Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne verujem da ce mu to dati jer se ne vodi na njega. A da skine aplikaciju, treba mu jmbg vlasnika, a sobzirom da je on umro ne znam da li je izvodljivo...
Ja imam tri brojila i sva tri se vode na pokojnq lica. Nikada nisam promenio. Aplikacija, i sve kada treba nikakav problem nikada, bitno da se plati

Tako nekako, da je u pitanju žalba ili reklamacija, bilo bi drugojačije.

Ni tada nisam imao problem. Niko me nikada nista nije pitao

Potvrđujem i ja za žalbu, meni se strujomer vodi na pokojnog dedu u kući na selu, koju praktično niko ne obilazi ( mrzi i ćaleta, a i mene da se bakćemo sa prenošenjem, samo plaćamo račun)...

Uspešno sam napravio profil na portalu koristeći njegov JMBG i EDB broj, čak i dobijam popust na račun jer je elektronski i plaćam na vreme... Jednom su poslali račun potpuno nerealan, odnosno čitač je pogrešno upisao, klasično permutovanje cifara u brzini pa je stiglo kao za godišnju potrošnju... rođak koji živi blizu i povremeno obilazi kuću nam je slikao strujomer, ja poslao mail i rešili su prigovor bez problema...

Ehhh
A moj deda nije imao jmbg. I eto plaća se tako već ... 60ak god
Ranije sam i mogao da prijavim elektronski, od kada su "unapredili" sistem - ne mogu

Ja imam takav utisak... Od kad su stavili novi strujomer, stari je bio onaj klasicni od pre 30god (mozda i stariji), potrosnja mi je veca... Sad, ne znam za koliko je veca, morao bih da pogledam, ali bukvalno od prvog meseca posle zamene je skocila potrosnja i tako je ostalo...
Samo cu da kazem da nam je do 12. u decembru mesecu potrosnja bila oko 80kw za VT. A od kad su uveli pametno brojilo pa do 1 januara je 360kw za VT, znaci 4,5 puta visa potrosnja za isti period?? Pa ja nisam uveo TA pec i dve klime i sporet pa da mi se poveca racun,sve je ostalo identicno kao kad je bilo i staro brojilo.ne znam kako im neko veruje, ovo je za tuzbu pa sami treba da dokazu kako su dosli do tih brojki. za NT je ista situacija , ne mozemo da razumemo kako se ovo desava

Mnogi prijavljuju taj problem, a razlog često bude to što su prethodna brojila bila neispravna, pa su se usporila, srećom po korisnika. Nisam, doduše, čuo da je nekome to prouzrokovalo baš četiri i po puta veće brojeve, ali sve je moguće. Svakako, dosta toga može da se proveri samostalnim merenjem potrošnje, makar glavnih potrošača.

Što bi rekli: ćuti i ne talasaj. Inače će da ti naplate sve u nazad što ti je manje merilo.
Sad bar znaš koliko stvarno trošiš.

Ja sam planirao da uzmem jedan onaj merac potrosnje sto se stavi na glavnu granu tj 3 grane. Cisto da iskontrolisem potrosnju... Ali nemam mesta u razvodnoj kutiji, ali imam ispred stana jos jednu razvodnu u koju bih mogao da ga stavim, ali mi bilo zao da dam 100e u tom trenutku (ako se dobro secam)

Koji je to merač npr?

Ko zna i ako ima gde neka si kupi na kp polovan strujomer i montira ponovo u spratnu tablu odakle mu je i nekada skinut i kontroliše na njemu kilovate. Meni su ga nekada pokušali skinuti pri izmeštanju na banderi ali im nisam dao i tako je i ostao.

Ja sam planirao da uzmem jedan onaj merac potrosnje sto se stavi na glavnu granu tj 3 grane. Cisto da iskontrolisem potrosnju... Ali nemam mesta u razvodnoj kutiji, ali imam ispred stana jos jednu razvodnu u koju bih mogao da ga stavim, ali mi bilo zao da dam 100e u tom trenutku (ako se dobro secam)
to je najpostenije,pa da vidimo ko je u pravu ili oni ili mi gradjani.Mozda nije lose one pametne uticnice da se koriste (samo da nije veliki potrosac na njoj jer moze da pregori) i na taj nacin imamo precizan uvid

Pošto ja imam precizan uvid preko svih utičnica, mogu da vam kažem da se sat na banderi i moje merenje razlikuju oko 2-3kWh (na potrošnji od 1065 kWh, po satu).

Što se tiče polovnog strujomera, da li je baždaren i kako je održavan? Koliko znam, oni stari mehanički strujomeri treba da se održavaju. Vremenom imaju sve više trenja i polako usporavaju. Zato treba da se periodično održavaju, ali ne znam koliko često. Neko ko ima takav 30-tak godina, sigurno zna kada i da li ga je iko proveravao.
Digitalni su druga priča.

