Šta je novo?

Laptop Best Buy - Kupovina laptopova u 2025 i koje laptopove izbegavati?

Koji laptop kupiti?
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Zekovic

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2017
Poena
225
Gledam po oglasima polovne laptopove 12 generacije za 300 evra ima skroz korektno ocuvanih , 12 generacija je izasla pre 3 godine dakle 2022 godine da li ici na to recimo i5 1235U ili Ryzen 5700U?

iste kao i na thinkbook - smece

upravo zato lenovo ce da ga duva dok ne poprave sarke (jednostavno fabricki ih pretegnu, pa koliko god pazljivo rukovao - nista ne vredi), uzimam samo dell sada
На ideapad нема три године гаранције.
На thinkbook има.
Ипак је ideapad буџетски модел.

Gledam da uzmem laptop za oko hiljadu evra i nisam oduševljen izborom. Pre 3 i po godine (kad sam otprilike i poslednji put aktivno gledao ponudu) sestri sam preporučio za te pare Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (Ryzen 5 5600H, 16GB, 1TB, 16" 2560x1600 IPS 350nits 120Hz 100% sRGB). Nadao sam se da ću naći takav ekran i disk, 32GB RAM-a i neki takav aktuelni CPU za te pare, ali izgleda slaba vajda. Vidim da je deo modela prešao na OLED, ali to ne bih razmatrao jer imam probleme sa OLED PWM-om na telefonima. Najviše sam sad gledao Lenovo jer mi se sviđa onaj njihov psref gde mogu odmah da vidim sve detalje o ekranu i ostalom. Da li je neko možda naišao na model nekog drugog proizvođača koji bi ispunjavao kriterijume?

Gledam da uzmem laptop za oko hiljadu evra i nisam oduševljen izborom. Pre 3 i po godine (kad sam otprilike i poslednji put aktivno gledao ponudu) sestri sam preporučio za te pare Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (Ryzen 5 5600H, 16GB, 1TB, 16" 2560x1600 IPS 350nits 120Hz 100% sRGB). Nadao sam se da ću naći takav ekran i disk, 32GB RAM-a i neki takav aktuelni CPU za te pare, ali izgleda slaba vajda. Vidim da je deo modela prešao na OLED, ali to ne bih razmatrao jer imam probleme sa OLED PWM-om na telefonima. Najviše sam sad gledao Lenovo jer mi se sviđa onaj njihov psref gde mogu odmah da vidim sve detalje o ekranu i ostalom. Da li je neko možda naišao na model nekog drugog proizvođača koji bi ispunjavao kriterijume?
Пошто сам и ја осетљив на pwm могу да ти кажем да разни панели имају разне pwm. Некада може мало и софтверски да се то среди.
Упозорио бих те да и неки (не сви) IPS панели имају pwm.
Немој се ослањати да је безбедно само ако има IPS.

Da, pisao sam ranije na odgovarajućoj temi. Osim PWM frekvencije, bitni su i modulation depth i duty cycle, ali gde da nađem sve te parametre za svaki model OLED laptopa. Nešto može da se nasluti sa recenzija (npr. na notebookcheck-u), ali opet je jedini pravi test da gledam sat vremena u takav ekran. Što se tiče IPS-a, korišćenje PWM-a je prilično retko i to su uglavnom bezazlenije PWM, ali da, treba i to imati u vidu.

Ovi IdeaPad 5 Pro 16" modeli su sad ređi i skuplji nego ranije, nema ništa za ispod 150k. A ovo ostalo sličnih karakteristika što se prodaje za fine pare, a ekrani kršine..

Da, pisao sam ranije na odgovarajućoj temi. Osim PWM frekvencije, bitni su i modulation depth i duty cycle, ali gde da nađem sve te parametre za svaki model OLED laptopa. Nešto može da se nasluti sa recenzija (npr. na notebookcheck-u), ali opet je jedini pravi test da gledam sat vremena u takav ekran. Što se tiče IPS-a, korišćenje PWM-a je prilično retko i to su uglavnom bezazlenije PWM, ali da, treba i to imati u vidu.

Ovi IdeaPad 5 Pro 16" modeli su sad ređi i skuplji nego ranije, nema ništa za ispod 150k. A ovo ostalo sličnih karakteristika što se prodaje za fine pare, a ekrani kršine..
Једино половни Thinkpad ?

Три године је гаранција.
Није то ideapad па да пукне одмах.
Имаш бољи предлог за буџет ?
imam thinkbook g4, nista bolje sarke od ideapad'a nisu
I kakve veze ima garancija sa fizickim ostecenjem? Probaj da dokazes da nije pao, nego se sam raspao
Lenovo godinama pravi tako laptopove, znaju za problem i prave se ludi

imam thinkbook g4, nista bolje sarke od ideapad'a nisu
I kakve veze ima garancija sa fizickim ostecenjem? Probaj da dokazes da nije pao, nego se sam raspao
Lenovo godinama pravi tako laptopove, znaju za problem i prave se ludi
Овако, ја сам купио јефтини V14 G2 са две године гаранције.
Ради одлично и после три године.
Имам и lenovo Y510p. За 11 година рада шарке му никада нису попустиле а падао је и то доста пута.
Питање је гласило - ако ти се не свиђа овај модел, шта препоручујеш у тој ценовној равни ?
Ако је g4 лош, хоћеш да кажеш да никада тај модел неће ваљати ?

Imam ovaj Lenovo ThinkBook 16 G6 i ceo model je zakacen po celoj duzini sarki...ne mrda pritegnut...tako da su se u ovoj seriji popravili

Ideapad 3 I 5 imaju sarke siroke ,skoro koliko je siroke laptop.Oba su mi stara 3 I 2 godine .Bez problema.Jedino kucno koristenje I svakodnevno premestanje.
Идеапад има много модела који излазе сваке године.
Неки су добри као твоји али су на лошем гласу због шарки.
Сад је Идеапад од 30.000 динара до 120.000. Можда и ваљају шарке. Ко ће га знати. Некад је то био буџетски лаптоп.

Ekran nije high end, ali nije ni baš loš, rekao bih.
To je poslovni računar, tako da je za tu namenu takav ekran sasvim odgovarajući. A i u cenu se uklapa.

Doduše, na sajtu linka kažu: "Sa osvetljenošću od 300 nita i 100% sRGB pokrivenošću, vaš sadržaj će oživeti, bez obzira da li radite na prezentaciji ili uživate u multimediji."
.. što nije tačno. Jer 45% NTCS koliko ekran ima, je zapravo 60% sRGB, čini mi se.
Sadržaj nikako neće "oživeti", već će biti (prijatno) umerenih boja i kontrasta.

Svakako, za svoju namenu i ako namene korisnika ne zalaze u obradu fotografija i sl - ekran je sasvim zadovoljavajući.

Lošije bi bilo da je TN.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno