Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Ја их нисам нашао, ако те не мрзи пошаљи ми у поруци где си их видео. Да не буде забуне, гледао сам само домаће радње, не КП. Још ако има ASRock SL-850GW било би супер.
Juriš Asrock iz nekog konkretnog razloga? Ne bi gledao alternative?

Ја их нисам нашао, ако те не мрзи пошаљи ми у поруци где си их видео. Да не буде забуне, гледао сам само домаће радње, не КП. Још ако има ASRock SL-850GW било би супер.
Имаш 1200 вати.
Мала је гаранција а скупо.
Препоручио бих да их заобиђеш.

Asrock napajanja su EVGA, za ko voli, skoro svi zaposleni iz EVGA su presli u Asrock
Ne mora da znaci da je to dobra stvar. Evga napajanja od SuperFlowera su super, dok isto Evga za neke druge modele ima skroz nekog shit OEM-a i shitina su nevidjena.
Mislim ono, ko ne zna, gledajte ko je OEM za tacan model vaseg napajanja, pustite vi to ko je prizvodjac...

Тренутно је у употреби један "цветић" у "супернова 2" изведби, и ради савршено. Када сам купиовао комп, ASRock SL је некако била најбоља уложено/добијена плоча, игром случаја, једина нормална графа испод 300 еврића пред нову годину је опет била ASRock SL B580, а на сајту сам видео да има и напајање. После мало истраживања, видим да су за 100 евра баш добра куповина, па рекох да комплетирам ASRock SL "тројство".

EVGA Asrock inzinjeri pokazali umece, promenili ventilator i sve vezano za njega na FSP Dagger PM platformi i unapredili je, sad je nemoguce tiha, ekstremno tisa od Corsair SF platforme

Bukvalno necujno do ~700W

Sad nije sigurno od ostalih stvari koliko je sta tacno bolje losije, na prvu loptu izgleda odlicno, ali Corsair SF je verovatno bolje overall van buke, Takodje EVGA Asrock inzinjeri su nesto zeznuli, ili je nesto ostalo neispleglano u saradnji sa FSP-om, inrush current je ogroman (u odnosu na bazicnu FSP Dagger PM platforme, napajanja ima obara osigurace

Cena ista ko Corsair SF serija

PG-850PSF(L1).png

17-955-029-20.png

Poslednja izmena:
Takodje, izgleda da konacno imamo prvo lako za preporuciti budzet seriju napajanja za SFX, DEEPCOOL GamerStorm PS-G serija, PS750G, PS850G, PS1000G, Golden Dominator SFX

Cena u Nemackoj ~97 eur, pojavilo se i kod madjara ~113 eur na ipon-u za 850W model, ~102 eur za 750W model

Slicno nema review jos ne znamo da li ima nekih vecih falinki, ali na prvu loptu sa dostupnim test podacima iz cybenetics PDF-a izgleda super

Kod:
iponcomp.com/shop/product/deepcool-ps850g-850w-sfx-atx31-gold-modular-r-ps850g-fe0b-jgeu/2488639

Kod:
https://iponcomp.com/shop/product/deepcool-ps750g-sfx-atx-31-750w-r-ps750g-fe0b-jgeu/2488637

01.jpg

Lian Li bi me izašao 120e, ovaj Cors je preko 200e. Poprilična razlika u ceni...