Nema tu nekog velikog odstupanja, sad ako tako gledaš svaki merni uredjaj može biti sumnjiv u tačnost. Ako baš hoćeš tačnost, kupi polovan strujomer, veži ga probno samo za jedan potrošač i za isti potrošač veži i jednu pametnu utičnicu pa proveri kako meri,

Što ne bi kupio nov u radnji? Što mora polovan na KP?

Ono što bih voleo da znam je da li je bio digitalni strujomer kod ljudi koji su primetili da im je promenila potrošnja kad su dobili novi? Mehanički se ne stavljaju jako dugo vremena.

Ja imam stari mehanicki iskra ko zna kolko godina stoji,znam sigurno za ovih 15 godina otkad je deda umro da niko nije dolazio da to odrzava,cak se strujomer poremetio i imam danju jeftinu i svih bas briga,al ja se ne bunim.

@component pa naravno najbolje je nov kupiti. Meni i mom bratu kada su stavili digitalne na banderi primetili smo obojica da malo manje broje kw od starih mehaničkih. Sad moguće i da sno imali i manju potrošnju ali prvi utisak je bio taka. Sad to i ne proveravam.

@$tefan to je problem do uklopnog sata ne i strujomera. Kod starih brojila uklopni sat je van brojila.

Kod mene u zgradi smo svi imali nove strujemere, 15 stanova (useljeno npr. 2013-14). Već neko vreme imamo jedan stari strujomer, koji je pajz sad, od lika koji radi u EPS 🙂

Koji je to merač npr?
Ne mogu da ga nadjem sad...
nesto ovog tipa, ima 3 kabla sa stipaljkom na kraju koji se stavljaju na svaku fazu tj glavni vod faze.

Što ne bi kupio nov u radnji? Što mora polovan na KP?

Ono što bih voleo da znam je da li je bio digitalni strujomer kod ljudi koji su primetili da im je promenila potrošnja kad su dobili novi? Mehanički se ne stavljaju jako dugo vremena.
Moj je bio stari, mehanicki

Pošto ja imam precizan uvid preko svih utičnica,
Kako si ovo tacno izveo? koristis smart uticnice? Kako si pokrio sve uticnice i ostale izvode?

Poslednja izmena:

CarnX,​

Pisao već. Da ne gnjavim previše: stavio svuda smart prekidače/osigurače i oni mere potrošnju (i još svašta nešto).
1769770712993.png
40-tak ovakvih, povezanih na Home Assitant.

Jesi imao mesta u onoj tabli gde su osiguraci?
Ja nemam mesta, a tabla je ugradna, nije ona nadgradna, pa da je lako zamenim... Mozda bih mogao da izvucem sve to u jednu vecu nadgradnu tablu, ali pitanje je da li ce kablovi u tabli moci da se dovoljno izvuku da dohvate do te nove nadgradne table...

Meni je dodatna nadgradna. Sve žice idu u istom pravcu odatle, pa mi je lako samo da stavim nadgradnu i žice su više nego dovoljno dugačke. Ako idu žice, recimo, levo i desno od originalne ugradne, stavio bih dve manje levo i desno. Baš zbog dužina žica.
Na šta će da liči, to je već druga priča. Žena ludi od mene šta nam pravim od kuće 🙂

Pošto ja imam precizan uvid preko svih utičnica, mogu da vam kažem da se sat na banderi i moje merenje razlikuju oko 2-3kWh (na potrošnji od 1065 kWh, po satu).

Što se tiče polovnog strujomera, da li je baždaren i kako je održavan? Koliko znam, oni stari mehanički strujomeri treba da se održavaju. Vremenom imaju sve više trenja i polako usporavaju. Zato treba da se periodično održavaju, ali ne znam koliko često. Neko ko ima takav 30-tak godina, sigurno zna kada i da li ga je iko proveravao.
Digitalni su druga priča.
Teoretski oba merača imaju neku klasu tačnosti na primer +-2.5% pa ako su razlike +-5% onda je ok
Plus od jednog do drugog merača imaš razliku snage = struja^2*otpor vodova a to je možda reda nekoliko promila od snage ako je napr. 10m

Screenshot_20260131_213432_Chrome.jpg

Screenshot_20260131_213438_Chrome.jpg

Zima prava 😀

Ovo je koliko toliko uz kontrolu, inace racun bi bio 40k. 2 tea peci.

Jel uspeo neko jutros preko aplikacije da posalje stanje?
Samo vrti tockic sa porukom da je mozda slika preko 4mb ili da je internet veza u prekidu.

Ja sam uspeo bez bilo kakvih problema.

Nazad
Vrh Dno