Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Eto gledaj, nije tajna 😂😂

Samo odmah da napomenem da 80% pročitanog u prethodnih 10 godina je ili dobilo 3/5 ocenu ili nije ni ocenjeno ( a to je u 90% slučajeva "oko 3, samo me mrzelo da ocenim" / "bzvz mi da dajem manje od 3 za knjigu koju sam pročitao celu").

Толико буке око прецењености Сандерсона, а када уђох у твој списак њига, 5 звездица за оригинали Mistborn 🤣

1768469029482.png

Глупо ми је што испада да браним Сандерсона, јер нисам његов фан. Симпатична ми је тематика оригиналног серијала (група завереника сруши царство), магијски систем је симпатичан додатак, али не и пресудан.
Али не разумем зашто је он лош, а добри су: J.K. Rowling, Suzanne Collins, Sarah J. Maas или Leigh Bardugo. Ове сам навео јер све имају 3 до 6 пута више оцена/приказа на Goodreads, а ништа оригинално не видех у њима. Сем донекле Роулингове (мада ми је и она далеко од нечег потпуног оригиналног) остале пишу класичне chick flicks сплачине, али су све знатно популарније од Сандерсона... Можда женскаћи у већем броју пишу рецензије на Goodreads и диктирају трендове 😂

Moj otac ima celu njegovu kolekciju knjiga, one što imaju borde korice, ne znam ko je izdavač.
Из тог бордо комплета сам учио да читам...

И да не буде да се само фантастика чита, тренутно се ужива у Беснилу од Пекића. Не знам зашто сам га заобилазио, прилично добра радња, мада мало смара са форсирањем оригиналних енглеских назива свега и свачега.

Wild Dark Shore - Charlotte McConaghy
Godina tek počela, a ovo će vrlo lako biti konkurent za najbolje pročitano u 2026. Preporuka.

‘Tecite suze moje, reče policajac’ kako odoleti ovakom naslovu. Sjajna, sjajna knjiga. Šta je sve Dik izmaštao pre pola veka a tek sada se ostvaruje nikad nam neće biti jasno.

^ "Da su želje konji, prosjaci bi leteli."

Slabo čega se sećam iz te knjige, ali ovo mi je ostalo 😁

а када уђох у твој списак њига, 5 звездица за оригинали Mistborn 🤣
Pa šta ću kad sam bio mlađi i neukusniji tamo oko 2011 kad sam to čitao pa sam prevelikodušno ocenjivao. A i eto našao si baš Mistborn #2 i #3 koje nisam ponovo čitao pa nisam buo u prilici da smanjim ocenu kao za #1.
Screenshot_20260115_154739_Chrome.png

A retroaktivno da sad idem i svemu spuštam ocenu mi malo bzvz 😂 Verovatno bih smanjio za 80% knjiga, naročito ove što sam čitao u davnoj prošlosti pa na Goodreads ocenjivao po sećanju 😁

Nađi ti sad 5/5 ocenu među knjigama koja sam čitao u predhodnih 3 godine recimo 😂😂😂😂
Pošto meni na pamet padaju samo 2 da su verovatno dobile 5 (ako nisu ipak 4/5).
Držim taj prosek jedna ili ni jedna 5/5 godišnje 😁

Али не разумем зашто је он лош, а добри су: J.K. Rowling, Suzanne Collins, Sarah J. Maas или Leigh Bardugo.
Meni su loši tj nisam čitao jer nisam mazohista da čitam Sarah J. Maas 😂 Harry Potter sam čitao samo poslednju knjigu kad sam čuo informaciju da će film da podele na 2 dela pa me mrzelo da čekam.
A ovu Leigh Bardugo ovako napamet mi se čini da sam počeo jednu knjigu u prošlosti a da li sam je i završio ne sećam se.

edit: Nisam ništa 😍 Samo mi je Six of Crows na "maybe" shelf ( maybe shelf = glorified bookmarks 😂 = maybe but probably never ever)

Poslednja izmena:
Толико буке око прецењености Сандерсона, а када уђох у твој списак њига, 5 звездица за оригинали Mistborn 🤣
Kad sam pročitao 22 izdanja tog autora mora i njemi de zalomi nešto preko 3/5 😅 Plus što i dalje smatram da je ta originalna Mistborn trilogija najbolje što je napisao ( ako možda i ne bih otišao i toliko daleko da kažem i da je jedino što treba / vredi pročitati od njega) a to sam naravno prvo čitao. Pa posle Elantris i Warbreaker.