Prelazim na SFX napajanje pa mi je ovo od 850W zapalo za oko https://lian-li.com/product/sp-platinum/

Valja li čemu?
nije bas najbolje preskocio bih ga, platforma je previse bucna, ima problem sa pregrevanjem komponenti, bila je diskusija na Discord-u, Lian Li je napravio los raspored komponenti u odnosu na bazicnu Zhong Yuan platformu

uradili su jedno od ova dva ili oba, moram da double-checkujem, ili prebacili su komponentu kojoj najvise treba hladjenju direktno ispod centralnog dela ventilatora, hub-a ventilatora, gde je najslabiji protok i napravili gaf, ili su takodje su nepotrebno previse restriktivni deo sasije gde je ulaz u blokira ivica ventilatora sto dodatno smanjuje protok vazduha, ili su oba lose odradili, ...

najvise se oseti na 1000W i 1200W modelima, slabiji 850W na prvu loptu izgleda ok:

Nemamo detaljan review za sigurnu proveru, intuitivno na prvo loptu, verovatno je 850W model ok, verovatno nece biti problema, ali opet malo rizicno

Poslednja izmena:
U pitanju je nova V3 verzija.

@ppredrag proverih pomesah nesto XPG Pymcore, elem jonnyGURU jos nije siguran zasto i da li je toliko problematicno novo Lian Li platinum, samo je problem prednja maska sto blokira ventilator i nepoznat raspored unutra sta se nalaze ispod blokiranih delova

na prvu loptu mu je izgledalo da ce biti tiho, a onda ispalo da mozda nije bas, zadnja spekulaciju mu je da su X caps na losem mestu.

Cybenetics je sve ispravljeno, stoji lepo full ATX sad, ja sam slep, setih se kroz maglu diskusija na Discord-u u vezi ovog, nema Cybenetics analize novih SFX Platinum LIan Li, barem ne javno dostupnih vise, ...

Racunajuci da Machines & More nije nasao neko veliku buku ukazuje da jeste ok,

dok sa druge strane veoma niska cena odmah potencijalno mozda ukazuje da mozda nije ok i da Lian Li zna i da su spustili cenu da rasprodaju i izbace novu reviziju, cisto logicko nagadjanje sa moje strane, nista konkretno, najverovatnije pogresno

2169462_lian-li-sp850-v3-850w-fekete - Copy.jpg

Ako idem intuicijom, mislim da je ok, mislim je ok rizik da kupis

Poslednja izmena:
Pa ovo je najsvežija revizija V3. E sad uzeo sam pa šta bude... Ne može da bude baš toliko grdno.

EVGA Asrock inzinjeri pokazali umece, promenili ventilator i sve vezano za njega na FSP Dagger PM platformi i unapredili je, sad je nemoguce tiha, ekstremno tisa od Corsair SF platforme

Bukvalno necujno do ~700W

Sad nije sigurno od ostalih stvari koliko je sta tacno bolje losije, na prvu loptu izgleda odlicno, ali Corsair SF je verovatno bolje overall van buke, Takodje EVGA Asrock inzinjeri su nesto zeznuli, ili je nesto ostalo neispleglano u saradnji sa FSP-om, inrush current je ogroman (u odnosu na bazicnu FSP Dagger PM platforme, napajanja ima obara osigurace

Cena ista ko Corsair SF serija

PG-850PSF(L1).png

17-955-029-20.png
Btw, napravih gresku, problem sa inrush current i potencijalnim iskakanjem osiguraca je na 1000W modelu*, 850W model nema problem

Ne mogu bas da procenim sta je izmedju 2 velika kondenzatora na sredini, nemam dovoljno iskustva sa elektronikom, ali na prvi pogled izgleda ok raspored:

izgleda prilicno bucnije (quasarzone test je na manjoj sobnoj temp/temp unutar napajanja od hwbusters/cybenetics, pa ne mogu bas 1:1 da se porede, i ovo bi bilo jos gore na hwbusters/cybenetics),

al opet izgleda ok, jedino sto je upitno koliko bolje od Deepcool/GamerStorm PG, koje je jos jeftinije kod nas

Doduse sa trece strane Deepcool/GamerStorm PG je bazirani na istoj platformi kao Lian Li SP Gold V2 sto je Lian LI SP Gold V1 platforma koja je gorela, doduse sa ispravkama, ali takodje ne uliva skroz poverenje, NZXT C850 Gold SFX isto izgleda upitno jer crkavaju ucestalije,

pa na kraju od svih jeftinijih pridoslica u 750-850W ispadne Lian li SP Platinum V3 za oko ~120 eur najbolja opcija

