelepi nista jer na trekerima pise isti broj za placanje koji pise na toj finalnoj nalepnici.

Apropo ovoga od 10 dinara, nema sta on da menja, placas toliko koliko pise, verovatno ti je taj konkretni postar digao 37 dinara. Sledeci put kad bude pametan kazi mu da ces da ga preuzmes u posti u tom slucaju, pa neka bude opet pametan za 37 dinara.

Meni je pisalo VAT 10 din , ali je u viber najavi isporuke kasnije pisalo 43din . Da sam preusmerio na paketomat da li bi ostalo na 10din ?

U tom slucaju bi bilo verovatno 43 dinara, cudi me da se razlikuje i tu opet nastaje taj problem netransparentnosti pa ne znamo odakle razlika.

Svakako je opet mizerna cifra spram fiksnog dranja za otvaranje paketa pa i nije neki problem.

Valjda ce resiti i to u dogledno vreme.

Sledeca posiljka nije imala VAT stavku u trakingu samo u viber poruci .
Gledao sam nalepnice pod baterijskom lampom i gotovo sam siguran da na originalnoj kineskoj nalepnici nema vrednosti robe.

Na kineskoj i nema, pojavi se kod nas kad prodje carinu, probaj da ukucas originalni CN broj na parcelsapp pa vidi sta ti izlazi, ovo je moja od pre par dana

1770153755592.png

Sve tri sam plaćao. Prvu sam digo u pošti oko nove godine , drugu i treću su mi doneli kući.

Onda bi oni morali da imaju neku informaciju koliko treba da se naplati u takvim situacijama, neverovatno mi je da bas nista nemaju.

Ko sad dostavlja pt pošiljku? Obično mi se na temu menjalo, kad se sve završi, bex, sad stoji trasfera pt....rs

edit: o ne, ima dole broj, city čuveni fiksni, još 20 dana znači.

...cudi me da se razlikuje i tu opet nastaje taj problem netransparentnosti pa ne znamo odakle razlika.
Nije poštar sigurno uzeo za sebe 47 dinara nego je uzela pošta iako je transparentno na trackingu pisalo da je pdv 10 dinara.
Artikal je inače koštao 20 centi sa coins-ima.
Nikad mi od pošte nije ponuđeno preusmeravanje i samo mi šalju SMS-ove, nikad ništa na Viber.

Svejedno je, do tih 47 dinara je moralo nekako da se dodje.

4 od 5 UC posiljke od 18.12. pristigle u Srbiju 09.01. isporucene juce 04.02. u paketomat zaheftane zajedno. Heftalica mi probusila jedan platneni proizvod 🙁

Moje UC i dalje bleje negde, a stigle 8. 12. u Srbiju 🙁

Nazad
Vrh Dno