A eto zamisli ipak mi nije Sanderson najčitaniji pisac: pročitao sam 23 izdanja od Adrian Tchaikovsky 😉 Pa i pored toga što u proseku je dobio od mene niže ocene ( i ima veći broj totalnih promašaja, čak sam u 2025. po prvi put "did not finish" jednu njegovu knjigu) smatram da je Tchaikovsky 3x bolji pisac od Sandersona i 10x raznovrsniji.

Poslednja izmena:
A eto zamisli ipak mi nije Sanderson najčitaniji pisac: pročitao sam 23 izdanja od Adrian Tchaikovsky 😉 Pa i pored toga što u proseku je dobio od mene niže ocene ( i ima veći broj totalnih promašaja, čak sam u 2025. po prvi put "did not finish" jednu njegovu knjigu) smatram da je Tchaikovsky 3x bolji pisac od Sandersona i 10x raznovrsniji.
Свака част на толико Чајковског. Прочитао сам онај серијал Деца времена, јесте инстересантно/оригиналан приступ, али превише буба за мој укус. Од Чајковског ми ипак много боље лежи Крцко Орашчић, клавирски концерт #1, виолина у Д-молу, 1812... 🤣

Да ли си читао Ryan Cahil - The Bound and The Broken или је само у плану? Случајно наиђох на то, а делује интересантно...

Али не разумем зашто је он лош, а добри су: J.K. Rowling, Suzanne Collins, Sarah J. Maas или Leigh Bardugo.
Meni su loši tj nisam čitao jer nisam mazohista da čitam Sarah J. Maas 😂 Harry Potter sam čitao samo poslednju knjigu kad sam čuo informaciju da će film da podele na 2 dela pa me mrzelo da čekam.
Имао сам несрећу да пробам да читам, хтео да видим зашто се диже толика помпа око њих. Као што рекох класичан chick flick, и то за оне испод 20 година. Епска фантастика у којој је најважније како се неко обукао, нашминкао, кога ће главна јунакиња да пољуби, заљубљена у свог непријатеља (ово само код женских ауторски има)... Чини ми се да женскаћи више форсирају тематику везану за lgbt+- *****е и *****уше, него мушки аутори. Није ми јасно зашто, али сам прилично гадљив на то, скоро све остало могу да сварим.

али превише буба за мој укус.
😁😁 Jeste Čajkovski opčinjen insektima i zoologijom generalno.
Jel to znači da nikad nećeš čitati ovaj njegov serijal? 🤣

To su prve knjige koje je objavio i prvo što sam ja čitao od njega 😉

Završio 30+ knjiga Shannara - Teri Bruks, a sad za rodjendan dobijem Haruki Murakami - Grad i njegove nestalne zidine.
Iaoo majko moja. Što ovo meni ne ide. Taj stil pisanja, prvo lice, treće lice, pa on priča šta ona progovara. Jako, jako cudno i ne mogu da se uklopio u taj čudni stil.
Nikako mi se ne sviđa. Čitam, al sve na silu. Nit me nešto pogadja, nit mi je zanimljivo.
Prvi put čitam japanske pisce, izgleda i zadnji, ako su svi ovako nastrani.
Ovo je pogrešna knjiga za načeti Murakamija, ako je suditi po mom iskustvu. Pročitao sam svaku reč koju je izdao (što se tiče beletristike), ali sam sa ovom udario u zid. Ne ide pa ne ide, uprkos brojnim pokušajima i činjenici da sam očas posla slistio novelu na kojoj je bazirana.
Ne bi trebalo odbacivati celu nacionalnu književnost samo na osnovu jedne knjige, i to još od pisca koji je veoma netipičan za Japan i gaji više neki zapadnjački stil pisanja.

Kao tinejdžer sam čitao trilogiju Mač od Šanare u ediciji Plava ptica, vredi li dati šansu silnim nastavcima?