2588dcd646e791bfc9548851efdfa5dc.jpg
71a0efddeb6d9fb8d22d822ed1d6877c.jpg
9c0b5d169a0387773bddea73b0ec29cc.jpg

Poslednja izmena:
Bice to ok za rx9070 i 9700x

Poslednja izmena:
Ne mogu bas da procenim sta je izmedju 2 velika kondenzatora na sredini, nemam dovoljno iskustva sa elektronikom, ali na prvi pogled izgleda ok raspored:

izgleda prilicno bucnije (quasarzone test je na manjoj sobnoj temp/temp unutar napajanja od hwbusters/cybenetics, pa ne mogu bas 1:1 da se porede, i ovo bi bilo jos gore na hwbusters/cybenetics),

al opet izgleda ok, jedino sto je upitno koliko bolje od Deepcool/GamerStorm PG, koje je jos jeftinije kod nas

Doduse sa trece strane Deepcool/GamerStorm PG je bazirani na istoj platformi kao Lian Li SP Gold V2 sto je Lian LI SP Gold V1 platforma koja je gorela, doduse sa ispravkama, ali takodje ne uliva skroz poverenje, NZXT C850 Gold SFX isto izgleda upitno jer crkavaju ucestalije,

pa na kraju od svih jeftinijih pridoslica u 750-850W ispadne Lian li SP Platinum V3 za oko ~120 eur najbolja opcija

2588dcd646e791bfc9548851efdfa5dc.jpg
71a0efddeb6d9fb8d22d822ed1d6877c.jpg
9c0b5d169a0387773bddea73b0ec29cc.jpg
Deluje kao relej.

Ispadne da nije gore i dole crveno sto sam zaokruzio problem na duzim stranama, nego levo i desno sa iste slike na uzim stranama,

odnosno na slikama ispod otvorenog napajanja, rotirano gornji i donji deo (zaokruzio ponovo na slici ispod u ovom post-u)

svejedno ni lik sto radi SPL PSU Tier List-u ni jonnyGURU ni jos dvoje ljudi nimalo nisu optimisticni, citiram "previse stvari se kuva" xD

Opet trebao bi im termalni test da znaju sigurno, ali ovim tempom imam osecaj da V4 verzija nije daleko

@ppredrag nadam se da ti nece biti previse optereceno napajanje, odnosno da ces samo x3D procesore slabe potrosnje gurati, i da koristis klimu leti 😅

2588dcd646e791bfc9548851efdfa5dc - Copy.jpg

Poslednja izmena:
Na maksimumu grafička povuče 270W, procesor 160W. Teorijski plafon je nekih 500-550W za ceo računar. 300W je poprilično lufta.

Ispadne da nije gore i dole crveno sto sam zaokruzio problem na duzim stranama, nego levo i desno sa iste slike na uzim stranama,

odnosno na slikama ispod otvorenog napajanja, rotirano gornji i donji deo (zaokruzio ponovo na slici ispod u ovom post-u)

svejedno ni lik sto radi SPL PSU Tier List-u ni jonnyGURU ni jos dvoje ljudi nimalo nisu optimisticni, citiram "previse stvari se kuva" xD

Opet trebao bi im termalni test da znaju sigurno, ali ovim tempom imam osecaj da V4 verzija nije daleko

@ppredrag nadam se da ti nece biti previse optereceno napajanje, odnosno da ces samo x3D procesore slabe potrosnje gurati, i da koristis klimu leti 😅

Pogledajte prilog 531653
Mozda je mislio na raspored komponenti kad je rekao da se previse stvari kuva,a ne da je uzrok taj deo zaokruzen van direktnog vazduha od ventilatora.

Nazad
Vrh Dno