Konačno pročitah Autostoperski vodič kroz galaksiju. Iskreno, odavno veću glupost nisam pročitao.

Takođe završih Johnny got his gun. Odlična knjiga. Ali film je ostavio mnogo jači utisak, barem kod mene.

I ja sam se pošteno mučio svojevremeno, ništa zanimljivo ja tu nisam pronašao, čak sam počeo da sumnjam u sebe u nekom momentu 🙂

Početak je odličan, absurd rušenja kuće zato što nije video da je u opštini/sudu/gde već objavljeno da se tu gradi put, pa to nije izgovor što nije obavešten, da bi u u sledećem momentu vanzemaljci radili isto sa planetom zemljom, ko nam kriv što nismo pročitali obaveštenje u nekom intergalaktičkom vragu.
Odatle na dalje i meni je opala pažnja, knjiga za specifičnu publiku koja voli taj tip humora.

Elisa Shua Dusapin - The Old Fire

Lajk. Ocena: 4/5.
Kao i u prethodne 3 njene knjige i ovde sam izuzetno uživao u prozori, stilu i atmosferi.

Prethodna, prva knjiga te autorke nije ni blizu tog kvaliteta čisto da znaš odmah.

Na temu stila pisanja, uzmi probaj da čitaš:

Elisa Shua Dusapin - Winter in Sokcho:

Elisa Shua Dusapin - The Pachinko Parlour:

Ali baš da čitaš, ne audiobook.

Dodao na listu, hvala!

@kibicer Jel da da još nisi pročitao ni jednu od ove dve knjige? 😅

Pročitao sam Winter in Sokcho.
Jako mi se sviđa stil ove mlade žene, i zanimljive su mi njene teme. Verovatno ću da dohvatim ovu poslednju.

Kao tinejdžer sam čitao trilogiju Mač od Šanare u ediciji Plava ptica, vredi li dati šansu silnim nastavcima?
Još uvek nisam pročitao sve, ali mislim da vredi. Ovo je link ka redosledu kojim autor preporučuje da se čita, a ovo je link za hronološki poređane knjige.
Ako izabereš autorov redosled ja bih ipak dodao triologiju Word and Void između 16 i 17 knjige.

Trenutno u iscitavanju nova knjiga Enesa Halilovica - Bekos
Kao sto i sam naslov kaze svi gledaju nekako sebe da prezive a za druge ih je manje - vise briga...
Ja sam iz grada odakle je i sam pisac, tako da nekako opet drugacije shvatam kako ovaj tako i ostale njegove romane... valjda je to normalno kada neko cita nekog pisca iz svog grada
Samo bih jedno preporucio ako vas gde zadesi za se igra predstava "Ako dugo gledas u ponor" prema istoimenom romanu preporucio bih vam da ne propustite predstavu u reziji Zlatka Pakovica.

Krenuo da gledam na HBO Dunka i Egg-a. Iz nekog razloga nikad nisam hteo da čitam te Martinove spinoff-ove, valjda jer mi je ubio volju sa poslednje 2 knjige pesme leda i vatre. Serija me zainteresovala, pa reko daj samo da bacim pogled na novele (sad su objedinjene u jednoj knjizi od 200-tinak strana) i pročitam za 2 dana. Prilično zanimljivo i pitko štivo, bez previše rasplinjavanja, radnja fokusirana na 2 lika ali vrlo bitna za lore, sa uplivom još par takođe bitnih figura. Ako je neko kao ja preskočio, a čitao je glavni serijal, obavezno da overi.

Da li imate za preporuku nešto novo od domaćih autora? Nisam ispratio nešto zadnjih dve - tri godine. Zanima me fantastika i horor

Robert Heris- Na rubu ponora.
Zanimljiva knjiga o Prvom svetskom ratu sa stvarnim likovima i pismima koja se pojavljuju u knjizi. Od mene preporuka.

Pogledaj Dimitrije Stevanović - Ime vatre, Dusko Blagojevic - Dragojl Ratnici (3 knige), Dejan Stojiljkovic - Konstantinovo raskrsce i Kisni psi...

Nazad
Vrh Dno